Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ Σφοδρή αντιπαράθεση Αντ. Ρουπακιώτη με τους εισαγγελείς

Σφοδρή αντιπαράθεση Αντ. Ρουπακιώτη με τους εισαγγελείς
Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στην Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτη με αφορμή δηλώσεις του σχετικά με τον πολύ μεγάλαο αριθμό προφυλακίσεων στη χώρα μας και την κριτική που ασκείται από διάφορους (και την οποία δεν αποδέχεται, πάντως, το υπουργείο) για ακτιβιστικές συμπεριφορές των δικαστικών λειτουργών.
Με ανακοίνωσή της η ΕΕΕ εξαπέλυσε ιδιαίτερα σκληρή επίθεση υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ατυχείς εκφράσεις δημιουργούν πλάνη στους πολίτες και κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους για την απονομή δικαιοσύνης, αφού αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι συχνά προϊόν αυθαιρεσίας και επιλογών άσχετων με το νόμο και το Σύνταγμα και πάντως ευκαιριακών.
Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η δριμύτατη κριτική που άσκησε η ΕΕΕ κατά σειράς νομοθετημάτων των τελευταίων ετών που έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τις προφυλακίσεις (στις οποίες η χώρα μας παραμένει πρώτη στην Ευρώπη με 4.500 υπόδικους επί συνόλου σχεδόν 13.000 κρατουμένων) και να καταστήσουν ηπιότερη την ποινική νομοθεσία.

Στην ανακοίνωση (που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕ αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ρ-Ε Παπαδάκης και ο γ. Γραμματέας Δ. Ζημιανίτης-εισαγγελέας Πρωτοδικών) σημειώνεται ότι με νόμους των τελευταίων ετών που αποσκοπούν προφανώς στη μείωση του πληθυσμού των φυλακών και όχι στην εξυπηρέτηση της απονομής του δικαίου, η προφυλάκιση έχει εξαρτηθεί από τη συνδρομή διαφόρων προϋποθέσεων που καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την επιβολή της, ακόμη και για σημαντικής απαξίας κακουργήματα που καθημερινά τελούνται σε βάρος των πολιτών. Αν και αποτελεί εξαιρετικό μέτρο -συνεχίζει η ΕΕΕ- εντούτοις είναι απολύτως αναγκαία η προφυλάκιση «εάν ληφθούν υπόψη τα στατιστικά δεδομένα της ποσοτικής και ποιοτικής μετάλλαξης της βαρείας εγκληματικότητας κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και η εξαντλούμενη ανοχή του κοινωνικού συνόλου έναντι της νομοθετικά θεσπιζόμενης ''επιείκειας'' απέναντι στο έγκλημα που τείνει να λάβει τη μορφή συγκεκαλυμμένης ατιμωρησίας των δραστών»!
Ο Α. Ρουπακιώτης εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απρόσμενη ανακοίνωση της ΕΕΕ, από την οποία προκύπτει ότι δεν γνώριζε ή ότι αγνοούσε τις πλήρεις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ΕΕ απέκοψε μέρος των δηλώσεών του (σχετικά με το ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι το δικαστικό σώμα δείχνει ακτιβιστικές συμπεριφορές) για λόγους που αδυνατεί να αντιληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger