Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

"Έσωσαν" επιχειρηματίες, θα πληρώσουν συνταξιούχοι;

Περικοπή της τάξης των 40-50 ευρώ στις συντάξεις του ΟΑΕΕ ζητεί η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων για τα έτη 2013 και 2014 όπως είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί "τρύπα" 600 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Ταμείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου η εισφορά επί του τζίρου είχε μπει στον προϋπολογισμό για τα έτη 2013 και 2014, ωστόσο μέχρι σήμερα ουδέποτε έφτασε στη Βουλή για να ψηφιστεί, ούτε εκδόθηκε κάποια υπουργική απόφαση που να ενεργοποιεί την είσπραξη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μέτρο "επρόκειτο να αποφέρει 150 εκατ. ευρώ το 2013 (από το β’ εξάμηνο και μετά) και άλλα 450 εκατ. ευρώ για όλο το 2014". Εφόσον τα χρήματα αυτά δεν εισπράχτηκαν η τρόικα απαίτησε "ισοδύναμα" μέτρα, καταλήγοντας στην "εύκολη λύση" των συνταξιούχων του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να αποφευχθεί αυτό το υπουργείο Εργασίας με τη διοίκηση του Ταμείου εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια που θα θέσουν στην τρόικα.

Τα τρία εναλλακτικά σχέδια προβλέπουν κάλυψη μέρους της φετινής απόκλισης με εξοικονόμηση από "αναπόγραφες" και "μαϊμού" συντάξεις, αύξηση των εισπράξεων με την νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και οριζόντια μείωση στη βασική σύνταξη 220 ευρώ που δίνεται μόνο στους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση, όπως επίσης από την διοίκηση του Ταμείου. Πάντως η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων περικοπών συντάξεων.

Μιλώντας στον Βήμα FM ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΕΕ Αν. Κουρούκλης ανέφερε ότι οι συντάξεις του Ταμείου έχουν περικοπεί ως και 30%, ενώ ερωτηθείς πόσο είναι ο μέσος μισθός δήλωσε ότι είναι περίπου 700 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger