Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων ενόψει της νέας καλοκαιρινής σεζόν, ζητά ο Λ. Αυγενάκης

Φωτογραφία για Διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων ενόψει της νέας καλοκαιρινής σεζόν, ζητά ο Λ. Αυγενάκης
από το Γραφείο Τύπου

Με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει... την μη δυνατότητα συγχώνευσης Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού σε ένα στοιχείο, η οποία δημιουργεί πολλά προβλήματα για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Στην εγκύκλιο 1061/28.03.2013 ορίζεται ότι «Οι προσωπικές εταιρίες (ΟΕ, ΕΕ), στις περιπτώσεις που αποκτούν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994, εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό είτε χειρόγραφα από θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στέλεχος, είτε (προαιρετικά) μηχανογραφικά με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν. 1809/1988, αναγράφοντας και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που το εισόδημα προσωπικής εταιρίας (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό, εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του Κ.Φ.Α.Σ. και του άρθρου 1 του ν.1809/1988, ήτοι με τη χρήση Φ.Τ.Μ. ή μηχανογραφικά με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.»
Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «η Διεύθυνση του Τμήματος Βιβλίων και Στοιχείων – δεν επιτρέπει την συγχώνευση Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού σε ένα στοιχείο. Ωστόσο, η παραπάνω διάταξη δημιουργεί πολλά προβλήματα αφού για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τα οποία παραδίδονται τις περισσότερες φορές σε πελάτες εκτός του καταστήματος (αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία κ.τ.λ.) είναι πολύ εύχρηστο να έχουν ένα στοιχείο από το να διαθέτουν τρία και τέσσερα».

Επιπλέον, είναι αδύνατο να μεταβαίνουν οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης σε διαφορετικά σημεία και να διαθέτουν τρία μπλοκ άλλης σειράς ο καθένας. Είναι πολύ σπουδαίο το θέμα της συνένωσης των στοιχείων αυτών σε ένα όπου διακριτά θα ελέγχεται αν επέχει Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ.

Άλλωστε, ο Νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚωΦΑΣ) ψηφίστηκε για να απλοποιήσει όλες αυτές τις διαδικασίες και αναγράφει καθαρά ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να συγχωνεύει όποια στοιχεία θέλει σε ένα. Δεν κάνει κάποια διάκριση ή απαγόρευση, πλην της υποχρέωσης στο στοιχείο που προκύπτει να παρέχονται τουλάχιστον τα στοιχεία των συγχωνευόμενων στοιχείων.

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να δίδεται η δυνατότητα συγχώνευσης της Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού σε ένα στοιχείο.

Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Αθήνα, 05-03-2013

ΘΕΜΑ: Συγχώνευση Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων

Στην εγκύκλιο 1061/28.03.2013 «Παροχή διευκρινίσεων σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.)» και στην παρ. 2 2. Άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος από προσωπική εταιρία (Ο.Ε., Ε.Ε.) - Έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, ορίζεται ότι: «Οι προσωπικές εταιρίες (ΟΕ, ΕΕ), στις περιπτώσεις που αποκτούν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994, εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό είτε χειρόγραφα από θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στέλεχος, είτε (προαιρετικά) μηχανογραφικά με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν. 1809/1988, αναγράφοντας και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που το εισόδημα προσωπικής εταιρίας (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών προς το κοινό, εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του Κ.Φ.Α.Σ. και του άρθρου 1 του ν.1809/1988, ήτοι με τη χρήση Φ.Τ.Μ. ή μηχανογραφικά με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.»

Βάσει των ανωτέρω, η Διεύθυνση του Τμήματος Βιβλίων και Στοιχείων – δεν επιτρέπει την συγχώνευση Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού σε ένα στοιχείο. Ωστόσο, η παραπάνω διάταξη δημιουργεί πολλά προβλήματα αφού για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τα οποία παραδίδονται τις περισσότερες φορές σε πελάτες εκτός του καταστήματος (αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία κ.τ.λ.) είναι πολύ εύχρηστο να έχουν ένα στοιχείο από το να διαθέτουν τρία και τέσσερα.

Είναι αδύνατο να μεταβαίνουν οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης σε διαφορετικά σημεία και να διαθέτουν τρία μπλοκ άλλης σειράς ο καθένας. Είναι πολύ σπουδαίο το θέμα της συνένωσης των στοιχείων αυτών σε ένα όπου διακριτά θα ελέγχεται αν επέχει Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ.

Άλλωστε, ο Νέος όμως Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚωΦΑΣ) ψηφίστηκε για να απλοποιήσει όλες αυτές τις διαδικασίες. Επιπλέον αναγράφει καθαρά ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να συγχωνεύει όποια στοιχεία θέλει σε ένα. Δεν κάνει κάποια διάκριση ή απαγόρευση, πλην της υποχρέωσης στο στοιχείο που προκύπτει να παρέχονται τουλάχιστον τα στοιχεία των συγχωνευόμενων στοιχείων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη διευθέτηση του ως άνω θέματος προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα συγχώνευσης της Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και ιδιωτικού συμφωνητικού σε ένα στοιχείο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger