Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Καρδίτσα: η «καρδιά» της Ελλάδας και η χαρά του… ποδηλάτη

Φωτογραφία για Καρδίτσα: η «καρδιά» της Ελλάδας και η χαρά του… ποδηλάτη
Στο δυτικό άκρο του εύφορου θεσσαλικού κάμπου, η Καρδίτσα αποτελεί διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού, μια σύγχρονη πόλη που διατηρεί ήρεμους ρυθμούς και καλή ποιότητα ζωής.

Η Καρδίτσα απλώνεται στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, ανάμεσα στην οροσειρά των Αγράφων και στον Θεσσαλικό κάμπο και αποτελεί μια σύγχρονη πόλη, που όμως καταφέρνει να διατηρεί και το παραδοσιακό στοιχείο. Έχει περίπου 62.000 κατοίκους και φημίζεται για την καλή ρυμοτομία της, καθώς είναι πεδινή και διαθέτει πολλούς ανοιχτούς χώρους.

Είναι η νεότερη από τις υπόλοιπες τρεις θεσσαλικές πρωτεύουσες, παρόλο που ο νομός κατοικήθηκε από την αρχή της παλαιολιθικής εποχής και το όνομά της προήλθε πιθανότητα από το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά-μέσο της Ελλάδος και του Θεσσαλικού κάμπου.

Με μεγάλες πλατείες και πεζόδρομους η Καρδίτσα αποτελεί τη… χαρά του πεζού. Σε κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται το σήμα κατατεθέν της, το υπέροχο άλσος του Παυσιλύπου, σημείο συνάντησης για όλους τους Καρδιτσιώτες, μια όαση πρασίνου και ηρεμίας στην καρδιά της πόλης. Στην άκρη του, δεσπόζει ο ιστορικός μητροπολιτικός ναός των Αγίων Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ στα δυτικά του θα δείτε τον έφιππο ανδριάντα του Νικολάου Πλαστήρα.

Νότια της κεντρικής πλατείας της πόλης, με το σιντριβάνι που αποτελεί σημείο αναφοράς, βρίσκεται το εντυπωσιακό κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, που λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο, αλλά και ως χώρος πολιτισμού όπου γίνονται εκθέσεις και παρουσιάσεις, ψυχαγωγίας. Χαρακτηριστικό της πλατείας είναι και το κτήριο του «Παλλάς», εξαιρετικό νεοκλασικό που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχικά λειτούργησε σαν ξενοδοχείο. Η οδός Βάλβη που οδηγεί στην αγορά, είναι ο δρόμος που διατηρεί το χρώμα της παλαιάς Καρδίτσας.

Πολύ κοντά βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου που φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα του Νικολάου Πλαστήρα, καραγκούνικες φορεσιές, κοσμήματα και εξαρτήματα παραδοσιακών στολών. Βόρεια της μητρόπολης σε μικρή απόσταση, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής (περιοχή Καμινάδων) του 19ου αιώνα με το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Κοντά στην πόλη, υπάρχει επίσης το δάσος της Παπαράντζας, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Αποτελεί αγαπημένο σημείο των Καρδιτσιωτών, ειδικά το καλοκαίρι.

Η πόλη με τα ποδήλατα

Η Καρδίτσα έχει πολλούς πεζόδρομους και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα. Το ποδηλατικό δίκτυο ξεκίνησε το 2004, με μήκος 4 χλμ. αστικού ποδηλατοδρόμου και 10 χλμ. περιαστικού που ένωνε το κέντρο με άλλες κοινότητες. Οι μικρές αποστάσεις και το πεδινό ανάγλυφο της πόλης είναι ιδανικά για ποδήλατο και οι κάτοικοί της φαίνεται πως τα εκτιμούν δεόντως.

Πρόσφατα μάλιστα, ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Δήμο, ο οποίος διέθεσε κάρτες χρήσης του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων σε περιορισμένο αριθμό δημοτών, για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Tι να δείτε και τι να κάνετε στη γύρω περιοχή

Το στολίδι του νομού, είναι η Λίμνη Πλαστήρα ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=1886281 ) στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας. Το τοπίο είναι πανέμορφο, καθώς η λίμνη «αγκαλιάζεται» από ψηλά, κατάφυτα βουνά, ενώ όλη η περιοχή θεωρείται παράδεισος για κάθε φυσιολάτρη και παρέχει την δυνατότητα για δραστηριότητες όπως η ορειβασία, το ψάρεμα και η πεζοπορία στη φύση.

Στο νόμο Καρδίτσας, αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα είκοσι ορεινά χωριά της Αργιθέας, που βρίσκονται στις πλαγιές και τα υψώματα των θεσσαλικών Αγράφων, ανάμεσα σε δάση και ποτάμια και είναι ιδανικά για ήσυχες διακοπές και ορειβατικές εξορμήσεις. Χαρακτηρίζονται από την τοπική αρχιτεκτονική τους, τα βυζαντινά κάστρα, τα μοναστήρια και τις εκκλησιές.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, όπως πέστροφες από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής του Ταυρωπού, ψητά σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο, λουκάνικα, πίτες, τσίπουρο και κρασί.

Περισσότερες πληροφορίες για την Καρδίτσα και τη γύρω περιοχή, θα βρείτε στις ιστοσελίδες: www.dimoskarditsas.gov.gr και http://karditsa.thessaly.gov.gr .

Φωτογραφίες:http://karditsa.thessaly.gov.gr.

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

http://www.clickatlife.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger