Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Το Σκασιαρχείο» στην Αργαλαστή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στις 7.30μ.μ, στην Αίθουσα του Κ.Ε.Γ.Ε.
Προβολή της ταινίας "Το Σκασιαρχείο", στα πλαίσια του προγράμματος "Μαθήματα στο Σκοτάδι" θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Ν. Πηλίου, την Κυριακή 7 Απριλίου και ώρα 7.30μ.μ, στην Αίθουσα του Κ.Ε.Γ.Ε στην Αργαλαστή, με ελεύθερη είσοδο για όλους και συζήτηση με θέμα "Ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση".

Η ταινία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου.
Πρόκειται για μια ταινία ύμνο στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού και στην ελεύθερη δημιουργική εκπαίδευση. Το σενάριό της στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου γάλλου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet 1896-1966).

Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ στοχεύει στη δημιουργία ενός άλλου σχολείου όπου κάθε παιδί αντιμετωπίζεται σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπου η παιδεία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα κι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συνίσταται κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν μόνα τους το δρόμο της γνώσης.

Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1949, σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά οι γνώμες των κριτικών στη Γαλλία ήταν ομόφωνα θετικές. Προβλήθηκε σε δεκάδες Φεστιβάλ και απέσπασε πάνω από 30 βραβεία. Ανάμεσα στις διακρίσεις ξεχωρίζουν το βραβείο στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, το βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας στην Αμερική και κυρίως η υιοθέτησή της από την Επιτροπή Κινηματογράφου του ΟΗΕ «ως ταινία που υμνεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».


Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» αποτελούν μέρος του φορέα Νεανικού Πλάνου, ο οποίος οργανώνει δύο από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς θεσμούς εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά και νέους ανθρώπους όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η Camera Ζιζάνιο, εδώ και δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» έχουν επισκεφθεί 79 περιοχές της Ελλάδας, οργανώνοντας 290 προβολές ταινιών παράλληλα με 32 επιμορφωτικές συναντήσεις και εργαστήρια, βρίσκοντας θερμή ανταπόκριση από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, και συνεχίζουν το κινηματογραφικό τους ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger