Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Όζ: Μέγας και Παντοδύναμος Oz the Great and Powerful)


Οζ: Μέγας και Παντοδύναμος (αγγλικά: Oz the Great and Powerful) είναι αμερικανική περιπέτεια φαντασίας παραγωγής 2013, σε σκηνοθεσία του Σαμ Ράιμι. Το σενάριο έγραψαν οι Μίτσελ Κάπνερ και Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ και είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα The Wonderful Wizard of Oz του Λ. Φρανκ Μπάουμ. Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται πριν τα γεγονότα της ταινίας Ο Μάγος του Οζ (The Wizard of Oz) του 1939 και εστιάζει στον Όσκαρ Ντιγκς, ένα μάγο με αμφίβολη ηθική που ζει και εργάζεται στο Κάνσας, ο οποίος με έναν ανεξήγητο τρόπο μεταφέρεται στο θαυμαστό κόσμο του Οζ. Εκεί θα γνωρίσει τρεις μάγισσες, οι οποίες θα του θέσουν μια τρομερή πρόκληση: να αφανίσει μια καταστροφική δύναμη του κακού που απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο το βασίλειο και να γίνει ο μεγάλος ηγέτης που όλοι περιμένανε. Πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Φράνκο, Μίλα Κούνις, Ρέιτσελ Βάις και Μισέλ Γουίλιαμς.
H Disney επιθυμούσε να μεταφέρει το πρώτο βιβλίο της σειράς Οζ του Λ. Φρανκ Μπάουμ ως ταινία κινουμένων σχεδίων μετά την επιτυχία της ταινίας Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (Snow White and the Seven Dwarfs) το 1937. Ωστόσο τα δικαιώμτα ανήκαν στη Metro-Goldwyn-Mayer, η οποία προχώρησε στην παραγωγή της γνωστής ταινίας του 1939 Ο Μάγος του Οζ (The Wizard of Oz).[1] To 1954 τα δικαιώματα των υπόλοιπων δεκατριών βιβλίων της σειράς Οζ έγιναν διαθέσιμα και η Disney τα αγόρασε, για να τα χρησιμοποιήσει στην τηλεοπτική σειρά Disneyland και στην ταινία Rainbow Road to Oz η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.[2] Η ιστορία της Disney με τα βιβλία του Οζ συνεχίστηκε μέχρι το 1985 και την ταινία Ο Μαγικός Κόσμος του Οζ (Return to Oz), μια άτυπη συνέχεια της ταινίας του 1939, η οποία δεν γνώρισε την καλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία της πρωτότυπης.[3]
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011 στο Πόντιακ του Μίσιγκαν με τη χρήση 3D καμερών.[4] Πριν τη σκηνοθεσία αναλάβει ο Σαμ Ράιμι, οι Σαμ Μέντες και Άνταμ Σάνκμαν θεωρήθηκαν πιθανοί ενώ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, πρώτη επιλογή ήταν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ο οποίος αρνήθηκε[5] καθώς και ο Τζόνι Ντεπ.[6] Ο Ράιμι δήλωσε ότι το σενάριο χρησιμοποίησε πληροφορίες για το Μάγο από τα βιβλία του Λ. Φρανκ Μπάουμ και ότι η ταινία θα "κλείνει το μάτι" στο κλασικό φιλμ του 1939.
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 8 Μαρτίου 2013 και σε μορφή 3D.[7]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger