Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για τις αιτίες των αιφνίδιων θανάτων τριών πυροσβεστών στη Χίο

Ερώτηση, για τις αιτίες των αιφνίδιων θανάτων τριών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Χίου, κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής και Γιάννης Γκιόκας.
Ρωτούν τον υπουργό:
Μετά και την ανακοίνωση της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Χίου η κυβέρνηση σκοπεύει να μεριμνήσει ώστε το προσωπικό να εξεταστεί από ιατρούς εργασίας ή άλλο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ερευνηθούν εάν οι αιτίες θανάτου των τριών πυροσβεστικών υπαλλήλων που σημειώθηκαν στη νήσο Χίο συνδέονται και με την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου;
Βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπάρχουν μελέτες και ποιες είναι αυτές για τις επαγγελματικές ασθένειες των πυροσβεστών και τη συχνότητα θανάτων που αυτές προκαλούν.
Θα προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στην έγκριση του σχετικού προεδρικού διατάγματος με ότι βελτιώσεις επιβάλλεται να γίνουν για την καλύτερη προστασία των εκτεθειμένων σε άπειρους κινδύνους εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος;

Ποιοι είναι οι λόγοι και γιατί σύμφωνα και με την ανακοίνωση του σωματείου, το προσωπικό στη Χίο δεν έχει πάρει στολές εργασίας από το 1998.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης επισημαίνει:
Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Ανησυχία για τις αιτίες των αιφνίδιων θανάτων τριών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Χίου.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2012 στη νήσο Χίο, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής στο νησί, το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί έκτοτε τρεις αιφνίδιοι θάνατοι πυροσβεστικών υπαλλήλων.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Χίου αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την αδιαφορία της κυβέρνησης για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχουν, στην Υγιεινή και την Ασφάλεια των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, εκτεταμένα και επικίνδυνα συμβάντα.
Οι θάνατοι των τριών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής στη Χίο, σε πολύ σύντομο διάστημα, ανάγκασαν το σωματείο τους να παρέμβει με διαμαρτυρία και να ξεκινήσουν προσπάθειες με ίδια μέσα και απευθυνόμενοι σε φορείς του νησιού, να μπορέσουν να ερμηνεύσουν την απώλεια τριών συναδέλφων τους σε τόσο σύντομο διάστημα. Θέλουν να ερευνηθεί, μήπως οι θάνατοι των συναδέλφων τους, οφείλονται και στις συνέπειες της μεγάλης φωτιάς του καλοκαιριού.
Στην ανακοίνωση της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Χίου, τονίζεται η ανυπαρξία ιατρών εργασίας καθώς και το γεγονός ότι το προσωπικό στη Χίο, έχει να πάρει στολές εργασίας από το 1998. Αναδεικνύουν το κεφαλαιώδες ζήτημα για τις επαγγελματικές ασθένειες, τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και του επαγγελματικού κινδύνου, που τόσο συχνά είναι εκτεθειμένοι οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να δικαιούνται το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινούς εργασίας.
Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του σωματείου, επιβεβαιώνει την όξυνση των προβλημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και καταρρίπτει τις όποιες εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής, «περί ειδικού Σώματος Ασφάλειας» και ότι «Το Πυροσβεστικό Σώμα θα αποτελέσει τον επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας».
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.
Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή κανόνων ασφάλειας κατά τη διάρκεια εργασίας των πυροσβεστών και ενώ έχουν μεσολαβήσει, δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 3144/2003. Και ο λόγος είναι ότι θα «στοιχίσει» στην εθνική οικονομία, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Π.Σ 300.000 χιλ. Ευρώ!!
Επιβεβαιώνονται επίσης οι κατά καιρούς καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργάνων με αφορμή ανάλογα περιστατικά, ότι η ύπαρξη της Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας στο Π.Σ. από το 2006 απλά υφίσταται για διεκπεραίωση κυρίως διοικητικών ενεργειών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
  • Μετά και την ανακοίνωση της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Χίου η κυβέρνηση σκοπεύει να μεριμνήσει ώστε το προσωπικό να εξεταστεί από ιατρούς εργασίας ή άλλο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ερευνηθούν εάν οι αιτίες θανάτου των τριών πυροσβεστικών υπαλλήλων που σημειώθηκαν στη νήσο Χίο συνδέονται και με την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου;
  • Βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπάρχουν μελέτες και ποιες είναι αυτές για τις επαγγελματικές ασθένειες των πυροσβεστών και τη συχνότητα θανάτων που αυτές προκαλούν.
  • Θα προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στην έγκριση του σχετικού προεδρικού διατάγματος με ότι βελτιώσεις επιβάλλεται να γίνουν για την καλύτερη προστασία των εκτεθειμένων σε άπειρους κινδύνους εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος;
  • Ποιοι είναι οι λόγοι και γιατί σύμφωνα και με την ανακοίνωση του σωματείου, το προσωπικό στη Χίο δεν έχει πάρει στολές εργασίας από το 1998.
Οι βουλευτές Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger