Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Πέντε μήνες και δέκα μέρες φυλακή στους τέσσερις αλληλέγγυους


Μετά από μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν έξι ώρες, το Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας καταδίκασε για «απείθεια» τους τέσσερις αγωνιστές που είχαν συλληφθεί την 1η του περασμένου Οκτώβρη, μετά την επίθεση των ΜΑΤ στους αλληλέγγυους στους συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν η ελάχιστη για να μπορέσουν να ασκήσουν έφεση και να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό. Οπως εξήγησε η πρόεδρος, θα έδιναν και ελαφρυντικά, αλλά τότε η ποινή θα έπεφτε χαμηλά και δε θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση.

Με την απόφασή του το δικαστήριο αναγνώρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι μπάτσοι έστησαν μια υπόθεση ενάντια σε αγωνιστές που συνέλαβαν μέσα σ’ ένα ψιλικατζίδικο στην Κυψέλη. Δεν είχε, όμως, το θάρρος να φτάσει μέχρι το τέλος, να απαλλάξει τους κατηγορούμενους απ’ όλες τις καταγγελίες. Τους απάλλαξε απ’ όλες τις βαρύτερες ποινές (αντίσταση, σκοπούμενη σωματική βλάβη, εξύβριση) και άφησε την ελαφρύτερη, η οποία όμως ήταν και η πιο γελοία. Διότι οι ίδιοι οι μπάτσοι είχαν καταθέσει ότι πήραν τα στοιχεία των κατηγορούμενων, οπότε απείθεια δεν υπήρχε.

Επρεπε, όμως, να υπάρξει και ένα άλλοθι για τους μπάτσους. Οπως δήλωσε και η εισαγγελέας, της οποίας η πρόταση έγινε δεκτή από το δικαστήριο, δεν μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα αν όντως υπήρξε αντίσταση ή εξύβριση, γιατί η κάθε πλευρά (μπάτσοι και κατηγορούμενοι) δίνει τη δική της εκδοχή. Είναι όμως σίγουρη ότι οι μπάτσοι φώναξαν στους κατηγορούμενους να βγουν έξω από το ψιλικατζίδικο για να τους ελέγξουν, έστω και με βρισιές. Οπότε, υπήρξε απείθεια. Εισαγγελέας και δικαστήριο κατάλαβαν πολύ καλά τι συνέβη, γι’ αυτό και απάλλαξαν τους αλληλέγγυους από τις βαριές κατηγορίες, «αδειάζοντας» τους μπάτσους, δεν τόλμησαν όμως να φτάσουν μέχρι το τέλος. Βλέπετε, οι κατηγορούμενοι υπερασπίστηκαν την παρουσία τους στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια, οπότε κάτι έπρεπε να «ρίξουν» σ’ αυτούς τους «ταραξίες».

Από την καθαρά απολογητική αγόρευση της εισαγγελέα, που φλυαρώντας αφόρητα προσπάθησε ν’ αποδείξει ότι δεν παίρνει γραμμή από τον Δένδια, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε η πρόεδρος την απόφαση, φάνηκε σαν να έλεγαν στους κατηγορούμενους: «πηγαίνετε στο εφετείο να απαλλαγείτε και από την τελευταία κατηγορία». Ο απολογητικός τόνος ήταν ολοφάνερος.

Η ποινή είναι με τριετή αναστολή, διότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
 
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου