Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

άρχισε το φαγοπότι από τα λαμόγια ...


Στην Τράπεζα Πειραιώς η Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα
Οι εργασίες που απορροφά αφορούν καταθέσεις 16 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 16 δισ. ευρώ επίσης
Στην Τράπεζα Πειραιώς η Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα


 Στην Τράπεζα Πειραιώς καταλήγουν η Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που συνεδρίασε απεδέχθη την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

Την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ανακοίνωσε και επίσημα η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε υποβάλει νωρίτερα σχετική πρόταση-προσφορά.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή πως «ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Δημιουργείται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην ελληνική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 100 δισ. ευρώ και 22.000 εργαζομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες που απορροφά η Τράπεζα Πειραιώς αφορούν καταθέσεις 16 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 16 δισ. ευρώ επίσης.
Η έκθεση των δύο κυπριακών τραπεζών στην εγχώρια αγορά μέσω δανείων ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, ωστόσο οι μέτοχοί τους έχουν ήδη προχωρήσει στην διενέργεια προβλέψεων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης Κύπρου και Λαϊκής έχει υπολογιστεί στα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και κατά 500 εκατ. ευρώ από την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα μετά από απαίτηση των βασικών της μετόχων θα μείνει αυτόνομη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger