Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου

Ερώτηση για τα προβλήματα στη μετεγκατάσταση του ελαιοτριβείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου και Νίκος Μωραΐτης.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου, τηρώντας τις προϋποθέσεις του νόμου 4015/2011, παρέμεινε αυτόνομος με κύριο μοχλό ύπαρξης και λειτουργίας το ελαιοτριβείο του. Εξυπηρετεί εκατοντάδες αγρότες της Σκοπέλου, βοηθά την ανάπτυξη του νησιού, βελτιώνει το εισόδημά τους, χωρίς να δημιουργεί χρέη.
Επειδή λειτουργεί στο κέντρο του νησιού, για περιβαλλοντικούς λόγους κρίθηκε αναγκαία η μετεγκατάστασή του. Οι αγρότες της Σκοπέλου με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και με την ίδια τη συμμετοχή τους ξεκίνησαν τις διαδικασίες αγοράς οικοπέδου, έκδοσης άδειας, περιβαλλοντικών όρων και της κατασκευής νέου ελαιοτριβείου μαζί με τυποποιητήριο, αξίας 207.000 ευρώ.
Από τις αρχές του 2012 υπήρχε αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου ένταξης του επενδυτικού σχεδίου, μέσω της προκήρυξης του μέτρου 123Α του Π.Α. 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλταζής.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση αντί να βοηθήσει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου, το αίτημά του απορρίφθηκε.
Υπήρξε απάντηση σε υπόμνημα ένστασης επί της απόρριψης με αρ. πρωτ. 2380/56041/14-5-2012 στις 25/6/2013 όπου αποδεικνυόταν ότι ο συνεταιρισμός αφ' ενός είναι φερέγγυος με στοιχεία, αφ' ετέρου αυτή η επένδυση μόνο καλά έχει να προσφέρει στον τόπο τους.
Επίσης στις 18 Οκτωβρίου 2012 με νέα επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου (υπόψη κας Μαρίας Κάβουρα) υποβλήθηκαν συνημμένες καταστάσεις και δικαιολογητικά που αφορούν καταθέσεις εταίρων του συνεταιρισμού τους για την περίοδο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος (αίτηση λογαριασμών, μέσα υπόλοιπα).
Από τα επισυναπτόμενα έγγραφα προέκυπτε με απόλυτο και καθαρό τρόπο το παραπάνω η δυνατότητα του συνεταιρισμού της καταβολής της ιδίας της συμμετοχής που απαιτείται για την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου.
Ύστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός γιατί δεν προχωρά η απόφαση ένταξης της επένδυσης του ελαιοτριβείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου, καθώς η αποπεράτωση της επένδυσης θα τονώσει την αγροτική παραγωγή, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και την προώθηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και συνολικά θα βοηθήσει στην οικονομία του νησιού.
Οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Μωραΐτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger