Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ Λιμάνι Σκιάθου: Ενημέρωση και συζήτηση ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΜΠΟΥΡΟΥ...

http://bourou.wordpress.com/

Λιμάνι Σκιάθου: Ενημέρωση και συζήτηση

limani

Τις τελευταίες μέρες οργιάζουν στο νησί οι φήμες για τη τύχη του επιβατικού αλλά και του τουριστικού λιμένα. “Μας παίρνουν το λιμάνι”, “θα τσιμεντώσουν τις Πλάκες και το Μπούρτζι”, “έρχονται οι Τούρκοι” είναι μερικές απ’ αυτές, όλες αποτέλεσμα της μη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης από τη πλευρά του Δήμου και του νεοσύστατου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου(ΔΛΤΣ). Για την αργοπορία αυτή ο δήμαρχος κ. Πλωμαρίτης επικαλέσθηκε προσωπικούς λόγους υγείας, πράγμα το οποίο φυσικά σεβόμαστε και του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά. Ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει: Επικράτησε εν τω μεταξύ παραπληροφόρηση, ράδιο-αρβύλα, ίσως και κάποια απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών σε ενημερωτική συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤ Σκιάθου επιχειρήθηκε η έγκυρη πληροφόρηση των δημοτών επί των θεμάτων. Ο δήμαρχος αν και τοποθέτησε γενικά το πρόβλημα στη σωστή του βάση, δεν απέφυγε τις λαικίστικες κορώνες, μη χάνοντας την ευκαιρία μιας και βρισκόταν μπροστά σε κοινό! Δήλωσε μάλιστα ότι αισθάνεται: “μέλος ενός Εθνους χωρίς χώρα”, διότι ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος μας ξεπουλάνε, παρ’ όλο που ο ίδιος, όπως είπε, τους ψήφισε!
Ο πρόεδρος του ΔΛΤ κ. Π. Πασχάλης και τα μέλη του ΔΣ κ. Χ. Μασούρος και κ. Α. Φιλαρέτου εξήγησαν με επάρκεια πως έχει η υπόθεση και ομολογουμένως κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να εξηγήσουν στο κοινό πώς είναι εντελώς άλλο θέμα το master plan για τον επιβατικό λιμένα και άλλο το ζήτημα του τουριστικού λιμένα (μαρίνα), ο οποίος εκτείνεται από το ύψος της ΑLPHA BANK έως περίπου μετά τα Λιμανάκια και έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Συνοπτικά:
1. Τα σχέδια για τον επιβατικό λιμένα που παρουσίασε η εταιρεία του μελετητή κ. Παναγόπουλου, κατόπιν διαγωνισμού και κατά παραγγελία, αρχικώς, του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, δεν αποτελούν μελέτη αλλά ιδέες προς επεξεργασία και διαβούλευση για τη διαμόρφωση άποψης για την μελέτη. Τον τελικό λόγο έχει ο αρμόδιος φορέας που είναι πλέον το ΔΛΤ Σκιάθου. Ιδιαίτερα βαρύνουσα άποψη έχει φυσικά ο Δήμος και κατ’ επέκταση οι δημότες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι επαγγελματικές ενώσεις κλπ. Μια δική μας παρατήρηση: Eίναι άλλο πράγμα η μελέτη για τον επιβατικό λιμένα (έχουν γίνει κανά δυό-τρεις στο παρελθόν!) και άλλο η υλοποίησή της, δηλαδή η κατασκευή του! Αν κρίνουμε από την οικονομική κατάσταση της χώρας, προβλέπουμε να πραγματοποιείται μετά ίσως από μερικές δεκαετίες, οπότε τότε μάλλον θα χρειαζόμαστε νέα μελέτη! Μακάρι να βγούμε ψεύτες!
2. Για τη μαρίνα Σκιάθου διευκρινίστηκε ότι βρίσκεται πλέον στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ και υπάρχει η κυβερνητική βούληση να παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες με χρονικό ορίζοντα πενήντα ετών, ενταγμένη στο γενικότερο σχέδιο παραχώρησης τουριστικών λιμένων και αερολιμένων, είτε στη σημερινή μορφή της είτε όχι. Θεωρητικά η τελευταία, υποτίθεται εν ισχύ, μελέτη για το τουριστικό λιμένα είναι αυτή του κ. Γιαμάκου από το 1999, η οποία κρίνεται απαράδεκτη, τερατώδης και γενικά καταστροφική για την αισθητική και το χαρακτήρα κόλπου.  Σχεδόν άπαντες οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας, στην όποια μορφή της, και τάχθηκαν υπέρ μιας ήπιας παρέμβασης και της παραχώρησής της στο ΔΛΤΣ. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε και εκλέχτηκε επιτροπή που θα συντονίζει τις ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Φάνηκε να υπάρχει και η άποψη υπέρ της ιδιωτικοποίησης, με ήπια επίσης παρέμβαση στο χώρο, η οποία όμως δεν εκφράστηκε ανοιχτά, δεδομένου και του πλειοψηφικού κλίματος που επικρατούσε στην αίθουσα!
Γενικώς η συζήτηση ήταν έντονη, ακούσθηκαν προτάσεις και ιδέες, κάποιες απ’ τις οποίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες! Δεν αποφεύχθηκαν ωστόσο οι ανούσιοι διαξιφισμοί καθώς και η πλειοδοσία λαικισμού! Δεν είμαστε βέβαιοι ότι τα σημαντικά αυτά ζητήματα έγιναν απολύτως κατανοητά απ’ όλους τους δημότες, ούτε ότι φωτίστηκαν όλες οι πλευρές. Παρά ταύτα έγινε η αρχή, άνοιξε η συζήτηση και αυτό μόνο ως θετικό βήμα μπορεί να αποτιμηθεί.
Ο Αλιεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger