Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Θέσεις για την Περιφερειακή Αγορά «ΙΑΣΩΝ» Α.Ε.


Απόστολος Αθανασός

Επικεφαλής της Επιμελητηριακής Παράταξης «Επιχειρηματική Αναγέννηση Μαγνησίας»

Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Βόλος 21/03/2013


Θέσεις για την Περιφερειακή Αγορά «ΙΑΣΩΝ» Α.Ε.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της Περιφερειακής Αγοράς «ΙΑΣΩΝ» Α.Ε., αναδεικνύουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τοπική κοινωνία και οικονομία.
Σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης, που μαστίζει με ιδιαίτερη οξύτητα την περιοχή μας, αντί οι τοπικοί φορείς, που σχετίζονται άμεσα με την Περιφερειακή Αγορά, να συνεργασθούν ενώνοντας τις δυνάμεις τους προκειμένου να αξιοποιηθεί το πολύτιμο αυτό περιουσιακό στοιχείο του τόπου μας, «κατάφεραν», με κυρίαρχη ευθύνη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, να οδηγήσουν στην Υπουργική Απόφαση με την οποία ξαναγυρνά το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, έχει κυρίαρχη ευθύνη, δεδομένου ότι το Επιμελητήριο είναι ο κύριος μέτοχος της ΙΑΣΩΝ Α.Ε.
Αλλάζοντας απόψεις ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται και τηρώντας στάση πλήρους αδράνειας, το μόνο που κατάφερε ήταν να εκθέσει ανεπανόρθωτα το θεσμό και να τον απομονώσει και να τον καταστήσει αναξιόπιστο έναντι των σημαντικότερων φορέων της περιοχής. 
Η στάση αυτή αποτελεί, πράγματι, μια ακόμη μεγάλη απόδειξη της νοοτροπίας που διακατέχει τον επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Πρόκειται για τη νοοτροπία των προσωπικών στρατηγικών, της θεσμικής απραξίας και της ανυπαρξίας αναπτυξιακής στρατηγικής που βούλιαξε το Επιμελητήριο σε τέλμα.
Η περιφερειακή αγορά και η εταιρεία «Ιάσων» που δημιουργήθηκε το 2004 για την αξιοποίησή της, καρπός επίπονων και επίμονων προσπαθειών των φορέων της περιοχής μας, παραχωρήθηκε από την πολιτεία στην τοπική κοινωνία για πολύ συγκεκριμένους αναπτυξιακούς λόγους. Από σημείο συνάντησης και συνεργασίας των φορέων της περιοχής για την ανάπτυξή της, αναδείχθηκε σε τόπο εγκατάλειψης και αδιαφορίας.
Χρειάσθηκαν μόλις 14 μήνες προκειμένου:
  • Να χαθεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας ΙΑΣΩΝ ΑΕ αντικειμενικής αξίας 18.000.000 € περίπου στο οποίο το Επιμελητήριο κατείχε το 45%
  • Να απαξιωθεί ο θεσμός και να μείνει το Επιμελητήριο που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος αναπτυξιακός φορέας του Νομού απλός παρατηρητής των εξελίξεων.
  • Να χαθούν 72.000 € που είναι και καταβλημένο κεφάλαιο στην εταιρεία από το Επιμελητήριο και να παραμείνει εκτεθειμένο και με κίνδυνο να επιβαρυνθεί το ταμείο του Επιμελητήριο περίπου 180.000 € που είναι και το ποσοστό συμμετοχής στους οφειλόμενους φόρους από τον ΦΜΑΠ συν του τρέχοντος έτους και τα πρόστιμα, δηλαδή συνολική εκτιμώμενη ζημία 250.000 € περίπου.
  • Να κινδυνεύουν δύο μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου που ήταν και στο Δ.Σ. της εταιρείας ΙΑΣΩΝ με την προσωποκράτηση και να μην έχουν την δυνατότητα λήψης Φορολογικής Ενημερότητας για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει, στη συνολική έκταση των 42.000 τετραγωνικών μέτρων της περιφερειακής αγοράς, με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μπορεί να αποτελέσει έναν πολυχώρο δημιουργίας και προκοπής για τον τόπο μας, στο οποίο μπορούν να συνυπάρξουν:
  • Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων Θεσσαλικού χαρακτήρα.
  • Στεγασμένη λαϊκή αγορά, η οποία να λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση, σε συνεργασία με την Ένωση Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών.
  • Μόνιμο εκθετήριο της παραγωγικής φυσιογνωμίας του Νομού
  • Εκθεσιακός χώρος για τις ανάγκες της πόλης
  • Χώρος στέγασης διοικητικών και άλλων υπηρεσιών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Μαγνησίας, δεν θα αφήσει να πάει χαμένη μια ακόμη αναπτυξιακή υποδομή της Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger