Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ Κύπρος: Εντείνονται τα παζάρια και οι διεργασίες - Χρεοκοπεί ο λαός με όλα τα σενάρια Ομόφωνη απόφαση για την σύσταση «ταμείου αλληλεγγύης»

Εντείνονται οι διεργασίες, τα παζάρια, οι εκβιασμοί και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας. Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις από την Κυπριακή Βουλή, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και των κυπριακών κομμάτων παζαρεύουν τους αντιλαϊκούς όρους για την κατάρτιση ενός «σχεδίου Β».
Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία "Ταμείου Αλληλεγγύης" υπήρξε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Η πρόταση που αναμένεται να οδηγηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στην Κυπριακή Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την συμμετοχή όλων στο "Ταμείο Αλληλεγγύης" (Ταμεία Πρόνοιας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα με τα αποθέματα χρυσού, ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.
Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι της Κυπριακής Προεδρίας ανέφεραν ότι «το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, έδωσε στην Κύπρο προθεσμία έως τη Δευτέρα για να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, απειλώντας να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών της, εάν δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε ένα πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ 'Ασμουσεν, που είναι Γερμανός, τόνισε χθες ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέπει την έκτακτη παροχή ρευστότητας μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών «δεν μπορεί να υποτεθεί» χωρίς ένα πρόγραμμα βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
 Νωρίτερα, ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.
Στα πρόθυρα κλεισίματος εμφανίζεται η Λαϊκή Τράπεζα, ενώ οριακή είναι η κατάσταση και για την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντως, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.
Σύμφωνα με Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει το κράτος να αντλήσει 5,87 δισ. ευρώ από «κούρεμα» των καταθέσεων, ποσό που αποτελεί τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τίθεται ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το δάνειο των 10 δισ. ευρώ από ΕΕ - ΔΝΤ – ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο τόνισε ότι η «συμφωνία του Γιούρογκρουπ παραμένει ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «υπάρχει εγγύηση της ΕΕ για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ».
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν φέρεται να έχει πλέον μεγάλες προσδοκίες για σύναψη νέου ρωσικού δανείου, αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πάρει επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου.
Οι επαφές ανάμεσα σε Κύπριους και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους κλιμακώνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με τη ρωσική αστική τάξη να διεκδικεί ενεργό ρόλο σε «εναλλακτικά σχέδια» που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά της και θα της εξασφαλίσουν νέα κερδοφόρα πεδία.
Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού. Κλειστά τις ίδιες μέρες και τα καταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger