Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Διαψεύδεται το «κλείσιμο» της Λαϊκής - Ενταση έξω από την κυπριακή Βουλή

Διαψεύδεται το «κλείσιμο» της Λαϊκής - Ενταση έξω από την κυπριακή ΒουλήΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ

Με δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου, η εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, διέψευσε πληροφορίες ότι η κυπριακή «αντιπρόταση» στο σχέδιο της ευρωπαϊκή Ενωσης περιλαμβάνει το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. Ενταση επικρατεί έξω από τη κυπριακή Βουλή, όπου έχουν συγκεντρωθεί υπάλληλοι της τράπεζας.

Νωρίτερα κυπριακά μέσα είχαν μεταδώσει ότι στους υπαλλήλους της εν λόγω κυπριακής Τράπεζας είχαν κοινοποιηθεί χαρτιά απόλυσης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυπριακή λύση για εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και διάσπασής της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα προχωρά και θα υποβληθεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που συνεδριάζει στις 8.00, συγκλεντρώνοντας πάντως ελάχιστες πιθανότητες έγκρισης.
Σύμφωνα με τον ΡΙΚ-SAT, τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της Λαϊκής θα απορροφηθούν από την Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα, διασφαλίζονται οι καταθέσεις σίγουρα μέχρι το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ και γίνεται προσπάθεια για διασφάλιση καταθέσεων μέχρι του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ με βάση το προτεινόμενο σχέδιο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, θα είναι σημαντικά μικρότερο, της τάξης του 1%-1,5%
Διαψεύδεται το «κλείσιμο» της Λαϊκής - Ενταση έξω από την κυπριακή Βουλή
Σύμφωνα με τις τελευταίες, επίσης, πληροφορίες, η «καλή» τράπεζα που θα προκύψει από τη διάσπαση της Λαϊκής θα συγκεντρώσει τις καταθέσεις, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ στην «κακή» θα απομονωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κάποια περιουσιακά στοιχεία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας και σημειώθηκαν επεισόδια μικρής κλίμακας, όταν ορισμένοι από τους διασηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και προσπάθησαν να εισέλθουν από την κύρια είσοδο της Βουλής. Επενέβη η Αστυνομία και αποτράπηκε η είσοδος.
Οι εργαζόμενοι φωνάζουν συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από την Λαϊκή», «Σήμερα η σειρά μας, αύριο η δικιά σας», «Όχι στα σχέδια της Ε.Ε. για υποδούλωση της Κύπρου».
Οι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας διαμαρτύρονται, γιατί όπως λένε, θα θυσιαστούν αντί του «κουρέματος» των καταθέσεων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζος Χατζηκωστής, ο οποίος είναι επικεφαλής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη Λαϊκή, επέκρινε την κυβέρνηση και τη Βουλή για το ότι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν είχαν τύχει οποιασδήποτε ενημέρωσης, παρά τις έντονες φήμες και πληροφορίες για το μέλλον της τράπεζας.
Δεν υπάρχει θέμα να κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα, δήλωσε στο ΡΙΚ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Γιάννος Λαμάρης. Υπογράμμισε ότι θα υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, διαβεβαιώνοντας ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Δραματική έκκληση από Τράπεζα Κύπρου
Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup, το οποίο θα σώζει την κυπριακή οικονομία, προειδοποιώντας ότι η διάλυση κυπριακών τραπεζών θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου.
«Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε οριακή και εύθραυστη κατάσταση. Η επόμενη κίνηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια ή καταστροφική. Γι' αυτό και μέσα στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που μας επιβλήθηκαν, οφείλουμε να ζυγίσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις της όποιας λύσης επιλέξουμε. Είναι επιτακτικό να προχωρήσουμε άμεσα στη συνομολόγηση μιας συμφωνίας με το Eurogroup, η οποία, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την παροχή συνεχούς ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, ούτως ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία», αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της.
«Η "υπαλλακτική" επιλογή που είναι η διάλυση κυπριακών τραπεζών, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου. Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία εάν, συνειδητά ή λόγω καθυστέρησης, επιτρέψουμε την υιοθέτηση του σεναρίου αυτού που με μαθηματική ακρίβεια δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο μέλλον. Απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να καταλήξουν και να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup και το οποίο θα σώζει την κυπριακή οικονομία και θα διασφαλίζει το μέλλον της», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger