Αθήνα: Παράταση για το 2014 πήραν οι απολύσεις στο Δημόσιο μετά την κατάθεση στην τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενός αναλυτικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού.

Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Κρίσιμο ορόσημο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, θα είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, οπότε βάσει του σχεδίου θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, που προτάσσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μέσω αυτής θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν και μέρος τους θα αποχωρήσει τελικώς το 2014.


Υπάρχουν, όμως, και σημαντικές ενδιάμεσες ημερομηνίες-σταθμοί για τις οποίες θα ελέγχεται από την τρόικα η εξέλιξη του εγχειρήματος. Πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου.

Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει τον Απρίλιο να προωθηθεί ένα επόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάζονται ήδη 700 φορείς στους οποίους απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι.

Το επόμενο ραντεβού με την τρόικα θα είναι τον Ιούνιο, με την έναρξη αξιολόγησης του συνόλου των φορέων που βρίσκονται κάτω από την κεντρική κυβέρνηση, στη βάση του μοντέλου που θα προκύψει από την πιλοτική διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και ορισμένους δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να γίνει αξιολόγηση μεταξύ άλλων σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ακόμη και πανεπιστήμια και να προχωρήσει η κατάργηση θέσεων.

Στη φάση αυτή θα επιχειρηθεί να βρεθούν οι κατάλληλοι και ικανοί υπάλληλοι που θα μετακινηθούν για την κάλυψη αναγκών σε άλλους φορείς, ενώ οι υπόλοιποι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και σταδιακά μετά τη συμπλήρωση 12μήνου θα αποχωρούν. Από το σημείο αυτό και μετά, όπως αναφέρεται, θα μπορούν να υπάρξουν και δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι για τις αποχωρήσεις σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

Πηγή: news.in.gr