Στις 6 το απόγευμα η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής
Σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, για να συζητήσει το νομοσχέδιο σχετικά με τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ και το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Στις 11 το πρωί συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, για να συζητήσει το νέο κείμενο νόμου για το εφάπαξ κούρεμα στις καταθέσεις, συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ.
Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) με πιθανή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο
Σε διαδήλωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ και το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων καλεί η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, σήμερα Τρίτη, στις 5 μ.μ.
Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο απευθύνουν η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στην Κύπρο και η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ στην Κύπρο, με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία - Σύγκρουση με ΕΕ, ΔΝΤ, αστικές κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα».
Έκτακτο Γιούρογκρουπ χθες Δευτέρα για την Κύπρο

Στην τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συμφώνησαν για τη δυνατότητα μείωσης του έκτακτου τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, υπό τον όρο ότι συνολικά ο φόρος αυτός θα αποφέρει τα περίπου τα 6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου Σαββάτου.
Αυτό σημαίνει, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν αναφέρεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης.
Για το εφάπαξ τέλος επί των καταθέσεων υποστηρίζουν πως «εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες».
Επίσης αναφέρεται ότι «το Γιούρογκρουπ συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ» και καλούνται οι κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Γραπτή δήλωση, στο ίδιο μήκος κύματος, εξέδωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντέισελμπλούμ, μετά την τηλεδιάσκεψη όπου μεταξύ άλλων, δηλώνει πως το Γιούρογκρουπ καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή με στόχο την τάχιστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.
Επαφές κυπριακής κυβέρνησης
Τηλεφωνικές επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ.
Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και νέα συνομιλία με Α. Μέρκελ.
Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή.
Σήμερα Τρίτη αναμένεται τελικά να επισκεφτεί τη Ρωσία ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.
Δήλωση Στουρνάρα
Μετά την τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει».
Πρόσθεσε ακόμα, πως «είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα».
Διαβεβαίωσε τέλος ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα» και υποστήριξε ότι «το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Κλειστές οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο
Με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι τράπεζες θα είναι κλειστές σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, 19 και 20 Μάρτη αντίστοιχα. Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν επίσης κλειστά τις ίδιες μέρες.
Κανονικά θα λειτουργούν οι αυτόματες ταμειακές μηχανές 24ωρης εξυπηρέτησης, παρά τη διήμερη τραπεζική αργία, δήλωσε η Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού.
«Έχουν δοθεί εντολές όπως οι ATM να τροφοδοτούνται, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να εξυπηρετείται», ανέφερε η κ. Στυλιανού. Διευκρίνισε ότι λόγω της κήρυξης της τραπεζικής αργίας, αναστάλθηκαν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη και το κυπριακό Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς.