Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το (καμ)Άρη έγινε 99!


Ένας αιώνας... παρά ένα χρόνο! Σίγουρα αλλιώς θα περίμενε και θα ήθελε να γιορτάσει το... καμΆρη της Θεσσαλονίκης τα 99α γενέθλιά του. Σε ένα καφενείο, στην περιοχή του Βότση μία... παρέα εμπνεύστηκε την ίδρυση ενός συλλόγου που έμελλε να αφήσει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό.
Ήταν οι Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Αγγελος Ζέγας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρότσης, Πέτρος Κρέης, Μήνωας Κυδωνάκης Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσανος και Δήμου, που δημιούργησαν αρχικά ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο, ο οποίος όμως το 1926 μετονομάστηκε σε «Αθλητικός Σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης», ώστε να συμπεριληφθούν και τα υπόλοιπα αθλήματα.

Για να πανηγυρίσουν τον πρώτο τους πανελλήνιο τίτλο οι «κίτρινοι», πέρασαν 14 χρόνια από την στιγμή της ίδρυσής τους. Ήταν το 1928, όπου κατέκτησαν το πρώτο -από τα τρία συνολικά-
πρωτάθλημα της ιστορίας τους, το οποίο μάλιστα ήταν και το παρθενικό που διοργάνωσε η ΕΠΟ! Την ίδια χρονιά κατέκτησε ως σωματείο ακόμα έναν τίτλο ο Άρης, αφού στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και στο πόλο (το τμήμα είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα), επίσης στο πρώτο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε. Από εκεί και πέρα όμως τέσσερα χρόνια νωρίτερα οι Θεσσαλονικείς πήραν το πρώτο πρωτάθλημα ΕΠΣΜ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας), φτάνοντας συνολικά στα 12.
Μέσα στα 99 χρόνια που πέρασαν οι «κίτρινοι» μεγάλωσαν πολλές γενιές αθλητών, μερικοί από τους οποίους άφησαν το στίγμα τους στον ελληνικό αθλητισμό. Μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες, τόσο στο μπάσκετ, όσο και στο ποδόσφαιρο, που δημιούργησαν εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο Άρης γίνεται σε ένα χρόνο... αιωνόβιος, αλλά σίγουρα θα ήθελε η σημερινή γιορτή, να γινόταν κάτω από διαφορετικές συνθήκες και όχι να παλεύει για τη σωτηρία του. Η ιστορία άλλωστε δεν σβήνει και στο εφιαλτικό σενάριο που συνέβαινε το... μοιραίο, η επέτειος των 100 χρόνων του συλλόγου θα τον έβρισκε -όπως και να 'χε- στα... αλώνια της Football League, «ρετσινιά» που θα κουβαλούσαν για πάντα όσοι βρίσκονται -από παίκτες μέχρι διοίκηση- αυτή τη στιγμή στην ομάδα.
Αυτά βέβαια είναι μόνο υποθέσεις και οι «κίτρινοι» θα συνεχίσουν τον... υπέρ πάντων αγώνα. Σήμερα όμως, έστω μόνο για μία μέρα, θα αφήσουν στην άκρη τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο σύλλογος, για να νοσταλγήσουν τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος και το μεγαλείο του σωματείου.
Χρόνια πολλά Άρη!
Παρακάτω ο ύμνος του Άρη (δεν είναι ο πρώτος που γράφτηκε) που τραγούδησε πρώτος ο Βασίλης Μποέμης την δεκαετία του '50:
«Άρη, γλυκιά μου ομάδα μεγάλη
όλοι εσένα φοβούνται γιατί
Άρη μου είσαι κι αυτό να το ξέρουν
πρώτη ομάδα κι η πιο δυνατή.

Άρη Άρη, εσύ είσαι το καμάρι
Άρη, ομάδα ξακουστή
κι όποιος έρθει αντίπαλος με σένα
πρέπει πρώτα καλά να το σκεφτεί.

Άρη γλυκιά μου ομάδα μεγάλη
έχεις φιλάθλους που σε αγαπούν
είναι ΑΡΕΙΑΝΟΙ και το έχουν καμάρι
και το κεφάλι ψηλά το κρατούν.

Άρη Άρη, εσύ είσαι το καμάρι
Άρη Άρη, ομάδα ξακουστή
κι όποιος έρθει αντίπαλος με σένα
πρέπει πρώτα καλά να το σκεφτεί».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger