Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κατά του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλη Μπασδάνη στρέφονται οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

Κατά του προέδρου του Επιμελητηρίου οι ξενοδόχοι
Δια του προέδρου τους σε ημερίδα για φορολογικό και επενδύσεις
Κατά του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλη Μπασδάνη στρέφονται οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, δια του προέδρου τους Κώστα Λεβέντη, που επισήμανε ότι έχουν φτάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο και υπάρχουν λόγοι για καθετί που γίνεται.

Στο περιθώριο ημερίδας για το φορολογικό και τα επενδυτικά προγράμματα, μέσω του ΕΣΠΑ, που έγινε σήμερα το απόγευμα στο Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Βόλου, ο Κώστας Λεβέντης, δήλωσε πολύ προβληματισμένος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του και τόνισε ότι η μοναδική εφικτή λύση για τον κλάδο είναι ο αγώνας που γίνεται για προσέλκυση τουριστών του εξωτερικού.

«Παρόλα αυτά υπάρχουν φωνές που λένε ότι ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, οι οποίες αντιδρούν σε ιδέες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», δήλωσε ο Κ. Λεβέντης, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που κατήγγειλε την προσπάθεια που γίνεται από το 2008 στη Νυρεμβέργη «λες και είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας, ποιος; Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας», όπως ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων δήλωσε ότι «φτάσαμε σε ένα φοβερά επικίνδυνο σημείο και δεν είναι τυχαίο, καθώς ο καθένας έχει τους λόγους του που το κάνει. Μ’ ανησυχεί όμως ότι οι συνάδελφοί μου στον τουρισμό και όχι μόνο, αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά».

Αναφορικά με τις επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ τόνισε ότι «εγώ προσωπικά δεν είμαι και πολύ φαν του ΕΣΠΑ, διότι με κλειστές τράπεζες και με το κυνήγημα που μας κάνουν δεν ξέρω πως θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να υλοποιήσουν. Και μόλις χθες βγήκαν τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ που είχαμε καταθέσει τον προηγούμενο χρόνο». Συμπλήρωσε δε ότι η αγορά έχει ανάγκη το ΕΣΠΑ, αλλά με συνθήκες εφικτές από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Αναφερόμενος στην πολύ μικρή προσέλευση των ξενοδόχων στη ημερίδα, τη χαρακτήρισε στα όρια του απαράδεκτου, αλλά τόνισε ότι οι συνάδελφοί του έχουν κουραστεί.

Άλλα τα προβλήματα
Σύμφωνα με τον Κ. Λεβέντη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι ξενοδόχοι είναι άλλα: «Οι τράπεζες μας κυνηγούν όλους, έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, η Εφορία μας κυνηγάει και αυτή τη στιγμή είναι κλειστά ξενοδοχεία και δεν ανοίγουν για να μην πληρώσουν ρεύμα. Η Μαγνησία έχει 5.500 κλίνες τον χειμώνα, τα Χριστούγεννα άνοιξαν 3.500 και ήρθε κόσμος για 2.500 κρεβάτια. Αυτή είναι η πραγματικά κατάσταση», όπως ανέφερε.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε, ξεκινάει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ και η Ένωση Ξενοδόχων θέλει να το αξιοποιήσει προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος, να προετοιμάσει τα μέλη της, να βρουν πελατεία για να έρθουν στα ξενοδοχεία και να απασχολήσουν ανέργους. «Θα είμαστε από τους πρώτους φορείς που θα κάνουν την έναρξη του προγράμματος από την 1η Μαρτίου», εκτίμησε ο κ. Λεβέντης.

Αύξηση τουριστών στα ίδια ο τζίρος

Ο Γιάννης Ευαγγέλου, πρώην πρόεδρος των Τουριστικών Γραφείων της Ελλάδας, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από το ΕΣΠΑ, που είναι ένα κλασσικό πρόγραμμα που οι δράσεις του έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των υποδομών αλλά και με την εξωστρέφεια των τουριστικών επιχειρήσεων. Στη Θεσσαλία το ύψος του προγράμματος είναι περίπου 1,8 εκ. €, αλλά οι προϋπολογισμοί εξετάζονται από την αρχή γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.
Ο κ. Ευαγγέλου εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις, ειδικά στο κομμάτι των απαιτήσεων προς τις επιχειρήσεις σε ότι αφορά τη θέση τους προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο. «Πρέπει να επιδιωχθεί από τους επαγγελματίες, από την Πολιτεία και από αυτούς που έχουν τη ευθύνη του σχεδιασμού, δηλαδή, η Τ.Α. που αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη να επιδιώξουν σε κάτι που θα αποδώσει περισσότερο, ανέφερε.

Τέλος, επισήμανε ότι ο τουρισμός ναι μεν είναι η μεγάλη και η σοβαρή οικονομική δραστηριότητα αλλά η απόδοσή του είναι πολύ χαμηλή. Όπως ανέφερε, από το 2001 έως το 2011 υπάρχει περίπου 50% αύξηση σε αφίξεις και περίπου 47% σε διανυκτερεύσεις, ωστόσο ο τζίρος δείχνει να μην μεταβάλλεται. Παίζει μεταξύ 10 δις με μία μικρή αύξηση 10,6 δις το 2006, που ήταν και η χρονιά ρεκόρ από πλευράς αφίξεων. «Αυτό δείχνει κάποιο πρόβλημα και λόγω του ανταγωνισμού αλλά και λόγω της κακής θέσης που έχουμε στην παγκόσμια αγορά σε ότι αφορά στο προϊόν. Το τουριστικό προϊόν μας είναι καλής ποιότητας, από πλευράς ιδιωτικών επιχειρήσεων, υποδομών και επιπέδου αλλά δεν τα έχουμε αξιοποιήσει», τόνισε.

Όσον αφορά την ενημέρωση για φορολογικά ζητήματα, ο εφοριακός Γιάννης Γουλιώτης αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και την αντικατάστασή του από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για μεγαλύτερη ευελιξία με το πιο απλοποιημένο σύστημα «αλλά στην πράξη θα δούμε τα όποια προβλήματα γιατί είναι ο δεύτερος μήνας που εφαρμόζεται ο νέος κώδικας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger