Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό»

Μεγάλη συμμετοχή στην πανυγειονομική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή
ΛΑΡΙΣΑ
Με μια μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και με μια μαχητική πορεία στη συνέχεια χιλιάδες υγειονομικοί και οι εκπρόσωποι λαϊκών φορέων διαδήλωσαν χτες την απόφασή τους να αποκρούσουν την πολιτική που παραδίδει την υγεία στην επιχειρηματική δραστηριότητα καθιστώντας ομήρους τους εργαζόμενους και απαλλοτριώντας το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν δημόσιες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.
Η κινητοποίηση έγινε στα πλαίσια της πανυγειονομικής 24ωρης απεργίας, που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και στηρίχτηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Μαζική ήταν και η συμμετοχή αντιπροσωπειών από διάφορες πόλεις της χώρας, ιδιαίτερα τις πιο κοντινές στην Αθήνα. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε και η Παροικία Ικαριωτών - Φουρνιωτών στην Αθήνα, οι οποίοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην Πανικαριακή Αδελφότητα.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.
Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσιτσικρά και έκλεισε με ομιλία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλη. Ολοι οι ομιλητές κατάγγειλαν τον κλιμακούμενο αυταρχισμό της συγκυβέρνησης, με τελευταία έκφραση τη σύλληψη των 35 συνδικαλιστών εργατικών και συνταξιουχικών οργανώσεων.
Δεν υπάρχει απεργία χωρίς απεργούς!
ΑΘΗΝΑ
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη συγκέντρωση η ομιλία του Μανώλη Βαρδαβάκη, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.«Ο αυταρχισμός της συγκυβέρνησης προοιωνίζεται νέα πιο σκληρά και αμείλικτα μέτρα, τόνισε ο Μ. Βαρδαβάκης. Και στο χώρο της Υγείας εκφράζεται με τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, το χαράτσωμα των ασθενών. Μέσα από τις συγχωνεύσεις θα δημιουργηθεί "περίσσεια προσωπικού" και θα αρχίσουν μαζικές απολύσεις. Και όσα νοσοκομεία μείνουν θα λειτουργήσουν ως αυτοτελείς επιχειρησιακές μονάδες. Θα υπάρχει αξιολόγηση μονάδων και προσωπικού και όσες μονάδες δεν εκτελούν την αποστολή τους θα κλείνουν, όπως θα απολύεται και το προσωπικό. Γι' αυτό θέλουν φτηνό προσωπικό και καταργούν τη μόνιμη και σταθερή εργασία».
Στη συνέχεια ο Μ. Βαρδαβάκης έθεσε το ερώτημα: «Ποια είναι τα εμπόδια να οργανωθεί μέσα από μαζικές συνελεύσεις ο αγώνας που θα αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και θα διεκδικήσει την πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό;» Και απάντησε: «Είναι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και εκείνοι οι συνδικαλιστές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι πρόχειροι. Είναι οι ίδιοι που παλιότερα υποστήριζαν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς και απολύσεις. Είναι οι συνδικαλιστές που προτρέπουν τους εργαζόμενους να πάρουν ρεπό ή άδεια στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Απεργία χωρίς απεργούς δεν υπάρχει, γιατί αλλιώς καταλήγει σε εκφυλισμό. Γι' αυτό εμπιστευτείτε το ΠΑΜΕ που έχει την ικανότητα στην οργάνωση των αγώνων. Μόνο με το συντονισμένο αγώνα και τη συμμαχία των υγειονομικών με τα λαϊκά στρώματα μπορεί να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη».
Ιδού οι... βανδαλισμοί!
ΑΘΗΝΑ
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς τη Βουλή με τα συνθήματα όπως «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο».Περνώντας μπροστά από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, οι απεργοί καταδίκασαν την προχτεσινή προβοκάτσια που έστησε η κυβέρνηση. Νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ συμμετείχαν στη συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καθώς μεταξύ των συλληφθέντων συνδικαλιστών, που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, είναι και η Αγγελική Σουλτανιά, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).
Σε άλλες πόλεις
Κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιλαϊκές ανατροπές στην Υγεία έγιναν χτες σε πολλές πόλεις, με τη συμμετοχή Λαϊκών Επιτροπών και συνδικάτων από διάφορους κλάδους που ανέδειξαν τη σημασία η πάλη ενάντια στην παράδοση της Υγείας στις επιχειρήσεις να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Στη συγκέντρωση της Λάρισας χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος των αγροτών που συμμετέχουν στο πανθεσσαλικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger