Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Περικοπές, λόγω κρίσης, ακόμη και στο σουβλάκι…

σουβλάκι
Ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών λόγω της οικονομικής ύφεσης και η αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 23%, η οποία επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα, επηρέασαν δυσμενώς τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης το 2011, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat ΑΕ.
Ο τομέας της πίτσας εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση με 30%, ενώ ακολούθησαν το σουβλάκι με 28%, τα ταχυφαγεία (fast food) με 26%, οι αλυσίδες πώλησης σάντουιτς και σνακ με 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ με 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν εξέλθει από την αγορά, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 η απασχόληση στο κλάδο μειώθηκε κατά 20%.

Υπό τις αρνητικές αυτές συνθήκες, σύμφωνα με την Hellastat, οι εταιρείες έχουν αναπτύξει έντονο ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: “happy hours” (χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές), χαμηλότερες χρεώσεις για on-line παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε pizza ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.
Όσον αφορά στις επιχειρηματικές εξελίξεις του κλάδου για το 2011, στην μελέτη της Hellastat επισημαίνεται ότι η μητρική McDolanld΄s, πούλησε τα 19 εταιρικά καταστήματα που διέθετε στην Ελλάδα στη Premier Capital, ενώ η αλυσίδα καταστημάτων Applebee’s διέκοψε την λειτουργία των καταστημάτων της στην Ελλάδα, λόγω σημαντικών ζημιών και αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων.
Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% προκειμένου να τονωθεί η αγορά.
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 229 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος σημείωσε το 2011 σημαντική υποχώρηση κατά 11,5%, στα 407,83 εκατ. ευρώ. Η μέση μείωση εκτιμάται σε -14,7%, ενώ άνοδο εσόδων εμφάνισε μόλις το 8% των εταιρειών.
Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) υποχώρησαν κατά 70%, σε μόλις 6,86 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης της έντονης βελτίωσης που εμφάνισε η McDolanld΄s Hellas, οι προ φόρων ζημιές διευρύνθηκαν σε 21 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ το 2010.
Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο (55,5%). Σημαντική ωστόσο ήταν η υποχώρηση του λειτουργικού περιθωρίου από 5,3% σε 2,7%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ έγινε αρνητικό (-2,1%, έναντι 0,6% το 2010). Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο, παραμένοντας στο 1,7 προς 1.
Η μέση αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων το 2011 κατέστη αρνητική (-0,9%, από 8,6% το 2010), επηρεαζόμενη από τη σημαντική κάμψη των περιθωρίων κερδοφορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger