Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Αποφασισμένοι στα μπλόκα της αντίστασης

Οι κυβερνητικές προσπάθειες υπονόμευσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών και η κλιμάκωση του αυταρχισμού είχαν ως αποτέλεσμα να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο τα αγροτικά μπλόκα
Τρεις βδομάδες στα μπλόκα κλείνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μέσα στις επόμενες μέρες, κλιμακώνοντας, μάλιστα, την παρουσία τους σε αρκετά σημεία των εθνικών δρόμων. Με τα δεκάδες μπλόκα που έχουν στηθεί από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη και με τα νέα που προστίθενται καθημερινά, η μαχόμενη αγροτιά εντείνει την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αναγκαστεί ν' αλλάξει τη στάση ολικής άρνησης έναντι των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων, που επέδειξε από την έναρξη της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης. Στην αντίπερα όχθη, εντείνεται η κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όλη την προηγούμενη βδομάδα, είτε να αναχαιτίσει την αγωνιστικότητα των αγροτών με τον αυταρχισμό και τα ΜΑΤ, είτε να τους διασπάσει κάνοντας επιλεκτικές επαφές με ορισμένες ομάδες αγροτών, έπεσαν στο κενό. Παράλληλα, η άρνηση της κυβέρνησης στο αίτημα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτικών μπλόκων ολόκληρης της χώρας για συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον πρωθυπουργό πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους αγρότες, αφού για μια ακόμα φορά έρχονταν αντιμέτωποι με την απροκάλυπτη περιφρόνηση των κυβερνώντων στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν απέφυγε απλά μια συνάντηση, κατά την οποία οι αγρότες θα είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα καίρια προβλήματα που τους απασχολούν και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Επέλεξε την πολιτική της επίδειξης πυγμής, από τις πρώτες κιόλας μέρες της βδομάδας που μας πέρασε.
Από τη Δευτέρα που μας πέρασε κιόλας χρησιμοποιώντας σαν ...«τυράκι» την καταβολή ενός μέρους των οφειλομένων σε ένα τμήμα των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου, η κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει ...«φάκα» αποπροσανατολισμού και διάσπασης σε βάρος των αγροτών. Ετσι, την ώρα που απέρριπταν το ενδεχόμενο συνάντησης των αγροτών με τον Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προανήγγειλε δικές του συναντήσεις με ομάδες ροδακινοπαραγωγών, μεθόδευση ωστόσο που δεν έμεινε αναπάντητη από τους υπόλοιπους, δηλαδή τους συντριπτικά περισσότερους αγρότες των μπλόκων.
Οι κυβερνώντες δεν έμειναν όμως μόνο σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις, αλλά προετοίμασαν και έβαλαν σε εφαρμογή σχέδιο έντασης του αυταρχισμού και τρομοκράτησης των αγροτών. Ωστόσο, οι βίαιες αστυνομικές επιθέσεις που έγιναν ενάντια στους αγρότες στη Νίκαια, στη Λαμία, στο Ζευγολατιό, στα Κερδύλλια Σερρών και σε άλλα αγροτικά μπλόκα, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Αντίθετα, αποτέλεσαν την αφορμή να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο οι κινητοποιήσεις στα συγκεκριμένα σημεία, αλλά και να στηθούν νέα μπλόκα.
Εχοντας ως στήριγμα το συνεχώς διευρυνόμενο μέτωπο αλληλεγγύης από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες οργανώσεις εργαζομένων, από ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, γυναικείες οργανώσεις, τους νέους και τις νέες, οι αγρότες κλιμάκωσαν τον αγώνα αντίστασης ενάντια στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική συνολικά.
Με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και μετά την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης για συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των Αγροτικών Μπλόκων της χώρας, με ανοιχτή τους επιστολή προς την κυβέρνηση, σημειώνουν:
«Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Σαμαράς, απέρριψε την πρότασή μας για συνάντηση μαζί του και μας παρέπεμψε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να θέσουμε προς συζήτηση τα δίκαια - όπως όλοι αναγνωρίζουν - αιτήματά μας.
Πριν βγούμε στους δρόμους και στα μπλόκα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό κ. Τσαυτάρη, που όμως κατέληξε σε αδιέξοδο μιας που στα περισσότερα από τα αιτήματά μας δήλωσε αναρμόδιος να δώσει λύσεις.
Με συναίσθηση των δίκαιων αιτημάτων μας και των ευθυνών απέναντι στους συναδέλφους μας που βρίσκονται για 17η μέρα στα μπλόκα του αγώνα, ζητάμε από την κυβέρνηση να καθορίσει άμεσα συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτικών μπλόκων με κυβερνητική επιτροπή, αποτελούμενη από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΥΠΕΚΑ».

Ο. Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου