Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα

Στοιχεία από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, που επιβεβαιώνουν ότι τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν, διαβιβάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, σήμερα στη Βουλή με αφορμή σχετική Ερώτηση. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 30.11.2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ έφτασαν τα 1,27 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 246,74 εκατομμύρια ευρώ αφορούν ποσά που δεν μπορούν να πληρώσουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά και μικροί καταστηματάρχες. Το σύνολο των οφειλών των πελατών Χαμηλής Τάσης με συμβόλαια σε ισχύ ανέρχονταν σε 530,5 εκατομμύρια ευρώ και τα χρέη των πελατών Χαμηλής Τάσης που έχει διακοπεί το ρεύμα σε 169,9 εκατομμύρια ευρώ. Είναι κι αυτό ένδειξη της τραγικής κατάστασης που βιώνουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν για να έχουν ρεύμα και να ζεσταθούν. Και μάλιστα, ο αριθμός αυτών των νοικοκυριών τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμα ότι: οι οφειλές των πελατών Υψηλής Τάσης για το ίδιο διάστημα ανέρχονταν σε 293,8 εκατομμύρια ευρώ και των πελατών Μέσης Τάσης σε 211,1 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρέη των πελατών Μέσης Τάσης, το 35% προέρχεται από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αγροτικούς πελάτες, ενώ το υπόλοιπο 65% προέρχεται από επιχειρήσεις (πλην Δημοσίου).
Ειδικά, για τα χρέη του Δημοσίου στη Χαμηλή και Μέση Τάση αναφέρεται ότι τα 31,15 εκατ. ευρώ είναι συγκεντρωτικοί λογαριασμοί (υπουργεία κ.λπ.). Τα 4,7 εκατ. ευρώ είναι από υποχρέωση της πολιτείας για τους σεισμόπληκτους της Αττικής. Τα 11,41 εκατ. ευρώ είναι οφειλές φορέων  του ευρύτερου δημόσιου τομέα και βρίσκονται σε φάση δικαστικής διεκδίκησης και τα 18,60 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές από τις περιφέρειες του Δημοσίου (ηλεκτροφωτισμός εθνικών οδών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger