Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Επικοινωνιακά παιχνίδια με τη λίστα Λαγκάρντ

Διαμάχη για τους χειρισμούς και προπαγάνδα μακριά και ενάντια στην ουσία
Σε επικοινωνιακή αντιπαράθεση πάνω στο υπαρκτό ζήτημα της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ επιδίδονται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, συμβάλλοντας από κοινού στο να οδηγείται η συζήτηση μακριά από την ουσία και να μείνει στο απυρόβλητο το αστικό σύστημα σε Ελλάδα και ΕΕ, που γεννά και αναπαράγει τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Οι εταίροι της συγκυβέρνησης έχουν δρομολογήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την «αλλοίωση» της λίστας Λαγκάρντ. Στόχος τους είναι να περιοριστούν οι ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών, ώστε να βγάλουν «λάδι» το ίδιο το σύστημα και να διασφαλίσουν την κυβερνητική συνοχή.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει τις επόμενες μέρες δική του πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή, ζητώντας τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών όχι μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον Ευ. Βενιζέλο. Η δυσωδία που αναδίνει η λίστα Λαγκάρντ, αναμένεται να κορυφώσει τους ανταγωνισμούς μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης που διεκδικούν τον τίτλο του καλύτερου να διευθύνει την «κάθαρση».
Παράλληλα με την αναζήτηση των υπαρκτών πολιτικών και ποινικών ευθυνών των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση για τη συσκότιση της ουσίας. Αλλωστε, η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τη νόθευση της «λίστας Λαγκάρντ», απορρέει από την ύπαρξη της ίδια της λίστας, δηλαδή από το γεγονός ότι μερικές εκατοντάδες κεφαλαιοκράτες διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς δισεκατομμυρίων ευρώ που συσσώρευσαν κλέβοντας τον ιδρώτα του λαού.
Αυτήν ακριβώς την παράμετρο αφήνουν έξω από τους διαξιφισμούς τους, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της διαχείρισης, ενώ ταυτόχρονα κρύβουν ότι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, νόμιμη και λιγότερο νόμιμη, γίνεται με τις συνθήκες και τους νόμους της ΕΕ και του ελληνικού κράτους.
Πυροτεχνήματα για να γίνεται ντόρος
Δικαιολογώντας τη «διευρυμένη» πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης, με συνέντευξη του στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε: «Ο κ. Βενιζέλος, όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, κράτησε τη λίστα στα αζήτητα (...) Πάντως δεν έκανε αυτό που επέβαλε το καθήκον του. Αρα εδώ έχουμε μια πατεντάτη υπόθεση παράβασης καθήκοντος. Νομίζω λοιπόν και το ζήτημα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαγωγής εγγράφου, με την έννοια της παρακράτησής του, αλλά και τα φορολογικά αδικήματα τελικά μέσα από τη δική του, σκόπιμη ή όχι, αμέλεια, όλα αυτά συνιστούν τη βάση της παραπομπής του. Μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες».
Μόλις προχτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, έκανε λόγο για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε χτες ότι «η πρόταση της Κουμουνδούρου έχει έντονο το στοιχείο του παραλογισμού». Το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την «πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας» και «στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, γιατί ξέρει ότι είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της στρατηγικής προοπτικής».
Την πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να περιοριστούν οι διαδικασίες στις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Β. Οικονόμου. Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Real FM» δήλωσε: «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, για το χειρισμό στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της προκαταρκτικής επιτροπής, που θα εξετάσει μόνο τις ποινικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου».
Να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ συμπεριλαμβανομένων των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, ζητούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ κατηγορούν τον Γ. Στουρνάρα ότι συγκαλύπτει τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ολοι θιασώτες της «αυτοκάθαρσης»
Παρέμβαση για το θέμα έκανε χτες και ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος. Απέδωσε «πολιτικές ευθύνες» σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν το θέμα της λίστας Λαγκάρντ και υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι «στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης από τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο, αλλά και από τον Γ. Παπανδρέου», για τον οποίο πρόσθεσε: «Λέει ότι δεν ήξερε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει, γιατί εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του».
Υπερασπιζόμενος και αυτός την αυτοκάθαρση του συστήματος που υπηρετεί, κατέληξε λέγοντας ότι «όσοι ενεπλάκησαν και καθυστέρησαν τις διαδικασίες έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και πρέπει να τις αποδώσει ο πολιτικός τους χώρος και το εκλογικό σώμα».
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον των οικονομικών Εισαγγελέων, οι εξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοι τους ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων. Διευκρινίσεις στις εισαγγελικές αρχές αναμένεται να δώσουν και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης και Γ. Διώτης.
Το ΚΚΕ έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι έχουν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, που δείχνει για άλλη μια φορά τη σαπίλα του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger