Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και «προαπαιτούμενα» η συγκυβέρνηση «τρέχει» την αντιλαϊκή πολιτική

Με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος, μπαίνουν προς ψήφιση τη Δευτέρα 14 Γενάρη, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΠΝΠ), που βαφτίστηκαν νομοσχέδιο από τη συγκυβέρνηση.
Οι ΠΝΠ περιλαμβάνουν κάποιες από τις λεγόμενες «προαπαιτούμενες δράσεις» για την εκταμίευση της δόσης, και το υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε για το κατεπείγον, το ότι θα βρεθούν στο τραπέζι της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) τη Δευτέρα.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν το Σάββατο από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητήθηκαν οι ΠΝΠ.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί την κύρωση επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με νέα αντιλαϊκά μέτρα (απολύσεις υπαλλήλων, περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.). Γι’ αυτό και οι βουλευτές του αποχώρησαν από τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, αντιδραστικός-αντιλαϊκός. Ο λαός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, να αντιταχθεί και να αντιπαλέψει τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα».
Προαπαιτούμενα μέτρα
Με τον εκβιασμό της επόμενης δόσης η συγκυβέρνηση, ως την 21η Γενάρη, οπότε και πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Γιούρογκρουπ θέλει:
  • Να έχει προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη τη βδομάδα που μας πέρασε συνεδρίασε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπου και εξέτασε την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ (με νομοθετική ρύθμιση το 33,4% των μετοχών του Οργανισμού που κατέχει το Δημόσιο, να μπορεί να περάσει στα χέρια ιδιωτών), των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (στο θέμα υπάρχει εμπλοκή μετά την απαίτηση της αμερικανικής πλευράς οι δύο αυτές εταιρείες να μην καταλήξουν σε ρωσικά χέρια, δεδομένου ότι ρωσικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους) και του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Η συγκυβέρνηση θα πρέπει κάθε τρίμηνο να ξεπουλά συγκεκριμένα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, ενώ θα πρέπει να εισπραχθούν το 2013, 2,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση της μη επίτευξης των στόχων, η κάλυψη της υστέρησης θα πρέπει να γίνει με τη λήψη άλλων μέτρων (αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών).
  • Να έχει εγκρίνει τις νέες μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Πρόκειται για «προαπαιτούμενο στόχο», προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ για το μήνα Γενάρη. Πίσω φυσικά από τις μεθοδεύσεις αυτές βρίσκεται η ομολογημένη πρόθεση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία όμως θα πρέπει να εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη στους ιδιώτες μετόχους της.
  • Να προωθήσει τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την πρώτη να ανακεφαλαιοποιείται και να παραδίδεται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, και τη δεύτερη με τα ζημιογόνα στοιχεία να παραμένει στα χέρια του Δημοσίου και μέσω αυτού στους εργαζόμενους-φορολογούμενους, οι οποίοι και θα πληρώσουν τα σπασμένα. Και για την περίπτωση αυτή υπάρχει εμπλοκή, καθώς Εθνική και Άλφα Μπανκ, οι δύο επίσημοι ενδιαφερόμενοι, ασχολούνται αυτή την περίοδο με τη συγχώνευση των Γιούρομπανκ και Εμπορικής, αντίστοιχα. Η λύση την οποία έχουν επιλέξει είναι το ΤΤ να περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εν ευθέτω χρόνω θα κινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της.
  • Να προετοιμάσει την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στα τέλη Φλεβάρη, όταν και η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα για τον τρίμηνο έλεγχό της. Με δεδομένη την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας, ας προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για τα νέα εισπρακτικά μέτρα και τις νέες περικοπές που θα συναποφασίσουν. Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία επίσκεψη της τρόικας ως σήμερα, όπου δεν κατέληξαν σε νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger