Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την απεργία

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ βρίσκεται με σταθερότητα και συνέπεια στην πρωτοπορία των αγώνων του Ναυτεργατικού κινήματος για την αντίσταση και ανατροπή της βάρβαρης και αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που ιδιαίτερα την περίοδο των τριών μνημονίων έχει οδηγήσει στην συντριβή των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των Ναυτεργατών που κερδήθηκαν και με πολύχρονους αγώνες τα τελευταία 40 χρόνια.
Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας ζήτημα σε αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες ο Ναυτεργατικός μας κόσμος να δώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ενωμένος για να μην περάσει η αντιναυτεργατική επίθεση κυβέρνησης – τρόικας – εφοπλιστών.
Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή ομόφωνα η πρόταση της ΠΕΝΕΝ για κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης καθώς επίσης και η πρότασή μας για την οργάνωση και διεξαγωγή της απεργίας.

Συνάδελφοι,
Με το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπηρέτης των εφοπλιστών και της τρόικας υπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης κ. Μουσουρούλης μεθοδεύεται:
· Ο εκδιωγμός χιλιάδων Ελλήνων Ναυτεργατών από την επιβατηγό Ναυτιλία – ξενοδοχειακό προσωπικό και όχι μόνο – στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό γίνεται με την τροποποίηση του ΠΔ 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ πλοίων, με την κατάργηση της δεκάμηνης δρομολόγησης και ναυτολόγησης των Ναυτικών που υπηρετούν στα Ακτοπλοϊκά πλοία. Στα ταχύπλοα από 7 μήνες ο χρόνος ναυτολόγησης των πληρωμάτων περιορίζεται στους 3 + 1 !!!
· Το τερατούργημα - σχέδιο νόμου του ΥΝΑ καταργεί στην ουσία τον θεσμό των ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία και καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα με στόχευση την δραστική μείωση των μισθών που προβλέπεται να είναι οι ίδιοι με των χαμηλόμισθων αλλοδαπών.
· Ταυτόχρονα πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση το φορομπηχτικό νομοσχέδιο με το οποίο από 1/1/2013 η φορολογία των Ναυτικών αυξάνεται στους αξιωματικούς από 6% σε 15% και στα κατώτερα πληρώματα από 3% σε 10%!!!
Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) άφησαν ανέγγιχτο το προκλητικό και σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών οι οποίοι απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές από το ελληνικό κράτος.
Είναι χαρακτηριστικό όπως έχει καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ ότι με τις νέες ρυθμίσεις η φορολογία των εφοπλιστών διαμορφώνεται ως εξής: Πλοιοκτήτης με 1 πλοίο χωρητικότητας 38.000 κόρων (15 ετών) πληρώνει ετήσια φορολογία όσο ο Α΄ Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός!!!
Επίσης η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου δίνει νέο δώρο στους εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στις άγονες γραμμές (επιβάλλεται τέλος 10% επί των εσόδων που θα έχουν τα λιμενικά ταμεία υπέρ της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών).
Παράλληλα στον χώρο της ευρύτερης επιβατηγού ναυτιλίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει διαμορφωθεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφερεγγυότητας πολλών ναυτιλιακών εταιριών που καθυστερούν συστηματικά την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών επί σειρά μηνών χωρίς να επεμβαίνει κανείς για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αυστηρή εφαρμογή της ΣΣΕ.
Η ΠΕΝΕΝ τονίζει την ανάγκη να τερματιστεί το καθεστώς της ατιμωρησίας των εφοπλιστικών εταιριών και να δοθούν αμέσως οι απλήρωτοι μισθοί και τα οφειλόμενα αναδρομικά που εκκρεμούν πάνω από 2 χρόνια!
Με την απεργιακή μας κινητοποίηση παλεύουμε και διεκδικούμε:
- Ανάκληση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που μειώνουν τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις,
- Υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
- Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.
- Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτη (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία) προς τις οικογένειες των Ναυτικών στον φυσικό τους φορέα τον Οίκο Ναύτη.
Συνάδελφοι,
Πρέπει να πορευθούμε στον δρόμο του αγώνα με ενότητα, συσπείρωση, αποφασιστικότητα και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υπονόμευση και ακύρωση των κατακτήσεών μας, δεν πρέπει να αποδεχθούμε τον διωγμό μας από την ναυτιλία, πρέπει και έχουμε την δύναμη να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε και να οδηγήσουμε σε υποχώρηση και αναδίπλωση την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης των εφοπλιστών και της τρόικας.
Πειραιάς 28/1/2013
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger