Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ναυτεργάτες: Στους καταπέλτες από αύριο στις 6 το πρωί

Από αύριο Πέμπτη, στις 6 το πρωί, ξεκινάει η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, ενάντια στο νομοσχέδιο, που προωθούν κυβέρνηση-εφοπλιστές-κεφάλαιο, το οποίο καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων σε πλοία, λιμάνια, σε όλους τους χώρους που αναφέρεται το επαίσχυντο σχέδιο νόμου για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου».
Για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά καθορίστηκε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Σύσκεψη προετοιμασίας από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Η καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση της 48ωρης απεργίας, ο στόχος αυτή η απεργιακή μάχη να γίνει υπόθεση κάθε ναυτεργάτη μέσα και έξω από τα καράβια και να αναδειχτεί ότι πρόκειται για αγώνα που αφορά όλες τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, τους ανθρώπους του μόχθου των νησιών, τους εργαζόμενους στα λιμάνια, συνολικά το λαό της χώρας, ήταν τα θέματα της οργανωτικής σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Τη σύσκεψη διοργάνωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ένωση Μαγείρων), ΠΕΣ ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.
Ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ανοίγοντας τη συζήτηση έθεσε τα εξής: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο "Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις" με το οποίο καταργούνται για τους ναυτεργάτες ΣΣΕ, σμπαραλιάζονται οι οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων, καταργείται η 10μηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, ιδιωτικοποιούνται οι λιμενικές υποδομές της χώρας, δεν είναι υπόθεση μόνο των ναυτεργατών. Υπονομεύει το νησιωτικό σύμπλεγμα, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, εξασφαλίζει την κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε στεριά και θάλασσα για τη λεηλασία των φυσικών πόρων, των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, προσφέροντας φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό σε καράβια και λιμάνια χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν ότι ο αγώνας αυτός απαιτεί καλή οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων σε συντονισμό με τη φτωχή αγροτιά, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, ενάντια στους εκπροσώπους του κεφαλαίου και των σχεδίων τους, ενάντια σε αυτή την πολιτική».
Αλληλέγγυοι στον αγώνα των ναυτεργατών οι αγρότες της Κρήτης
Επιστολή συμπαράστασης στον δίκαιο - όπως τον χαρακτηρίζουν - αγώνα των ναυτεργατών έστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος παραγωγών εκτός εποχής κηπευτικών και αγροτικών δραστηριοτήτων φυτικής παραγωγής του Δήμου Ιεράπετρας «ΗΣΙΟΔΟΣ». Στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων τονίζουν: «Χαιρετίζουμε τον δίκαιο αγώνα σας και είμαστε δίπλα σας, μιας και οι συνεχιζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης έχουν σαν μόνο αποτέλεσμα την εξαθλίωση όλων των επαγγελματικών τάξεων, την διάλυση της κοινωνίας και την απώλεια της αξιοπρέπειας όλων μας.
Καλούμε την κυβέρνηση, σήμερα, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτικών μας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους, και η δυναμική τους, δείχνουν ακριβώς το δίκαιο του αγώνα τους και την αποφασιστικότητά τους.
Κύριοι της ΠΝΟ όλοι βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης. Αυτό που συνομολογείται από όλους τους εργαζόμενους για το τι χρειάζεται για να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά τα δεινά, είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ο κοινός ΑΓΩΝΑΣ.
Η θεωρία του ο θάνατός σου η ζωή μου, δεν αποσκοπεί πουθενά μιας και με τα σημερινά δεδομένα, αν δεν στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, θα βουλιάξουμε όλοι, ένας ένας διαδοχικά.
Δεν σας ζητάμε να υποστείλετε την σημαία του αγώνα σας ούτε μια στιγμή και θα είμαστε δίπλα σας μέχρι την δικαίωσή σας.
Σας κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ, είναι στην ευχέρειά σας, σε μια συνάντηση που θα επιδιώξουμε μαζί σας πολύ σύντομα, να καταστρώσουμε σχέδιο για κοινό αγώνα ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση από κοινού και για αιτήματα κοινά όπως, ασφαλιστικό, υγεία, φορολογικό κτλ.
Ένας κοινός αγώνας, θα αφοπλίσει και την κυβέρνηση, να προβεί σε λύσεις απαράδεκτες όπως συνηθίζει, θα δυναμώσει τον αγώνα όλων μας και οι διαπραγματεύσεις σας θα έχουν μεγαλύτερες προοπτικές. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ».
Συνάντηση στα Χανιά
Τη συμπαράστασή του στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών εξέφρασε και ο αγροτικός σύλλογος πρώιμων κηπευτικών Κουντούρας στα Χανιά, κατά την προχτεσινή συνάντηση με την ΠΕΜΕΝ και τον Πρόεδρό της Σάββα Τσιμπόγλου, στα Χανιά.
Ο αγροτικός σύλλογος εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα αλλά και στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών. Αυτό που ζήτησαν από τη μεριά τους είναι αν είναι δυνατόν να γνωρίζουν λίγες μέρες νωρίτερα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να μπορούν να κάνουν τον ανάλογο προγραμματισμό για να μην καταστραφούν τα προϊόντα τους.
Σε κοινή πάλη με τους ναυτεργάτες καλεί η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών»
Αγωνιστικό συναγερμό στους εργαζόμενους στα λιμάνια σημαίνει η ταξική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα». Με ανακοίνωση-παρέμβαση καλεί τους εργαζόμενους με αιχμή την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που πλήττει και τους ναυτεργάτες και ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια, να απαιτήσουν γενικές συνελεύσεις, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα τους στα χέρια τους. Να συντονίσουν την πάλη τους με τους ναυτεργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, με όλους όσοι πλήττονται από το νομοσχέδιο και αυτή την πολιτική. Απευθυνόμενη στην ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών, αναδεικνύει τις ευθύνες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, που πλειοψηφούν στις διοικήσεις οι οποίες αρνούνται ακόμα και τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger