Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΒΟΙΑ Σήμερα η 24ωρη απεργία

Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Αγοράς, στη Χαλκίδα, οργανώνει η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ
Απεργία έχει κηρύξει για σήμερα το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καθώς μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν σταματήσει ή θα σταματήσουν να λειτουργούν, ο αριθμός των απολύσεων έχει αυξηθεί και συνολικά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Αγοράς, στη Χαλκίδα.
Σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Η ζωή μας έχει πάει χρόνια πίσω και είναι φανερό ότι έπεται και συνέχεια. Οι βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες έχουν βάλει στόχο να μας ρημάξουν. Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός μεγαλώνει και οι εργαζόμενοι αλλά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα (αυτοαπασχολούμενοι, μικροί αγρότες κλπ) καλούμαστε να πληρώσουμε για μία ακόμα φορά τη νύφη.
Στην περιοχή μας τα προβλήματα έχουν γίνει χιονοστιβάδα. Απολύσεις, μειώσεις, κλείσιμο εργοστασίων, νοσοκομείο που καταρρέει, σχολειά που διαλύονται, άστεγοι, πεινασμένοι. Ολα αυτά για να διασφαλιστεί το κέρδος μιας χούφτας παρασίτων της κοινωνίας. Οι τοπικοί "ευεργέτες"» συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο, όπως ο Μαραγκουδάκης (ΒΙΟΜΕΚ) και ο Γαληνός (σ.σ. αλυσίδα σούπερ μάρκετ) που απολύουν.
Σε αυτό το σκηνικό ξεφυτρώνουν από παντού συμπαραστάτες των εργαζομένων και του λαού που όμως έχουν μεγάλη ευθύνη για ό,τι γίνεται σήμερα.
(... ) Ο μοναδικός τρόπος για να ζήσουμε καλύτερες ημέρες, εμείς και τα παιδιά μας, είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
(...) Στο δρόμο για την εργατική - λαϊκή εξουσία θα λύνονται πολλά καθημερινά προβλήματα από τη στιγμή που απέναντι από το μέτωπο βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, σηκωθεί το μέτωπο της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.
Μη χάσουμε άλλο χρόνο. Αυτή η απεργία δεν θα είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που χρειάζεται να κάνουμε. Να αξιοποιηθεί για να γίνει ένα βήμα στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς, ένα βήμα για να ηττηθεί ο συμβιβασμός, η μοιρολατρία, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα».
Κλείνει η ΣΕΛΜΑΝ στην Εύβοια
Ενδεικτικό της κατάστασης στην Εύβοια είναι το σημερινό κλείσιμο του εργοστασίου της ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό, πετώντας στην ανεργία 174 εργαζόμενους. Η εργοδοσία για να δικαιολογήσει την απόφασή της επικαλείται προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων της λόγω μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά παράλληλα άφησε αιχμές ότι η απόφαση για το κλείσιμο οφείλεται και στην άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία.
Το σωματείο καταγγέλλει ότι ο ιδιοκτήτης πρότεινε στους εργαζόμενους να δεχτούν μείωση μισθών κατά 20% κι όταν αυτοί αρνήθηκαν, άρχισε να βγάζει προϊόντα από το εργοστάσιο σε μία προσπάθεια εκβιασμού. Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Ακόμα και να κλείσει το εργοστάσιο, αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αλλά γενικότερων σχεδιασμών του επιχειρηματία που θα του επιτρέψουν να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό παντού. Η "αναστολή λειτουργίας" του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας δεν γίνεται γιατί εργαζόμενοι και απολυμένοι διεκδικούμε τα αυτονόητα, δηλαδή δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Η "αναστολή λειτουργίας" είναι σχεδιασμένος εκβιασμός που συνδέεται με τους επιχειρηματικούς στόχους του ομίλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger