Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέλευση Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητου Κέντρου Αγώνα Εργατών & Αποφάσεις 13-9-2012 (σχετικά με δράσεις στήριξης ΒΙΟΜΕ και προπαγάνδισης της Γενικής Απεργίας 26/9)

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση που είχε επίκεντρο τον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Έγινε ενημέρωση για τις δράσεις του σωματείου, εκδηλώσεων πρωτοβουλιών που έχουν συσταθεί αλλά και όσων προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Συζητήθηκε η πρόταση των εργαζομένων για μια πανελλαδική καμπάνια με κεντρικό θέμα τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κρίση και το κεντρικό τους αίτημα «Τα εργοστάσια στους εργάτες», το πέρασμα του εργοστασίου στα δικά τους χέρια, κάτω από τη δικιά τους διοίκηση και έλεγχο.
Η Πρωτοβουλία μας στηρίζει των αγώνα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ και είναι έτοιμη να παρουσιάσει, αμέσως μόλις μας ζητηθεί,  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων σε επίπεδο περιοχής καθώς και όλες τις υποστηρικτικές ενέργειες σε επίπεδο υποδοχής και φιλοξενίας.
Κατά τη γνώμη μας είναι καθοριστικό να παρουσιαστεί και εκείνο το πολιτικό πλαίσιο που θα προβάλλει τόσο τον αγώνα των εργατών αλλά θα αποτελέσει το περιεχόμενο κινητοποίησης ολόκληρης της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα των ανέργων, ειδικότερα της νεολαίας που είναι η πλειοψηφία τους.
Η Πρωτοβουλία μας συμφωνεί με το αίτημα «Τα εργοστάσια στους εργάτες» ως αναγκαίο όρο για την επιβίωση των όρων ύπαρξης της εργατικής τάξης. Συμφωνούμε με τη συγκρότηση πανελλαδικά νέων μορφών αυτο-οργάνωσης της εργατικής τάξης (σωματεία βάσης, εργοστασιακές επιτροπές, απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, κινήσεις ανέργων, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς κλπ) ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενότητα της εργατικής τάξης από τα κάτω για να δοθούν οι ταξικές μάχες αδιάλλακτα, ασυμβίβαστα κι έξω από τον έλεγχο του κράτους, της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και των αφεντικών.
Το αίτημα των εργατών για τη δημιουργία εργατικού συνεταιρισμού στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ πρέπει να παλευτεί μέσα από το γενικευμένο αγώνα όλων των εργατών σε σύγκρουση με τη τρόικα εντός κι εκτός χώρας. Το ζήτημα της ζύμωσης μέσα στην εργατική τάξη της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας είναι ένα ζωτικό καθήκον ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που ξέρουν να κάνουν χαρτοπόλεμο, να κηρύσσουν 24ωρες απεργιακές τουφεκιές αλλά είναι πλήρως ανίκανες να διεξάγουν έναν πραγματικό ταξικό πόλεμο για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
Η πάλη για τους εργατικούς συνεταιρισμούς μπορεί να βρει τη πιο πλέρια μορφή αυτοδιαχείρισης και αυτοδιεύθυνσης, οργάνωσης του συνόλου της παραγωγής και διανομής, μόνο με το τσάκισμα τους αστικού κράτους και των φασιστών, δηλαδή με τη κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη που θα επιβάλλει τους όρους της στο κεφάλαιο συνολικά. Οι ίδιοι οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ αναφέρονται στο ζήτημα της εξουσίας «να περάσει ο πλούτος στα χέρια των παραγωγικών τάξεων» κι αυτό κατά τη γνώμη μας πρέπει να προβληθεί ως συνέπεια της αδυναμίας του κεφαλαίου και του κράτους τους μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας να ικανοποιήσουν ακόμα και τα πιο μικρά αιτήματα των εργατών.
Η Πρωτοβουλία μας θεωρεί ότι τα ζητήματα που έχουν ήδη τεθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με ευθύνη των κατά τόπους υποστηρικτών πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πλατιάς συζήτησης και ζύμωσης μέσα στην εργατική τάξη, εμβαθύνοντας κι επεκτείνοντας τον αγώνα των εργατών.

Γι αυτό προβάλλοντας τα παραπάνω ζητήματα, συζητήθηκαν οι παρακάτω παρεμβάσεις:
  • Στο Γηροκομείο Βόλου όπου οι εργαζόμενες παραμένουν 8 μήνες απλήρωτες κι η διεύθυνση ζητά δικαιολογημένες αιτήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Στο ΙΚΑ Βόλου για την απόλυση καθαριστριών που ζητούσαν τη καταβολή των νόμιμων αποδοχών τους κι όχι τα ψίχουλα που δίνουν οι εργολάβοι καθαριότητας της Θεσσαλονίκης.
  • Στο εργοστάσιο ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ που μετά από 40 ημέρες lock-out απέλυσε στο μεσοδιάστημα 12 πρωτοπόρους εργάτες που αγωνίστηκαν να μην κλείσει το εργοστάσιο. Η τύχη του εργοστασίου παραμένει αμφίβολη για την επόμενη περίοδο κι η ίδια ζωή των εργατών.
  • Στο Δημαρχείο Βόλου. Τα σωματεία των εργαζόμενων στους Ο.Τ.Α. αποτελούνε τα πιο πολυάριθμα σωματεία σε κάθε πόλη. Ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων στους δήμους πέρυσι ανέβαλε τα σχέδια των κυβερνήσεων, όμως επανέρχονται και χρειάζεται προετοιμασία για πιο σκληρές μάχες και άνοιγμα της δράσης.


Επίσης κατατέθηκε χθες (13/9/2012) στη γενική συνέλευση του κλαδικού σωματείου μετάλλου ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ ψήφισμα συμπαράστασης το οποίο έγινε αποδεκτό, με το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ και το ΔΣ του σωματείου ανέλαβε να συντάξει ένα δικό του κείμενο συμπαράστασης.

Επίσης, η εργοστασιακή επιτροπή των εργατών της ΒΕΚ (του ομίλου Λεμονιά)  θα αποστείλει ψήφισμα αλληλεγγύης και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. Οι εργάτες βρίσκονται σε αγώνα διαρκείας για τη δουλειά τους υπό καθεστώς μονοήμερης εκ περιτροπής εργασίας.

Επίσης, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εργατικής τάξης στη Μαγνησία, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διακίνηση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου της ΒΙΟ.ΜΕ που έχουν ήδη παραληφθεί.

Τέλος ενόψει της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που προκηρύχτηκε από ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ στις 26/9, καλούμε σε συνάντηση όλες τις συλλογικότητες για την οργάνωση της ανεξάρτητης απεργιακής συγκέντρωσης στην πλ. Ελευθερίας/Βόλος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Το Γηροκομείο στον έλεγχο των εργαζομένων
Πέμπτη 20/9, 10.30πμ (συνάντηση στην είσοδο του Γηροκομείου)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Έξω οι εργολάβοι καθαριότητας από το ΙΚΑ-Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους και όλες
Πέμπτη 20/9, 13.00, ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ (Α’ ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ)
Τα εργοστάσια κι όλη η εξουσία στους εργάτες
Δευτέρα 24/9, 07.00πμ (συνάντηση 6.15πμ στην πλ. Ελευθερίας)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Μπορούμε να τους νικήσουμε! Να οργανώσουμε την αντίδρασή μας!
Τρίτη 25/9, 11.30πμ, Δημαρχείο Βόλου

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 11.00πμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΒΟΛΟΣ

Πρωτοβουλία για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ (Μαγνησίας)

Τηλ. Επικοινωνίας: 6972004219, 6970967338,6932383052,6972967981Image

Τον λαό ή τις τράπεζες θα σώσει η δόση των 31,5 δις ευρώ;


Σε λίγες ημέρες κλείνει το πακέτο μέτρων των 11, 13, 15 δις, έχουμε χάσει το μέτρημα. Μετά κόπων και βασάνων θα ανακοινωθούν τα μέτρα τα οποία θα έχουν τα πάντα στο μενού. Από μειώσεις μισθών και συντάξεων μέχρι αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Κι όλος αυτός ο πόνος, τα δάκρυα, το αίμα και τα όσα θα ακολουθήσουν στους δρόμους από διαδηλωτές, για να πάρουμε τη δόση των 31,5 δις ευρώ.
Πράγματι πρόκειται για δόση – μαμούθ, είναι άλλωστε το 15% του ελληνικού ΑΕΠ. Κανείς όμως δε μας έχει αναλύσει μέχρι τώρα που στο καλό θα πάει όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων. Διότι από τα 31,5 δις ευρώ, τα 25 δις θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόλις 6,5 δις ευρώ θα δοθούν για να αποπληρώσει το δημόσιο τα χρέη του.
Ζούμε λοιπόν με την ελπίδα οι τράπεζες να διασωθούν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να αξιωθούν κάποια στιγμή να αποφασίσουν αν θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Όμως, μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα πάρουν θα κατευθυνθούν στις εξαγορές που ήδη είναι σε εξέλιξη. Δηλαδή θα πληρώσουμε ακριβά τη δόση μέσω των σκληρών μέτρων, για να πάρουν οι τράπεζες τα 25 δις, να καλύψουν τις μαύρες τρύπες τους, να δώσουν λεφτά για να εξαγοράσουν καμιά άλλη τράπεζα και ότι μείνει  να το δώσουν στην αγορά. Το τι θα μείνει είναι μια κουβέντα αν σκεφτεί κανείς οι απώλειες από τα χρήματα που έχουν φύγει στο εξωτερικό είναι τεράστιες.
Θα πληγωθούν, επομένως, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι προκειμένου οι τραπεζίτες να ξαναγίνουν ισχυροί. Άραγε, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών πόσα λεφτά έχουν βγάλει από την προσωπική τους περιουσία για να ενισχύουν το δημιούργημά τους;
Και πάμε στα 6,5 δις για τις υποχρεώσεις του δημοσίου. Μέσα με τη μέρα οι υποχρεώσεις αυξάνονται και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 7 δις ευρώ. Το κράτος δεν πληρώνει κανένα, ούτε εργολάβους, ούτε προμηθευτές, φαρμακοποιούς με το σταγονόμετρο, το ίδιο τους γιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει και θα έχει στο τέλος του έτους μια μαύρη τρύπα πάνω από 1.5 δις ευρώ, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία δεν έχουν ούτε φωτοτυπίες.
Μέχρι λοιπόν να πληρωθεί η δόση, καλό Νοέμβριο, οι υποχρεώσεις θα έχουν εκτιναχθεί και τα 6,5 δις θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, και θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα.
Ποιον λοιπόν κοροϊδεύουν λέγοντας ότι η δόση είναι η σωτηρία της χώρας και ότι τα μέτρα είναι προαπαιτούμενο; Μήπως οδηγούμαστε σε ένα ακόμη αδιέξοδο για το οποίο σε λίγους μήνες από τώρα θα μας ξαναζητήσουν κι άλλα μέτρα διότι θα καταλάβουν ότι δεν είναι τα τελευταία;
http://www.antinews.gr/2012/09/16/179797/ 

Επίσχεση εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Επίσχεση εργασίας ξεκινούν από αύριο οι 22.000 γιατροί που υπηρετούν σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.
Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας να αποπληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες πολλών μηνών, δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες στις Διοικήσεις πολλών Νοσοκομείων να σφαγιάζουν τα προγράμματα εφημέρευσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα Επείγοντα των Νοσοκομείων.
Η περικοπή κατά 18% στο Ιατρικό Μισθολόγιο, το οποίο έχει ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, πυροδότησε τεράστιες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα.
Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, ενώ προγραμματίζουν από κοινού με τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία γενικές συνελεύσεις και συλλαλητήρια.

Προς τα που βαδίζετε κ. Τσίπρα;

ΠΗΓΗ

του Παναγιώτη Κάτσικα
(AlfaVita)

Ακούγοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, παρά τη σημασία της ανάλυσης σημείο-σημείο, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στην υπενθύμιση πως για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται επιμονή και συλλογική προσπάθεια για να...
αντιμετωπιστούν οι πόνοι του τοκετού.
Επιμονή, γιατί η «διαδικασία δημιουργίας μιας νέας Ελλάδας» δεν μπορεί παρά να είναι μακρόχρονη και συλλογική προσπάθεια, καθώς χωρίς το λαϊκό παράγοντα, χωρίς την κινητοποίησή του, κανένας "σωτήρας", ως άλλοτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν μπορεί με κάποιο μαγικό ραβδάκι να αλλάξει τα πράγματα.
Αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς το γνωρίζουν και ακόμα βρίσκονται σε ένα μεγάλο Λαβύρινθο μιας ακόμα άλυτης αντίφασης. Για να μπορέσει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα από τη σημερινή κατάσταση σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και αναγέννησης θα πρέπει να έχει τον κόσμο μαζί του. Λιανά; Θα πρέπει να αποκρυσταλλώσει το 27% στην κοινωνία καθώς το σημείο εκκίνησής του με κοινωνικούς, κινηματικούς, πολιτισμικούς όρους είναι πάρα πολύ χαμηλό.
Αν ακούσαμε μια συγκροτημένη, μετά από καιρό αντιφάσεων και αμφισημιών, προγραμματική τοποθέτηση ακόμα πλανιέται το ερώτημα της κατεύθυνσης. Για τον κύριο Τσίπρα και συνολικά το ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική της ανακούφισης των λαϊκών μαζών, της δημιουργίας ενός δικαιότερου κράτους και της εκκίνησης μιας διαδικασίας παραγωγικής ανασυγκρότησης περνάει ή δεν περνάει από τη σύγκρουσή του όχι μόνο με την ολιγαρχία αλλά και με τα δεσμά της Ε.Ε και των ομογάλακτων ιμπεριαλιστικών σχηματισμών;
Από την απάντηση και τις πολιτικές πάνω σε αυτό το στρατηγικού τύπου ερώτημα κρίνεται το μέλλον της χώρας και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τραβήξει κουπί σε μια σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση που την έχουμε γευτεί χρόνια τώρα ή σε ένα ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό πειραματισμό πριμοδοτώντας όπως ειπώθηκε και από το βήμα της ΔΕΘ μια διαδικασία λαϊκής και κοινωνικής χειραφέτησης.

«Παραλύουν» από αύριο τα δικαστήρια της χώρας

«Παραλύουν» πανελλαδικά από αύριο, πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, όλα τα δικαστήρια της χώρας, καθώς οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δρομολογούμενη νέα μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώ σήμερα συνήλθαν εκτάκτως οι εισαγγελείς της χώρας και δήλωσαν τη συνταύτιση των κινητοποιήσεων τους με αυτές των δικαστών.
Ειδικότερα, μέσα σε ανήσυχο κλίμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων. Ομόφωνα, με ψήφισμά τους, οι εισαγγελείς αποφάσισαν την διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από αύριο μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Το 14ήμερο αυτό παράλληλα δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.λπ.) και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις.
Ακόμη, σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.λπ.).
Επίσης, θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ενώ θα ζητήσουν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.
Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Ένωσης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης τόνισε ότι «θέλουν να υποβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη» και προσέθεσε ότι όλες οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων «πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες».
«Έκρυθμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Δικαιοσύνη η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, τονίζοντας ότι είναι «άκαμπτη η επιμονή της Κυβέρνησης» στην μείωση των αποδοχών των δικαστών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αγνοεί το άρθρο 88 του Συντάγματος και επιμένει να αγνοεί ότι βάση των συνταγματικών αρχών οι δικαστές απολαμβάνουν ισοτιμία με τις άλλες δύο εξουσίες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος επισήμανε ότι «η μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών αναιρεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι πρέπει «να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα».
«Οι εισαγγελείς της χώρας δεν είναι πρόβατα επί σφαγή» σημείωσε ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Μαρκής και τόνισε ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι «η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει την απεργία θα επιβάλλει στους δικαστές την σιωπή και ότι θα σκύψουν το κεφάλι».
Ακόμη, ο Μαρκής ανέφερε ότι η υπαγωγή των νέων δικαστών στο ΙΚΑ, που έγινε πριν από λίγα χρόνια, ήταν το πρώτο βήμα για «την υπαλληλοποίηση των δικαστών» και προσέθεσε ότι «τσουβαλιάζονται οι δικαστές».
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Μαρκής για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό, προσθέτοντας ότι «χωρίς όρθιο δικαστή και εισαγγελέα καμία κοινωνική ομάδα μέσα στη χώρα μας δεν μπορεί να είναι ήσυχη».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών και ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις μεγάλες πόλεις, ενώ από αύριο οι δικαστές ξεκινούν πανελλαδικές στάσεις εργασίας (10 π.μ. έως 3,30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων (εκτός των επειγουσών). Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνάδελφε πολύτεκνε μη μένεις απαθής...

Διαμαρτυρήσου και εσύ με δική σου επιστολή στους αρμοδίους, σε Εφημερίδες, σε ιστοσελίδες και βουλευτές της περιοχής σου.
Καταργούν επιδόματα, επιβάλλουν Χαράτσια και αβάσταχτη φορολογία, βάζουν εισοδηματικά όρια. Στα αυθαίρετα και πάλι καμιά αλλαγή (αλλά για τους Μουσουλμάνους 80% έκπτωση!) ή στο Χαράτσι της ΔΕΗ για τους πολύτεκνους (ίδιο εισόδημα είτε έχεις 4 είτε 14 παιδιά!)…

Κατάργησαν ακόμη και μέτρα χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για την Κυβέρνηση, όπως τις Μετεγγραφές των παιδιών μας(παρότι καταργήθηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου..., οι πολύτεκνοι συνεχίζουν να τιμωρούνται), τους διορισμούς των πολ. Εκπ/κών… Οι θέσεις στις φοιτ. Εστίες ελάχιστες.

Κατάγγειλε αυτούς που σε κατάντησαν στην εξαθλίωση, αυτούς που σε εμπαίζουν.

Βοήθησε τον Πολυτεκνικό σου Σύλλογο να στείλει και αυτός διαμαρτυρία…

Τα παιδιά σου τα καταδικάζουν να μείνουν αμόρφωτα… Αν δεν είναι αυτό ρατσισμός, τότε τι είναι;;;

Μη μένεις απαθής…
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5717.html#more 

Η πράσινη Τίνα του γΑΠ, τέως μπλε του Αβραμόπουλου, κάνει διακοπές στο Παρίσι ...με μισθό 8.500 το μήνα!

Μπορεί το γυμναστήριο του Γιώργου να εκποιείται ...αλλά η Τίνα γυμνάζεται στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το... Πρώτο Θέμα ...μας στοιχίζει χρυσάφι για να μας εκπροσωπεί στον ΟΟΣΑ.
Μισθός 8.500 ευρω, διαμέρισμα 300τμ, και γυμναστική σε γυμναστήριο με ετήσια συνδρομή πάνω απο 1000 ευρώ !
Από Παπατζήδες

Οι αποδοχές και «οι διακοπές» της Μπιρμπίλη στο Παρίσι... 
Ως η πιο ευτυχισμένη Ελληνίδα πρέπει να αισθάνεται η πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και νυν εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Την εποχή της οικονομικής κρίσης, που ... η ανεργία στις γυναίκες αγγίζει το 27,3% σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και 6 στις 10 νεαρές γυναίκες μένουν χωρίς δουλειά, η κυρία Μπιρμπίλη έχει βρει τον επίγειο παράδεισο της στο ρομαντικό Παρίσι απολαμβάνοντας ζωή χαρισάμενη, 2.872χλμ. μακριά από τη μίζερη καθημερινότητα της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. 
Η άλλοτε στενή συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά την αποχώρησή της από την υπουργική καρέκλα την τοποθέτησε με fast track διαδικασίες στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που έχει έδρα στη γαλλική πρωτεύουσα, μπορεί πλέον να ατενίζει με περίσσια αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον της, ωσότου τουλάχιστον λήξει η θητεία της. 
Φυσικά, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο παχυλός μισθός που εισπράττει και ο οποίος υπολογίζεται σε 7.500 ευρώ τον μήνα καθαρά συν 1.000 ευρώ που λαμβάνει για το επίδομα τέκνου, καθότι είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει τα δίδακτρά του. 
Πηγή: "Πρώτο Θέμα" 
Από nonews-NEWS , μέσω "Το Γρέκι"

Οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 4.100 ευρώ.

Υπάλληλος της Βουλής, ετών 87

Υπάλληλος της Βουλής, ετών 87

Το 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και τα ισόβια μέλη του
Δικαιώματα όμοια με αυτά των μελών της Ιεράς Συνόδου και υποχρέωση παρουσίας μία φορά τον μήνα, έχει το 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, μέλος του οποίου είναι 87 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, όλοι τους εγνωσμένης αξίας καθηγητές σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός από τις θέσεις τους σε αυτά ή τη σύνταξή τους από την ακαδημαϊκή τους θητεία, διατηρούν ισοβίως και τη θέση τους στο Κοινοβούλιο, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου μερικής απασχόλησης (δεν υποχρεούνται να έχουν συγκεκριμένο ωράριο). Εξαίρεση ο πρόεδρος του οργάνου που είναι πλήρους απασχόλησης και αμείβεται με 7.200 ευρώ το μήνα. Οι υπόλοιποι-ανάμεσα τους και ο πρώην εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος ο οποίος διορίστηκε το 1987-λαμβάνουν 2.500 ευρώ.

Ο μικρότερος εξ αυτών είναι-κατά το δημοσίευμα-περίπου 60 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος είναι γεννημένος το 1925, δηλαδή σήμερα είναι 87 ετών.

Σύμφωνα δε με κοινοβουλευτικές πηγές, την τελευταία διετία, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κλήθηκε να γνωματεύσει επί τεσσάρων υποθέσεων και τα μέλη του συμβουλίου απάντησαν σε δύο από τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οπότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι το εν λόγω όργανο δεν έχει και ιδιαίτερο φόρτο εργασίας.

Το 9μελές ισόβιο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έχει ουσιαστικά εποπτικό ρόλο, αφού για τον όποιο όγκο της δουλειάς, υπάρχει ένα άλλο όργανο, αυτό των «Επιστημονικών Συνεργατών και Ειδικών Επιστημονικών Συνεργατών του Επιστημονικού Συμβουλίου» που το στελεχώνουν περίπου 30 άνθρωποι, οι οποίοι είναι επίσης υπάλληλοι της Βουλής με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ στην πλειονότητά τους είναι πτυχιούχοι νομικών σχολών.

Οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 4.100 ευρώ.

Επιστρέφουν οι Led Zeppelin

Μια νέα κυκλοφορία ετοιμάζονται να βγάλουν οι θρυλικοί Led Zeppelin. Πρόκειται φυσικά για την κυκλοφορία της θρυλικής συναυλίας που έδωσαν οι Led Zeppelin το 2007 στο Ο2 Stadium του Λονδίνου σε Bluray/DVD!

Την συγκεκριμένη κυκλοφορία έχει επιμεληθεί προσωπικά ο ίδιος ο Jimmy Page, περνώντας πολλές ώρες στο studio, για να είναι σίγουρος πως η εικόνα και ο ήχος θα ανταποκρίνονται στα υψηλά standards των Led Zeppelin.

H παγκόσμια κυκλοφορία του DVD αναμένεται για τις 22 Νοεμβρίου!

Πηγή:
mtvgreece.gr

Παγκόσμια αγωνία για τον Πρίγκιπα Χάρι

Φωτογραφία για Παγκόσμια αγωνία για τον Πρίγκιπα Χάρι
Χθες ενημερωθήκαμε ότι κινδύνεψε ο "Πρίγκιψ Χάρης" της Αγγλίας σε βάση που βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Πιο ειδικά ακούσαμε στις ειδήσεις και διαβάσαμε τα εξής:

"Αντάρτες οπλισμένοι με χειροβομβίδες επιτέθηκαν εχθές στην βάση όπου βρίσκεται ο πρίγκιπας Χάρι στο Νότιο Αφγανιστάν. Από την τεράστια μάχη που ξέσπασε, δυο Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν την ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.

Ο πρίγκιπας Χάρι σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κατά τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν στην βάση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε η ζωή του.

Ένας μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι η επίθεση των ανταρτών στις οκτώ το βράδυ, τοπική ώρα, είχε ως στόχο τις δεξαμενές καυσίμων.

Η παρουσία του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έφτασε στο στρατόπεδο μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανησύχησε ιδιαίτερα την βασιλική οικογένεια.

Ο θυμός που έχει προκαλέσει στις μουσουλμανικές χώρες η ταινία που εξευτελίζει τον Μωάμεθ, έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε πέντε ανθρώπους. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε χθες να σταθεί γρήγορα ενάντια στη βία."
Αλήθεια; αναρωτιόμαστε, ως προς τι είναι η ζωή του πρίγκιπα πιο σημαντική από την ζωή ενός άλλου "αγνώστου στρατιώτη";

Ασφαλώς η σκέψη θα έπρεπε να ξεκινάει με το, τι δουλειά έχουν τα αμερικανικά  και ΝΑΤΟΙΚΑ στρατεύματα σε μια χώρα μισό πλανήτη μακρυά, (ίσως και ακόμα πιο μακρυά -  σε τι εξυπηρετούν οι πόλεμοι την ανθρωπότητα) αλλά τηρουμένων των αναλογιών Από την άλλη, πραγματικά υπάρχει κάποιος ο οποίος να πιστεύει ότι τέτοια πρόσωπα τοποθετούνται σε κίνδυνο;  Φαντάζομαι ότι με την άφιξη του επισήμου προσώπου στο Αφγανιστάν, θα μετακινήθηκε μια ταξιαρχία για να τον προστατεύει.

Αν ρίξουμε μια ματιά στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, θα δούμε την προκλητική ζωή που κάνει ο Χάρης με τα ταξιδάκια του στο Λας Βέγκας, τα ποτάκια του και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε σκοτούρας που έχει ο μέσος άνθρωπος σχετικά με το βιοποριστικό πρόβλημα.

H "επίθεση" πάντως, "ήρθε κουτί" για να ανασκευάσει την στάση μας για τον γαλαζοαίματο, από ένα κακομαθημένο πριγκιπόπουλο που ζει μέσα στην κρεπάλη και την καλοπέραση, σε έναν γενναίο ήρωα που θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο για να διαφυλάξει την παγκόσμια ειρήνη.

Επίσης επέδρασε θετικά στο να προσανατολίσει την προσοχή σε ένα "αγαπημένο θέμα" (τον πόλεμο), μιας και έχουμε εδώ και καιρό φτάσει στο επίπεδο "στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως" και να πάρουμε τα  μάτια μας από ένα άλλο αγαπημένο θέμα (την κλειδαρότρυπα) και το εκτεθειμένο στήθος της πριγκίπισσας Kate.

Κάτι τέτοιες ώρες σχηματίζεται ένα ειρωνικό χαμόγελο στο πρόσωπο μου, αφού ο Έλληνας έχει εδώ και καιρό αποτινάξει τους τίτλους ευγενείας, την ώρα που οι "πολιτισμένοι Δυτικοί" μας κατηγορούν ούτε λίγο, ούτε πολύ για απολίτιστους "ούζο εντ ώπα".

Για το analyze-news, Γ.Σ. 

Σε τροχαίο 8 Ελληνες ηθοποιοί

Σε τροχαίο 8 Ελληνες ηθοποιοί
Οκτώ Έλληνες ηθοποιοί, που βρίσκονται στην Κύπρο για θεατρικές παραστάσεις έπεσαν θύματα τροχαίου, όταν το μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με άλλο όχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Μεταξύ των ηθοποιών είναι ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η Χρύσα Ρώπα. Σε όλους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και έλαβαν εξιτήριο, εκτός από τη Χρύσα Ρώπα, η οποία υπέστη διάσειση και κρατήθηκε για περαιτέρω νοσηλεία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αυτοκίνητο που οδηγούσε άγνωστος, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έφυγε από την πορεία του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο δεξιό κιγκλίδωμα του δρόμου.
Το δυστύχημα αντιλήφθηκε δεύτερος οδηγός, ο οποίος σταμάτησε το όχημά του στη λωρίδα ασφαλείας και προσέτρεξε για βοήθεια.
Το μικρό λεωφορείο με τους Έλληνες ηθοποιούς, επίσης κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, προσέκρουσε διαδοχικά στα δύο ακινητοποιημένα οχήματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ από τους επιβαίνοντες. Ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου εγκατέλειψε το σημείο.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος σε ανάρτηση του στο twitter έγραψε: «Οκ ζήσαμε! Μόνο γρατζουνιές, καρούμπαλα και μελανιές. Στον εθνικό δρόμο προς Λεμεσό το πουλμανάκι μας έγινε για τα μπάζα».
Ο θίασος ανακοίνωσε ότι οι παραστάσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Δρομολόγια στη γραμμή Πευκί - Σκιάθος


Ξεκινούν από αύριο τα δρομολόγια πλοίου της εταιρίας «ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ Ι Ν.Ε» στην γραμμή Πευκί - Σκιάθος προς εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού των Σποράδων.
Το πλοίο που θα δρομολογηθεί είναι επιβατηγό και έχει άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η τιμή μετάβασης είναι 15 ευρώ και τα δρομολόγια είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.aa-lines.gr.
Τα δρομολόγια που θα πραγματοποιούνται είναι συνδυασμένα με ανταποκρίσεις των άλλων πλοίων που υπάρχουν στην γραμμή. Κάθε δίαυλος θαλάσσιας επικοινωνίας που ανοίγει είναι πολύ σημαντικός για τα νησιά, δεδομένων των καθημερινών αναγκών που πρέπει να καλύπτονται στη διάρκεια του χρόνου.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ …ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί παραμένει στο πλευρό των... ιμπεριαλιστικών δυνάμεων;

H ευρωπαϊκή αριστερά, οι ελεύθεροι όλου του κόσμου καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας… Γαλλία, Ιταλία με διαδηλώσεις…

Σήμερα στο Παρίσι
…στην Ελλάδα η εκσυγχρονισμένη αριστερά στρατευμένη στο άρμα των ΗΠΑ
Με εξαίρεση το ΚΚΕ …ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί παραμένει στο πλευρό των...
ιμπεριαλιστικών δυνάμεων;

ΠΑΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Τώρα να ριχτούμε στη μάχη της απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη.
Με τα νέα βάρβαρα μέτρα μας γυρνούν στην εποχή του σκλαβοπάζαρου, στην ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο.
Να χτυπήσει η καμπάνα του αγώνα παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε εργατική γειτονιά, σε κάθε σχολείο και σχολή. Με γενικές συνελεύσεις, με συσκέψεις και συζητήσεις, με τη συμμετοχή όλων μας, οργανώνουμε την πάλη, με εμπιστοσύνη στη δύναμη και το δίκιο μας.
Ήρθε η ώρα για αμείλικτη απάντηση στον πόλεμο των καπιταλιστών, της ΕΕ, των κομμάτων τους και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που έχουν καθίσει στο σβέρκο μας.
Όλοι σαν ένας άνθρωπος να βροντοφωνάξουμε, «τέρμα οι θυσίες για την πλουτοκρατία».
Το μέλλον μας δε μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η μόνιμη ανασφάλεια.
Δεν αποδεχόμαστε να καθορίζεται από την κυβέρνηση ο μισθός και το μεροκάματο, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Δεν αποδεχόμαστε κατάργηση του οκτάωρου, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Δεν αποδεχόμαστε να παίρνουμε σύνταξη στα 70 και αυτή να είναι ένα επίδομα.
Δεν αποδεχόμαστε τις 13 ώρες δουλειά
Δεν αποδεχόμαστε τις περικοπές κοινωνικών δαπανών
Εμείς είμαστε το αίμα, εμείς είμαστε η φωτιά!
Εμείς παράγουμε όλον τον πλούτο και τον καρπώνονται οι εκμεταλλευτές μας.
Να τσακιστεί μέσα σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, η πολιτική των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού τους. Να απαντήσουμε στα βάρβαρα μέτρα, με οργάνωση, με δυνάμωμα της ταξικής συσπείρωσης και ενότητας.
Κριτήριο πρέπει να είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια. Με ισχυρό ταξικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους.
Σπάμε τον φόβο και την τρομοκρατία.
Φοβισμένος λαός σημαίνει επίθεση χωρίς τέλος.
Κανένας εργάτης να μη μείνει μόνος του, κανένας να μην κάνει πίσω.
Να πάρουν φωτιά τα εργοστάσια. Να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα
Κάθε σωματείο, κάθε λαϊκή επιτροπή, να μπει μπροστά, να οργανώσει τον αγώνα, να πάρει κάθε μέτρο για να παραλύσει η χώρα.
Είναι ώρα μάχης.
Όχι στην υποταγή και στην εξαθλίωση
Εργατική Αντεπίθεση

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.
Διέξοδος και πολιτική για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
στις 10 π.μ. στην πλ. Πανεπιστημίου
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΑΜΕ 

Skopelos island of love and love what erotic island in the world Σκόπελος το νησί της αγάπης και του έρωτα το ποιο ερωτικό νησί του κόσμου !!!Skopelos isola di amore e di amare l'isola più erotico del mondo
 Skopelos insula de iubire și dragoste insula cea mai erotică din lume
 Skopelos ø af kærlighed og elsker mest erotiske ø i verden
 Skopelos île de l'amour et de l'amour de l'île la plus érotique dans le monde
 Skopelos isla del amor y el amor es la isla más erótico en el mundo
 Skopelos остров любви и любить самой эротичной остров в мире
 Skopelos øya kjærlighet og elsker mest erotiske øya i verden
 Skopelos ön kärlek och älskar mest erotiska ön i världen

δείτε το άγιο όρος από την Σκόπελο (φώτο)
όταν καθαρίζει η ατμόσφαιρα έχουμε και τα καλά μας ....

Σκόπελος συμβαίνει τώρα πυροσβεστικό όχημα βρίσκετε στα ξενοδοχεία της παραλίας της αμπελικης

 θα έχουμε περισσότερα και θα σας ενημερώσουμε

Ανοιξη κι ανοιχτήρι

Βράζει ο κόσμος της δουλειάς απ' άκρο σ' άκρο στη Γη. Απ' τις ματωμένες στοές των νοτιοαφρικάνικων ορυχείων ως τα εργοστάσια με τους τριακόσιους νεκρούς από πυρκαγιά στο Πακιστάν. Ζωές πατημένες, καλά κρυμμένα πτώματα πίσω από τις ερμηνευτικές αθλιότητες των ντελάληδων της ενημέρωσης. Πριν από κάμποσα χρόνια θα σπάραζε από αλληλεγγύη και μια δυτική μεγαλόπολη κι οι ειρηνιστές, οι πραγματικοί κι όχι καλοπληρωμένοι ενσωματωμένοι στο σύστημα πασιφιστές του καλοθρεμμένου κώλου, θα μιλούσαν τουλάχιστον για το ρέον κοχλάζον αίμα που θρέφει το καπιταλιστικό θεριό ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας και ...έδρας.
Θαρρείς κι όλος ο κόσμος έγινε τρίτος κόσμος. Οχι μ' εκείνη την περήφανη κατανόηση και συμπόνια, το σεβασμό και την έγνοια που περιβαλλόταν στις δυόμισι δεκαετίες μετά το Β' Παγκόσμιο. Αλλά με την περιφρόνηση και την αλαζονεία, το μίσος και την αταξική ανοησία, τη λάβρα εγωπάθεια των μικροαστών, που θεώρησαν πως δε θα γλιστρήσουν ποτέ. Δε θα γίνουν φτενές κλωστές ενός διεθνούς προλεταριάτου που σαστίζει όταν του λένε κατάμουτρα τ' αφεντικά ότι το ίδιο φταίει για τη μοίρα του.
Σ' ένα παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό ιστό, η χώρα μας απομονώνεται πολιτικά και πληροφοριακά έως ασφυξίας, με τεράστια την ευθύνη της ντόπιας εναπομείνασας διανόησης. Αποκόπτεται από την καθημερινή επέκταση του πολέμου και τη βίαιη εξαθλίωση γιγάντιων μαζών όπου Γης. Αγνοεί τα χιλιάδες θύματα καθημερινά. Ως συλλογικό ιστορικό υποκείμενο, ο λαός αποπολιτικοποιείται ταχύτατα. Τα πανεπιστήμια, οι χώροι δουλειάς, οι δρόμοι, τα καφενεία, οι πλατείες, δε σφύζουν από διαλεκτική αντιπαράθεση, από ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, από την προθυμία συγκρότησης εκείνων των κρίσιμων μαζών που να μπορούν να αναλάβουν, να επωμισθούν, να διεκπεραιώσουν και να εισπράξουν εν τέλει, πρωτοβουλίες. Εκείνες τις δράσεις τις ικανές να ενθαρρύνουν εντός εκτός συνόρων, όλους κι όλες εκείνους που δεν παλεύουν μόνον για το ψωμί, την επιβίωση. Αλλά το πράττουν ως πολιτικά όντα, ως άσκηση δικαιώματος, ως πολιτισμική και πολιτική κατάκτηση. Με σύγκρουση όπου δει. Με θυσίες και με αίμα. Με αυταπάρνηση και ηρωισμό υπέρ περασμένων και μελλούμενων γενεών ανθρώπων. Που σημαίνει ποτέ ως αποκτηνωμένα αθροίσματα ατομικών επιδιώξεων.
Σα να λείπει απ' τον παγκόσμιο δημόσιο μιντιακό και εξ αυτού «πολιτικό» λόγο η αιδώς. Ιδιον μόνον των ανθρώπων. Ακούω φωνές και βλέπω φάτσες που πανηγύριζαν για τη λεγόμενη και τηλεβαφτισμένη «αραβική άνοιξη». Επιπόλαια υμνημένη από μικροφωνάδες, αναλυτάδες, τηλετιμητές και κρυμμένους λογιστες, της συνομοταξίας των, νυν και στους αιώνες των αιώνων προθύμων, η άνοιξη μετατράπηκε σε χρόνο ρεκόρ σε αφόρητη μεσαιωνική ζοφερή βαρυχειμωνιά. Ζηλωτές σέρνουν πτώματα που αξιολογούνται ως διαφυγόντα κέρδη των εμπνευστών μιας ιδιότυπης ιδεολογικής αρπαχτής. Μπουλούκια κι εδώ κι αλλού στη Γη, μεσούσης και κλιμακούμενης της οικονομικής ύφεσης, τραμπούκοι σε συνοικίες και πρωτεύουσες, πουλάνε προστασία και ένα μεταθανάτιο παράδεισο, επί αντικαταβολή δουλείας. Δεν πεινάνε μόνο τα στομάχια πια. Πεινάει κι ανθρώπινη σκέψη. Για ελευθερία. Για αποδέσμευση απ' την Ανάγκη και τον Καταναγκασμό. Δραπέτευση απ' την κονσέρβα.
Χιλιάδες, εκατομμύρια φανατικές και άθλιες, ιδιοτελείς και ψυχοπαθολογικές ερμηνείες του κόσμου και της ιστορίας, συχνότατα με το μανδύα της ...καλλιτεχνικής έκφρασης εμφανίζονται κάθε λεπτό στο διαδίκτυο. Κι όμως μια, ένα βίντεο, μια είδηση, μια δήλωση, γίνεται σε ένα δυο 24ωρα, αιτία κι αφορμή, πυροκροτητής και άλλοθι για «εξεγέρσεις», «επαναστάσεις», «κινήματα» φούσκες. Που μέσα σε λίγους μήνες αποδεικνύονται κίνηση ματ στην παγκόσμια καπιταλιστική σκακιέρα για την τάδε ή δείνα ομάδα θηριωδών οικονομικών συμφερόντων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικές μεταβολές. Από πραξικοπήματα μέχρι εκλογικά αποτελέσματα χρήσιμα και παινεμένα από φανερούς και αφανείς ...επενδυτές. Απαιτείται πολλή δουλειά κι ελάχιστη φαντασία για να πωλούνται μπιρ παρά τέτοιες συνδέσεις «φαινομένων» και σκληρής καπιταλιστικής πραγματικότητας. Από καλοπληρωμένους προπαγανδιστές, φασιστοειδή σκουλήκια και ψοφοδεή μυρμηγκάκια γλιτσιασμένης ανθεκτικότητας στο νόμο των άλλων και την τάξη τη δική τους.
Είναι ώρα ρήξης. Σύγκρουσης. Κυρίως με τους πωλητές σωτηρίας και ηθικής. Με τους διακινητές του τρόμου. Μ' αυτούς που δε μίλησαν ως τώρα και ξαφνικά λένε πολλά. Η εργατική τάξη θα κλείσει το βιβλίο συλλυπητηρίων που της άνοιξαν οι δήμιοι κι οι θεατρίνοι υποστηρικτές της. Για ν' ανοίξει το τεφτέρι των λογαριασμών. Οχι μοιραία. Συνειδητά και αποφασισμένα. Σαν ανοιχτήρι στο σκοτάδι της κονσέρβας, με πηλίκο το φως...

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Το δηλητήριο της «Χρυσής Αυγής»

Η προβολή της ιστορίας με την αιμοδοσία της «Χρυσής Αυγής» έδειξε το αποκρουστικό πρόσωπο της φασιστικής, δολοφονικής οργάνωσης. Πρόβαλλαν ότι το αίμα που μαζεύουν θα πηγαίνει μόνο σε Ελληνες και όχι σε μετανάστες και δήλωναν ότι αυτό το κάνουν για τον ελληνικό λαό που υποφέρει από τους «μετανάστες». Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησαν και για τη διανομή φαγητού μόνο σε Ελληνες και αφού συμπλήρωναν ένα χαρτί με το ονοματεπώνυμό τους, τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και τη διεύθυνσή τους. Και γι' αυτή την ενέργεια χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι οι Ελληνες πεινάνε από τις πολιτικές του μνημονίου.
Επιχειρούν να διχάσουν, να αποπροσανατολίσουν και να δηλητηριάσουν τη συνείδηση του λαού από την τραγική κατάσταση που βιώνει. Τους έχουν στρώσει το έδαφος μια χαρά οι πολιτικές της κυρίαρχης τάξης με τα δόγματα μηδενικής ανοχής και της ανακατάληψης των πόλεων από τους μετανάστες. Πατάνε πάνω σε πραγματικό πρόβλημα για να βυθίσουν ακόμα περισσότερο το λαό στο σκοτάδι και τη δυστυχία. Γιατί είναι αντιδραστικό το επιχείρημα ότι επειδή υπάρχουν πολλοί μετανάστες στη χώρα μας - με ευθύνη της πολιτικής και του συστήματος που υπερασπίζεται η «Χρυσή Αυγή» - τους αξίζει να πεθάνουν αν χρειαστούν αίμα... Γιατί εκεί πάει το πράγμα, εκεί οδηγούν με τη λογική τους. Προχτές, από τον Αγ. Παντελεήμονα έδιωξαν κακήν κακώς ηλικιωμένη που δεν είχε να φάει... Είναι άκρως ρατσιστική και επικίνδυνη η αντίληψη ότι ένα μεταναστόπουλο ας πεθάνει από την πείνα επειδή δεν έχει να φάει, επειδή έχει διαφορετική θρησκεία, χρώμα, πατρίδα. Αυτό λένε στην ουσία. Και εάν σήμερα το λένε για τους μετανάστες, αύριο θα το λένε για όσους δε συμφωνούν με την ιδεολογία τους.
Ο τρόπος που δρα η «Χρυσή Αυγή», ο τρόπος που «αβαντάρεται» από την πολιτική της συγκυβέρνησης, πρέπει να βάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε σκέψεις. Αυτή η δολοφονική οργάνωση κάνει βρώμικη δουλειά και ο λαός πρέπει να την αποδοκιμάσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι τράπεζες και η «ανάπτυξη»

Γρηγοριάδης Κώστας
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ την κρίση με άλλο μείγμα από αυτό που σήμερα εφαρμόζει η συγκυβέρνηση. Στη βάση αυτή αναπτύσσει την αντιπολιτευτική του τακτική, όπως έκανε και η ΝΔ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, πριν συγκυβερνήσει μαζί του.
Τα όρια των προτάσεων που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθορίζονται από τη στρατηγική του υπέρ της ΕΕ και την αναγνώριση των καπιταλιστών ως μοχλού κίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας.
Από αυτή τη σκοπιά, τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ για «ανατροπή» είναι κάλπικα, επειδή δεν αφορούν την αλλαγή τάξης στην εξουσία, αλλά την αλλαγή κυβέρνησης που θα διαχειριστεί την κρίση, η οποία, αν έχει αποδείξει κάτι, είναι ότι ο σάπιος καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτος είπε:
«Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακριβώς επειδή οι τράπεζες είναι μεγάλες και δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χρεοκοπήσουν, χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική λογοδοσία. Χρειάζεται η κοινωνία να έχει λόγο για τις τράπεζες οι οποίες όλο και περισσότερο σε μια αντίληψη που ενδιαφέρεται για την πραγματική οικονομία θα έπρεπε να έχουν το χαρακτήρα της κοινής ωφέλειας».
Στο μείγμα της διαχείρισης που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι τράπεζες θα είναι κάτι σαν φιλανθρωπικά ιδρύματα, με αποστολή να υπηρετούν το «κοινωνικό συμφέρον». Τι δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι οι τράπεζες είναι οι αρτηρίες του καπιταλιστικού συστήματος, δουλεύουν για τα μονοπώλια, τη χρηματοδότηση και τα κέρδη τους. «Ηθικές» τράπεζες δεν υπήρξαν και δεν πρόκειται να υπάρξουν στον καπιταλισμό.
Ακόμα και αν κάποιες από τις τράπεζες περάσουν κάτω από κρατικό έλεγχο, όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος και η αποστολή τους δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι τράπεζες λειτουργούν όπως κάθε άλλη καπιταλιστική επιχείρηση, στη βάση του νόμου του κέρδους και μάλιστα σε περιβάλλον γενικευμένου ανταγωνισμού στην ΕΕ και παγκόσμια.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΛΟΓΙΚΗ που κρύβεται πίσω από την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες; Είπε σε άλλο σημείο ο Τσακαλώτος: «Εκτός από το επιχειρησιακό σχέδιο, δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να έχουν μια υποχρέωση, να έχουν έναν κοινωνικό απολογισμό, τι έκαναν τα χρήματα σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια και τον κόσμο που υποφέρει κάτω από αυτό το μεγάλο βάρος; Τι θα μπορούν να κάνουν σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι θα μπορούσαν να κάνουν οι τράπεζες σε σχέση με την κοινωνική αλληλεγγύη;».
Τι λένε στο λαό; Οτι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί προς όφελός του, αν οι τράπεζες ρίξουν χρήμα στην αγορά για τις μικρές επιχειρήσεις, αν διευθετήσουν τα δάνεια που πνίγουν τα λαϊκά νοικοκυριά και εξασφαλίσουν νέα, αν αναπτύξουν δράσεις «κοινωνικής αλληλεγγύης», δηλαδή φιλανθρωπία.
Ετσι αντιλαμβάνεται το κεφάλαιο τη διάθεση ενός ελάχιστου μέρους από τα υπερκέρδη του για «κοινωνικούς σκοπούς», που εκτός όλων των άλλων έχει στόχο να εξωραΐσει τον αντιδραστικό του ρόλο, στο πλαίσιο της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
Ασφαλώς, το κίνημα θα πρέπει να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης του λαού από τα ληστρικά τραπεζικά δάνεια, όπως άλλωστε κάνει και το ΚΚΕ, καταθέτοντας και σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή.
Αυτό, όμως, είναι τελείως διαφορετικό από το να καλείς το λαό να υιοθετήσει σαν στόχο πάλης μια άλλη μορφή διαχείρισης της κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας οι τράπεζες θα διοχετεύουν χρήμα στην αγορά με «κοινωνικά κριτήρια», σε βάρος δηλαδή των μονοπωλίων και υπέρ του λαού και των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.
Μια τέτοια αντίληψη, εκτός του ότι δεν μπορεί σήμερα να αποτελέσει συνταγή για ξεπέρασμα της κρίσης υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική για το κίνημα.
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στο λαό ότι απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, στην ακρίβεια που φουντώνει, στην ανεργία και την κακοπληρωσιά, που κάνει αβίωτο το βίο της εργατικής λαϊκής οικογένειας, η λύση δε βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για ανάπτυξη υπέρ του λαού, αλλά στη διοχέτευση ρευστού από τις τράπεζες, για να διαχειριστεί ο λαός τη φτώχεια του.
Για την ιστορία και μόνο, θυμίζουμε ότι η αυξημένη φορολογία με την οποία βρέθηκαν φέτος αντιμέτωποι εκατομμύρια μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, γέννησε ένα νέο τραπεζικό προϊόν, το «φοροδάνειο»: Με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και με επιτόκια «στο θεό», αυξάνονται οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου, σε περισσότερες από τις 7 που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Η διαχειριστική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, τον οδηγεί σε αντιφάσεις και αδιέξοδα. Αποδέχεται - όπως λέει - την αναγκαιότητα να σωθούν οι τράπεζες, άρα και το PSI με το οποίο έγινε το «κούρεμα» των ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που τα κατείχαν. Το «κούρεμα» όμως συνοδεύτηκε από μνημόνιο σε βάρος του λαού.
Το ίδιο ισχύει για τα προγράμματα σωτηρίας των τραπεζών σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, οι οποίες μάλιστα σχεδιάζεται τώρα να περάσουν υπό τον άμεσο έλεγχο της ΕΚΤ. Η Ευρωτράπεζα, δηλαδή, την αναβάθμιση της οποίας ζητάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαχείριση των κεφαλαίων όλων των τραπεζών, εννοείται προς όφελος των μονοπωλίων.
Ακόμα πιο πέρα: Ρυθμίσεις δανείων κάνουν και τώρα οι τράπεζες, με νόμους της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, για να διασφαλίσουν το κεφάλαιο και τους τόκους με αναδιάρθρωση του χρόνου αποπληρωμής και του ύψους των δόσεων.
Δεν είναι καθόλου απίθανο στο μέλλον οι τράπεζες να προχωρήσουν από μόνες τους ακόμα και σε «κούρεμα» των χρωστούμενων από δάνεια - ήδη το κάνουν με δικαστικές αποφάσεις - όταν ο λαός θα έχει φτάσει κυριολεκτικά στον πάτο και θα είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να εισπράξουν ακόμα και τα ελάχιστα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ο καπιταλισμός, όμως, έχει και εδώ τη λύση για να σώσει την τράπεζα και τα μονοπώλια που εκπροσωπεί: «Σπάει» το χαρτοφυλάκιο σε «καλό» και «κακό», πουλάει το «καλό» σε άλλον καπιταλιστή και το «κακό» το περνάει στο κράτος, για να απορροφήσει τις ζημιές, να το εξυγιάνει και να το επιστρέψει καθαρό και κερδοφόρο στην καπιταλιστική αγορά.
Η παγκόσμια πρακτική βρίθει από τέτοια παραδείγματα, κύρια σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως η ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και άλλες. Στη χώρα μας, το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ΑΤΕ.
ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ και η επιζήμια για το λαό διαχειριστική λογική, γίνονται πιο εμφανείς στις θέσεις του για την ΕΚΤ, με αφορμή την απόφαση για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά «απέχουν πολύ, για ακόμη μια φορά, από το να αποτελούν μια συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει: «είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στοιχείο της οποίας θα πρέπει να είναι ο αναπροσανατολισμός του ρόλου της ΕΚΤ για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Ποια ανάπτυξη και ποια απασχόληση θα στηρίξει η ΕΚΤ και κατ' επέκταση οι τράπεζες στα κράτη - μέλη; Προφανώς την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την αμφισβητεί, θέλει όμως «υγιείς επιχειρηματίες»! Θέλει δηλαδή οι τράπεζες να δώσουν χρήμα στους ιδιώτες για να κάνουν επενδύσεις και να επανεκκινήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη.
Προϋπόθεση όμως για να γίνουν επενδύσεις, είναι το παραπέρα τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως προβλέπουν και οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι.
Αρα, ποια απασχόληση θα στηρίξουν η ΕΚΤ και οι άλλες τράπεζες; Εκείνη που υπηρετεί πιο αποτελεσματικά την ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων. Την ισοπέδωση δηλαδή κατακτήσεων που απέσπασε το κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες, με αιματηρούς αγώνες. Αυτό δεν κάνει όμως και η σημερινή αστική διαχείριση; Η απάντηση είναι αυτονόητα «ναι».
Στον καπιταλισμό δεν γίνεται αλλιώς. Οι νόμοι του λειτουργούν ανεξάρτητα από διακηρύξεις, «μείγματα» και αυταπάτες επίδοξων διαχειριστών της αστικής εξουσίας, όπως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάπτυξη σημαίνει φτηνότερη εργατική δύναμη, πολύ περισσότερο που σήμερα ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους έχει οξυνθεί, εξαιτίας και της κρίσης.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες, που «ακουμπάει» ζητήματα ανάπτυξης, είναι μια πλευρά μόνο της διαχειριστικής στρατηγικής, στην οποία προσπαθεί να εγκλωβίσει το λαό. Είναι φανερό ότι τίποτα δεν έχει να περιμένει η εργατική λαϊκή οικογένεια από τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποιημένες τράπεζες στην υπηρεσία τάχα των εργαζόμενων και των μικρών επιχειρηματιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να σηκώσει ξένες προς τα συμφέροντά του σημαίες, όπως είναι αυτές της σωτηρίας των τραπεζών και της χρηματοδότησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με άλλο μείγμα διαχείρισης. Καλλιεργεί αυταπάτες ότι στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να συμβιώνουν μονοπώλια και εργαζόμενοι, να ευημερούν μαζί τα καπιταλιστικά κέρδη και ο λαός.
Η διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ δε δίνει διέξοδο στο λαό. Η κρίση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει και η κερδοφορία των μονοπωλίων, που είναι μονόδρομος γι' αυτά, προϋποθέτει την επιστροφή της ζωής του λαού στη δεκαετία του '50 και ακόμα πιο πίσω.
Σήμερα έχει ωριμάσει αντικειμενικά η ανάγκη για κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας στο λαό, μαζί με τον πλούτο που παράγει. Αυτό είναι το ζητούμενο που προβάλλει μέσα από την κρίση, προκειμένου από αυτή να βγει νικητής ο λαός, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Π.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια

Ας γίνει για πολλοστή φορά κατανοητό. Οσο το εργατολαϊκό κίνημα θα μένει κατ' ουσίαν αδύναμο οι αντιλαϊκές επιβαρύνσεις θα αυξάνονται. Σ' αυτό δεν υπάρχει στάση. Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα επιτίθεται και η ελληνική αστική τάξη θα συμμετέχει ως πιστός εταίρος στο πλευρό του. Δύο παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είχαν ως επίκεντρο τη γερμανική κεφαλαιοκρατία. Τώρα συμβαίνει το ίδιο στον οικονομικό πόλεμο, που θέλει τη γερμανική αστική τάξη να υποτάσσει την Ευρώπη οικονομικά. Η Ελλάδα είναι η αρχή. Στο μυαλό του... Κάιζερ υπάρχει όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος. Η αστική τάξη των ευρωπαϊκών χωρών δείχνει να μην ενοχλείται από τις γερμανικές επιδιώξεις εφόσον αισθάνεται εταίρος και κερδίζει από την εκμετάλλευση των λαών. Οπως τότε, αφήνει τον Γερμανό φιλισταίο κεφαλαιοκράτη να στρώνει τη νέα φωτιά που είναι η ακραία οικονομική υποταγή των λαών.
Ο ελληνικός λαός και οι λαοί των χωρών με πιο αδύναμη θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα μοιάζουν με τα πειραματόζωα μιας Νέας Τάξης. Ομως, ο θανατηφόρος ιός θα εξαπλωθεί αργά ή γρήγορα σ' όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Στην Ευρώπη η PAX AMERICANA εξελίσσεται σε PAX GERMANIA. Αλλωστε, η μεταπολεμική γερμανική (δυτική) ανόρθωση έγινε κυρίως με αμερικανικά κεφάλαια. Οι Γάλλοι πουρκουάδες δείχνουν να ικανοποιούνται από τη συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών λαών. Αυτή η οικονομική συμμαχία είναι καταδικασμένη να σπάσει στο πρώτο ισχυρό οικονομικό τράνταγμα. Τώρα δεν υπάρχει η μεταξύ τους συγκολλητική ουσία του φόβου της Σοβιετικής Ενωσης. Οι σημερινές αστικές κυβερνήσεις έγιναν εταίροι. Ο ελληνικός λαός βογκά από τα πλέον ανήθικα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν αστικές κυβερνήσεις αστικών κομμάτων. Το βογκητό του όμως μένει κλεισμένο στη φυλακή της αστικής δεξιάς και αστικής αριστεράς. Πολιτικές κραυγές και φλυαρίες ακούγονται ασύστολα στο αστικό κοινοβούλιο.
Είναι η εποχή του διασυρμού της ιστορικής μαχόμενης αριστεράς από τα φρόκαλα των σαματατζήδων. Θλιβεροί μοιραίοι ανέλαβαν ελέω λαού να υπερασπιστούν την τιμή της αριστεράς διασύροντάς την. Ο οικονομικός καύσωνας που 'ρχεται δεν αφήνει περιθώρια για φιλελεύθερες καντρίλιες. Ζωντανός εφιάλτης και προπομπός γι' αυτό είναι όλη η καθημερινή αηδιαστική φλυαρία για τη λεγόμενη τρόικα. Υπάλληλοί της περιφέρονται στα οικονομικά κυρίως υπουργεία αμίλητοι σαν το δήμιο κουκουλοφόρο. Οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και κόμματα υποκλίνονται απολογούμενοι ακόμη και... για τη σκόνη που 'χουν στα συρτάρια τους. Η περίοδος της αντιλαϊκής επίθεσης θα συνεχιστεί. Ενα οργανωμένο προγραμματικό λαϊκό κίνημα είναι αυτό που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Στοιχεία και αλήθειες για τη μετανάστευση στην Αυστραλία

Τα δουλεμπορικά γραφεία, ειδικοί δικηγόροι στα θέματα μετανάστευσης έχουν στήσει μεγάλη μπίζνα με τους μετανάστες
Δεν έχασαν την ευκαιρία τα ΜΜΕ και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία, τους τελευταίους μήνες, να περιγράψουν για πολλοστή φορά την Αυστραλία ως τη Γη της Επαγγελίας για μετανάστευση, με αφορμή τη συζήτηση για ελληνοαυστραλιανή διακρατική συμφωνία για τη μετανάστευση. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική.Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας μόνιμης εγκατάστασης φτάνει για το 2012 - 2013 τα 190.000 άτομα, αυξημένο κατά 5.000 σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθεί αυστηρά ελεγχόμενη εισαγόμενη μετανάστευση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, με γνώμονα αποκλειστικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το υπουργείο για αυτό το πρόγραμμα απασχολεί 8.879 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 994 εργάζονται στο εξωτερικό. Την περασμένη χρονιά οργάνωσε «λαμπερές» ημερίδες, μεταξύ άλλων, και στην Αθήνα. Στην Αθήνα, η συμμετοχή των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, θεωρητικά ήταν «φτωχή», ενώ οι προσλήψεις στον τομέα υγείας και φροντίδας μετρήθηκαν στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Το κερδοφόρο για το κεφάλαιο μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας
Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της χώρας προβλέπει δύο κύριες μορφές μετανάστευσης, μέσω οικογενειακής επανένωσης (60.185 βίζες) και μέσω εξεύρεσης εξειδικευμένης εργασίας και επιχειρηματικής υποστήριξης (129.250 βίζες). Το κόστος μιας αίτησης για οικογενειακή επανένωση κυμαίνεται μεταξύ 1.220 έως 2.960 δολάρια για τα αντρόγυνα και 4.700 έως 4.975 δολάρια για τους γονείς. Συνήθως, απαιτείται διάστημα 5 έως 12 μήνες στα ζευγάρια για τη διεκπεραίωση της καθεμιάς αίτησης και δύο έως δεκαπέντε χρόνια για τους γονείς. Το αυστραλιανό κράτος θα εισπράξει πάνω από 390 εκατομμύρια δολάρια. Οι δε «μεσολαβητές» - δουλέμποροι διαχειρίστηκαν πέρυσι το 40%- 60% των αιτήσεων, με τζίρο πάνω από 250 εκ. δολάρια. Αν κάποιος χρησιμοποιήσει τις «υπηρεσίες» των αετονύχηδων δουλεμπόρων χρεώνεται επιπλέον της αίτησης μεταξύ 3.500 έως 6.000 δολ.
Από διαδήλωση των Ελληνικών Εργατικών Συνδέσμων στην Αυστραλία μαζί με τις ντόπιες αγωνιστικές δυνάμεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται για να βγει το κεφάλαιο αλώβητο απο την καπιταλιστική κρίση
Στον τομέα της εξεύρεσης «εξειδικευμένης εργασίας και επιχειρηματικής υποστήριξης» δίνονται άδειες παραμονής για απασχόληση σε δυναμικούς κλάδους όπου το κεφάλαιο σημειώνει ορμητική ανάπτυξη και απαιτεί άμεσα εργατική επιστημονική ειδίκευση σε τομείς όπως κατασκευές, υγεία, εξόρυξη κ.λπ. Το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων (82.000 βίζες) όταν εγκριθούν, το κόστος της κάθε μιας για εφέτος είναι 7.310 δολάρια, το οποίο βεβαίως χρεώνεται ο μετανάστης. Οι υπόλοιπες (42.250 βίζες) οι οποίες θα δοθούν απευθείας με «επιχειρηματική υποστήριξη» το κόστος είναι 10.855, ενώ για τον συνοδό του κάθε αιτούντα είναι 4.110, δηλ. συνολικά 14.965 δολάρια. Θα πρέπει να υπογράψεις και τη δήλωση «καλής συμπεριφοράς», που ορίζει να σέβεσαι τους νόμους, τη δικαιοσύνη, την πολυπολιτισμικότητα της χώρας, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, επιδιώκοντας πριν φτάσεις καν στη χώρα να φορέσεις τις αλυσίδες του αφεντικού και να υπογράψεις ότι δεν θα αντιδράσεις, δεν θα οργανωθείς, δεν θα παλέψεις κ.λπ. Επίσης, αν κάποτε τους νεοφερμένους μετανάστες τους κοιτούσαν δωρεάν στα δόντια, τώρα απαιτούν να πληρώσεις ο ίδιος τις ιατρικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες και για ηπατίτιδα, καρδιά, διαβήτη, αρθριτικά, μέχρι και για aids. Το υπουργείο Μετανάστευσης θα συλλέξει κάπου 1,5 δισ. από τις αιτήσεις των νεοφερμένων στην κατηγορία αυτή. Πέρυσι τα δουλεμπορικά γραφεία και εδώ διαχειρίστηκαν κάπου το 60% των αιτήσεων και έκαναν κομπόδεμα πάνω από 250 εκ. δολάρια.
Σχετικά με την Προσωρινή Μετανάστευση
Κάθε χρόνο δίνονται επίσης χιλιάδες άδειες προσωρινής παραμονής με το υπουργείο και τους «πράκτορες μετανάστευσης» να φτάνουν τις αιτήσεις κοντά στο ένα εκατομμύριο. Για την περίοδο Ιούλη 2011 - Ιούνη 2012 φοιτητικές βίζες από διάφορες χώρες πήραν 307.050 άτομα, ανεβάζοντας το ταμείο του υπουργείου κατά ακόμα 160 εκ. δολάρια, ενώ ανάλογο ήταν και το μερτικό των «μεσιτών». Στοιχεία που υπάρχουν για Ελληνες στην εκμάθηση αγγλικών ανέρχονται στους 218, μια αύξηση 1.111% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εκτός από τα δίδακτρα θα πρέπει να είσαι σε θέση να καλύψεις τα έξοδα παραμονής 18.600 το χρόνο και αν υπάρχει γυναίκα 6.500 ακόμα, ενώ αν υπάρχει και παιδί, άλλες 11.700 δολάρια. Ακόμα 224 νεοφερμένοι Ελληνες φοιτούν σε κολέγια και σε πανεπιστήμια. Ολοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα εργασίας 20 ώρες την εβδομάδα και οι πιο πολλοί εξαναγκάζονται να κάνουν «μαύρη εργασία».Τα αυστραλιανά πανεπιστήμια χρεώνουν από 25-40 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και απαιτούν προκαταβολή έξι μηνών (σε τράπεζα). Αρκετοί καταλήγουν στην πορνεία λόγω δυσκολίας πληρωμών.
Στη δεύτερη μεγάλη δεξαμενή προσωρινής παραμονής συγκαταλέγεται η κατηγορία «εργασία και τουρισμός» με περίπου 220.000 άτομα. Πρέπει να είσαι κάτω από 31 χρόνων όταν υποβάλλεις αίτηση και έχεις δικαίωμα να εργαστείς στη χώρα κάθε μέρα με καινούργιο εργοδότη, αλλά όχι με κάποιον περισσότερο από έξι μήνες. Οι εποχιακές εργασίες για συλλογή φρούτων και λαχανικών, η αλιεία, τα φαστφουντάδικα και τα εστιατόρια, είναι οι χώροι που προσφέρονται κατά πλειοψηφία για φθηνά μεροκάματα και «μαύρη εργασία». Στο διάστημα αυτό έχεις δικαίωμα 4 μηνών και για «σπουδές». Η φορολογία εισοδήματος σε αυτήν την κατηγορία βίζας έχει συντελεστή 32,5%. Η διάρκεια της βίζας είναι ένας χρόνος και θα πρέπει να έχεις μαζί σου 5 χιλιάδες δολάρια.
Η «βίζα 457» της... ανάπτυξης
Μεγάλος αριθμός μεταναστών που του δίδεται άδεια προσωρινής παραμονής είναι στους ειδικευμένους εργαζόμενους με επιχειρηματική υποστήριξη (125.070 βίζες). Η διάρκεια της λεγόμενης «βίζας 457» είναι από μία ημέρα έως τέσσερα χρόνια. Για να αλλάξεις εργοδότη, θα πρέπει τόσο ο ίδιος να συμφωνήσεις, όσο και το υπουργείο. Σε διαφορετική περίπτωση έχεις 28 ημέρες να επιστρέψεις στη χώρα σου. Η «βίζα 457» εκδίδεται από εφέτος μέσα σε λίγες μέρες και ο μισθός που διαφημίζεται κυμαίνεται στα 51.400 δολάρια ετησίως. Ο φόρος για το παραπάνω ποσό φτάνει έως τα 16.705 δολάρια και είναι σε ισχύ μόνον όταν ο μισθός σε κάποιον κλάδο εργασίας είναι μεγαλύτερος του προβλεπόμενου. Οι εργοδότες για μεγαλύτερα κέρδη στρέφονται στη μετανάστευση για να καλύψουν δήθεν ανάγκες τους και ζητούν αύξηση της«βίζας 457» και της «εργασίας και τουρισμός» τα επόμενα χρόνια, για «να συνεχίσει να έχει ανάπτυξη η χώρα», όπως διαδίδουν.
Επικαλούνται την ανάπτυξη, αποκρύβουν την αλήθεια ότι δεν πρόκειται για φιλολαϊκή ανάπτυξη αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο, που χρησιμοποιείται για να πέφτει ο μισθός του εργάτη, του επιστήμονα και να περιπλανώνται δήθεν ελεύθερα στην αγορά ανά τον κόσμο για ένα ξεροκόμματο, χωρίς ασφάλιση και χωρίς δικαιώματα. Με τα νέα σχέδια που προωθούνται, οι μεγάλες επιχειρήσεις με κεφάλαια άνω των 2 δισ. δολαρίων και με προσωπικό πάνω από χίλια πεντακόσια άτομα θα έχουν δικαίωμα να προσλαμβάνουν απεριόριστο αριθμό εργαζομένων με προσωρινή παραμονή, και θα μπορούν να απασχολούν προσωπικό με μισθούς που θα έχουν συμφωνηθεί στο πακέτο. Το συμφωνητικό του πακέτου θα προϋποθέτει συνεργασία πολλαπλών εταίρων (υπεργολάβοι) και όλοι μαζί, εργοδοσία και υπερεργολάβοι, θα φροντίσουν για την επιβολή μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων. Με το νέο αυτό τερατούργημα, οι κεφαλαιοκράτες θα εξασφαλίζουν εργάτες που θα πληρώνουν όσο θέλουν, θα τους απολύουν και θα τους προσλαμβάνουν όποτε θέλουν, θα καθορίζουν τα ωράρια, τα καθήκοντά τους, τις άδειές τους και όλο το καθεστώς εργασίας όπως θέλουν.
Το υπουργείο μετανάστευσης στην κατηγορία αυτή περιόρισε τα έσοδά του στα 50 εκ. δολάρια προς χάρη των επιχειρηματιών, ενώ τα δουλεμπορικά γραφεία που χειρίστηκαν 65% των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, αποκόμισαν πάνω 450 εκ. δολάρια. Με τέτοια κερδοφορία αυξάνονται και οι «ατζέντηδες μετανάστευσης» που έφθασαν να λειτουργούν 4.649 γραφεία και κάποιοι άλλοι «ατζέντηδες» που παρέχουν και νομικές συμβουλές 1.463 γραφεία.
Οι πρόθυμοι μεσολαβητές...
Την περασμένη χρονιά, οι δυνάμεις που ελέγχουν την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ) έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για την αιμορραγία νέου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού που έφευγε από την Ελλάδα και διεκδικούσε ρόλο μεσολαβητή και πράκτορα μετανάστευσης, ζητώντας από το αυστραλιανό υπουργείο να δίνονται και στους Ελληνες τέτοιες βίζες. Την «πρωτοβουλία» αυτή ζήλεψαν και άλλοι, όπως η κοινότητα του Σίνδεϊ, η Αρχιεπισκοπή, κάποιοι βουλευτές κ.α. Υπολόγιζαν ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα, στον ερχομό χιλιάδων Ελλήνων και στο μεγάλο φαγοπότι που παίζεται πάντα με τον ερχομό νεοφερμένων μεταναστών. Και ως διά «μαγείας», ο υπουργός στις αρχές Αυγούστου ανακοίνωσε ότι σύντομα ξεκινούν οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για να έρχονται ετησίως πεντακόσιοι Ελληνες μετανάστες.
Επιστρέφουν πίσω ...
Την ίδια στιγμή που η αυστραλιανή κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης διατυμπανίζουν ανά τον κόσμο τις «ευκαιρίες» με τους παχυλούς μισθούς εργασίας, από την άλλη, κάθε χρόνο αναχωρούν και επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους 80-90 χιλιάδες εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, υψηλού επιπέδου, σε όλους τους τομείς της παραγωγής.
Από Ελληνες μετανάστες κάπου 300 άτομα κάθε χρονιά παίρνουν την απόφαση της επιστροφής στην Ελλάδα.
«Πακέτο» και πίσω στην Ελλάδα
Η εφημερίδα «Νέος κόσμος», στην Αυστραλία, ανέφερε την περασμένη βδομάδα ότι δεκάδες Ελληνες έχουν συλληφθεί από τις αρχές της Αυστραλίας και έχουν οδηγηθεί σε προσωρινά κέντρα κράτησης πριν υποχρεωθούν να επιστρέψουν με την πρώτη διαθέσιμη πτήση πίσω στην Ελλάδα. Τέτοιες περιπτώσεις πληθαίνουν και μάλιστα τις πιο πολλές φορές τους μετανάστες καταδίδουν οι ίδιοι οι εργοδότες τους αν δεν τους χρειάζονται ή τους γίνονται απαιτητικοί. Τους υπόλοιπους που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις της βίζας, με το που έρχονται τους κρατούν στο αεροδρόμιο και με την πρώτη διαθέσιμη πτήση στέλνονται στην Ελλάδα.
Πρόσφυγες
Ομως, εκτός από τους μετανάστες στην Αυστραλία είναι έντονη και η παρουσία προσφύγων κυρίως από χώρες της Ασίας. Μέσα στη χώρα οι πρόσφυγες κρατούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το 56% μέχρι τρεις μήνες και το 44% πάνω και από δύο χρόνια, έως ότου εκδικαστούν τα αιτήματά τους για παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Η δήλωση ενός πρόσφυγα στην εφημερίδα «Guardian» είναι ενδεικτική: «Εισβάλλετε στη χώρα μας, τη μετατρέπετε σε ερείπια, προκαλείτε θρησκευτικές διαιρέσεις και όταν κάποιοι από εμάς καταφέρνουν να ξεφύγουν και να έρθουν στη χώρα σας για καταφύγιο, μας διώχνετε ή μας φυλακίζετε σαν να είμαστε εγκληματίες».
Ανάλογη μεταχείριση στρατοπέδων συγκέντρωσης είναι πιθανό να έχουν και μετανάστες, ιδιαίτερα από την κατηγορία όσων (και όλο αυξάνεται ο αριθμός τους) επιχειρούν να φτάσουν στην Αυστραλία χωρίς κάποιο συμβόλαιο με εργοδότη, αναζητώντας απελπισμένα με όποιον τρόπο μπορούν μια δουλειά.
Τα προβλήματα νέων και παλιών μεταναστών οξύνονται
Πρώτο και βασικό πρόβλημα για τους μετανάστες που καταφέρνουν να μείνουν στην Αυστραλία είναι η εύρεση σπιτιού και τα υψηλά ενοίκια. Οι νέοι μετανάστες θα πρέπει να ξοδέψουν τα τρία τέταρτα του μισθού τους για νοίκι. Οσα νοικοκυριά κατέχουν δική τους κατοικία, σε πολλές συνοικίες κατά 62%-78% τα σπίτια ακόμα ανήκουν στις τράπεζες, ενώ οι μηνιάτικες δόσεις ξεπερνούν τον μισθό του ενός. Οι άστεγοι υπολογίζονται πάνω από 110.000 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα δημοτικά τέλη, το νερό, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολικά δίδακτρα και ασφάλειες είναι στα ύψη και αυτή τη χρονιά. Οι ρυθμοί της ανεργίας, αν και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ακόμα, ανεβαίνουν σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Ερευνες τραπεζών δείχνουν τάση δραματικής μείωσης των όποιων κομποδεμάτων είχαν στις τράπεζες οι Αυστραλοί εργαζόμενοι.
Στήριγμα και στην ξενιτιά το ΚΚΕ
Μέσα από τις Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ, τους εργατικούς συνδέσμους και τα ταξικά συνδικάτα της χώρας, το ΚΚΕ θέτει με επείγοντα τρόπο την ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η ταξική ενότητα Ελλήνων και ξένων εργαζομένων, να δυναμώσει η πάλη στους χώρους δουλειάς. Οι Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ στην Αυστραλία απαιτούν και αγωνίζονται για πλήρη δικαιώματα στην αμοιβή, στην υγεία και την πρόνοια από την πρώτη ημέρα παραμονής τους με διευκόλυνση, απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και δωρεάν υποβολή όλων των αιτήσεων. Κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς σε όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να σταματήσει η συμμετοχή της Αυστραλίας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες και να γυρίσουν όλα τα στρατεύματα πίσω στη χώρα. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σταύρος Στρατέας
Μέλος της Επιτροπής Φίλων ΚΚΕ Μελβούρνης

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου