Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

We are all Greeks: Κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα

We are all Greeks: Κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα : H αρχή έγινε από το Παρίσι. Γάλλοι μαζί με Έλληνες χόρεψαν συρτάκι μπροστά από τον πύργο του Αϊφελ και έκαναν πορεία από την ελληνική πρεσβεία

H αρχή έγινε από το Παρίσι. Γάλλοι μαζί με Έλληνες χόρεψαν συρτάκι μπροστά από τον πύργο του Αϊφελ και έκαναν πορεία από την ελληνική πρεσβεία μέχρι έξω από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Μαζί τους και ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν και στη Μασσαλία. Αλλά και στο Βερολίνο, εκατοντάδες Γερμανοί που ακούν πλέον με σκεπτικισμό, τα όσα αναφέρει κατά της Ελλάδας η πολιτική ηγεσία της χώρας έκαναν συγκέντωση και πορεία στο ελληνικό προξενείο.

Στο Λονδίνο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας, ενώ ανάλογη εκδήλωση έγινε και στο Εδιμβούργο της Σκωτιάς. Διαδηλώσεις έγιναν όμως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Νέα Υόρκη. Τόπος συγκέντρωσης, το πάρκο Ζουκότι όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Όπως επισημάνθηκε σε διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι Αγανακτισμένοι προσθέτουν ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα» τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Μιλάνο, την Κολωνία και τη Βαρκελώνη. Ακόμη και στη μακρινή Αυστραλία, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και φώναξαν υπέρ της Ελλάδας.

Άμεση απελευθέρωση του συντρόφου μας Παναγιώτη Κ. και όλων των προφυλακισμένων διαδηλωτών

Δράση αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης για τους 4 προφυλακισθέντες διαδηλωτές, χθες Σάββατο 12/2, 12.00 στην Αγία Παρασκευή

Image scaled down
Χθες, Σάββατο 18/2, στην κεντρική πλατεία της Αγ. Παρασκευής πραγματοποιήθηκε από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων με συμμετοχή 50 ατόμων, συγκέντρωση-μικροφωνική ενάντια στην κρατική καταστολή και αλληλεγγύης στον συναγωνιστή μας Παναγιώτη Κ. αλλά και στους υπόλοιπους συλληφθέντες της διαδήλωσης της Κυριακής 12/2, ΠΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ την Πέμπτη 16/2.
Η συγκέντρωση διήρκεσε τρεις ώρες, μοιράστηκε και διαβάστηκε από το μικρόφωνο το κείμενο της συνέλευσης και κρεμάστηκαν 3 πανό. 
 
Καταδικάζουμε την προκλητική και φασιστική  προφυλάκιση καθώς και τη διαπόμπευση από τα ΜΜΕ, του Παναγιώτη Κ. και των υπολοίπων 3 διαδηλωτών.
 
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο πρόσωπο τους.
 
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση τους.
 
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΜΕ ΤΡΑΤΕΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

προς δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου


βάλτε θέμα τα κλεμμένα νομίσματα από την Σκόπελο να επιστρέψουν στην Σκόπελο
διαβαστε εδω

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΠΕΛΟ


Έδιωξαν τον κόσμο από την πλατεία
Σε εφαρμογή έθεσαν οι αστυνομικές δυνάμεις το «σχέδιο εκκένωσης» της πλατείας Συντάγματος, καθώς μετά τη χρήση χημικών και τον πετροπόλεμο που επικράτησε μετά τις 20:00 το βράδυ, οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τον κύριο όγκο των διαδηλωτών προς την οδό Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης κάποιοι εξ'αυτών πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών.Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τους διαδηλωτές. Ολιγομελής ομάδες πολιτών παραμένουν στη συμβολή της Αμαλίας με την Όθωνος, ενώ κυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη στους κεντρικούς δρόμους προς τα Εξάρχεια.

Η ιστορία δεν ανέχεται στησίματα στα ραντεβού της

Το κείμενο που ακολουθεί, στάλθηκε από το ιστολόγιο Κόκκινη γωνιά
Το Σεπτέμβρη, αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, τα Πανεπιστήμια, κατά κύριο λόγο, αλλά και τα ΤΕΙ της χώρας, γνώρισαν μια πρωτόγνωρη κινηματική έκρηξη. Μέσα σε ελάχιστες μέρες, γεγονός πρωτοφανές για το σύγχρονο φοιτητικό κίνημα, τουλάχιστον 300 τμήματα σε όλη την Ελλάδα βρισκότανε σε κατάληψη. Για να συγκρίνουμε τα μεγέθη, το 2006 χρειάστηκαν τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να μεταδοθεί ο "πυρετός" των καταλήψεων σε αντίστοιχο αριθμό τμημάτων. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα τμήματα πραγματοποίησαν πολύ μεγάλες γενικές συνελεύσεις, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στήριζε τα αγωνιστικά πλαίσια. 


Οι φοιτητές φαινόταν να παίρνουν στα χέρια τους τον επόμενο γύρο της κοινωνικής αναμέτρησης με την τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, με σοβαρές αξιώσεις να βρει η κοινωνία ένα μαζικό, αγωνιστικό ρεύμα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη κοινωνική έκρηξη: τη νεολαία. Αφορμή οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στη παιδεία και ο νόμος της Διαμαντοπούλου. Πραγματική αιτία, όμως, η γενικευμένη στις μέρες μας κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, η κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση της πλειοψηφίας και πιο συγκεκριμένα η καταστροφή της αξίας της εργατικής δύναμης και η βίαιη προλεταριοποίηση των αποφοίτων των σχολών, ή καλύτερα της συντριπτικής πλειοψηφίας τους. Αυτό που, απλά, αντιλαμβάνεται ο κάθε φοιτητής, πως δεν υπάρχει μέλλον.


Η ελπιδοφόρα αυτή φοιτητική άνοιξη, όμως, δεν άνθισε ποτέ.  Σε αυτή τη περίπτωση, μάλιστα, δεν είχαμε να κάνουμε με κάποια αντιδημοκρατική συνδικαλιστική γραφειοκρατία που έβαζε φρένο στις διαθέσεις του κόσμου, απαγορεύοντας τις κινητοποιήσεις. Αντιθέτως το γήπεδο που έχει χτιστεί -με κόπο- τα τελευταία 20 χρόνια στα πανεπιστήμια, των γενικών συνελεύσεων και των συντονιστικών επιτροπών αγώνα, δύσκολα θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του κράτους, συνεπικουρούμενου πολλές φορές κεντρικά ή περιφερειακά και από αριστερές δυνάμεις, να στήσει στα πόδια της τη ΓΣΕΕ των φοιτητών (ΕΦΕΕ) ή τα κατά τόπους δευτεροβάθμια όργανα (πχ. ΦΕΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, ΦΕΠΑΠ στη Πάτρα κ.α.), οι γενικές συνελεύσεις είχαν ξεκάθαρα το πάνω χέρι, σε αυτή την αναμέτρηση.


Τι έφταιξε, λοιπόν, και μόλις ένα μήνα μετά τη γέννηση του το πρώτο φοιτητικό κίνημα της κρίσης δεν μπόρεσε ούτε κάν να μπουσουλήσει τα πρώτα του βήματα, κλείνοντας τις καταλήψεις τόσο σύντομα και άδοξα; Και κυρίως γιατί μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, δεν έχει ουσιαστικά καταφέρει, ακόμη, να σηκώσει κεφάλι;Ας ξεκαθαρίσουμε, πρώτα, τι δεν έφταιξε ή μάλλον τι δεν μπορεί να κατηγορηθεί πως έφταιξε. Συζητιέται πολύ, στους αριστερούς φοιτητικούς κύκλους, πως η στάση των ΜΜΕ ήταν για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα εχθρική, κάτι που δυσχεραίνει, όπως λένε, τον φοιτητικό αγώνα. Ισχυρίζονται, επίσης πως το μιντιακό κατασκεύασμα των "αγανακτισμένων φοιτητών", που πίσω του έντεχνα κρύφτηκε η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και γενικότερα το μαύρο μπλοκ, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πολιτικά, λόγω της "ανεξαρτησίας" με την οποία καμουφλάρεται. Σε αυτή την επιφανειακή εκτίμηση η απάντηση είναι πως όποιος περιμένει σε μια χώρα που μπήκε στο ΔΝΤ, με την πλέον εξευτελιστική αστική προπαγάνδα των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, να υπάρχει θετική ή έστω ουδέτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών αγώνων, και περιμένει το κοινωνικό μέτωπο της ανατροπής από τις εκπομπές του Λάκη Λαζόπουλου, τότε καλύτερα να καταθέσει από τώρα τα όπλα, γιατί αυτό, πολύ απλά, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Όσο για τους "αγανακτισμένους" και "ανεξάρτητους" κρυφοΔΑΠίτες, να θυμίσουμε πως το μαύρο αντι-κατάληψη μπλοκ δεν θα πάψει ποτέ να εμφανίζεται, και το στοίχημα δεν είναι να κλαίμε τη μοίρα μας γιατί τα αγαπημένα παιδιά του Άρη Πορτοσάλτε έχουν περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο από τους αγωνιστές, αλλά να περιθωριοποιηθούν μαζικά και αποτελεσματικά εκεί που πραγματικά μετράει. Στα αμφιθέατρα και όχι στο γυαλί.


Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μπούμε κάπως πιο βαθιά στο θέμα. • Η μεγάλη πλειοψηφία των αγωνιζόμενων φοιτητών που πλημμύρισε τα αμφιθέατρα και τους δρόμους, τον περασμένο Σεπτέμβρη, έκανε μια δύσκολη κι επίπονη επιλογή. Επέλεξε να συγκρουστεί με την αδράνεια και την απάθεια, επιλέγοντας μαζικά την κατάληψη. Επέλεξε και αυτόν τον σχηματισμό που θα του επέτρεπε να κάνει αυτή την επιλογή, είχε το οργανωτικό εκτόπισμα και κυρίως αυτόν που αναγνώριζε σαν κινηματικό νεύρο των τελευταίων ετών. Επέλεξε μαζικά τα πλαίσια της ΕΑΑΚ. Δεν επέλεξε π.χ.ούτε τη ΠΚΣ, που έτσι κι αλλιώς παρά την οργανωτική υπεροπλία της ΚΝΕ σε ενταγμένα μέλη, δεν μπόρεσε ποτέ να παίξει πανελλαδικά το ρόλο της πρωτοπορίας του φοιτητικού κινήματος, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις στάθηκε απέναντι του όπως πχ το 2006. Ούτε δεν θα μπορούσε να επιλέξει την ανύπαρκτη  κινηματικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, ΑΡΕΝ του Σύριζα. Ήταν όμως η ΕΑΑΚ το 2011 έτοιμη να υποδεχτεί αυτό το μαζικό αγκάλιασμα της αγωνιστικής της πρότασης;

 • Πέντε χρόνια μετά το κίνημα του 2006, η ΕΑΑΚ βρίσκεται σε μια διαδικασία βαθιάς μετάλλαξης. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ, ο πιο μαζικός πολιτικός χώρος που στηρίζει το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι το σημείο στο οποίο γίνεται εφαρμογή των πολιτικών πλαισίων και ορίων που θέτει ο εκλογικός συνασπισμός της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Κυρίαρχη αφήγηση στα πλαίσια των σχημάτων για το κίνημα του 06-07 υιοθετείται η πολιτικά προμελετημένη θεώρηση πως η "νίκη" του κινήματος ήταν αποτέλεσμα της ευρύτατης ενότητας της αριστεράς. "Νίκη" η συμμετοχή της ΑΡΕΝ στα πλαίσια, "νίκη" η συμμετοχή της ΠΚΣ στα πλαίσια, "νίκη" και η στήριξη από τη ΠΑΣΠ. Το γεγονός ότι αργά το καλοκαίρι του 06, αυτές οι δυνάμεις σύρθηκαν στη συμμετοχή τους στα αγωνιστικά πλαίσια, αφού ένα μεγάλο κύμα καταλήψεων σάρωνε τη χώρα ενάντια στη συνταγματική αναθεώρηση, παραχαράχτηκε για να μπορέσει να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Έτσι το κυρίαρχο παράδειγμα αγώνα, μετέτρεψε σε προϋπόθεση, του πολιτικού περιεχομένου και της έκτασης του, την από τα πριν συμφωνία των αριστερών δυνάμεων.

 • Αυτή η "αριστερή ενότητα" δεν ήρθε δίχως κόστος. Το πολιτικό πλαίσιο, πρέπει οπωσδήποτε να χωρέσει ακόμη και τις πιο οπισθοδρομικές γραμμές του κινήματος, κυρίως τις δυνάμεις του ΣΥΝ. Τα προαποφασισμένα "κοινά πλαίσια" του Σεπτέμβρη, δίνουν το στίγμα του αγώνα. Κυριαρχεί η απόρριψη του νόμου πλαισίου, σε μια προσπάθεια να "επαναληφθεί" το κίνημα του 06-07. Αυτή η επιλογή βαραίνει αρνητικά και εναντίον του ίδιου του αγώνα. Τι και σε ποιο βαθμό μπορεί να είναι τόσο διαφορετικό, ώστε να αξίζει κανείς να αγωνιστεί, αν ο νέος-νέος νόμος πλαίσιο δεν εφαρμοστεί, και η  Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας μείνει ανέπαφη; Πόσο καιρό μπορεί κανείς να διαδηλώνει, χωρίς να επιζητα τη συνολική ανατροπή του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που βυθίζει τη ζωή μας στο σκοτάδι; Οι οργανώσεις της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τυφλωμένες από τις λάθος εκτιμήσεις τους, θεωρούν πως, ακόμη και τώρα η διαμαρτυρία αρκεί. Αποκορύφωμα η χαμένη ευκαιρία να δώσει στο φοιτητικό κίνημα, πανκοινωνική, έστω και συμβολική, διάσταση στη πορεία της ΔΕΘ. Ανταυτού, επιλέγουν να πάρουν τη φοιτητική διαδήλωση στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, να αποφύγουν την όποια επαφή με τις συγκρούσεις μπροστά στο Βελλίδειο και τελικά να πλακωθούν...μεταξύ τους για το που θα πάει το πανό των φοιτητικών συλλόγων.


 • Το πρόσφατο φοιτητικό κίνημα δεν μπόρεσε να συνδεθεί γενικότερα με την ευρύτερη   κοινωνική κατάσταση και τους αγώνες στη χώρα. Όπως είπαμε ήδη, σε αυτό έπαιξε ρόλο και το κλείσιμο του ζητήματος στα θέματα της παιδείας, χωρίς να έχει ταυτόχρονα πανκοινωνική απεύθυνση. Η υπαρκτές προσπάθειες για εξωστρεφείς παρεμβάσεις σε άλλους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους και ήταν περιορισμένες και με αυτό το πολιτικό πλαίσιο δύσκολα θα έβρισκαν ανταπόκριση. Είναι φανερό πως ένα κίνημα με χιλιάδες συμμετέχοντες σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο δικαιούταν αλλά όφειλε να περάσει σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, κέντρα αγώνα φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων σε κάθε πόλη. Κατι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, με εξαίρεση την συμβολική κατάληψη του Υπ.Παιδείας, που θύμιζε, όταν έγινε, περισσότερο με τελευταία πράξη του κινήματος, παρά με αγωνιστική και με διάρκεια κίνηση.

 • Υιοθετήθηκε από πλατιά κομμάτια της πρωτοπορίας του αγώνα, η ανάλυση που τοποθετούσε τους φοιτητές, ταξικά, στα μικροαστικά στρώματα. Έκτος πραγματικότητας, όμως, μια που τουλάχιστον οι μισοί φοιτητές εργάζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όπου βρουν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά μορφωμένοι προλετάριοι και φυσικά κομμάτι της σύγχρονης εργατικής τάξης. Εκτός του τελείως αυθαίρετου της ανάλυσης αυτής, εξυπηρετεί και μια άλλη σημαντική σκοπιμότητα: Το αγκάλιασμα των "προοδευτικών" ακαδημαϊκών και τον "από κοινού" αγώνα της ακαδημαϊκής κοινότητας για "δωρεάν παιδεία". Έτσι κάπως, κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, έμεινε στο απυρόβλητο η βιομηχανία έρευνας και γνώσης που λέγεται συγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Τα περισσότερα   ερευνητικά, αν όχι όλα, έμειναν ανέπαφα, δεν μπλοκαρίστηκε ο ειδικός λογαριασμός των ιδρυμάτων, οι περισσότερες πρυτανείες μείναν ανοιχτές και δεν επιδιώχθηκε η σύγκρουση με τους εργολάβους μέγαλοκαθηγητές που λυμαίνονται την εκπαίδευση. Το καθηγητικό κατεστημένο δεν είχε τέτοια θολή οπτική όμως για την ταξική του θέση. Η δημόσια επίθεση από πρυτάνεις και κοσμήτορες ήταν και σφοδρή και αναμενόμενη.

 • Ακόμη και σε αυτές τις εποχές, η ουσιαστική και πραγματική ταξική πάλη δεν κάμπτεται ούτε και καθορίζεται (αν και επηρεάζεται) από τα μιντιακά παιχνίδια. Αντι λοιπόν να επιρρίπτουμε ευθύνες στην "παντοδυναμία" του αντιπάλου θα πρέπει να εξετάσουμε το κενό περιεχομένου και προοπτικής του αγώνα. Εν ολίγοις οι φοιτητές δε "σύρθηκαν" στο κλείσιμο των καταλήψεων και του αγώνα. Το "επέλεξαν" συνειδητά, γιατί τελικά το αστικό μπλοκ τους έπεισε ότι μπορούν να εξασφαλίσουν τα υλικά τους συμφέροντα συμπαρατασσόμενοι μαζί του, με το δρόμο του ανταγωνισμού, της ατομικής διαπραγμάτευσης, της ατομικής ανέλιξης, της αξιοκρατίας, των εξεταστικών και των πτυχίων. Παρά, δηλαδή, την κοινωνική αγανάκτηση, την αγωνιστικότητα, τη διαμαρτυρία και τις διακηρύξεις, οι αγώνες της τάξης ξεκινούν, ανδρώνονται και νικούν στη βάση των υλικών συμφερόντων.  Έτσι, λοιπόν, ένας αγώνας που χαρακτηρίστηκε από πολύ "αντιμνημόνιο" και πολύ "εθνικοποίηση", χαρακτηρίστηκε, ταυτόχρονα, από αδυναμία απαντήσεων γύρω από το υλικό συμφέρον και την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών στο σήμερα, και έτσι δεν έδινε προοπτικές νίκης. Και μάλιστα όταν είχε χαρακτήρα που πάλευε να αποτρέψει (στη καλύτερη εκδοχή του) το πανεπιστήμιο του αύριο, προτάσσοντας το πανεπιστήμιο του σήμερα και του χθες, και όχι κάτι τελείως διαφορετικό.

 • Ο τσακωμός για την αλλαγή στην οργάνωση του κινήματος, εξέθεσε αυτούς που την πρότειναν. Όταν το βασικό διακύβευμα είναι πως στο ανέβασμα του πήχη από τον αντίπαλο θα μπορέσεις να ανταποκριθείς κάνοντας τον αγώνα σου, αγώνα όλης της κοινωνίας, τότε δεν είναι καιρός για οργανωτικούς πειραματισμούς. Ακόμη κι αν κανείς συμφωνεί, πως η διαδικασία των αιρετών κι ανακλητών εκπροσώπων είναι ο καταλληλότερος τρόπος να οργανώσεις αμεσοδημοκρατικά έναν αγώνα με εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις στη βάση του, αυτή η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα απο γενικευμένη συζήτηση εντός αυτών των συνελεύσεων της βάσης. Η καρικατούρα που παρακολουθήσαμε,  όμως δεν είχε καμιά σχέση με τα παραπάνω. Περισσότερο έμοιαζε με προσπάθεια ελέγχου, παρόμοια με την αποτυχημένη απόπειρα της ΠΚΣ το 2006, παρά με αμεσοδημοκρατική οργάνωση κινήματος. Και μάλιστα, προσπάθεια ελέγχου από τότε, του επόμενου ξεσπάσματος φοιτητικών κινητοποιήσεων.


Συμπερασματικά:


Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Η απέλπιδα προσπάθεια για replay του κινήματος του 06-07, σε τελείως διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, κατέληξε σε φιάσκο, που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η αγωνιστική ανάταση ενός μεγάλου δυναμικού φοιτητών, έδειξε πως σε αυτό το νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας, δεν κυριαρχεί ούτε η σιωπή, ούτε η υποταγή. Κριτήριο όμως κάθε κινήματος είναι πως από τη μια πλευρά, θα καταστήσει το ζήτημα που αναδυκνείει, ζήτημα αγώνα για ολόκληρη τη κοινωνία, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα όλης της εργατικής τάξης, και από την άλλη αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενδυναμώσει τον ταξικό αγώνα εντός του χώρου που κινείται. Το φοιτητικό κίνημα του Σεπτεμβρίου έχασε και στα δυο.

Πληρώνουμε, και ίσως θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε, την μετάλλαξη του δυναμικού της ΕΑΑΚ, σε παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλ. της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Οι "ρεαλιστικές" πολιτικές  που δεν προτάσσουν τον εδώ και τώρα και εφ' όλης της ύλης ξεσηκωμό, έχασαν μια ιστορική ευκαιρία να εμφανιστεί στο προσκήνιο της ταξικής πάλης το φοιτητικό κίνημα. Ουσιαστικά το φοιτητικό κίνημα του Σεπτεμβρίου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πως η πολυδιαφημιζόμενη "αριστερή ενότητα" καταλήγει σε ταξική διαίρεση και ήττα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως ο καιρός της πολιτικής πίεσης και του συμβολικού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πρέπει, όλοι μας, να περάσουμε στην εποχή της πράξης.

Και οι φοιτητές από κοινού με το εργατικό κίνημα, έχουν να πράξουν πολλά. Αρκεί βέβαια να αντιληφθούμε πως η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι μικροαστοί, δεν είναι απλά σύμμαχο κομμάτι των εργαζομένων, αλλά κυριολεκτικά σάρκα εκ της σαρκός της εργατικής τάξης, και σφόδρα βαλλόμενο κομμάτι της.


Το φοιτητικό κίνημα, διαχρονικά, απο την αντίσταση στην επιστράτευση των Ναζί, μέχρι το Πολυτεχνείο αλλά και κατα τη διάρκεια της μεταπολιτευσης, έδωσε όχι μόνο σημαντικούς αγώνες στο πλάι των εργαζομένων, αλλά πολλές φορές κατόρθωσε να ορθώσει το ανάστημα του σε τέτοιο βαθμό που στη φωνή του και στα έργα του ενώθηκαν όλοι οι καταπιεσμένοι. Γι' αυτό, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένας μοχλός πίεσης εσωκομματικών κονταροχτυπημάτων, αλλά να βλέπουμε τις πραγματικές του προοπτικές και ανάγκες. Ακόμη και σήμερα, μέσα απο τις αμεσοδημοκρατικές του διαδικασίες πρέπει να μπει μπροστά στο νέο γύρο αγώνων. Να αμφισβητήσει την κυριαρχία των εκλογικών λογικών, να στρέψει τη πολιτική και τη ματιά φοιτητών κι εργαζομένων στο μόνο γήπεδο που μπορούν να αναπνεύσουν ελεύθερα οι εργατικές ανάγκες. Στο γήπεδο του κοινωνικού αγώνα.

avanti_maestro


υγ.Το κείμενο είναι μια, ετεροχρονισμένη ομολογώ, προσπάθεια εξαγωγής βασικών συμπερασμάτων από το φοιτητικό κίνημα του Σεπτεμβρίου του 2011, με τη ματιά ενός εργαζόμενου. Είναι προϊόν συζήτησης με συντρόφους και συναγωνιστές φοιτητές, που με βοήθησαν να κατασταλάξω σε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τα τεκταινόμενα στις καταλήψεις των σχολών. Κυρίως προέρχεται από την ανάγκη να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από τη σύνδεση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος, τώρα που μέσα στα πανεπιστήμια, έστω και από μάχες οπισθοφυλακής, όπως είναι ο αγώνας για την ακύρωση των εκλογών, διαφαίνεται μια νέα κινητικότητα. Το κείμενο, όπως και όλα τα κείμενα στη Κόκκινη γωνιά, διατίθεται ελεύθερα προς δημοσίευση.

Αυξάνονται οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία

Μικρή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών που δέχθηκε πέρσι η Αυστραλία αλλά σε καμιά περίπτωση δεν «πλημμύρισε» από Έλληνες, όπως υποστηρίζουν πολλά μέσα ενημέρωσης.
Μόλις σήμερα η μεγαλύτερη αυστραλιανή εφημερίδα The Sunday Herald Sun σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η Μελβούρνη θα δεχθεί «νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών».

Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στο ΑΜΠΕ το υπουργείο Μετανάστευσης, δείχνουν ότι:

*Το 2010 μετανάστευσαν στην Αυστραλία 792 Έλληνες από τους οποίους οι 14 ήρθαν ως εξειδικευμένοι, οι 119 στο πλαίσιο του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών, οι 457 με προσωρινή επιχειρηματική βίζα και οι 102 ως φοιτητές.

* Το 2011 ήρθαν 870, από τους οποίους οι 18 εξειδικευμένοι, 134 στο πλαίσιο του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών, 255 φοιτητές και 463 με προσωρινή επιχειρηματική βίζα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι πέρσι μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα προς την Αυστραλία. Συγκεκριμένα το 2010 ήταν 6655 και πέρσι 5221. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ομογενείς, κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου, που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα επιστρέφουν στην Αυστραλία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα μεταναστευτική νομοθεσία της Αυστραλίας, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στη χώρα για διακοπές, σπουδές ή για εργασία. Ειδικότερα, το επαγγελματικό μεταναστευτικό πρόγραμμα βασίζεται στις κατά καιρούς ανάγκες της αυστραλιανής οικονομίας.

Για να εξασφαλίσει κάποιος τη βίζα ως εξειδικευμένος εργαζόμενος, θα πρέπει το επάγγελμά του να συμπεριλαμβάνεται στον ειδικό κατάλογο σχεδόν 200 επαγγελμάτων υψηλής ζήτησης στην Αυστραλία (η λίστα είναι διαθέσιμη στο www.immi.gov.au) ή να του κάνει πρόσκληση Αυστραλός εργοδότης.

Η τουριστική βίζα εκδίδεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών από ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες κατά την έκδοση του εισιτηρίου με το σύστημα ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού (ΕTA), καθώς και από την ιστοσελίδα www.eta.immi.gov.au.

Κατά την παραμονή στην Αυστραλία μπορεί να ζητηθεί παράταση της άδειας, για επιπλέον μήνες, με ειδική αίτηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τους ταξιδιώτες που παίρνουν τη βίζα με το σύστημα ΕΤΑ δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση για τουριστική βίζα.

Όσοι επισκέπτονται την Αυστραλία με τουριστική βίζα δεν έχουν το δικαίωμα να εργασθούν. Επομένως, όσοι αποφασίζουν να επισκεφθούν την Αυστραλία θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει και για την κάλυψη των εξόδων τους, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουν την ακύρωση της τουριστικής τους άδειας εργαζόμενοι παράνομα ή πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους.

Τέλος η διάρκεια της φοιτητικής βίζας εξαρτάται από το χρόνο των σπουδών και η έκδοσή της μπορεί να γίνει σε διάστημα λιγότερο του μηνός για τους Έλληνες (Level 1).

Επίσης δεν τίθεται όριο ηλικίας και ο κάτοχος τέτοιας βίζας έχει το δικαίωμα να εργάζεται ως 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του και κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών μπορεί να εργάζεται περισσότερες ώρες.

Επίσης, η σχολή που θα φοιτήσει ο κάτοχος φοιτητικής βίζας θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ για τα προσφερόμενα μαθήματα υπάρχει και συγκεκριμένο κόστος, για το οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν από την σχολή που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν. Η φοίτηση σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας, δεν είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να προσκαλέσει και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς του.

Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στους ΚΡΑΤΙΚΟΔΙ ΑΙΤΟΥΣ εργατοπατέρες.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada
%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.png
Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή εργαζόμενων αλλά με έντονη την παρουσία των εργαζόμενων απο τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα .. Δυστυχώς ο κόσμος αηδιασμένος από τους εργατοπατέρες που δεν ξέρουν τι έχουν … με μισθούς 100.000 και βάλε χιλιάδων ευρώ και που καταστρατηγούν βασικά δικαιώματα άλλων για να βολεύουν εαυτούς και τις οικογένειές τους , τους στρέφει την πλάτη..
Και διαδηλώνει μόνο με τα αυθόρμητα κινήματα
http://papatzides.blogspot.com/

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΕΛΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ


ΠΡΟΣ ΣΚΙΑΘΙΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ SKOPELOS NEWS


φίλοι μας μπορείτε να κάνετε μια βόλτα να πείτε μια καλήμερα στον αρχηγό του Πασοκ!

Ο Παπανδρέου κάνει σήμερα το πρωί κανό στη Σκιάθο !

Ο Παπανδρέου κάνει σήμερα το πρωί κανό στη Σκιάθο !

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην κρισιμότερη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής της ιστορίας καθώς αύριο θα κριθεί αν θα της επιτραπεί να λάβει τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ ή θα μπει σε πορεία πτώχευσης.
Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται όμως, από χθες στη Σκιάθο όπου έφτασε με ψαροκάικο μόνος του συνοδευόμενος από δύο άτομα της προσωπικής του φρουράς.
Ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρει το parapolitika.gr διανυκτέρευσε σε γνωστό ξενοδοχείο του νησιού και σήμερα το πρωί επιδόθηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα του αθλήματα: Κάνει κανό στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.
Πριν φύγει για από την Αθήνα είχε φροντίσει να καταθέσει μια ακόμη πρότασή του από αυτές που δημιουργούν... αίσθηση.
Με δεδομένη την επιμονή του να διεξαχθεί η ανάδειξη του αντικαταστάτη του με προσφυγή στη βάση του ΠΑΣΟΚ και όταν του επισημάνθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες, αντιπρότεινε να γίνει η ψηφοφορία με SMS.
Αρχικά η πρόταση αυτή εκλήφθηκε από τους συνομιλητές του ως διάθεση χιούμορ αλλά ο κ. Παπανδρέου τους κατέστησε σαφές ότι σοβαρολογούσε και μάλιστα ζήτησε να γίνει η σχετική μελέτη για το όλο θέμα.

εάν έχεις @@@ ελα στην Σκόπελο

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Στην Σκιάθο βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου

Εδώ ο κόσμος καίγεται... Εδώ ο τόπος εξαφανίζεται... Οι Έλληνες πεινούν... και ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στην Σκιάθο για ξεκούραση και χαλάρωση!

"Πραγματικά, οι Σκιαθίτες δεν αισθάνονται ότι πρέπει να κατέβουν μέχρι το ξενοδοχείο Λα Πισίν, για να τον καλωσορίσουν και να του ευχηθούν τα καλύτερα, αφού βέβαια του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ που έφθασε την χώρα στην καταστροφή, στο..........
οικονομικό ολοκαύτωμα, θύμα των τοκογλύφων, όπως ο φίλος του George Soros;", διερωτάτε αυτή την ώρα το blog Voliotaki, που μετέδωσε και την είδηση... ΕΔΩ


www.e-volos.gr

Γηπ. Σκοπέλου (1.30 μ.μ.): Σκόπελος-Ιάσων Αλ.Μεριάς

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΣΘ

Την ήττα γνώρισε ο πρωτοπόρος Εθνικός στην Αγριά απο τον Θησέα,στις καθυστερήσεις με 1 - 0 ( Δενελάβας ),όπως με το ίδιο σκόρ έχασε και ο Ρήγας απο την Α.Ε.Διμηνίου,το τέρμα πέτυχε ο Αραμπατζής.Τα αποτελέσματα και το υπόλοιπο πρόγραμμα όλων των αγώνων του Σαββατοκύριακου είναι:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - 21η αγωνιστική

Πρωτεσίλαος-Αίας Σούρπης 1-1
Α.Ε. Διμηνίου-Ρήγας 1-0
Θησέας-Εθνικός 1-0 Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
Γηπ. Γατζέας (11 π.μ.): Ανθ. Γαζής-Μαγνησιακός (Ματσούκας,Καραγκούνης, Γκογκινούδης )
Γηπ. Δημητριάς (11 π.μ): Ηρακλής-Αγία Παρασκευή (Δημητριάδης,Σακκάς Καρακίτσος )
Γηπ. Σαρακηνού (11.30 π.μ): Σαρακηνός-Σκιάθος (Σκουλάς,Καπέσιος,Αγρέβης )
Γηπ. Ευξεινούπολης (3 μ.μ.): Δήμητρα-Α.Ε. 2002 (Τσακούμης,Κόκκαλης,Ζήσιος )
Χλόη-Απόλλων Καναλίων 0-3 άνευ αγώνα

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - 21η αγωνιστική

Αγχίαλος-Πηλέας 2-1
Διαγόρας-Ακρόπολη 2-5
Μικροθήβες-Αργαλαστή 4-3
Δάφνη-Αστέρας Ριζομύλου 3-1
Άρης Μελισσατίκων -Νέοι Αθλ. Νίκης 1-0
Μυρμιδόνες-Μακρινίτσα 1-0

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
Γηπ. Σκοπέλου (1.30 μ.μ.): Σκόπελος-Ιάσων Αλ.Μεριάς (Μπουργάνης,Βαζούρας, Γαργαλιάνος)
Γηπ. Καζανάκι (3 μ.μ.): Ιωλκός–Πανιώνιος (Βλάχος,Δημητράκης,Γκάγκας )

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ -18η αγωνιστική
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
Γηπ. Λεχωνίων (3 μ.μ.): ΑΠΟΒ-Ηρακλής Αγ.Θ.(Τσαγγάρης,Βολιώτης ,Σαρακατσάνος)
Γηπ. Δημητριάς (3 μ.μ.): Δημητριάς-Άθλος (Τρυφωνίδης,Καλατζής,Χριστόπουλος)
Αετός Κερασιάς-Απόλλων Κροκίου (Θεοχάρης,Γαβριτόπουλος,Μίχος)
Ρεπό: Τοξότης

Τελικός

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία διεξαγωγής του φετινού τελικού του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ε.Π.Σ.Θ. Αντίπαλοι στον τελικό που θα γίνει στο Πανθεσσαλικό (25/2 2.30 μ.μ.) θα είναι Εθνικός και Ρήγας Φεραίος, ενώ η είσοδος για γυναίκες και παιδιά θα είναι δωρεάν.

Μακροβούτι ο τουρισμός φέτος στην Σκόπελο


μαύρα μαντάτα μας έρχονται από το εξωτερικό.και το άσχημο είναι δεν ιδρώνει ο κώλος κανενός υπευθύνου ,και γιατί να ίδρωση αφού δεν έχουν αυτή προβλήματα .λοιπόν Σκοπελίτες λάβετε τα μέτρα σας τα νέα είναι άσχημα σε όλοι την Ελλάδα και για την Σκόπελο

Κ. Καραμανλής: Εκλογές άμεσα για να κυβερνηθεί η χώρα

Κ. Καραμανλής: Εκλογές άμεσα για να κυβερνηθεί η χώρα

Αναγκαία θεωρεί την προσφυγή στις κάλπες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οπότε και εξελισσόταν η διαδικασία για την ψήφιση του νέου μνημονίου, ο κ. Καραμανλής συνομίλησε με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους και τόνισε ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες για να κυβερνηθεί επιτέλους η χώρα, ενώ η νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στην πιο δύσκολη εποχή για τη χώρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής, η θέση του πρώην πρωθυπουργού για το νέο μνημόνιο ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Ναι» στη δανειακή σύμβαση, καθώς αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον. Άλλωστε, υπενθύμιζε ότι με τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή.
Πηγαδάκια με βουλευτές
Μιλώντας με βουλευτές της ΝΔ, το περασμένο Σάββατο το πρωί, ο κ. Καραμανλής έλεγε: «αυτή τη στιγμή προέχει το εθνικό συμφέρον. Εδώ που φθάσαμε, είναι ανάγκη να ψηφιστούν τα μέτρα και να πάμε σε εκλογές».
Λίγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Καραμανλής απεχώρησε από την αίθουσα.
Τη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού ζήτησαν και αρκετοί βουλευτές, που πέρασαν την πόρτα του γραφείου του στη Βουλή, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. Λίγο αργότερα, οι βουλευτές αποχωρούσαν με τη σύσταση να ψηφίσουν «ναι» στο νέο μνημόνιο.
Αναπόφευκτες οι διαγραφές
Συνομιλητές του κ. Καραμανλή επισημαίνουν ότι οι διαγραφές των βουλευτών που καταψήφισαν το νέο μνημόνιο ήταν αναπόφευκτη, από τη στιγμή που ετέθη κομματική πειθαρχία για ένα ζήτημα που ήδη αφορούσε το δίλημμα «μνημόνιο ή βουτιά στο κενό».
Κομματικά στελέχη της ΝΔ υπενθύμιζαν ότι και ο κ. Καραμανλής είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε διαγραφές σημαντικών στελεχών που δεν ακολούθησαν την επίσημη κομματική γραμμή, σε μείζονος σημασίας νομοσχέδια. Μάλιστα, σημειώνουν με νόημα ότι κάποιοι εκ των διαγραφέντων επέστρεψαν στη συνέχεια.
Τα ίδια στελέχη απορρίπτουν τα σενάρια περί άσχημων σχέσεων του Κ. Καραμανλή με τον Α. Σαμαρά. Όπως αναφέρουν, η στάση του πρώην πρωθυπουργού κατά τη διαδικασία δείχνει ότι όχι μόνον δεν επέλεξε την οδό της σιωπής, αλλά έβαλε πλάτη για να στηριχθεί η απόφαση του νυν προέδρου της ΝΔ.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ανακοίνωση για τα σχέδια απαγόρευσης των διαδηλώσεων

«Τα σχέδια της απαγόρευσης των εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων θα σπάσουν επάνω στον κυματοθραύστη του λαϊκού κινήματος», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της.Αναλυτικά, σημειώνει:
«"Ακρα του τάφου σιωπή" επιδιώκει να επιβάλει στην εργατική τάξη και τον λαό το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου, προκειμένου να περάσουν τις πιο άγριες αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές που σαρώνουν όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.
Το σχέδιό τους είναι η απαγόρευση των διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων, των λαϊκών κινητοποιήσεων. Πρόσχημα και βούτυρο στο ψωμί τους οι προβοκάτσιες των στημένων μηχανισμών του κράτους και του παρακράτους που θαυμάσια τους υπηρετεί.
Σε ρόλο λαγού, των πιο αντιδραστικών μεθοδεύσεων, η πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης ο οποίος ανοιχτά υποστηρίζει το σχέδιο που από καιρό ζητούν να εφαρμοσθεί οι καπιταλιστές, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας.
Πρόκειται για τα μαύρα κοράκια της ολιγαρχίας του πλούτου που έχουν πέσει πάνω στην εργατική τάξη, εξαπολύοντας έναν χυδαίο πόλεμο και ωμές λυσσαλέες επιθέσεις, ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις με ψεύτικα και χυδαία επιχειρήματα.
Στόχος τους είναι να σκύψει με κάθε τρόπο η εργατική τάξη και ο λαός το κεφάλι και να αποδεχθούν τα πιο βάναυσα αντεργατικά μέτρα, τον εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να υπηρετηθούν τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών.
Να είναι όμως σίγουροι ότι τα σχέδιά τους θα τσακιστούν σε αυτό που προσπαθούν πάση θυσία να εμποδίσουν, στον κυματοθραύστη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Στο κίνημα που αποτελεί την μαμή της ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης, που όσα εμπόδια και αν μπήκαν στην μακρόχρονη πορεία του κανένας δε μπόρεσε να το σταματήσει και δεν θα το σταματήσει.
Οσοι στηρίζουν ένα σύστημα άδικο, εκμεταλλευτικό που γίνεται εμπόδιο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και στέλνει την εργατική τάξη στην ανεργία, στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, θα γκρεμισθούν και η εργατική τάξη και ο λαός θα πάρουν στα δικά τους χέρια τα παραγωγικά μέσα και τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει».

Απάντηση με... κομψά ειρωνικό τρόπο έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόσφατη έντονα επικριτική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια:

Σόιμπλε: Ισως ο Ελληνας Πρόεδρος παράκουσε...ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Σόιμπλε: Ισως ο Ελληνας Πρόεδρος παράκουσε...

«Δεν ξέρω κανέναν κ. Σόιμπλε που θα έκανε τέτοιο πράγμα. 'Ισως ο Έλληνας Πρόεδρος να παράκουσε κάτι» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Tagesspiegel.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα της τμηματικής καταβολής του νέου δανείου παρότι η διατύπωσή του δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του: «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας (...) Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική (...) Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα την Δευτέρα».

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια αλλά θεωρεί απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει σεβασμό και συμπάθειά προς τους Έλληνες για τις θυσίες που έχουν υποστεί: «Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειονότητα όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας- και επιτρέψτε μου να εκφράσω ακόμη μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τούς έχω- δεν έχει σχέση με τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αναποτελεσματική χρήση των προϋπολογισμών κατά το παρελθόν», αναφέρει.
Είναι πάντως ιδιαίτερα επικριτικός με την οικονομική ελίτ της χώρας ισχυριζόμενος ότι «ένα διόλου ασήμαντο τμήμα αυτής, ακόμη και σε τούτη τη δύσκολη φάση καυχάται στα Μέσα Ενημέρωσης ότι δεν πληρώνει φόρους και δεν πολυενδιαφέρεται για το καλό της χώρας και των πολιτών.
«Είναι απολύτως κατανοητό, λοιπόν, ότι αυτή η στάση μόνο ως έντιμη και δίκαιη δεν μπορεί να εκληφθεί», σχολιάζει ο γερμανός υπουργός.
Επιμένει, τέλος, στην ορθότητα της επιλογής για μειώσεις των κατώτατων μισθών.
Οι μισθοί στον Ελλάδα στο μέλλον θα βρεθούν «περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς της Ισπανίας προαναγγέλλει και διερωτάται: «Τι πρέπει να πούμε στους ανθρώπους των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ή των χωρών της Βαλτικής, όπου παρότι ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος, θα συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα;»

συγκεντρώσεις σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υπαλλήλων για γέλια


Έχοντας ορίσει παλλαϊκό συλλαλητήριο για τις 10:30 στο Σύνταγμα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και 11,20 τώρα είναι 70 άτομα καταλαβαίνεις τώρα πόσο πόνεσαν η δημόσιοι υπάλληλη από τα μέτρα ,κανένας δεν τους αγγίζει όλους αυτούς που τους έχουν προσλάβει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διαφορετικά θα έπρεπε να ήταν χιλιάδες στον δρόμο τώρα

we want to denounce the theft of antiquities from our Skopelos and we observed a patriot to intervene and investigate the complaint that our Sold: Online Auction on eBay in stolen Ancient Greek Silver Pendant see on Skopelos θέλουμε να καταγγείλουμε την ληστεία των αρχαιοτήτων μας από την Σκόπελο και ζητάμε κάποιος εισαγγελέας πατριώτης να επέμβει και να ερευνήσει την καταγγελία μας πως Πουλήθηκε: σε Ηλεκτρονική Δημοπρασία στο eBay κλεμμένο Αρχαίο Ελληνικό Ασημένιο κρεμαστό κόσμημα Σκοπέλου δείτε σχετικά

ΕΔΩ Η σελίδα με το κλεμμένο  

Ancient Greek Repro Coin From Skopelos Silver Pendant

Sold For:  Start FREE Trial! or Sign In to see what it's worth.
 • Sold Date: 05/01/2009
 • Channel: Online Auction
 • Source: eBay
 • Category: Coins & Currency
GREEK REPRODUCTION COIN TETRADRACHM TYPE OF PEPARETHUS (SKOPELOS) 925 Silver Pendant OBVERSE: Running winged figure in incuse square. This figure is the personalisation of the wind that exists in the aegean sea (meltemi-ΜΕΛΤΕΜΙ) REVERSE: Large bunch of grapes between two small leafs in a dotted circle DATE: 500 - 480 BC SPECIFICATIONS: Diameter: 2.40cm - Weight: 12gr - Material: Silver 925 .
Special Offer :A luxurious satin pouch is included with the purchase of each jewellery piece (see pic). A smart idea for a GIFT! Please note tha we have in store Necklace/Choker/Chord Black Rubber,Silver ends. Peparethus (Scopelos), an island lying off the coast of the Thessalian Magnesia, widely known for its excellent wine, was said to have been colonized by Staphylos, son of Dionysos and Ariadne. T were three towns in the island, Peparethus, Selinus, and Panormus, with probably a single mint at Peparethus. Peparethus struck the tetradrachms, some of which were formerly attributed to Cyrene. The type of this coin suggests trade relations with other cities, chiefly with Chalcidice and Cos, w some of them have been found We kindly request that payment be made within 3 days of auction end. If you are bidding on multiple auctions and you wish to save on postage cost, the auctions must end within 5 days from each other. Please note that, at present, the only acceptable means of payment is via PayPal . Do not hesitate to contact us with any queries you may have regarding our payment policy. We ship worldwide (details below). Your order will be professionally packaged in order to ensure that your purchase arrives quickly and safely. Shipping time may take up to 14 working days from the day of receipt of payment. Once the order has been posted, an advisory email will be sent to the customer. Do take advantage of our combined shipping policy and save on shipping cost! Please note that we charge a flat postage fee (see below for details). We commit ourselves to promote Greek culture. Hence, we guarantee that any item purchased will 100% conform to its description and specifications. All our jewellery line is made of 925 silver or 14-18K gold (please check the specifications of each piece). Our collection is strictly comprised by rare ancient Greek-themed designs that were produced in a very limited number in ancient times and hold a high historical value. Once more, we would like to underline that Pelasgians will continue offer the most rare pieces of Ancient Greek Art, always hand-crafted to the utmost detail. We are proud to represent and promote the Greek culture and civilization. We treat our customers with complete respect and devotion. Our jewellery pieces are exact copies of the ancient, original patterns. We hold an exclusive contract with specialists on the reproduction technique. Original ancient designs (not poor imitations) used on jewellery pieces are quite scarce to find. Tfore, be always very cautious with sellers that claim to sell "original" or "authentic" ancient Greek designs (even if they state that a guarantee will be provided). Pelasgians are proud to sell fine jewellery at the most competitive prices, based exclusively on Greek topics, hand crafted by the most specialized and officially certified Greek craftsmen. All our jewellery line is of finest fidelity and quality (925 silver or 14/18K gold). Trust Greek people for buying Greek-themed jewellery! We will unconditionally refund any customer that will prove our designs are not 100% the same to the original ancient Greek design (slight artistic variations may occur). All items sold come with a 20 days money-back guarantee. Before proceeding to dispatch we pass the winning item under a thorough inspection procedure and a specialised testing phase. In the unlikely event that you are not satisfied with the item you receive, you hold the right to send it back to us and claim a full refund. Our dedicated customer service representatives will credit your Paypal account with the cos...

ΕΠΑΜ Web TV το WebTV του Ενιαιου Παλλαϊκού Μετώτου


epamwebtv on livestream.com. Broadcast Live Free

Σκόπελος - Αξιοθέατα

• Το Ασκληπιείο, στη θέση Αμπελική, ιερό του
θεού και συγκρότημα κτιρίων των αρχών του
4ου αι. π.Χ., τα οποία έχουν καταστραφεί
σχεδόν ολικά από τη θάλασσα -πλάι στην
παραλία μάρμαρα και ερείπια. Ανασκαφές
που έγιναν το 1965 αποκάλυψαν τα ερείπια
του ναού και βοηθητικών κτιρίων. Σ΄ ένα απ΄
αυτά βρέθηκε μεγάλη συλλογή νομισμάτων
από την Κλασική μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο.
• Το βενετσιάνικο κάστρο των Γκίζι, κτίσμα
13ου αι., στο πιο ψηλό σημείο της
πρωτεύουσας. Οικοδομήθηκε επάνω στο
τείχος της αρχαίας πόλης Πεπαρήθου -
σώζονται ορισμένοι πολυγωνικοί λίθοι χωρίς
σύνδεση, 5ου αι. π.Χ.
• Το εργαστήρι του κεραμίστα Βασίλη Ρόδιου -
δουλεύει στον τροχό- και του μαχαιροποιού
Γιάννη Λεμονή.
• Οι φούρνοι που ξεραίνουν και συσκευάζουν
τα δαμάσκηνα.
• Μέσα στην πόλη υπάρχουν 123 εκκλησίες –
σ’ όλο το νησί 360. Από τις πιο σημαντικές
είναι ο ΄Αγιος Αθανάσιος, ψηλά κοντά στο
κάστρο, μονόκλιτη βασιλική το αρχικό
κτίσμα, 9ου αι., με τοιχογραφίες 17ου αι.,
που οικοδομήθηκε σε ερείπια αρχαίου ναού
της Αθηνάς, οι ΄Αγιοι Απόστολοι στο βράχο,
στην παραλία, μεγάλη μονόκλιτη βασιλική,
με τοιχογραφίες 17ου αι. και ζωγραφιστό
τέμπλο, ο Άγιος Νικόλαος στο Βράχο
μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, χωρίς
παράθυρο. Στη συνοικία του Χριστού, ο
Άγιος Δημήτριος, παλιά εκκλησία με
τοιχογραφίες 17ου αι., ο Άγιος Γεώργιος της
Κυρατσώς. Στους τοίχους τους αρχαίοι
κιονίσκοι. Ο Ευαγγελισμός, εκκλησία
χτισμένη σε βράχια που πέφτουν απότομα
στη θάλασσα. Η εκκλησία της Παναγιάς της
Φανερωμένης, που χτίστηκε στις αρχές του
18ου αι. και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν
μοναστήρι με μετόχι της μονής Αγίου
Διονυσίου του Αγίου ΄Ορους. Η εκκλησία της
Παναγίας στον Πύργο, με ενδιαφέρον
ξυλοσκάλιστο τέμπλο, 17ου αι., πλαισιωμένο
από τρεις σειρές εικόνες, ο Άγιος Μιχαήλ
Συνάδων, κοντά στην παραλία, εκκλησία με
αρμονικές αναλογίες, θαυμάσιο τέμπλο,
παλιές εικόνες, πέντε εντοιχισμένες ρωμαϊκές
σαρκοφάγους και μια εντοιχισμένη επιγραφή
του 2ου αι. π.Χ. Η Παναγία Παπαμελετίου,
κτίσμα των μέσων του 17ου αι., που
ονομάστηκε έτσι από τον ιδρυτή της παπα-
Μελέτιο. Το ξυλοσκάλιστο τέμπλο της είναι
δουλειά του περίφημου Κρητικού
αγιογράφου Αντωνίου Αγοραστού. Η
εκκλησία της Επισκοπής, 10΄ από την πόλη,
μονόκλιτη βασιλική 17ου αι., θεμελιωμένη σε
βυζαντινό ναό 11ου αι., ο οποίος χτίστηκε με
υλικά από αρχαίο ναό. ΄Εξω από την πόλη, 4
χλμ ΝΔ, η εκκλησία του Αγίου Ρηγίνου,
αναστηλωμένη σε θεμέλια κτιρίου 5ου αι.
Εδώ είναι και ο τάφος του Αγίου πολιούχου
της Σκοπέλου, που μαρτύρησε το 362. Η
εκκλησία του ΄Αι Γιάννη, ΒΔ, χτισμένη σε
βράχο πλάι στη θάλασσα.
• Γύρω στην πρωτεύουσα υπάρχουν 15
μοναστήρια, σ’ όλο το νησί ξεπερνάνε τα 40.
Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, 4 χλμ ΒΑ,
ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στη Σκόπελο.
Ιδρύθηκε το 18 αι. από τη μεγάλη ντόπια
οικογένεια Δαπόντε και ανήκει στο
μοναστήρι Ξηροποτάμου του Αγίου ΄Ορους.
Το καθολικό του είναι ναός σταυροειδής,
εγγεγραμμένος, τετρακίονος με τρούλο. Το
ξυλοσκάλιστο τέμπλο του είναι ντυμένο με
χρυσό -κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της
Κωνσταντινούπολης. Η Ευαγγελίστρια έχει
παλιές εικόνες του 14ου αι. Το μοναστήρι της
Μεταμόρφωσης. Το καθολικό της
Μεταμόρφωσης είναι ναός σταυροειδής,
εγγεγραμμένος, με μεγάλα τόξα. Το τέμπλο
του έχει φτιάξει ο Κρητικός αγιογράφος
Αντώνιος Αγοραστός. Λειτουργεί εργαστήριο
υφαντικής και χειροτεχνίας. Το μοναστήρι
της Αγίας Βαρβάρας, 54 χλμ ΒΑ, χτισμένο σε
ύψωμα με θέα ανοιχτή στο πέλαγος προς τη
μεριά της Αλοννήσου. Περιβάλλεται από
χοντρό και ψηλό μαντρότοιχο που θυμίζει
μεσαιωνικό οχυρό. Το τέμπλο του καθολικού
είναι το πιο παλιό στη Σκόπελο -15ου αι. Το
μοναστήρι της Παναγιάς της Λιβαδιώτισσας,
2 χλμ ΒΑ, κοντά στην τοποθεσία Αμπελική.
Χτίστηκε το 17ο αι. Αρκετές εικόνες του
καθολικού έχει ζωγραφίσει ο Αγοραστός. Το
μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, 6 χλμ ΒΑ,
κτίσμα 17ου αι., που ανακαινίστηκε το 1721,
το 1862 και πρόσφατα. Το καθολικό του είναι
ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος,
τετρακίονος με τρούλο. Το τέμπλο
αποτελείται από δυο κομμάτια, το ένα 14ου
και το άλλο 18ου αι. Το δάπεδο είναι
στρωμένο με σμαλτωμένες πλάκες. Στο ιερό
σώζονται τρίπτυχες εικόνες 14ου αι. Στο
μοναστήρι φυλάγονται εκκλησιαστικά
κειμήλια, άμφια και τούρκικα έγγραφα. Το
ερειπωμένο μοναστήρι στο νησάκι ΄Αι
Γιώργης. 4 ν.μ ΒΑ. Τα μοναστήρια του
Προφήτη Ηλία, του Αγίου Κωνσταντίνου, της
Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Γεωργίου του
Αγίου Ευσταθίου και του Αγίου Νικολάου,
ΒΔ, σε αποστάσεις 3-7 χλμ (μονοπάτι).
• Οι αρχαίοι λαξευτοί τάφοι στην τοποθεσία
«Σεντούκια» στο βουνό Δέλφι, ΒΔ, κοντά
στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου –με ζώο
ή με τα πόδια 2 ώρες 30΄.
• Το σπήλαιο της Τρυπητής, κοντά στο
Γλυστέρι, με λάντζα από τη Σκόπελο.
Αγνώντας
Γραφικό λιμανάκι, 7 χλμ Ν από τη Χώρα. Εδώ
«πιάνουν» τα πλοία της γραμμής όταν φυσάει και
δύσκολα δένουν στην πρωτεύουσα. Η παραλία είναι
πολύ καλή και ολόγυρα απλώνεται πυκνό
πευκοδάσος.
Αξιοθέατο αποτελεί ο βασιλικός μυκηναϊκός τάφος
του Στάφυλου, πρώτου οικιστή του νησιού, στο
διπλό όρμο με το όνομά του, 4 χλμ ΝΑ από τη
Χώρα. Αποκαλύφθηκε το 1927. Στον τάφο
βρέθηκαν όπλα, χρυσή κορόνα και άλλα
αντικείμενα από χρυσό, όλα κρητομινωικά.
Φυλάγονται στο Μουσείο του Βόλου.
Γλώσσα
Γραφική κωμόπολη, χτισμένη ψηλά στο βουνό
μέσα σε δάσος από πεύκα και αμυγδαλιές. Απέχει
22 χλμ ΒΔ από τη Σκόπελο. Η θέα προς τον ανοιχτό
ορίζοντα και τη θάλασσα είναι εντυπωσιακή. Οι
κάτοικοι, ιδιαίτερα φιλόξενοι, διατηρούν τον
παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα έθιμα και το γλωσσικό
τους ιδίωμα. Στα όλο σκαλιά καλντερίμια της θα
συναντήσει ακόμα κανείς γυναίκες με τις τοπικές
φορεσιές, τις «φουστάνες». Τα σπίτια της, με
μακεδονικές επιδράσεις, είναι διώροφα με
κεραμιδένιες στέγες και ξύλινα μπαλκόνια, που το
μπροστινό τους μέρος καλύπτεται με σιδερένια
κάγκελα.
Κλήμα
Χωριό κοντά στη θάλασσα, μέσα σε πλούσια
βλάστηση -ελιές, πεύκα, δαμασκηνιές, αμπέλια.
Απέχει 21 χλμ ΒΔ από τη Χώρα. Το επίνειό του
λέγεται Κόστα. Παλιότερα υπήρχαν δυο οικισμοί,
το Πάνω και το Κάτω Κλήμα. Το τελευταίο
καταστράφηκε από κατολισθήσεις και μεταφέρθηκε
στην τοποθεσία ΄Ελιος, 2 χλμ Ν.
Λουτράκι
• Η ερειπωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης
Σελινούς, σε λόφο, 300 μ. Δ από το
Λουτράκι. Σώζονται τμήματα του
οχυρωματικού τείχους (4ου αι. π.Χ.) με
βυζαντινά συμπληρώματα και του κλασικού -
5ου αι.- ναού της Αθηνάς. Κατά καιρούς
βρέθηκαν στα θεμέλια των σπιτιών του
οικισμού επιτύμβια ανάγλυφα, μικρά
αγάλματα μαρμάρινα, ελληνιστικές και
ρωμαϊκές επιγραφές και τάφοι. Τέτοιου
είδους κατάλοιπα σώζονται ακόμα
εντοιχισμένα σε ορισμένες οικοδομές.
• Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου,
θεμελιωμένη πάνω σε παλιό βυζαντινό ναό,
7ου αι. Στο εσωτερικό της διακρίνονται τα
ερείπια των τοίχων του και τμήματα
μαρμάρινου θωρακίου και τέμπλου.
Μονοπάτια
(1) Σκόπελος-Στάφυλος-Παραλία Βαλανιό (παλιός δρόμος)
Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά
Απόσταση: 5χλμ.
Με αφετηρία την πόλη της Σκοπέλου περπατάμε περίπου 700
μέτρα πάνω στην κύρια ασφαλτοστρωμένη οδό προς Στάφυλο.
Πριν φτάσουμε στον ταρσανά, στρίβουμε αριστερά
ακολουθώντας ένα μικρό χωματόδρομο. Ανηφορίζοντας μέσα
από ελαιώνες, φτάνουμε σε μια διασταύρωση. Συνεχίζουμε δεξιά
και σε λίγα λεπτά συναντάμε νέα διασταύρωση, όπου βαδίζουμε
δεξιά και αμέσως αριστερά. Από εδώ και πέρα ο δρόμος είναι ευθύς. Στα αριστερά
μας συναντάμε το ξωκλήσι της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου και ύστερα
από δέκα περίπου λεπτά το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Δέκα
λεπτά από το ξωκλήσι του Αγ. Παντελεήμονα, αφού περάσουμε μερικά
χαρακτηριστικά μεγάλα
πεύκα, φτάνουμε στη διασταύρωση με τον κύριο ασφαλτόδρομο.
Από εδώ κατηφορίζουμε προς την παραλία του Στάφυλου.
Διασχίζουμε την παραλία και φτάνουμε στον αυχένα του
ομόνυμου ακρωτηρίου, όπου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Από
το ακρωτήρι κατηφορίζει ένα μικρό και απότομο μονοπάτι προς
την παραλία Βαλανιό.
Οικοτουριστικά αξιοθέατα
Πανίδα
Στο Στάφυλο και στο Βαλανιό μπορεί κανείς να παρατηρήσει αιγαιόγλαρους,
αρκετά θαλασσοπούλια, καθώς και μεταναστευτικά είδη.
Η ακτογραμμή του Παλουκιού δίπλα στο Βαλανιό είναι από τις σημαντικότερες
περιοχές διαβίωσης για τη μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Σποράδες.
Χλωρίδα
Γύρω από το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα υπάρχουν
δενδρώδη πουρνάρια και γηραιά σφεντάμια μαζί με αρκετά
κυπαρίσια. Κάτω από τα δένδρα ανθίζουν διάφορα
αγριολολούλουδα.
Πολιτιστικά αξιοθέατα
Αρχαιολογικός χώρος στη Χερσόνησο του Στάφυλου
Στη χερσόνησο υπάρχουν υπολείμματα κτιρίων Μυκηναϊκής εποχής. Οι
ανασκαφές έφεραν στο φως μυκηναϊκό τάφο με τη χρυσή λαβή ξίφους που,
σύμφωνα με την παράδοση, ανήκε στο βασιλιά Στάφυλο.
(2) Γλώσσα-Λουτράκι
Διάρκεια: 30 λεπτά
Απόσταση: 2,5χλμ.
Στο νότιο μέρος του οικισμού της Γλώσσας αρχίζει ένα λιθόστωτο
καλντερίμι, το οποίο διασταυρώνεται με τον ασφαλτόδρομο και
συνεχίζει έως το Λουτράκι. Διασταυρώνεται για άλλη μια φορά με τον
ασφαλτόδρομο και στη συνέχεια κατηφορίζει στο βόρειο μέρος του οικισμού του
Λουτρακίου.
Οικοτουριστικά αξιοθέατα
Πανίδα
Αρκετά μεταναστευτικά πουλιά (στρουθιόμορφα) σταθμεύουν
πάνω σε οπωροφόρα δένδρα.
Χλωρίδα
Πολύχρωμοι ανθώνες φύονται σε μικρά λιβάδια και περιβόλια,
καθώς και κατά μήκος των ξερολιθιών.
(3) Σκόπελος-Δέλφη
Διάρκεια: 1 ώρα
Απόσταση: 3χλμ.
Με αφετηρία την πόλη της Σκοπέλου ακολουθούμε τον
περιφερειακό δρόμο και, αφού προσπεράσουμε τη διασταύρωση
για Γλυστέρι, συναντάμε διασταύρωση με χωματόδρομο στα
αριστερά. Ακολουθώντας το χωματόδρομο φτάνουμε στο Αυγέρι,
την ψηλότερη κοιλάδα της Σκοπέλου, με πεζούλες και
καρποφόρα δένδρα (μηλιές, δαμασκηνιές, κερασιές). Εδώ
υπάρχουν διάσπαρτα χαλάσματα καλυβιών. Στο σημείο που
τελειώνει ο δρόμος, αμέσως δεξιά του, αρχίζει το μονοπάτι για
την κορυφή του όρους Δέλφη. Ύστερα από 15 λεπτά πορείας κάτω από τα
ανεμοδερμένα πεύκα, φτάνουμε στο δασικό πυροφυλάκιο στην κορυφή της
Δέλφης (681μ. υψόμετρο). Λίγα μέτρα βόρεια από το φυλάκιο υπάρχει μια
βραχώδης έξαρση, από όπου έχει κανείς πανοραμική θέα προς τα δυτικά.
Οικοτουριστικά αξιοθέατα
Πανίδα
Κάτω από την κορυφή της Δέλφης βρίσκεται μια πυκνοδασωμένη
χαράδρα, η οποία αποτελεί ενδιαίτημα για αρπακτικά πουλιά.
(4) Ρεματιά Κεραμωτού
Διάρκεια: 1 ώρα
Απόσταση: 4,3χλμ.
Aπό τη στάση του λεωφορείου στην είσοδο του χωριού Γλώσσα,
προχωράμε ανατολικά πάνω στο δρόμο, ώσπου συναντάμε μια
βρύση. Από το σημείο αυτό ξεκινά μονοπάτι που κατηφορίζει
μέσα στη ρεματιά Κεραμωτού και διασχίζει ένα δάσος αριάς, ενώ
κατά μήκος του μονοπατιού ρέει ένα μικρό ποτάμι. Το μονοπάτι
καταλήγει στην παραλία Κεραμωτού.
Οικοτουριστικά αξιοθέατα
Πανίδα
Στην περιοχή παρατηρούνται συχνά αρπακτικά
(βραχοκιρκίνεζο, τσιχλογέρακο, σφηκιάρης κ.ά.).
Κοντά στην παραλία υπάρχει η πιθανότητα να
δείτε μεσογειακές φώκιες.
Χλωρίδα
Πλούσιες παραποτάμιες συστάδες πλατάνων και αριών φύονται
κατά μήκος του μονοπατιού. Λίγο πριν από την παραλία του
Κεραμωτού υπάρχει ένα μικρό έλος με ψαθιά (Typha sp.).
Πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό
Σταμάτης Ζόγκαρης, Βασιλική Βλάμη: Οικοτουριστικές διαδρομές στη Σκόπελο. Δήμος Σκοπέλου

Wanderlust Jennifer Aniston, Paul Rudd and Malin Akerman Trailer 2012 HD


Rattled by sudden unemployment, a Manhattan couple surveys alternative living options, ultimately deciding to experiment with living on a rural commune where free love rules.

Director:

David Wain

Writers:

David Wain, Ken Marino

Stars:

Jennifer Aniston, Paul Rudd and Malin Akerman

movies The Vow "Έρωτας Από Την Αρχή" Trailer HDΗ Πέιτζ και ο Λίο, ένα όμορφο, ερωτευμένο ζευγάρι, επισφράγισαν τον έρωτά τους με όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Όμως οι μέρες ...

16 Feb The Vow – Έρωτας από την αρχή Κατηγορία: Κινηματογράφος Εμφανίσεις: 23 Ο Leo (Channing Tatum) και η Paige (Rachel McAdams) είναι ένα νεόνυμφο ευτυχισμένο ζευγάρι που ζει τον έρωτα του στο Σικάγο. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ρίχνει την Paige σε κώμα και όταν συνέρχεται δεν θυμάται τίποτα από τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν αναγνωρίζει τον Leo και δεν θυμάται τίποτα απο την κοινή ζωή τους. Συμπεριφέρεται όπως όταν ήταν φοιτήτρια της νομικής πριν γνωρίσει τον Leo. Πιστεύει ότι είναι αρραβωνιασμένη με τον Jeremy (Scott Speedman) ο οποίος την διεκδικεί αλλά παρόλα αυτά ο Leo δεν εγκαταλείπει συστήνεται σαν να είναι η πρώτη φορά και προσπαθεί να κερδίσει ξανά την καρδιά της! Σκηνοθεσία: Michael Sucsy Σενάριο: Abby Kohn, Marc Silverstein, Jason Katims Ηθοποιοί: Rachel McAdams, Channing Tatum, Sam Neill, Scott Speedman, Jessica Lange, Wendy Crewson Είδος ταινίας: Ρομαντική Πρεμιέρα (Ελλάδα): 14-02-2012

Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/6751-the-vow.html

Νέα Δημοκρατία και Πολιτική Άνοιξη: Βίοι Παράλληλοι, παραδόξως...


"Χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια της ΝΔ" και ο Α.Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες να προχωρήσει σε "εθνικό προσκλητήριο" προς όλους τους πολιτικούς χώρους μήπως και περιοριστούν οι απώλειες από το "ΝΑΙ" στο Μνημόνιο και σε όσα συνοδεύουν αυτό το "ΝΑΙ" (εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, απάνθρωπα μέτρα μέχρι το 2020, μόνιμη ύφεση για να υπάρξει εσωτερική υποτίμηση κλπ).
Και όταν λέμε "εθνικός προσκλητήριο" αυτό αφορά και τους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ ή όποιους από το ΠΑΣΟΚ θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις της ΝΔ, αλλά και τον Γ.Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ και την Ν.Μπακογιάννη, όπως πρώτο έγραψε το defencenet.gr.
Είναι και ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσει πολιτικά και οι δύο και ειδικά η πρόεδρος της ΔΗΣΥ που ισχυρές δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος την θέλουν στην επόμενη Βουλή. Και είναι ίσως η μοναδική που θα δεχθεί να προχωρήσει στο κόμμα, εκτός ίσως από μερικούς από τους "22" διαγραμμένους οι οποίοι θεωρούν ότι έκαναν το καθήκον τους στη Βουλή και από εκεί και πέρα με την προίκα του αντιμνημονιακού "ΟΧΙ" θα πάνε πολύ καλύτερα από τους συναδέλφους τους της ΝΔ. Μελάς και Κεφαλογιάνννης θέλουν να επιστρέψουν, χωρίς να απεμπολήσουν το "ΟΧΙ", όμως
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά στη ΝΔ κάνουν ότι μπορούν για να βρουν τρόπο να επιστρέψουν οοι βουλευτές, πριν οργανωθούν σε κόμμα με δέκα ή και περσσότερους βουλευτές.
Από εκεί και πέρα κάθε ημέρα μέχρι τις εκλογές (που είναι άγνωστο πότε θα γίνουν μετά την κάθετη άρνηση του Β.Σόϊμπλε, ο οποίος ξέρει ότι το Μνημόνιο "πεθαίνει" μαζί με τις εκλογές) θα είναι ένα μαρτύριο για τη ΝΔ και τον Α.Σαμαρά που καθημερινά θα χάνουν ποσοστά και πλέον βρίσκονται στην ίδια θέση με το ΠΑΣΟΚ, απλά ξεκίνησαν από την αφετηρία του 31% και τώρα βρίσκονται στο 24%.
Ακούγονται βέβαια κάποιες πληροφορίες περί πιθανής μετεκλογικής στροφής της ΔΗΜΑΡ του Φ.Κουβέλη και συνεργασίας του με τη ΝΔ και ότι μείνει από το ΠΑΣΟΚ και μάλλον οι πληροφορίες έχουν βάση. Μην ξεχνάμε ότι τα εγκωμιαστικά λόγια του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Α.Ψαριανού προς τον Λ.Παπαδήμο, όταν ήταν έτοιμη η ΔΗΜΑΡ να συνεργαστεί με την συγκυβέρνηση, κάτι που δεν έγινε την τελευταία στιγμή.
Θα αλλάξουν γνώμη οι Γερμανοί και θα επιτρέψουν τις εκλογές τον Απρίλιο (ακούγεται "βαρύ" το θα "επιτρέψουν" αλλά έτσι είναι από την στιγμή που δεν υπάρχει ενεργός αντίσταση των πολιτών σε αυτό που τους έχει επιβληθεί);
Είναι πολιτικό παράδοξο ότι ο Α.Σαμαράς πρακτικά ακολουθεί την ίδια πορεία που είχε ακολουθήσει το 1993-1996: Το 1993 ορθώνει το ανάστημά του στην τότε εκχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και αναγκάζει τον Κ.Μητσοτάκη να απορρίψει το πακέτο Πινέϊρο (κάποιοι, όχι λιγότερο πατριώτες από τον Α.Σαμαρά ισχυρίζονται πάντως ότι το πακέτο Πινέϊρο ήταν ότι το σχέδιο Άτσεσον για την Κύπρο: Η τελευταία ευκαιρία για μια θετική κατάληξη ενός εθνικού ζητήματος με τις λιγότερες εθνικές απώλειες για την Ελλάδα).
Eν συνεχεία ιδρύει το καλοκαίρι την Πολιτική Άνοιξη και ρίχνει την κυβέρνηση της ΝΔ. Ακολουθούν οι εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου του 1993 και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου στην εξουσία με 46,88%, τη ΝΔ να μένει πίσω με σχεδόν 40% και την νεοϊδρυθείσα ΠΟΛΑΝ να παίρνει το αξιοπρεπές 4,88%.
Μέχρι εδώ θυμίζει την πορεία που είχε η ΝΔ επί Α.Σαμαρά μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο. Μόνος εναντίον όλων και τα καταφέρνει.
Τις εκλογές του 1993 ακολουθεί η προεδρική εκλογή του 1995 και αφού έχουν προηγηθεί οι δημοτικές εκλογές του 1994 όπου το κόμμα δεν παρουσιάζει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στην προεδρική εκλογή του 1995, το ΠΑΣΟΚ του βαριά άρρωστου Α.Παπανδρέου βρίσκεται 5 μονάδες πίσω από τη ΝΔ του Μ.Έβερτ και με βαριά σκάνδαλα στην πλάτη όπως αυτό της «ροζ βίλλας». Μόνο οι ψήφοι των βουλευτών της ΠΟΛΑΝ μπορούν να δώσουν τις 180 ψήφους που είναι απαραίτητες για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα πάει σε εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής προέδρου και η νίκη της ΝΔ είναι 100% βέβαιη. Όλη η κεντροδεξιά παράταξη περιμένει ότι ο Α.Σαμαράς δεν θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και η χώρα θα πάει σε εκλογές. Και τότε γίνεται ότι έγινε και τον περασμένο Νοέμβριο με τον Παπαδήμο: Η ΠΟΛΑΝ στηρίζει τον Κωστή Στεφανόπουλο και αμέσως μετά δηλώνει στήριξη στην υποψηφιότητά του και η … κυβέρνηση! Η συμπαιγνία ΠΟΛΑΝ-ΠΑΣΟΚ εμφανής.
Η χώρα δεν πάει άμεσα σε εκλογές, όπως δεν πήγε και τον περασμένο Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο Α.Σαμαράς θα κέρδιζε ίσως και την αυτοδυναμία. Αποδομείται ολόκληρο το προφίλ του Α.Σαμαρά όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα.
Η χώρα πάει σε εκλογές το 1996. Η Ν.Δ. του Μ.Έβερτ παίρνει λιγότερες ψήφους από το 1993 (λίγο επάνω από το 38%), το ΠΑΣΟΚ του Κ.Σημίτη λίγο πάνω από το 41%, αλλά η ΠΟΛΑΝ του Α.Σαμαρά μένει εκτός Βουλής με 2,97% και ο Α.Σαμαράς περνάει στο πολιτικό περιθώριο! Bασική αιτία η άρνησή του να ρίξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1995.
Μένει στο περιθώριο μέχρι το 2004 που τον ανασύρει ο Κ.Καραμανλής και τον κάνει αρχικά ευρωβουλευτή και το 2007 τον βάζει στην κυβέρνηση στο «αβανταδόρικο» υπουργείο Πολιτισμού.
Δηλαδή, πρακτικά η ιστορία του Α.Σαμαρά επαναλαμβάνεται: Ένα δυναμικό ξεκίνημα που βασίζεται σε ένα «ΟΧΙ», μια πλήρη αποδόμηση που έρχεται με ένα ηχηρό «ΝΑΙ» και βέβαια μια εκλογική αποτυχία η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά όλα δείχνουν ότι θα συντελεστεί, αφού ως τεράστια αποτυχία θα θεωρηθεί οτιδήποτε κάτω από το ποσοστό των εκλογών του 2009 της ΝΔ, την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ «χαροπαλεύει» στο 10% και η Ν.Μπακογιάννη αποσπά ποσοστά της τάξεως το 2,5%...
To μόνο παράξενο σε όλα αυτά είναι η ευκολία με την οποία ο Α.Σαμαράς αποδέχθηκε αυτό που ήταν κάτι παραπάνω βέβαιο ότι θα αποδομούσε πολιτικά τον ίδιο και το κόμμα του και το 1995 και το 2011-12. Πως λέγεται; Πάντως όχι πολιτική διορατικότητα. Το 1995 έδωσε 9 χρόνια ζωής στο ΠΑΣΟΚ και το 2011 εννέα χρόνια εξαθλίωσης στην Ελλάδα
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΒΙΝΤΕΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΤΑ ΤΟΥ 2011 ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

Να μουν-νύ μωρ έ- να μουν-νύ να μουν νύχτα στο γιαλό

... Διονυσιακά Αποκριάτικα ΤΟΥ ΜΝΙ ΤΟΥ ΛΕΝ ΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΣΟΥΜ ΜΕΡΑΚΛΗ!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου