Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Νίκου Ζαχαριάδη: Η μαζική λαϊκή αυτοάμυνα ΠΡΟΣ ΚΟΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ

θεμ

Ριζοσπάστης, 11/12/1945, σελ. 1
Απ' τη Μακεδονία και Θράκη έρχονται πυκνές συγκεκριμένες πληροφορίες ότι το Μαύρο Μέτωπο κινιέται δραστήρια, ανασυντάσσει, συγκεντρώνει, εξοπλίζει τις δυνάμεις του και δυναμώνει ακόμα πιο πολύ την τρομοκρατική δραστηριότητά του. Ζέρβας και Γρίβας συντονίζουν τις ενέργειές τους, συνδυάζοντάς τες και με τη δουλειά της χωροφυλακής και εθνοφυλακής. Φυσικά οι ξενικός δυνάμεις κατοχής δεν είναι ξένες προς όλη αυτή την πυρετώδη προσπάθεια.
Το συμπέρασμα απ' την κατάσταση αυτή είναι ότι και με τη κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κέντρου η τρομοκρατική δράση του μοναρχοφασισμού – δράση που ενισχύεται υλικά και ηθικά απ' τις ξενικές δυνάμεις κατοχής – όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει είτε να περιοριστεί, μα αντίθετα, θα δυναμώσει – δυναμώνει κιόλας πιο πολύ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή μας επιβάλλει καθήκοντα. Οι 20 σχεδόν μέρες που περάσαν απ' το σχηματισμό της καινούργιας κυβέρνησης φτάνουν για να ξεδιαλύνουν μερικές δημοκρατικές αυταπάτες που δημιούργησε ο ερχομός της. Και σήμερα περισσότερο από πριν, δυναμώνει στις εργαζόμενες μάζες η πεποίθηση ότι μονάχα στις δικές τους δυνάμεις μπορούν και πρέπει να στηρίζονται. Αυτό σημαίνει ότι και για να αντιμετωπίσει και εκμηδενίσει και τη μαυρομετωπίτικη δολοφονική τρομοκρατία ο λαός μόνο στον εαυτό του και τις δυνάμεις τις δικές του πρέπει να υπολογίζει. Η διαπίστωση αυτή, που βγαίνει μόνη της μέσα απ' τα πράγματα μας επιβάλλει μια υποχρέωση: ο εργαζόμενος λαός ενάντια στη μαυρομετωπίτικη τρομοκρατία οργανώνει και αντιτάσσει τη Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνά του. Όπου οργανώθηκε σωστά, δηλαδή μαζικά, παλλαϊκά και έδρασε αποφασιστικά – έχοντας για πρωτοπόρο κομμάτι της τα πιο ψύχραιμα και γερά παλληκάρια, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, στη συνοικία, στο συνοικισμό, στο χωριό – η Μ.Λ.Α έδωσε συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα. Την καλή αυτή πείρα πρέπει να τη γενικεύσουμε σε όλη τη χώρα. Και τότε θα τσακίσουμε το δολοφόνο χέρι της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας.

Άνδρες και γυναίκες, παλληκάρια και κορίτσια, παιδιά και γέροι, όλοι έχουν τη θέση τους στη Μ.Λ.Α. Παντού όπου η χίτικη δολοφονία ή μοναρχοφασίστας ληστής και βιαστής, παντού όπου ο μαυρομετωπίτης τρομοκράτης σηκώνει το οπλισμένο χέρι του -αδιάφορο αν κρατά όπλο, πιστόλι, μαχαίρι, σιδερογροθιά, κλομπ, βούρδουλα, ξύλο είτε πέτρα- για να χτυπήσει πρέπει το χέρι αυτό να πέφτει χάμω μαυρισμένο, σπασμένο, παράλυτο. Κάθε βιαστής οποιοσδήποτε και αν είναι, πρέπει το έγκλημά του να το πληρώνει με τη ζωή του.

Κάθε δημοκρατικός πολίτης, που δέχεται επίθεση από μοναρχοφασίστα τρομοκράτη πρέπει να δίνει την απάντηση που αξίζει. Είναι χίλιες φορές πιο αντρίκιο και δημοκρατικό να δέρνω παρά να δέχομαι καρπαζιές. Γιατί είναι χίλιες φορές πιο χρήσιμο για το λαό, την Ελλάδα, το έθνος και τη Δημοκρατία, το δολοφόνο που έρχεται να μου αφαιρέσει τη ζωή, να τον προλαβαίνω εγώ και να τον ξαπλώνω χάμω. Η άμυνα ενάντια στη δολοφόνα τρομοκρατία του μοναρχοφασισμού με τα ίδια του τα μέσα είναι το πιο άγιο, το πιο ιερό, το πιο απαραβίαστο δημοκρατικό καθήκον. Απ' την άσκηση του καθήκοντος αυτού οι άνθρωποι φαίνονται αν είναι δούλοι για λεύτεροι.

Αν τα λεύτερα έθνη στο δολοφόνο έγκλημα του χιτλεροφασισμού δεν απαντούσαν με τα ίδια και με καλύτερα μέσα, σήμερα θάταν όλα αφανισμένα.

Αυτό που ισχύει για το έθνος ισχύει και για τα άτομα. Γιατί όταν οι δημοκρατικοί πολίτες σαν άτομα ξέρουν να υπερασπίζουν τη ζωή τους τότε είναι σε θέση να σώσουν και τη λευτεριά και τη Δημοκρατία σαν έθνος.

Παντού λοιπόν Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα σαν υπέρτατη δημοκρατική υποχρέωση. Όταν οι άλλοι δε θέλουν, τότε εμείς πρέπει και μπορούμε να σωφρονίσουμε το μοναρχοφασισμό και τη δολοφονική τρομοκρατία του.

***

Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα - Ο σ. Ν. Ζαχαριάδης συσταίνει στους πολίτες

Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα

Ο σ. Ν. Ζαχαριάδης συσταίνει στους πολίτες
 
Παντού όπου η χίτικη δολοφονία ή μοναρχοφασίστας ληστής και βιαστής, παντού όπου ο μαυρομετωπίτης τρομοκράτης σηκώνει το οπλισμένο χέρι του -αδιάφορο αν κρατά όπλο, πιστόλι, μαχαίρι, σιδερογροθιά, κλομπ, βούρδουλα, ξύλο είτε πέτρα- για να χτυπήσει πρέπει το χέρι αυτό να πέφτει χάμω μαυρισμένο, σπασμένο, παράλυτο. Κάθε βιαστής οποιοσδήποτε και αν είναι, πρέπει το έγκλημά του να το πληρώνει με τη ζωή του.

Κάθε δημοκρατικός πολίτης, που δέχεται επίθεση από μοναρχοφασίστα τρομοκράτη πρέπει να δίνει την απάντηση που αξίζει.

Ριζοσπάστης, Τετάρτη 12/12/1945, σελ. 1

(αποτελεί απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη την Τρίτη 11/12/1945)
http://zaxariadis.blogspot.com

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τεχεράνη πάνε για πόλεμο στον περσικό?

«Κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, προειδοποιώντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ θα «αντιδράσουν».
«Εχουμε υπάρξει πάρα πολύ σαφείς, ως προς το ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχθούν να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ», ανέφερε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Διαμήνυσε μάλιστα ότι στην περίπτωση που η Τεχεράνη επιδιώξει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων μεταφέρεται περίπου 40% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν βία».

Ζητά συσκέψεις αρχηγών


Ζητά συσκέψεις αρχηγών
Σύγκληση συσκέψεων των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση με τον Λουκά Παπαδήμο, φέρεται να ζητά ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με επιστολή του στον πρωθυπουργό.

Όπως αποκάλυψε το Bήμα Online, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει να μετέχει στις συσκέψεις και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, ο κ. Καρατζαφέρης φέρεται να προτείνει να γίνουν δύο συναντήσεις, μία πριν την άφιξη της τρόικας με στόχο να καθοριστεί κοινή γραμμή έναντι των δανειστών και μία μετά την άφιξη της τρόικας για την από κοινού αντιμετώπιση των απαιτήσεων των δανειστών.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την επιστολή και το περιεχόμενό της, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επιστολή έχει ήδη κοινοποιηθεί και στους πολιτικούς αρχηγούς και στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εξαλλος ο Μαρινάκης πάει Ρέντη


Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και αναμένεται να βρεθεί στου Ρέντη την Δευτέρα, προκειμένου να μιλήσει με τους ποδοσφαιριστές και όλη την ομάδα και να τους θέσει προ των ευθυνών τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι γύρω από τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού, είναι αποφασισμένος ακόμα και να "τελειώσει" όποιον δεν έχει σκοπό να αλλάξει πρόσωπο στο εγγύς μέλλον, ανεξαρτήτου ονόματος και πρόκειται να τους το ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους στην επίσκεψή του στο προπονητήριο του Ρέντη.

Νεκρός κυνηγός από εκπυρσοκρότηση καραμπίνας φίλου του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 30χρονος κυνηγός από την Δράμα όταν η κυνηγετική καραμπίνα του 28χρονου φίλου του, εκπυρσοκρότησε, με συνέπεια τα σκάγια να πετύχουν τον άτυχο άνδρα και να τον τραυματίσουν θανάσιμα.
Το περιστατικό συνέβη το πρωί στα όρια του νομού Σερρών με το νομό Δράμας έξω από το χωριό Φωτολίβος Σερρών. Οι δύο φίλοι ξεκίνησαν το πρωί για το καθιερωμένο τους κυνήγι της Κυριακής. Στην προσπάθεια του να απεγκλωβίσει την καραμπίνα από τον ώμο του, ο προπορευόμενος 28χρονος κυνηγός, τράβηξε την σκανδάλη. Τα σκάγια βρήκαν τον φίλο του, ο οποίος τον ακολουθούσε.
Ο 30χρονος κυνηγός μεταφέρθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ ο 28χρονος κυνηγός, που βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, κρατείται από το απόγευμα στο αστυνομικό τμήμα Ν.Ζίχνης Σερρών με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πειρατής γίνεται ευγενής και εθνικός ευεργέτης!

Σε χαλεπούς καιρούς, η ψυχολογία του κόσμου φτάνει στο ναδίρ. Η ψυχαγωγία έχει σκοπό να απαλύνει την απελπισία του κόσμου, τον πόνο ή το άγχος.

Ένα είδος ψυχαγωγίας είναι και οι ταινίες.Συνήθως λοιπόν, επιλέγονται θέματα που αφορούν πρόσωπα που έγιναν μεγάλοι και τρανοί αλλά που πέρασαν μεγάλα βάσανα. Έτσι, ..''βλέποντας έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης με τόσο μεγάλα βάσανα,το δικό σου πρόβλημα που δεν έχεις να πάρεις γάλα για το παιδί σου είναι μικρό'', υποστήριξε ο Γιάννης Σμαραγδής, ο δημιουργός του El Greco!!!

Τη φετινή χρονιά, ίσως το φθινόπωρο, θα δούμε τη νέα ταινία του κ. Σμαραγδή με θέμα ένα μεγάλο άνθρωπο που γνώρισε όμως πολλά βάσανα.Το θέμα της ταινίας είναι η πολυτάραχη ζωή ενός όχι και τόσο γνωστού εθνικού ευεργέτη, του Ι.Βαρβάκη, με τίτλο '' Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι''.
Ο Σεμπάστιαν Κοχ ως «πειρατής» Ιωάννης Βαρβάκης, έτσι όπως τον ενσαρκώνει στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
Ο Σεμπάστιαν Κοχ στο ρόλο του Ι.Βαρβάκη

                         

Ήδη, το ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Ι.Βαρβάκη, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης ''Εικόνες του 21ου αι'' είχε μεγάλη επιτυχία.
Ο Βαρβάκης ξεκίνησε ως ...............πειρατής! Δρούσε στο Αιγαίο και  έζησε μια πολυτάραχη , θυελλώδη, και άκρως ενδιαφέρουσα ζωή.
Στην ταινία το ρόλο του ευεργέτη θα παίξει ο Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ, που λέει για το ρόλο του ''Ο Βαρβάκης έχει κάτι να πει στους ανθρώπους σήμερα, γιατί καταλαβαίνει ότι το χρήμα δεν είναι το παν. Πιστεύει ότι έχει πάρει λάθος δρόμο, αρχίζει την εσωτερική αναζήτηση και αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ζωή''!!!

Αυτή η ζωή του ξεκίνησε στα ψαρά με τη γέννησή του το 1745. Η πρώτη του δουλειά ήταν πλοιοκτήτης που λεηλατούσε το Αιγαίο. Τίμησε και με το παραπάνω το παρατσούκλι που του έδωσαν οι συντοπίτες του, γιατί βαρβάκι είναι ένα αρπαχτικό πουλί!
Το 1770 κατετάγη εθελοντής στο ρωσικό ναυτικό, όπου υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ορλόφ έλαβε μέρος στο ρωσικό σχέδιο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.
Μετά την υπηρεσία του στο ρωσικό ναυτικό ο Βαρβάκης έκανε εμπόριο ως ναυτικός υπό ρωσική σημαία.
Στον Βόσπορο συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε στα χειρότερα μπουντρούμια της Πόλης. Δραπέτευσε και κατέφυγε στη Ρωσία. Εφτασε περπατώντας (!) στην Οδησσό, πόλη που έμελλε να εξελιχθεί σε σπουδαίο κόμβο των Ελλήνων της Διασποράς.

Η βαθιά επιθυμία του να συναντήσει την Αικατερίνη την Μεγάλη τον ώθησε να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι του προς την Αγία Πετρούπολη. Τα κατάφερε. Γοήτευσε την αυτοκράτειρα, έγινε προστατευόμενός της. Του προτάθηκε να εγκατασταθεί στο Αστραχάν, όπου το όνομά του, Ιβάν Αντρέιβιτς Βαρβάτσι, συζητείται ακόμη.Παντού ακούγεται το όνομά του: Καμπαναριό Βαρβάκη, Διώρυγα Βαρβάκη, Κανάλι Βαρβάτσι, εκκλησία Βαρβάκη... 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κασπία Θάλασσα, ο Ιωάννης Βαρβάκης ασχολήθηκε με την αλιεία και κατόρθωσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης. Ο λόγος ήταν το χαβιάρι, ο λαϊκός και ως τότε περιφρονημένος τοπικός μεζές. Όταν το δοκίμασε, αντιλήφθηκε αμέσως πόσο περιζήτητο θα μπορούσε να γίνει αυτό το έδεσμα. Το πρόβλημα που έπρεπε να λύσει ήταν η συσκευασία για τη μεταφορά του. Ως τότε το χαβιάρι συντηρούνταν σε σπηλιές, σε σταθερή θερμοκρασία 5-7 βαθμών Κελσίου (η λέξη χαβιάρι προέρχεται από την αγγλική «cave», που σημαίνει σπηλιά).

Η μεταφορά του δεν μπορούσε να γίνει πέραν των μηνών του χειμώνα, γιατί χαλούσε. Ο Βαρβάκης ανακάλυψε την ιδανική συσκευασία: βαρελάκια από ξύλο φλαμουριάς (το οποίο είναι μη πορώδες), μέσα στα οποία τοποθετούσε ένα βότανο που ποτέ δεν αποκάλυψε ποιο ήταν. Κάπως έτσι το χαβιάρι ταξίδεψε στον κόσμο.
Η Μ.Αικατερίνη, όταν έμαθε για την ανακάλυψή του, παραχώρησε στο Βαρβάκη την παγκόσμια διανομή του.
Απόκτησε τίτλους και περιουσία...Παντού τον λατρεύουν κυρίως στο Αστραχάν και μάλιστα γιατί ήταν ένας σοσιαλιστής πριν καν υπάρξει ο σοσιαλισμός. Ο λόγος ήταν επειδή αρνήθηκε να πάρει δουλοπάροικους στη δούλεψή του, αν και είχε το δικαίωμα καθότι ευγενής, και ζήτησε να γίνουν συνεταιρισμοί για να δουλέψει ο κόσμος!!!

Γνώρισε μάλιστα και τον Καποδίστρια και συμμετείχε στην τρίτη βαθμίδα της Φιλικής Εταιρείας και ποτέ δεν χρησιμοποίησε ψευδώνυμο.

Το 1815 μετακόμισε στην πόλη Τανγκαρόγκ με πρόσχημα λόγους υγείας. Στην πραγματικότητα μπορούσε να διευθύνει από εκεί καλύτερα τη μεταφορά των όπλων προς την Ελλάδα, γιατί από το Αστραχάν δεν είχε την κατάλληλη πρόσβαση. Εκεί έχτισε το σχολείο στο οποίο αργότερα θα μαθήτευε ο Αντον Τσέχοφ. Εκεί όμως άρχισαν και τα μεγάλα προβλήματα της ζωής του. 
από τα γυρίσματα της ταινίας


Οι σχέσεις του με την κόρη του ποτέ δεν ήταν καλές, ενώ ο γιος του αποστρατεύτηκε για ψυχικούς λόγους, ως διοικητής λιμενικού.

Το 1824 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου τον υποδέχθηκαν ως σωτήρα. Όχι για πολύ. Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος διχασμός μετά την προσωρινή κυβέρνηση του Ναυπλίου, ο Βαρβάκης προσπάθησε να επιφέρει συμφιλίωση αλλά κανένας δεν τον δέχτηκε, εκτός από τον Κολοκοτρώνη. Ο Ιωάννης Βαρβάκης πρόσφερε πάρα πολλά στον Αγώνα πριν και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.
Αρχικά βοήθησε με πάρα πολλούς τρόπους τις ελληνικές κοινότητες στη Ρωσία και ιδιαίτερα την κοινότητα της πόλης που έμενε. Ο Βαρβάκης με έξοδα δικά του εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Επίσης μέσω του Πατριαρχείου κατάφερε να εξαγοράσει πάρα πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους. Ο Βαρβάκης πάνω απ' όλα βοήθησε τον αγώνα των Ψαριανών, των συμπατριωτών του. Έστειλε τρόφιμα και διάφορα άλλα εφόδια. Μετά την καταστροφή των Ψαρών, το 1824, ήρθε στην Ελλάδα, για να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πρόσφυγες.
Πέθανε στη Ζάκυνθο το 1825. Άφησε με διαθήκη 1.000.000 ρούβλια κληροδότημα για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου, και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. Κατέθεσε τα χρήματα που χρειάστηκαν για την ανέγερσή του σε ρωσική τράπεζα.

Με δική του δωρεά φτιάχτηκε και η κεντρική αγορά που έχει το όνομά του.Επίσης χρηματοδότησε την ανέγερση διδακτηρίου στη Σινασό, την παλιά Ναζιανζό, πατρίδα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
Αυτήν την πραγματική ιστορία της ζωής του Ι.Βαρβάκη που επιγραμματικά αναφέρω εδώ θα δούμε στην ταινία ''Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι''!
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στα ψαρά, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγία Πετρούπολη, στην Αίγινα, στην Πύλο,στην Κρήτη και φυσικά και στο Αστραχάν.
Μια ζωή σαν μυθιστόρημα ήταν η ζωή του Βαρβάκη...Με τα καλά της και τα άσχημά της. Με τις επιτυχίες της και τις αποτυχίες της....Με ευτυχισμένες στιγμές αλλά και δυστυχία....Με πλούτη αλλά και κινδύνους....Μέσα στον πόλεμο που σφυρηλατεί χαρακτήρες, στη ξενιτιά αλλά και στην πατρίδα που ανέδειξε μεγάλους άντρες αλλά και ...........εφιάλτες!!
πηγές! wikipedia

Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Ο/Γ "ΣΤΥΡΑ ΝΤΑΙΜΟΝΤ" στην Αγία Μαρίνα


Απογευματινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ραφήνας, από τον πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ "ΣΤΥΡΑ ΝΤΑΙΜΟΝΤ" Ν.Π. 11835, ότι παρουσίασε βλάβη στο αριστερό χειριστήριο της αριστερής κύριας μηχανής, στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.
Από τη Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης, ενώ τα υπόλοιπα δρομολόγια της γραμμής θα εκτελεστούν από το Ε/Γ-Ο/Γ "ΘΕΟΛΟΓΟΣ - ΕΛΕΝΗ" Ν.Π. 10858.

Βρείτε το σλόγκαν για τη Σκόπελο να τα πάρετε !


Διαγωνισμός ξεκινά στη Σκόπελο με την Τουριστική Επιτροπή να ψάχνει το καινούργιο λογότυπο και σλόγκαν που θα προβάλει το νησί ως επιθυμητό τουριστικό προορισμό. Οι απαιτήσεις του διαγωνισμού είναι μεγάλες όπως και η ευθύνη των διαγωνιζομένων, μιας και το δημιούργημά τους θα «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο και θα έχει στόχο την προσέλευση τουριστών στη Σκόπελο.
Ο σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι η δημιουργία του συμβόλου της Σκοπέλου για την προώθησή της ως επιθυμητού τουριστικού προορισμού. Το λογότυπο και το σλόγκαν θα χρησιμοποιηθεί σε εκστρατείες προώθησης, για αυτό πρέπει να είναι ελκυστικό, έξυπνο και περιεκτικό. Το εκπεμπόμενο μήνυμα πρέπει να είναι θετικό τονίζοντας τα πλεονεκτήματα του νησιού ως επιθυμητού προορισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουριστικής Επιτροπής στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τα σχέδια θα πρέπει να είναι μοναδικά και πρωτότυπα. Θα πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που να περιλαμβάνει ένα λογότυπο και ένα σλόγκαν.
Απαραιτήτως θα πρέπει να αναφέρεται η επωνυμία «Σκόπελος» στην ολοκληρωμένη πρόταση. Κάθε πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ κατά τον σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν η καταλληλότητα και η προσαρμοστικότητα σε όλων των ειδών τα διαφημιστικά μέσα και διαστάσεις. Κάθε συμμετοχή μπορεί να περιλαμβάνει έως δύο προτάσεις.
Το λογότυπο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και μοναδικό και να αντιλαμβάνεται κανείς κοιτάζοντας το, εύκολα, το νόημα της εικόνας, που θα αντιπροσωπεύει τα χαρακτηριστικά του προορισμού, κάνοντας τον επιθυμητό. Επίσης θα πρέπει να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Το σλόγκαν θα πρέπει επίσης να είναι πρωτότυπο και μοναδικό και η φράση που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει έως έξι λέξεις.
Αναφορικά με την παρουσίαση των προτάσεων το λογότυπο θα πρέπει να παραδοθεί ψηφιακά, σε διάσταση όχι μεγαλύτερη από Α4 και όχι μικρότερη από A5 σε 300dpi και η τελική πρόταση θα πρέπει να παραδοθεί σε εικόνα jpeg.
Κάθε πρόταση θα πρέπει να τη συνοδεύει επιστολή, στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά τα ονόματα, τηλέφωνα και email όλων των συμμετεχόντων. Οι τελικές προτάσεις θα πρέπει να στέλνονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: info.skopelos@gmail.com μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2011.
Επιλογή της καλύτερης ιδέας
Η τουριστική επιτροπή του Δήμου Σκοπέλου θα συνεδριάσει αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων και θα επιλέξει την πρόταση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τουριστικής προβολής της Σκοπέλου.
Το έπαθλο για τον νικητή είναι 1.500 ευρώ, ενώ εάν σε κάθε πρόταση συμμετέχουν περισσότεροι του ενός δημιουργού, μοιράζονται μεταξύ τους το έπαθλο.
Πληροφορίες συμμετεχόντων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και εικόνες από μηχανές αναζήτησης και ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους ιστότοπους: www.skopelos.gr, www.skopelos.net, www.skopelosweb.gr, www.skopeloscom.gr, www.skopelos.com, www.skopelosinfo.gr.
Για κάθε επιπλέον διευκρίνιση ή πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν email στη διεύθυνση info.skopelos@gmail.com ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2424350101, 2424350105.
Τα πνευματικά δικαιώματα της πρότασης που θα επιλεχθεί και θα βραβευθεί θα ανήκουν στο Δήμο Σκοπέλου σύμφωνα με το Ν.2239/1994 και ο δημιουργός του ουδεμία απαίτηση θα έχει από το Δήμο Σκοπέλου πέρα των συμφωνημένων που αναφέρονται σε αυτή την ανακοίνωση.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Χριστούγεννα με μεγάλη πτώση του τζίρου στα μαγαζιά της ΣΚΟΠΕΛΟΥ


Μπορεί να πέρασαν τα Χριστούγεννα, αλλά τα μαγαζιά μόνο Χριστούγεννα δεν κατάλαβαν...στην Σκόπελο
Ο τζίρος έπεσε τουλάχιστον 35-40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς τόσο η κίνηση στα μαγαζιά όσο και οι αγορές απλά έχουν μειωθεί.
τα μαγαζιά της παράλιας κατάλαβαν την κρίση ποιο πολύ πάνε τα χρόνια που ο κόσμος γέμιζε τα μαγαζιά στην Σκόπελο τώρα για τα καταστήματα με ρούχα δώρα κλπ
Ο κόσμος πια δεν έχει να αγοράσει και αυτό πρέπει να το καταλάβουν , όσο δύσκολο και αν τους είναι οι πολιτικοί μας, σταματώντας τους φόρους σε κάθετη που μπορεί να φορολογηθεί για να μπορέσουν να τονώσουν έστω και λίγο την οικονομία, πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια.

αχ βρε άτυχη κοπέλα από τα σκατά έφυγες και στα σκατά έπεσες πάλι!

 δεν ήξερες δεν ρώταγες και τώρα γελάνε στην Σκόπελο.....

Νέο Αριστερό ρεύμα : Να συντονίσουμε τους δεκάδες εργατικούς αγώνες σε ένα μεγάλο μέτωπο ανατροπής.Στις 17 Ιανουαρίου θα είναι η πρώτη γενικευμένη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νέο έτος απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση εργοδοσίας-κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, με την κήρυξη της Παναττικής 24-ωρης Απεργίαςαπό τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου. Η πολύμηνη ηρωική απεργία των χαλυβουργών, το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε αγώνες που ξεσπούν, αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες περιπτώσεις εργαζόμενων σε εργοστάσια και επιχειρήσεις (Λουκίσα, Alter, Ελευθεροτυπία, 3Ε Εκτυπωτική, Notos GalleryAlex Pack, Σάκκουλας κ.λπ.) που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, σε καταλήψεις ή απεργίες επειδή δεν πληρώνονται ή γιατί οι εργοδοσίες απολύουν, δεν πληρώνουν και επιδιώκουν να περικόψουν μισθούς και δικαιώματα, ανάγκασε τις ηγεσίες των Εργατικών Κέντρων να πάρουν αυτή την απόφαση. 
Χρειάζεται η απεργία στις 17/1 να πάρει πανεργατικό και πανελλαδικό χαρακτήρα, μπροστά και στα νέα μέτρα που ζητάει η τρόικα και η κυβέρνηση, με μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα και παραπέρα περικοπές. Αυτόν τον αγώνα, της συνολικής αντιπαράθεσης με την επίθεση, της οργάνωσης της ενιαίας και αποφασιστικής πάλης όλης της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να τον ξεδιπλώσει η θλιβερή ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των υποταγμένων και κυβερνητικών δυνάμεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.
Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Απεργία της 17 Ιανουαρίου, προτείνοντας την οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης και της απεργίας συνολικά να την αναλάβουν οι κλάδοι και χώροι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (Χαλυβουργία, Alter, Λούκισα, ΙΓΜΕ, κ.α.). Όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Σωματεία, επιτροπές αγώνα εργαζομένων, συνελεύσεις και πρωτοβουλίες γειτονιών, σύλλογοι φοιτητών, πρέπει να κάνουν τα πάντα για την επιτυχία της απεργίας, κάνοντας ταυτόχρονα σοβαρά βήματα για τον συντονισμό και τη γενίκευση των επιμέρους αγώνων σε επιχειρήσεις και κλάδους. Τώρα όλοι μαζί, πιο δυνατά και αποφασιστικά, για να τους ανατρέψουμε.

«Η κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα τηλεοπτικά μέσα μαζικής εμβέλειας κεντρικός στόχος μιας αλλαγής».«24 ώρες το 24ωρο πλύση εγκεφάλου του ελληνικού λαού»
Με αφορμή την σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – ΔΟΛ
Δήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής 7.1.2012
«Το σίριαλ αλληλοκατηγοριών μεταξύ του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και του ηγέτη του ΔΟΛ εικονογραφούν σε μικρογραφία την έκταση και το βάθος της συνύφανσης του πολιτικού, οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου.

Τα ίδια ακριβώς φαινόμενα σήψης επί κυβέρνησης Καραμανλή, με αποκορύφωμα το σπάσιμο της «ομερτά» που απέκρυβε για χρόνια το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου λόγω της σύγκρουσης υπουργού με ιδιοκτήτη καναλιού, συνεχίσθηκαν επί κυβέρνησης Παπανδρέου και προφανώς συνεχίζονται και σήμερα.
Σήμερα μάλιστα το χαρούμενο φαγοπότι και οι υβριστικοί καυγάδες των πολιτικών και επιχειρηματικών αφεντικών γίνονται με φόντο τους αγώνες και την αγωνία των χιλιάδων πια εργαζόμενων στην ενημέρωση, στον ALTER, στην Ελευθεροτυπία, στον Κόσμο του Επενδυτή, παντού.  
Οι μυστικές συναντήσεις, οι αλληλοεκβιασμοί, τα κόλπα με τα τραπεζικά δάνεια, οι συμμορίες, η μαφιόζικη κουλτούρα, όλα αυτά έχουν αποτελέσει κεντρικό παράγοντα για την παρακμή της χώρας και για την απόκρυψη επί χρόνια της πραγματικότητας από τον λαό που αιφνιδιάσθηκε από την κρίση.
Καμία αλλαγή δεν πρόκειται όχι μόνο να προχωρήσει αλλά ούτε καν να αρχίσει στην Ελλάδα αν δεν μπει τέλος στον έλεγχο της μαζικής ενημέρωσης από κύκλους μεγαλοεπιχειρηματιών.
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής θεωρεί ότι στη δέσμη των κομβικών αιτημάτων για μια ριζοσπαστική ανατροπή –όπως παύση πληρωμών, σύγκρουση με την Ευρωζώνη, εθνικοποίηση τραπεζών – δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα τηλεοπτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας.
Στα πλαίσια ενός καινοτόμου, δημοκρατικού, διαφανούς και πολυφωνικού τοπίου ενημέρωσης, που θα αποκλείει και τα μεγάλα συμφέροντα και το κρατικό μονοπώλιο, τα τηλεοπτικά μέσα μαζικής εμβέλειας μπορούν να περάσουν, με συγκεκριμένους κανόνες, στον έλεγχο θεσμών και συλλογικοτήτων, όπως για παράδειγμα πανεπιστήμια, επιστημονικοί σύλλογοι, οργανώσεις εργαζομένων, συνεταιρισμοί δημοσιογράφων.
Εκεί θα μπορούν και ο ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος Εργολάβων, η Ένωση Εφοπλιστών να έχουν μια ώρα τη βδομάδα σε ένα κανάλι την εκπομπή με τις θέσεις τους, κι όχι όπως σήμερα, κάποια εξέχοντα μέλη τους να κάνουν επί χρόνια 24 ώρες το 24ωρο πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό.
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής καλεί τις δυνάμεις της αριστεράς να συντονίσουμε τον αγώνα μας σε αυτούς τους στόχους, πολύ περισσότερο που η αριστερά έχει αποτελέσει πεδίο συνεχών παρεμβάσεων από τα συγκροτήματα τύπου που θέλουν μια αριστερά που μπορεί να γαυγίζει όσο θέλει, φτάνει να μη δαγκώνει».

Πηγή:www.tometopo.gr

Απίστευτο ιατρικό περιστατικό στη Ρόδο..Γυναίκα έκανε σεξ με σκύλο και "κόλλησαν"...

Σοκ στη Ρόδο από το περιστατικό που άφησε άφωνη την τοπική κοινωνία…

Θέμα έχει γίνει στην Ρόδο το νέο που ήρθε από το Ιατρικό Κέντρο της περιοχής.

Γνωστή κυρία σε περιοχή της Ρόδου ήρθε σε σεξουαλική επαφή με το σκύλο της και μάλιστα το απολάμβανε τόσο που......
οι φωνές της ξεσήκωσαν τον περίγυρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ποτέ δεν είχε δώσει δικαίωμα για κάτι τέτοιο και ήταν πραγματικό σοκ για την τοπική κοινωνία όταν μετά από τηλεφώνημά της ειδοποίησε ασθενοφόρο να την μεταφέρει στο Ιατρικό Κέντρο της περιοχής γιατί είχε κολλήσει με το σκύλο…
Ο γιατρός έκθαμβος από το θέαμα προσπάθησε να βοηθήσει την κυρία κάτι όμως που κατέστη αδύνατο αφού μετά από ώρα χρειάστηκε να γίνει ένεση στον προικισμένο σκύλο για να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.
πηγή

Το βαπόρι απ' την Περσία... (BINTEO)

Το βαπόρι απ' την Περσία... (BINTEO)

Στις 8 Ιανουαρίου του 1977 οι λιμενικές αρχές εντόπισαν στο υπό κυπριακή σημαία μότορσιπ «Γκλόρια» 11 τόνους κατεργασμένου χασίς.
Η ποσότητα αυτή χασίς είχε κρυφτεί μεταξύ κεντημάτων και ήταν από τις μεγαλύτερες που κατασχέθηκαν ποτέ στα παγκόσμια χρονικά. Η είδηση έφτασε και στ’ αυτιά του σπουδαίου στιχουργού και συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος σύντομα δημιουργεί το πολύ γνωστό λαϊκό τραγούδι «Το βαπόρι από την Περσία».
Οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τον πλοίαρχο Νίκο Ξανθόπουλο και τους ναυτικούς του πλοίου, όλοι Έλληνες εκτός δύο που ήταν Τούρκοι υπήκοοι. Οι άντρες του λιμενικού έκαναν χρήση καπνογόνων προκειμένου να ξετρυπώσουν τους κρυμμένους ναυτικούς. Στο «Γκλόρια» εντοπίστηκαν επίσης 2 πιστόλια τύπου Μπράουνινγκ και 500 σφαίρες.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως αργότερα, ο πλοίαρχος του «Γκλορια», Νίκος Ξανθόπουλος ή «Κάπταιν Νικ», φέρεται να ήταν συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών DEA, και η σύλληψη του «Γκλόρια» να ήταν «στημένη» υπόθεση -όπως επισημαίνει και ο Τσιτσάνης στο τραγούδι του - η οποία ήρθε σε πέρας σε συνεργασία με τα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου. Οι αρχές φρόντιζαν ούτως ώστε η σύλληψη των φορτίων να γινόταν με αληθοφανή τρόπο, ούτως ώστε να μην εκτεθεί ο Κάπταιν Νικ και έτσι, τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.
Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε ως αμοιβή για τη μεγάλη επιτυχία 7.800.000 δρχ., από τα οποία Κάπταιν Νικ πήρε 1.500.000 δρχ. και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν μεταξύ αξιωματικών.
Το τραγούδι του Τσιτσάνη έγινε εμπορική επιτυχία πριν καν κυκλοφορήσει σε δίσκο, αφού παρουσιαζόταν στο πάλκο του «Σκοπευτηρίου» όπου εμφανιζόταν τότε ο Τσιτσάνης με την Λιζέτα Νικολάου. «Το βαπόρι απ’ την Περσία» ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία του αγαπημένου συνθέτη, ο οποίος πέθανε το 1984.


Το τραγούδι
Το βαπόρι απ’ την Περσία
πιάστηκε στην Κορινθία
Τόννοι έντεκα γεμάτο
με χασίσι μυρωδάτο
Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια
Βρε κουρνάζε μου τελώνη
τη ζημιά ποιός τη πληρώνει
Και σ’ αυτή την ιστορία
μπήκαν τα λιμεναρχεία
Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια
Ήταν προμελετημένοι
καρφωτοί και λαδωμένοι
Δυο μεμέτια, τα καημένα,
μεσ’ στο κόλπο ήταν μπλεγμένα
Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια.

Πηγή: tvxs

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ


Άρθρο 1
 Α. 1.Γενικές αρχές
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Π. Δ. 410/95, μπορούν να εκδίδονται τοπικές κανονιστικές αποφάσεις και να καθορίζονται οι όροι για τη χρήση και λειτουργία των οδών, των πεζοδρομίων, των πλατειών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

2.Σχετική Νομοθεσία

1.Π.Δ. 410/95
2.N. 1080/1980
3.Ν. 1491/1984
4.Ν. 1043/1980
5.Ν. 1577/1985 άρ.19του
6.Απόφαση 78753 / 14573 / 86 του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
7.Ν. 2696/99 «περί Κ.Ο.Κ.»άρ.34,47και48
8.Ν. 1828/89
9.Ν. 1900/90
10.Ν. 1337/83άρ.17,παράγραφος4
11.Π.Δ. 6/21.8.1998–Φ.Ε.Κ.195Α
12.Ν. 1337/1983άρ.6
13.Ν. 2300/95
14.Ποιν. Κώδικας αρ.292 παρ 1.

3.:Έκταση εφαρμογής 

Ο παρών κανονισμός αφορά:
Α) Την χρήση κοινοχρήστων χώρων σε όλη την έκταση του Δήμου Χανίων.
Β) Την προσωρινή ή πλέον μακροχρόνια κατάληψη του Κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα και κάθε άλλου σχετικού λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, εμπορεύματα, οικοδομικά υλικά, περίπτερα πώλησης διαφόρων ειδών, φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων, δημιουργία προσωρινών εργοταξίων και άλλες χρήσης που θα απαιτηθεί να παραχωρηθούν στο μέλλων.

4.:Ορισμός Κοινόχρηστου χώρου

Όπου αναφέρεται στο παρόντα κανονισμό «κοινόχρηστος χώρος» εννοείτε ο κάθε είδους κοινόχρηστος χώρος κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων (Νόμος 1080/1980) όπως ισχύουν κάθε φορά.
Η οριοθέτηση του παραχωρουμένου χώρου διενεργείται από αρμόδιες επιτροπές, αποτελούμενες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, όπως θα ορίζονται κατ’ έτος με απόφαση Δημάρχου, συντασσομένου αναλόγου πρακτικού οριοθέτησης.
Εάν οι αιτούμενοι χώροι τόσο του συγκεκριμένου καταστήματος όσο και των παρακείμενων παραμένουν ίδιοι και δεν υπάρχει αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η άδεια χορηγείται από την Δ/νση Οικονομικών Υπ/σιών χωρίς νεότερο πρακτικό.
Η οριοθέτηση χώρου σε οδούς πλατείες και πεζοδρόμια για παρεμπόδιση κυκλοφορίας ή διακοπή της γίνεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

5. Σκοποί.

Στόχος του παρόντα κανονισμού είναι να ρυθμιστούν οι χρήσεις των κοινοχρήστων χώρων έτσι ώστε να επιτευχθεί ή όσο το δυνατόν καλύτερη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
Η διευκόλυνση της κίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Η πρόληψη κινδύνων που δημιουργούνται με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση αντικειμένων σε οδούς πεζοδρόμια κ.λ.π.
Η αισθητική προστασία και βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων.

6. Αρμοδιότητες.

  Για την εφαρμογή του παρόντος ανατίθενται οι παρακάτω αρμοδιότητες:
Α) Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών χορηγεί όλες τις απαραίτητες άδειες.
Β) Η Δημοτική Αστυνομία ελέγχει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και ζητεί την συνδρομή κάθε άλλης Δημόσιας Αρχής που έχει οποιαδήποτε συναρμοδιότητα.
Γ) Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών χορηγεί κάθε είδους εγκρίσεις, ή «σύμφωνη γνώμη» για την χορήγηση της Άδειας Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου ή διακοπής και παρεμπόδισης κυκλοφορίας.
Δ) Η Δημαρχιακή Επιτροπή επιλύει κάθε διαφορά που ανακύπτει από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού και παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση και συμπλήρωση του παρόντα κανονισμού.

Άρθρο 2

 Α. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης  τραπεζοκαθισμάτων
Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και άλλων στοιχείων.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των τραπεζοκαθισμάτων ή και λοιπών λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων εξοπλισμού (εφ’ όσον το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες των χώρων), οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια τραπεζοκαθισμάτων αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Η παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστου χώρου για την υπαίθρια λειτουργία των καταστημάτων αφορά μόνο στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ενός κινητού πάγκου εργασίας μεγίστων διαστάσεων 1.00 Χ 1.00 τ.μ. και ύψους μέχρι 80 εκ.. Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Β.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για τραπεζοκαθίσματα κοινόχρηστους χώρους.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε χώρους που παραχωρούνται τραπεζοκαθίσματα.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας καταστήματος στην οποία να προβλέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ.  Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε.  Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γραφείου του Παλιάς Πόλης για την  περιοχή Παλιάς Πόλης ή της Δ/νσης  Πολεοδομίας του Δήμου για τις περιοχές που ισχύουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης.
Στ. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Ζ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων και εξυπηρετούν την λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Β. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

1. Η άδεια τοποθέτησης σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους, που έχουν παραχωρηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χορηγείται σύμφωνα με το Ν. 1080/80, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά, από το Δήμο Χανίων, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπ/σιων.
Η άδεια αφορά σε σκιάδια, φωτιστικά (σε περίπτωση που ο φωτισμός του κοινόχρηστου χώρου δεν επαρκεί για τη βραδινή λειτουργία του καταστήματος), ανθοδόχες, πινακίδες ή και άλλα στοιχεία που εξυπηρετούν τη λειτουργία ή τον εξωραϊσμό των χώρων των τραπεζοκαθισμάτων.
Όλα τα στοιχεία, στα οποία αναφέρεται η άδεια, τοποθετούνται μέσα στα όρια του παραχωρημένου χώρου και σε καμιά περίπτωση δε δημιουργούν περιχαρακωμένες περιοχές, μετατρέποντας τον κοινόχρηστο χώρο σε ιδιωτικό. Επίσης, δεν επιτρέπεται να τροποποιούν ή να προξενούν φθορές σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο διαμόρφωσης ή φύτευσης.

2.Η μορφή των στοιχείων, καθορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:
Όσον αφορά στα σκιάδια, στις περιπτώσεις που η μορφή δεν ορίζεται με άλλο τρόπο, άδεια θα χορηγείται μόνον αν αυτή αναφέρεται σε ομπρέλες. Αυτές πρέπει να έχουν απλό σχήμα, να μην είναι υπερμεγέθεις, να μην έχουν διαφημίσεις και η στήριξή τους να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα απομάκρυνσής τους όταν αυτό απαιτείται.
Για τα λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία, πέραν των σκιαδίων, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν πρόταση, που θα εγκρίνεται από τα αρμόδια τμήματα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Στις περιπτώσεις που η άδεια αφορά σε πλατείες ή χώρους όπου τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν αξιόλογη έκταση, ή και σε ευαίσθητα από άποψη περιβάλλοντος σημεία της πόλης, τόσο η μορφή των σκιαδίων όσο και των υπόλοιπων λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων θα προκύπτει μετά από συνολική μελέτη που εκπονείται από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπ/σιων. Μέχρι την εκπόνηση, η άδεια θα χορηγείται κατά περίπτωση από την αρμόδια Υπηρεσία.

3. Αιτήσεις για χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων, σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, υποβάλλονται στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπ/σιων και να συνοδεύονται απαραίτητα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Τοπογραφικό διάγραμμα του κοινοχρήστου χώρου, όπου εντάσσεται ο παραχωρημένος χώρος τραπεζοκαθισμάτων του αιτούντος, σε κλίμακα 1:200, στο οποίο θα σημειώνονται το περίγραμμα του συγκεκριμένου χώρου τραπεζοκαθισμάτων, το εμβαδόν και οι διαστάσεις του, οι προβολές των σκιαδίων, των φωτιστικών, των ζαρντινιέρων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων για τα οποία ζητείται άδεια, τα περιγράμματα τουλάχιστον των όμορων παραχωρημένων χώρων των άλλων καταστημάτων, οι προβολές των σκιαδίων και άλλων στοιχείων τους καθώς και τα σημεία λήψης φωτογραφιών.
Φωτογραφίες όλων των απόψεων του κοινοχρήστου χώρου.
Φωτογραφίες, σχέδια (κάτοψη, τομή, όψη, σε κλίμακα 1:50 των σκιαδίων) και σχέδια των λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων, σε κλίμακα 1:10 έως 1:20, στα οποία θα φαίνονται οι διαστάσεις, τα υλικά, η χρωματική πρόταση και ο τρόπος στήριξης.
Δήλωση μηχανικού για τη στατική επάρκεια των σκιαδίων ή άλλων κατασκευών για τις οποίες αυτή απαιτείται.
Ηλεκτρολογική μελέτη για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, η οποία θα εκπονείται από ηλεκτρολόγο, κάτοχο άδειας ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, στην οποία θα απεικονίζονται και θα περιγράφονται όλες οι εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του φωτιστικού, το οποίο πρέπει να είναι στεγανό για λόγους ασφαλείας.
Για πιθανές τομές σε δρόμο ή πεζοδρόμια (που θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών) απαιτείται άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 47 και 48 του Ν. 2696/99 «περί Κ.Ο.Κ.», η οποία χορηγείται από τη Δ/νση Τεχ/κων Υπ/σιων – Τμήμα Ηλεκ/σμου. Η αποκατάσταση των ανωτέρω επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.
Ο έλεγχος και η έγκριση της ηλεκτρολογικής μελέτης θα διενεργείται από το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού στο οποίο αυτή θα αποστέλλεται.
Ειδικό έντυπο αδείας το οποίο θα παραλαμβάνεται από την Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και το οποίο θα συμπληρώνεται από Μηχανικό.
Αντίγραφο τριπλοτύπου είσπραξης δυνητικού τέλους χορήγησης ή ανανέωσης  αδείας σκιαδιού και λοιπών στοιχείων. 

Γ. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης εμπορευμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των εμπορευμάτων, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν την απαιτούμενη άδεια από το Δήμο. Στην άδεια εμπορευμάτων αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Γ.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για εμπορεύματα κοινόχρηστους χώρους.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση  εμπορευμάτων.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση εμπορευμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας καταστήματος με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που τυχόν έχει χορηγηθεί.
Δ.  Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε.  Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γραφείου του Παλιάς Πόλης για την  περιοχή Παλιάς Πόλης ή της Δ/νσης  Πολεοδομίας του Δήμου για τις περιοχές που ισχύουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης.
Στ. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Ζ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των εμπορευμάτων και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Δ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου σε περίπτερα.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων σε περίπτερα.
1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, γύρω από τα περίπτερα των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των διαφόρων αντικειμένων, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου  αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Δ.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων γύρω από τα περίπτερα.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση  εμπορευμάτων και άλλων λειτουργικών στοιχείων γύρω από τα περίπτερα.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση εμπορευμάτων και άλλων λειτουργικών στοιχείων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας περιπτέρου  με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει & άδεια πώλησης τυποποιημένων προϊόντων σύμφωνα με την ΥΑ  Αιβ /8577/1983 (ΦΕΚ 526/Β/1983) αρ.47.
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ. Φωτοτυπία εγγράφου Φορολογικής Αρχής με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Στ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του περιπτέρου, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου πίσω από το περίπτερο αν υπάρχει, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Ε. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου με οικοδομικά υλικά.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος μηνιαίο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των οικοδομικών υλικών (εφ’ όσον το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες των χώρων), οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια οικοδομικών υλικών αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν οικοδομικά υλικά, ισχύουν μέχρι την ρητή ημερομηνία για την οποία έχουν εκδοθεί. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα οικοδομικά υλικά.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οικοδομικών υλικών σε παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους εφόσον δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση πεζών και οχημάτων.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση οικοδομικών υλικών στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο εφ’ όσον υπάρχει πιθανότητα να παρασυρθούν από τα όμβρια νερά. Οικοδομικά υλικά τοποθετούνται σε κοινόχρηστο χώρο μόνον σε συσκευασίες (παλέτες, κάδους, ‘κονταίινερ’ κ.λ.π.)

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών.
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών υποβάλλονται στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια Οικοδομής ή Άδεια μικροεπισκευών με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ. Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας, Δημοτική Αστυνομία, και του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης & Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου.
Ε. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Στ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται στο Δημοτικό Ταμείο, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Στ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Εκδηλώσεις προσωρινού χαρακτήρα.

Οι προσωρινές άδειες κατάληψης  κοινοχρήστων χώρων για την διενέργεια μουσικοχορευτικών  εκδηλώσεων, εγκαίνια καταστημάτων κ.λ.π. θα εκδίδονται από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπ/σιων, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Απαραίτητη είναι προσκόμιση της έγκρισης διακοπής ή παρεμπόδισης κυκλοφορίας που εκδίδεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο  Ζ του παρόντος Κεφάλαιο.
Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση, ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της εκδήλωσης & κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας.
Για την χορήγηση της άδειας απαιτείται έγκριση της Δημαρχιακής Επιτροπής κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Υπηρεσίας, Δημοτική Αστυνομία, και του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης & Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου.
Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το πενθήμερο με δυνατότητα ανανέωσης για μια φορά ακόμα . Στον ίδιο φορέα δεν θα χορηγούνται παραπάνω από τέσσερις  (4) άδειες τον χρόνο.
    Τα περίπτερα και κάθε είδους κινητές κατασκευές ,που θα τοποθετούν οι φορείς πρέπει να είναι καλαίσθητες & οι διαστάσεις τους να μην είναι μεγαλύτερες από 1Χ1,5 μ. Οι παραχωρούμενοι κοιν. χώροι δεν θα υπερβαίνουν τους τρεις (3).
     Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
     Οι φορείς είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας του παραχωρούμενου χώρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφορτίζονται με την επιτήρηση των χώρων που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις & στις περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών θα ζητείται από τους οργανωτές το κόστος αποκατάστασης.
     Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου από Διαφήμιση. 
     Δεν χορηγούνται άδειες διανομής διαφημιστικών εντύπων & απαγορεύεται η διανομή αυτών από τους χώρους που παραχωρούνται για εκδηλώσεις προς αποφυγή ρύπανσης .
     Στις άδειες που θα χορηγούνται ατελώς, για κοινωνικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, δεν θα επιτρέπεται η διενέργεια εμπορικής διαφήμισης. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνεται άμεση βεβαίωση της παράβασης στις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις.
     Στις εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση προϊόντων & την προβολή εμπορικών μηνυμάτων ,το τέλος καθορίζεται από την ισχύουσα κάθε χρόνο ΠΔΣ για τα τέλη διαφήμισης.
     Οι άδειες χορηγούνται αποκλειστικά & μόνο για την προβολή μηνυμάτων και απαγορεύεται ρητά η πώληση προϊόντων & εμπορευμάτων.                     
     Στους χώρους που υπάρχει συνυπευθυνότητα με άλλους φορείς ,είναι απαραίτητο να προσκομίζεται ή σύμφωνη γνώμη του άλλου φορέα (Λιμενικό Ταμείο, άδεια από Αστυνομικό Τμήμα  κλπ).
     Οι προσωρινές άδειες για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων.
    Για τις εκδηλώσεις που γίνονται από Δημόσιους φορείς ή Πολιτικά κόμματα με εκπαιδευτικό Πολιτιστικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα εξετάζονται κατά περίπτωση από την Δημαρχιακή Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν1491/84

Ζ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων

     Οι προσωρινές άδειες διακοπής ή παρεμπόδισης κυκλοφορίας για την φορτοεκφόρτωση κάθε είδους βαρέων αντικειμένων θα εκδίδονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου ,που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα .
     Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τα είδη που θα διακινηθούν, ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της διακοπής κυκλοφορίας & κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας .
     Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το πεντάωρο  με δυνατότητα παράτασης, μετά από αιτιολογημένη αίτηση και την καταβολή αντίστοιχου τέλους.
     Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων από παράπλευρες οδούς και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
     Οι προσωρινές άδειες για την παρεμπόδιση ή διακοπή κυκλοφορίας χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
     Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Διακοπής ή παρεμπόδισης  κυκλοφορίας.
    Η άδεια χορηγείτε μετά από την καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων είναι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου σε περίπτωση διάθεσης των οχημάτων τους (γερανοί, πρέσες  ετοίμου σκυροδέματος, φορτηγά μεταφοράς μηχανήματα έργων κ.λ.π.) για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια διακοπής κυκλοφορίας σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 12 του ΚΟΚ  και τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του αρ. 292 του Ποινικού Κώδικα.
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων ή λόγω έκτακτης ανάγκης.
Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παρεμπόδισης ή διακοπής κυκλοφορίας, υποβάλλονται στο αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού-Φ.Σηματοδότησης-Οδοσήμανσης.Η. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για την προσωρινή λειτουργία εργοταξίου.

1.Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου θα εκδίδονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα .
Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του εργοταξίου, του επιβλέποντος Μηχανικού, του Τεχνικού Ασφαλείας,  ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της δημιουργίας του εργοταξίου και κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας .
Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το μήνα  με δυνατότητα παράτασης, μετά από αιτιολογημένη αίτηση και την καταβολή αντίστοιχου τέλους.
Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ των κανονισμών Υγιεινής & Ασφάλειας Εργαζομένων σ’ αυτά και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. Στην αίτηση του ο ενδιαφερόμενος αναφέρει τα μέτρα σηματοδότησης που θα λάβει  για την προστασία πεζών και οχημάτων και την αποτροπή ατυχημάτων.
Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων από παράπλευρες οδούς και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Διακοπής ή παρεμπόδισης  κυκλοφορίας.
    Η άδεια χορηγείτε μετά από την καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων είναι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου σε περίπτωση διάθεσης των οχημάτων τους (γερανοί, πρέσες  ετοίμου σκυροδέματος, φορτηγά μεταφοράς μηχανήματα έργων κ.λ.π.) για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια διακοπής κυκλοφορίας και άδεια κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 12 του ΚΟΚ  και τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του αρ. 292 του Ποινικού Κώδικα.
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων ή λόγω έκτακτης ανάγκης (θεομηνίας).
Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παρεμπόδισης ή διακοπής κυκλοφορίας, υποβάλλονται στο αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού-Φ.Σηματοδότησης-Οδοσήμανσης.
2. Η αστυνόμευση των παραπάνω εργοταξίων συνίσταται στην παρακολούθηση και εποπτεία για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των έργων.
3.Οι παραπάνω υπηρεσία προτείνει  στον κύριο του έργου τα αναγκαία μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, για την αποτροπή κινδύνων για τους πεζούς και τα οχήματα

Άρθρο 3

 Παραβάσεις - Πρόστιμα
Α.1. Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης –υπερβάσεων αδειών κατάληψης, κοινοχρήστων χώρων, των οποίων έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, καταλογίζεται σε βάρος του υπόχρεου με απόφαση του Δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης. Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση του χώρου, του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν.1828/89.
Σε περίπτωση τοποθέτησης:
α. μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που καθορίζεται ετησίως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία καθορίζει τα ετήσια τέλη Κοινοχρήστων χώρων, σε βάρος του Κ.Α. 152.9.γ του Προϋπολογισμού και ανακαλείται η τυχών χορηγηθείσα άδεια μουσικής του καταστήματος,
β. αυθαίρετων κατασκευών και αποθήκευσης τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού, επιβάλλεται η ποινή της ανάκλησης αδείας και οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του Ν. 1900/90 κυρώσεις.
Όταν διαπιστώνεται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου καθ’ υποτροπή και μετά την επιβολή των νομίμων κυρώσεων, δεν νομιμοποιείται ο αυθαίρετος χρήστης στην χορήγηση αδείας κατάληψης του ιδίου χώρου. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν ποτέ να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων το χρονικό διάστημα της αυθαιρέτου χρήσης.
Α.2. Στοιχεία λειτουργικά ή διακοσμητικά και σκιάδια που τοποθετούνται χωρίς άδεια σε χώρους παραχωρημένους για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θεωρούνται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου. Μετά τη διαπίστωση της παράβασης, από τη Δημοτική Αστυνομία θα εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται από το Ν.1337/83 ‘περί αυθαιρέτων κατασκευών και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες, σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 4 σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 6/21.8.1998 –Φ.Ε.Κ. 195Α -, τα οποία θα συνεχίζουν να επιβάλλονται κάθε χρόνο,  εφ’ όσον διαρκεί η παραμονή του αυθαιρέτου –άρθρο 2 και 3 του παραπάνω νόμου-, ενώ οι κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ίδιου Ν.1337/1983.
Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία, ασκείται ποινική δίωξη εναντίον των παραβατών.
Σε περιπτώσεις διαφωνίας προβλέπεται η κατάθεση ένστασης σε προθεσμία 30 ημερών, ή αντί αυτής, σε περιπτώσεις αποδοχής της έκθεσης αυτοψίας, αίτηση, σύμφωνα με το Ν. 2300/95 και μείωση των προστίμων κατά 30% μέχρι το ελάχιστο ποσό των 100.000 δρχ.

Μεταβατικές διατάξεις

Β1. Όσον αφορά στην παραχώρηση του κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων, κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του κανονισμού η προθεσμία υποβολής της αίτησης θα ισχύει από την έκδοση του κανονισμού έως 31/5/2001.

Β2. Όσον αφορά στις άδειες τοποθέτησης λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων εξοπλισμού των κοινόχρηστων χώρων, που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, σε περιπτώσεις όπου έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες χωρίς άδεια, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται όταν δεν έχει κατατεθεί η αίτηση χορήγησης ως τις 31/05/2001.

Άρθρο 4
 Α. Τη μη παραχώρηση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στις κάτωθι περιπτώσεις:
    α)   Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια στα οποία δεν παραμένει ελεύθερος ικανός χώρος (ελάχιστο 1,2 μέτρα) για την ασφαλή διέλευση πεζών και κυρίως αμαξιδίων ΑΜΕΑ κ,λ,π,
    β)    Σε όλο το μήκος των κεντρικών οδών και από τις δύο πλευρές τους:
        Παπανδρέου, Κυδωνίας, Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Τζανακάκη, Αποκορώνου και Δασκαλογιάννη.
    γ)    Στις νησίδες των οδών.
δ)     Σε πεζοδρόμια πλάτους κάτω των 1,5 μέτρων.
Β.    Δεν παραχωρείται επίσης κοινόχρηστος χώρος στις εξής κατηγορίες    καταστημάτων:
    α)    Εμπορίας & ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, εξοπλισμού βαρέως τύπου.
β)    Στα καταστήματα τροφίμων, όπως αυτά αναφέρονται στα άρθρα 43, 44, 45 & 48 της ΑΙΒ/8577/8-9-83 Υγειονομικής Διάταξης.
γ)    Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για τοποθέτηση ψυγείων, ανθρωποζυγών και ψυχωμένων πάγκων.
δ)    Απαγορεύεται η ανάρτηση εμπορευμάτων επί των προσόψεων καταστημάτων και κάθε είδους άλλης κατασκευής.
Εξαιρούνται τα καταστήματα της οδού Σκρύδλωφ (Στιβανάδικα) από την οδό Χάληδων μέχρι την οδό Τσουδερών.
    Στις ανωτέρω περιπτώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ν. 1828/89 & 1900/90, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο συντελεστή που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.
Γ.    Εκεί όπου επιτρέπεται η χρήση θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος εμβαδού:
α)     Παραχωρείτε κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 0,40 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.
β)    Παραχωρείτε κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χώρος ικανός για την ασφαλή διέλευση των πεζών όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4α αυτού του άρθρου.
γ)      Στα πάρκα και στις πλατείες αποφασίζει κατά περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων.
δ)     Προκειμένου περί εξωτερικών στοών κτιρίων (παρόδιες στοές), πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.

Άρθρο 5

 Ισχύς του Κανονισμού
α)     Η παρούσα απόφαση θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα εκάστοτε εκδιδόμενα     διατάγματα χρήσεων γης.
β)    Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την τελευταία δημοσίευση του.
     Ο ανωτέρω κανονισμός να δημοσιευθεί μία φορά σε μία τοπική Εφημερίδα.
Επακολουθεί μικρή συζήτηση και τέλος αφού δεν υπήρξε αντίρρηση
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αφού άκουσε τα παραπάνω έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 106 του Π.Δ/τος 410/95 περί Δ.Κ.Κ.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Άρθρο 1
 Α. 1.Γενικές αρχές
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Π. Δ/γματος 410/95, μπορούν να εκδίδονται τοπικές κανονιστικές αποφάσεις και να καθορίζονται οι όροι για τη χρήση και λειτουργία των οδών, των πεζοδρομίων, των πλατειών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

2.Σχετική Νομοθεσία
15.Π.Δ410/95
16.N.1080/1980
17.Ν1491/1984
18.Ν.1043/1980
19.Ν.1577/1985άρ.19του
20.Απόφαση78753/14573/86τουΥπουργούΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
21.Ν.2696/99«περίΚ.Ο.Κ.»άρ.34,47και48
22.Ν.1828/89
23.Ν.1900/90
24.Ν.1337/83άρ.17,παράγραφος4
25.Π.Δ.6/21.8.1998–Φ.Ε.Κ.195Α
26.Ν.1337/1983άρ.6
27.Ν.2300/95
28.Ποιν.Κώδικαςαρ.292παρ1.

3.:Έκταση εφαρμογής 
Ο παρών κανονισμός αφορά:
Α) Την χρήση κοινοχρήστων χώρων σε όλη την έκταση του Δήμου Χανίων.
Β) Την προσωρινή ή πλέον μακροχρόνια κατάληψη του Κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα και κάθε άλλου σχετικού λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, εμπορεύματα, οικοδομικά υλικά, περίπτερα πώλησης διαφόρων ειδών, φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων, δημιουργία προσωρινών εργοταξίων και άλλες χρήσης που θα απαιτηθεί να παραχωρηθούν στο μέλλων.

4.:Ορισμός Κοινόχρηστου χώρου
Όπου αναφέρεται στο παρόντα κανονισμό «κοινόχρηστος χώρος» εννοείτε ο κάθε είδους κοινόχρηστος χώρος κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων (Νόμος 1080/1980) όπως ισχύουν κάθε φορά.
Η οριοθέτηση του παραχωρουμένου χώρου διενεργείται από αρμόδιες επιτροπές, αποτελούμενες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, όπως θα ορίζονται κατ’ έτος με απόφαση Δημάρχου, συντασσομένου αναλόγου πρακτικού οριοθέτησης.
Εάν οι αιτούμενοι χώροι τόσο του συγκεκριμένου καταστήματος όσο και των παρακείμενων παραμένουν ίδιοι και δεν υπάρχει αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η άδεια χορηγείται από την Δ/νση Οικονομικών Υπ/σιών χωρίς νεότερο πρακτικό.
Η οριοθέτηση χώρου σε οδούς πλατείες και πεζοδρόμια για παρεμπόδιση κυκλοφορίας ή διακοπή της γίνεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

5. Σκοποί.
Στόχος του παρόντα κανονισμού είναι να ρυθμιστούν οι χρήσεις των κοινοχρήστων χώρων έτσι ώστε να επιτευχθεί ή όσο το δυνατόν καλύτερη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
Η διευκόλυνση της κίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Η πρόληψη κινδύνων που δημιουργούνται με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση αντικειμένων σε οδούς πεζοδρόμια κ.λ.π.
Η αισθητική προστασία και βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων.

6. Αρμοδιότητες.
  Για την εφαρμογή του παρόντος ανατίθενται οι παρακάτω αρμοδιότητες:
Α) Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών χορηγεί όλες τις απαραίτητες άδειες.
Β) Η Δημοτική Αστυνομία ελέγχει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και ζητεί την συνδρομή κάθε άλλης Δημόσιας Αρχής που έχει οποιαδήποτε συναρμοδιότητα.
Γ) Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών χορηγεί κάθε είδους εγκρίσεις, ή «σύμφωνη γνώμη» για την χορήγηση της Άδειας Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου ή διακοπής και παρεμπόδισης κυκλοφορίας.
Δ) Η Δημαρχιακή Επιτροπή επιλύει κάθε διαφορά που ανακύπτει από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού και παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση και συμπλήρωση του παρόντα κανονισμού.

Άρθρο 2

 Α. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης  τραπεζοκαθισμάτων
Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και άλλων στοιχείων.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των τραπεζοκαθισμάτων ή και λοιπών λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων εξοπλισμού (εφ’ όσον το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες των χώρων), οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια τραπεζοκαθισμάτων αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Η παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστου χώρου για την υπαίθρια λειτουργία των καταστημάτων αφορά μόνο στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ενός κινητού πάγκου εργασίας μεγίστων διαστάσεων 1.00 Χ 1.00 τ.μ. και ύψους μέχρι 80 εκ.. Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Β.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για τραπεζοκαθίσματα κοινόχρηστους χώρους.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε χώρους που παραχωρούνται τραπεζοκαθίσματα.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας καταστήματος στην οποία να προβλέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ.  Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε.  Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γραφείου του Παλιάς Πόλης για την  περιοχή Παλιάς Πόλης ή της Δ/νσης  Πολεοδομίας του Δήμου για τις περιοχές που ισχύουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης.
Στ. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Ζ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων και εξυπηρετούν την λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Β. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

1. Η άδεια τοποθέτησης σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους, που έχουν παραχωρηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χορηγείται σύμφωνα με το Ν. 1080/80, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά, από το Δήμο Χανίων, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπ/σιων.
Η άδεια αφορά σε σκιάδια, φωτιστικά (σε περίπτωση που ο φωτισμός του κοινόχρηστου χώρου δεν επαρκεί για τη βραδινή λειτουργία του καταστήματος), ανθοδόχες, πινακίδες ή και άλλα στοιχεία που εξυπηρετούν τη λειτουργία ή τον εξωραϊσμό των χώρων των τραπεζοκαθισμάτων.
Όλα τα στοιχεία, στα οποία αναφέρεται η άδεια, τοποθετούνται μέσα στα όρια του παραχωρημένου χώρου και σε καμιά περίπτωση δε δημιουργούν περιχαρακωμένες περιοχές, μετατρέποντας τον κοινόχρηστο χώρο σε ιδιωτικό. Επίσης, δεν επιτρέπεται να τροποποιούν ή να προξενούν φθορές σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο διαμόρφωσης ή φύτευσης.

4.Η μορφή των στοιχείων, καθορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:
Όσον αφορά στα σκιάδια, στις περιπτώσεις που η μορφή δεν ορίζεται με άλλο τρόπο, άδεια θα χορηγείται μόνον αν αυτή αναφέρεται σε ομπρέλες. Αυτές πρέπει να έχουν απλό σχήμα, να μην είναι υπερμεγέθεις, να μην έχουν διαφημίσεις και η στήριξή τους να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα απομάκρυνσής τους όταν αυτό απαιτείται.
Για τα λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία, πέραν των σκιαδίων, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν πρόταση, που θα εγκρίνεται από τα αρμόδια τμήματα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Στις περιπτώσεις που η άδεια αφορά σε πλατείες ή χώρους όπου τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν αξιόλογη έκταση, ή και σε ευαίσθητα από άποψη περιβάλλοντος σημεία της πόλης, τόσο η μορφή των σκιαδίων όσο και των υπόλοιπων λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων θα προκύπτει μετά από συνολική μελέτη που εκπονείται από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπ/σιων. Μέχρι την εκπόνηση, η άδεια θα χορηγείται κατά περίπτωση από την αρμόδια Υπηρεσία.

3. Αιτήσεις για χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων, σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, υποβάλλονται στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπ/σιων και να συνοδεύονται απαραίτητα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Τοπογραφικό διάγραμμα του κοινοχρήστου χώρου, όπου εντάσσεται ο παραχωρημένος χώρος τραπεζοκαθισμάτων του αιτούντος, σε κλίμακα 1:200, στο οποίο θα σημειώνονται το περίγραμμα του συγκεκριμένου χώρου τραπεζοκαθισμάτων, το εμβαδόν και οι διαστάσεις του, οι προβολές των σκιαδίων, των φωτιστικών, των ζαρντινιέρων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων για τα οποία ζητείται άδεια, τα περιγράμματα τουλάχιστον των όμορων παραχωρημένων χώρων των άλλων καταστημάτων, οι προβολές των σκιαδίων και άλλων στοιχείων τους καθώς και τα σημεία λήψης φωτογραφιών.
Φωτογραφίες όλων των απόψεων του κοινοχρήστου χώρου.
Φωτογραφίες, σχέδια (κάτοψη, τομή, όψη, σε κλίμακα 1:50 των σκιαδίων) και σχέδια των λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων, σε κλίμακα 1:10 έως 1:20, στα οποία θα φαίνονται οι διαστάσεις, τα υλικά, η χρωματική πρόταση και ο τρόπος στήριξης.
Δήλωση μηχανικού για τη στατική επάρκεια των σκιαδίων ή άλλων κατασκευών για τις οποίες αυτή απαιτείται.
Ηλεκτρολογική μελέτη για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, η οποία θα εκπονείται από ηλεκτρολόγο, κάτοχο άδειας ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, στην οποία θα απεικονίζονται και θα περιγράφονται όλες οι εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του φωτιστικού, το οποίο πρέπει να είναι στεγανό για λόγους ασφαλείας.
Για πιθανές τομές σε δρόμο ή πεζοδρόμια (που θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών) απαιτείται άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 47 και 48 του Ν. 2696/99 «περί Κ.Ο.Κ.», η οποία χορηγείται από τη Δ/νση Τεχ/κων Υπ/σιων – Τμήμα Ηλεκ/σμου. Η αποκατάσταση των ανωτέρω επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.
Ο έλεγχος και η έγκριση της ηλεκτρολογικής μελέτης θα διενεργείται από το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού στο οποίο αυτή θα αποστέλλεται.
Ειδικό έντυπο αδείας το οποίο θα παραλαμβάνεται από την Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και το οποίο θα συμπληρώνεται από Μηχανικό.
Αντίγραφο τριπλοτύπου είσπραξης δυνητικού τέλους χορήγησης ή ανανέωσης  αδείας σκιαδιού και λοιπών στοιχείων. 

Γ. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης εμπορευμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των εμπορευμάτων, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν την απαιτούμενη άδεια από το Δήμο. Στην άδεια εμπορευμάτων αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Γ.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για εμπορεύματα κοινόχρηστους χώρους.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση  εμπορευμάτων.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση εμπορευμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας καταστήματος με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που τυχόν έχει χορηγηθεί.
Δ.  Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε.  Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γραφείου του Παλιάς Πόλης για την  περιοχή Παλιάς Πόλης ή της Δ/νσης  Πολεοδομίας του Δήμου για τις περιοχές που ισχύουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης.
Στ. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Ζ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των εμπορευμάτων και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Δ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου σε περίπτερα.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων σε περίπτερα.
1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, γύρω από τα περίπτερα των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των διαφόρων αντικειμένων, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου  αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Δ.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων γύρω από τα περίπτερα.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση  εμπορευμάτων και άλλων λειτουργικών στοιχείων γύρω από τα περίπτερα.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση εμπορευμάτων και άλλων λειτουργικών στοιχείων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας περιπτέρου  με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει & άδεια πώλησης τυποποιημένων προϊόντων σύμφωνα με την ΥΑ  Αιβ /8577/1983 (ΦΕΚ 526/Β/1983) αρ.47.
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ. Φωτοτυπία εγγράφου Φορολογικής Αρχής με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Στ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του περιπτέρου, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου πίσω από το περίπτερο αν υπάρχει, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Ε. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου με οικοδομικά υλικά.
Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος μηνιαίο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των οικοδομικών υλικών (εφ’ όσον το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες των χώρων), οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια οικοδομικών υλικών αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν οικοδομικά υλικά, ισχύουν μέχρι την ρητή ημερομηνία για την οποία έχουν εκδοθεί. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα οικοδομικά υλικά.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οικοδομικών υλικών σε παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους εφόσον δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση πεζών και οχημάτων.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση οικοδομικών υλικών στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο εφ’ όσον υπάρχει πιθανότητα να παρασυρθούν από τα όμβρια νερά. Οικοδομικά υλικά τοποθετούνται σε κοινόχρηστο χώρο μόνον σε συσκευασίες (παλέτες, κάδους, ‘κονταίινερ’ κ.λ.π.)

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών.
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών υποβάλλονται στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια Οικοδομής ή Άδεια μικροεπισκευών με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ. Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας, Δημοτική Αστυνομία, και του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης & Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου.
Ε. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Στ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται στο Δημοτικό Ταμείο, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Στ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Εκδηλώσεις προσωρινού χαρακτήρα.
Οι προσωρινές άδειες κατάληψης  κοινοχρήστων χώρων για την διενέργεια μουσικοχορευτικών  εκδηλώσεων, εγκαίνια καταστημάτων κ.λ.π. θα εκδίδονται από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπ/σιων, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Απαραίτητη είναι προσκόμιση της έγκρισης διακοπής ή παρεμπόδισης κυκλοφορίας που εκδίδεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο  Ζ του παρόντος Κεφάλαιο.
Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση, ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της εκδήλωσης & κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας.
Για την χορήγηση της άδειας απαιτείται έγκριση της Δημαρχιακής Επιτροπής κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Υπηρεσίας, Δημοτική Αστυνομία, και του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης & Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου.
Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το πενθήμερο με δυνατότητα ανανέωσης για μια φορά ακόμα . Στον ίδιο φορέα δεν θα χορηγούνται παραπάνω από τέσσερις  (4) άδειες τον χρόνο.
    Τα περίπτερα και κάθε είδους κινητές κατασκευές ,που θα τοποθετούν οι φορείς πρέπει να είναι καλαίσθητες & οι διαστάσεις τους να μην είναι μεγαλύτερες από 1Χ1,5 μ. Οι παραχωρούμενοι κοιν. χώροι δεν θα υπερβαίνουν τους τρεις (3).
     Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
     Οι φορείς είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας του παραχωρούμενου χώρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφορτίζονται με την επιτήρηση των χώρων που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις & στις περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών θα ζητείται από τους οργανωτές το κόστος αποκατάστασης.
     Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου από Διαφήμιση. 
     Δεν χορηγούνται άδειες διανομής διαφημιστικών εντύπων & απαγορεύεται η διανομή αυτών από τους χώρους που παραχωρούνται για εκδηλώσεις προς αποφυγή ρύπανσης .
     Στις άδειες που θα χορηγούνται ατελώς, για κοινωνικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, δεν θα επιτρέπεται η διενέργεια εμπορικής διαφήμισης. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνεται άμεση βεβαίωση της παράβασης στις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις.
     Στις εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση προϊόντων & την προβολή εμπορικών μηνυμάτων ,το τέλος καθορίζεται από την ισχύουσα κάθε χρόνο ΠΔΣ για τα τέλη διαφήμισης.
     Οι άδειες χορηγούνται αποκλειστικά & μόνο για την προβολή μηνυμάτων και απαγορεύεται ρητά η πώληση προϊόντων & εμπορευμάτων.                     
     Στους χώρους που υπάρχει συνυπευθυνότητα με άλλους φορείς ,είναι απαραίτητο να προσκομίζεται ή σύμφωνη γνώμη του άλλου φορέα (Λιμενικό Ταμείο, άδεια από Αστυνομικό Τμήμα  κλπ).
     Οι προσωρινές άδειες για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων.
    Για τις εκδηλώσεις που γίνονται από Δημόσιους φορείς ή Πολιτικά κόμματα με εκπαιδευτικό Πολιτιστικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα εξετάζονται κατά περίπτωση από την Δημαρχιακή Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν1491/84

Ζ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων
     Οι προσωρινές άδειες διακοπής ή παρεμπόδισης κυκλοφορίας για την φορτοεκφόρτωση κάθε είδους βαρέων αντικειμένων θα εκδίδονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου ,που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα .
     Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τα είδη που θα διακινηθούν, ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της διακοπής κυκλοφορίας & κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας .
     Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το πεντάωρο  με δυνατότητα παράτασης, μετά από αιτιολογημένη αίτηση και την καταβολή αντίστοιχου τέλους.
     Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων από παράπλευρες οδούς και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
     Οι προσωρινές άδειες για την παρεμπόδιση ή διακοπή κυκλοφορίας χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
     Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Διακοπής ή παρεμπόδισης  κυκλοφορίας.
    Η άδεια χορηγείτε μετά από την καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων είναι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου σε περίπτωση διάθεσης των οχημάτων τους (γερανοί, πρέσες  ετοίμου σκυροδέματος, φορτηγά μεταφοράς μηχανήματα έργων κ.λ.π.) για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια διακοπής κυκλοφορίας σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 12 του ΚΟΚ  και τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του αρ. 292 του Ποινικού Κώδικα.
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων ή λόγω έκτακτης ανάγκης.
Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παρεμπόδισης ή διακοπής κυκλοφορίας, υποβάλλονται στο αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού-Φ.Σηματοδότησης-Οδοσήμανσης.Η. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για την προσωρινή λειτουργία εργοταξίου.
1.Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου θα εκδίδονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα .
Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του εργοταξίου, του επιβλέποντος Μηχανικού, του Τεχνικού Ασφαλείας,  ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της δημιουργίας του εργοταξίου και κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας .
Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το μήνα  με δυνατότητα παράτασης, μετά από αιτιολογημένη αίτηση και την καταβολή αντίστοιχου τέλους.
Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ των κανονισμών Υγιεινής & Ασφάλειας Εργαζομένων σ’ αυτά και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. Στην αίτηση του ο ενδιαφερόμενος αναφέρει τα μέτρα σηματοδότησης που θα λάβει  για την προστασία πεζών και οχημάτων και την αποτροπή ατυχημάτων.
Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων από παράπλευρες οδούς και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Διακοπής ή παρεμπόδισης  κυκλοφορίας.
    Η άδεια χορηγείτε μετά από την καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων είναι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου σε περίπτωση διάθεσης των οχημάτων τους (γερανοί, πρέσες  ετοίμου σκυροδέματος, φορτηγά μεταφοράς μηχανήματα έργων κ.λ.π.) για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια διακοπής κυκλοφορίας και άδεια κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 12 του ΚΟΚ  και τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του αρ. 292 του Ποινικού Κώδικα.
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων ή λόγω έκτακτης ανάγκης (θεομηνίας).
Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παρεμπόδισης ή διακοπής κυκλοφορίας, υποβάλλονται στο αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού-Φ.Σηματοδότησης-Οδοσήμανσης.
2. Η αστυνόμευση των παραπάνω εργοταξίων συνίσταται στην παρακολούθηση και εποπτεία για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των έργων.
5.Οι παραπάνω υπηρεσία προτείνει  στον κύριο του έργου τα αναγκαία μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, για την αποτροπή κινδύνων για τους πεζούς και τα οχήματα

Άρθρο 3

 Παραβάσεις - Πρόστιμα
Α.1. Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης –υπερβάσεων αδειών κατάληψης, κοινοχρήστων χώρων, των οποίων έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, καταλογίζεται σε βάρος του υπόχρεου με απόφαση του Δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης. Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση του χώρου, του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν.1828/89.
Σε περίπτωση τοποθέτησης:
α. μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που καθορίζεται ετησίως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία καθορίζει τα ετήσια τέλη Κοινοχρήστων χώρων, σε βάρος του Κ.Α. 152.9.γ του Προϋπολογισμού και ανακαλείται η τυχών χορηγηθείσα άδεια μουσικής του καταστήματος,
β. αυθαίρετων κατασκευών και αποθήκευσης τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού, επιβάλλεται η ποινή της ανάκλησης αδείας και οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του Ν. 1900/90 κυρώσεις.
Όταν διαπιστώνεται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου καθ’ υποτροπή και μετά την επιβολή των νομίμων κυρώσεων, δεν νομιμοποιείται ο αυθαίρετος χρήστης στην χορήγηση αδείας κατάληψης του ιδίου χώρου. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν ποτέ να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων το χρονικό διάστημα της αυθαιρέτου χρήσης.
Α.2. Στοιχεία λειτουργικά ή διακοσμητικά και σκιάδια που τοποθετούνται χωρίς άδεια σε χώρους παραχωρημένους για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θεωρούνται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου. Μετά τη διαπίστωση της παράβασης, από τη Δημοτική Αστυνομία θα εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται από το Ν.1337/83 ‘περί αυθαιρέτων κατασκευών και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες, σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 4 σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 6/21.8.1998 –Φ.Ε.Κ. 195Α -, τα οποία θα συνεχίζουν να επιβάλλονται κάθε χρόνο,  εφ’ όσον διαρκεί η παραμονή του αυθαιρέτου –άρθρο 2 και 3 του παραπάνω νόμου-, ενώ οι κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ίδιου Ν.1337/1983.
Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία, ασκείται ποινική δίωξη εναντίον των παραβατών.
Σε περιπτώσεις διαφωνίας προβλέπεται η κατάθεση ένστασης σε προθεσμία 30 ημερών, ή αντί αυτής, σε περιπτώσεις αποδοχής της έκθεσης αυτοψίας, αίτηση, σύμφωνα με το Ν. 2300/95 και μείωση των προστίμων κατά 30% μέχρι το ελάχιστο ποσό των 100.000 δρχ.

Γ. Μεταβατικές διατάξεις
Γ1. Όσον αφορά στην παραχώρηση του κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων, κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του κανονισμού η προθεσμία υποβολής της αίτησης θα ισχύει από την έκδοση του κανονισμού έως 31/5/2001.

Γ2. Όσον αφορά στις άδειες τοποθέτησης λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων εξοπλισμού των κοινόχρηστων χώρων, που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, σε περιπτώσεις όπου έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες χωρίς άδεια, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται όταν δεν έχει κατατεθεί η αίτηση χορήγησης ως τις 31/05/2001.

Άρθρο 4

 Α. Τη μη παραχώρηση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στις κάτωθι περιπτώσεις:
    α)   Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια στα οποία δεν παραμένει ελεύθερος ικανός χώρος (ελάχιστο 1,2 μέτρα) για την ασφαλή διέλευση πεζών και κυρίως αμαξιδίων ΑΜΕΑ κ,λ,π,
    β)    Σε όλο το μήκος των κεντρικών οδών και από τις δύο πλευρές τους:
        Παπανδρέου, Κυδωνίας, Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Τζανακάκη, Αποκορώνου και Δασκαλογιάννη.
Με την υπ. Αριθμ.817/05 απόφαση του Δ.Σ έγινε
τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. (Α) περίπτωση (β) της κανονιστικής πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 155/01 με την εξαίρεση της απαγόρευσης της παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου στις οδούς Κυδωνίας και Σκαλίδη.  Στις ανωτέρω οδούς θα επιτρέπεται πλέον η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου λωρίδας 0,30μ.
Με την υπ. Αριθμ.547/06 απόφαση του Δ.Σ έγινε για λόγους ισονομίας,  τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. (Α) περίπτωση (β) της κανονιστικής πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 155/01 με την εξαίρεση της απαγόρευσης της παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη.
 Στην  ανωτέρω οδό  θα επιτρέπεται πλέον η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου λωρίδας 0,30μ.

    γ)    Στις νησίδες των οδών.
δ)     Σε πεζοδρόμια πλάτους κάτω των 1,5 μέτρων.
Β.    Δεν παραχωρείται επίσης κοινόχρηστος χώρος στις εξής κατηγορίες    καταστημάτων:
    α)    Εμπορίας & ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, εξοπλισμού βαρέως τύπου.
β)    Στα καταστήματα τροφίμων, όπως αυτά αναφέρονται στα άρθρα 43, 44, 45 & 48 της ΑΙΒ/8577/8-9-83 Υγειονομικής Διάταξης.
γ)    Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για τοποθέτηση ψυγείων, ανθρωποζυγών και ψυχωμένων πάγκων.
δ)    Απαγορεύεται η ανάρτηση εμπορευμάτων επί των προσόψεων καταστημάτων και κάθε είδους άλλης κατασκευής.
Εξαιρούνται τα καταστήματα της οδού Σκρύδλωφ (Στιβανάδικα) από την οδό Χάληδων μέχρι την οδό Τσουδερών.
Επίσης επιτρέπεται η ανάρτηση εμπορευμάτων στις προσόψεις των καταστημάτων επί των οδών Χάληδων και Μουσούρων, στο ήμισυ της επιφανείας αφαιρουμένων των ανοιγμάτων (βιτρίνες, παράθυρα, πόρτες κ.λ.π.)
    Στις ανωτέρω περιπτώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ν. 1828/89 & 1900/90, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο συντελεστή που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.
Γ.    Εκεί όπου επιτρέπεται η χρήση θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος εμβαδού:
α)     Παραχωρείτε κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 0,40 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.
β)    Παραχωρείτε κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χώρος ικανός για την ασφαλή διέλευση των πεζών όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4α αυτού του άρθρου.
γ)      Στα πάρκα και στις πλατείες αποφασίζει κατά περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων.
δ)     Προκειμένου περί εξωτερικών στοών κτιρίων (παρόδιες στοές), πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.

Άρθρο 5

 Ισχύς του Κανονισμού

α)     Η παρούσα απόφαση θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα εκάστοτε εκδιδόμενα     διατάγματα χρήσεων γης.
    Β)    Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την τελευταία δημοσίευση του.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου