Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Λουκουμάδες από την Τήνο

ΤΗΝΟΣ, ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟ Μια συνταγή της Άννας Δελατόλλα.
Την Πρωτοχρονιά οι νοικοκυρές της Τήνου συνήθιζαν να βάζουν το τυχερό νόμισμα μέσα σ’ ένα λουκουμά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 100 ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
40 γρ. νωπή μαγιά. 1 κιλό αλεύρι. 1 κουταλάκι ζάχαρη. 2-3 κουταλιές ρακί. Νερό. ηλιέλαιο για το τηγάνισμα. 1 κουταλάκι αλάτι.
Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι ζάχαρη. 1 φλιτζάνι μέλι. 1 φλιτζάνι νερό. 1 ξυλάκι κανέλα. σουσάμι καβουρντισμένο.
καρύδια ψιλοκομμένα. κανέλα σκόνη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τα υλικά και χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει ο χυλός μας αραιός. Αφήνουμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, αφού προηγουμένως την καλύψουμε με πλαστική μεμβράνη και με ένα ζεστό κάλυμμα, για να φουσκώσει ο χυλός. Κατόπιν, με βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε κουταλιές χυλό, τις οποίες ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Προσοχή: Το κουτάλι το βουτάμε στο νερό κάθε φορά που παίρνουμε το χυλό, για να μην κολλάει. Γυρίζουμε τους λουκουμάδες απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τους βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει το λάδι τους. Στο μεταξύ, έχουμε βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Βάζουμε τους λουκουμάδες σε βαθιά πιατέλα και τους περιχύνουμε με το σιρόπι, τους πασπαλίζουμε με κανέλα, καρύδια και σουσάμι. Τους σερβίρουμε ζεστούς. Αντί για σιρόπι, μπορούμε να βάλουμε μόνο μέλι.
Από το βιβλίο της Νικολέτας Δελατόλλα - Φωσκόλου: "Παραδοσιακές Συνταγές από την Τήνο" 
Επιμέλεια τηνιακή 
http://www.tiniaki.gr/2012/12/blog-post_7261.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger