Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτα χιόνια στις κορυφές του Πηλίου

Τα πρώτα χιόνια στις κορυφές του Πηλίου αναμένονται από την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο
Τα πρώτα χιόνια στις κορυφές του Πηλίου αναμένονται από την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ψυχρή φετινή εισβολή, όπως είχε προαναγγελθεί από τους μετεωρολόγους εδώ και ένα δεκαήμερο. Σύμφωνα πάντως με το μετεωρολόγο κ. Θ. Τακούδη, η συμπεριφορά του καιρού φέτος είναι με καθυστέρηση…

Η πρώτη γεύση χειμώνα αναμένεται ουσιαστικά από την ερχόμενη Παρασκευή και στη Μαγνησία, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις στις κορυφές του Πηλίου, πάνω από τα 1.200 μέτρα.
Ο χειμώνας φέτος θα καθυστερήσει να έρθει, θα έρθει όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Θ. Τακούδης.
«Η συμπεριφορά του καιρού είναι συμπεριφορά φθινοπώρου και όχι χειμώνα. Η ατμόσφαιρα είναι ευμετάβλητη και δεν μπορούν να γίνουν προγνώσεις για πάνω από πέντε-έξι ημέρες», σημειώνει ο κ. Τακούδης.
Άλλωστε και η φύση φέτος καθυστέρησε να υποδεχθεί το χειμώνα. Τα φύλλα από τα δέντρα τώρα πέφτουν, ενώ άλλες εποχές είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους στις αρχές Νοεμβρίου. Οι θερμοκρασίες, εξάλλου, το Νοέμβριο φέτος ήταν υψηλότερες του μέσου όρου. Στο Βόλο η μέση θερμοκρασία ήταν 15.0°C, η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία  29.1°C (6/11/12), η απόλυτα ελάχιστη  7.4°C (9/11/12), ενώ το ύψος υετού ήταν 132mm (210% του μέσου όρου).
Πρόκειται για καιρικές συνθήκες που προσιδιάζουν στον Οκτώβριο και όχι στο Νοέμβριο. Ο χειμώνας, λοιπόν, θα καθυστερήσει ένα μήνα περίπου και θα έρθει τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα και με τα διεθνή προγνωστικά μοντέλα. Ο κ. Τακούδης δηλώνει ότι και το αμερικάνικο μοντέλο κάνει λόγο για τέσσερις ψυχρές εισβολές, μία τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, μία το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, μία το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και μία το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Άλλωστε και το Πάσχα «πέφτει» αργά φέτος (5 Μαΐου), οπότε θεωρητικά και ο χειμώνας θα πάει πίσω.
«Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από τις ενδιάμεσες καιρικές καταστάσεις. Όταν μιλάμε για ψυχρές εισβολές, εννοούμε χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Θεσσαλίας», διευκρινίζει ο μετεωρολόγος.
Από πλευράς υετού ο χρόνος, πάντως, πάει καλά, αφού μέχρι χθες σημειώθηκαν 675,6 χιλιοστά στο Βόλο, όταν ο μέσος όρος είναι 420 χιλιοστά.
Ο καιρός των επομένων ημερών
Σήμερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά της Μαγνησίας, ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι ισχυροί βοριάδες. Η θερμοκρασία από 4 μέχρι 13 βαθμούς. Αύριο Τετάρτη ο καιρός επιδεινώνεται πάλι από τα δυτικά με βροχές, ωστόσο οι άνεμοι στρέφονται σε δυτικούς και η θερμοκρασία ανεβαίνει δύο βαθμούς. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι όμως πρόσκαιρη καθώς από την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου ψυχρές μάζες θα εισβάλλουν εκ νέου στη χώρα μας από τα βορειοδυτικά και υπάρχουν πολλές πιθανότητες για χιονοπτώσεις και στις ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και κυρίως της Μακεδονίας, ενώ χιόνια θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά της υπόλοιπης χώρας. Στο μεγαλύτερο τμήμα της Μαγνησίας ο καιρός θα είναι βροχερός και χειμωνιάτικος γενικά, με τους ανέμους να είναι ισχυρούς.
Φαίνεται πως και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές, καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά και χαμηλότερα στη βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, από τις 6  Δεκεμβρίου αναπτύσσεται ένας νέος εμποδιστικός κύκλος, αυτή τη φορά ανατολικότερα στον Ατλαντικό, καλύπτοντας και τμήματα της δυτικής Ευρώπης, που θα εγκλωβίσει ψυχρές αέριες μάζες στα ηπειρωτικά τμήματα της Ευρώπης και αυτός είναι και ο λόγος που πλέον περνάμε σε χειμωνιάτικες συνθήκες και στη χώρα μας.
Ακόμη είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί αυτό το μπλοκ και πώς θα διαμορφωθούν τα συστήματα. Τυπικά από τις 6-7 του μήνα και μετά, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και ιδίως μετά το Σαββατοκύριακο 8-9 Δεκεμβρίου. Ο καιρός, αποκτά πλέον μεγάλο ενδιαφέρον και δεν πρέπει να αποκλειστούν «λευκές εκπλήξεις» στα βόρεια της χώρας και όχι μόνο.
Το αποτέλεσμα αυτού του μπλοκ στο βόρειο Ατλαντικό θα είναι χαμηλές πιέσεις σε κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και διαδοχικές κακοκαιρίες στην περιοχή μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, συνοδευόμενες από αρκετά ψυχρές αέριες μάζες. Πάνω στο όριο αυτών των αερίων μαζών θα βρεθεί και η χώρα μας με διαδοχικές κακοκαιρίες, αυτό θα συμβαίνει τουλάχιστον έως και τις 13 του μήνα. Έως και αυτό το διάστημα αρκετό κρύο θα υπάρχει στα βόρεια τμήματα της χώρας με χιονοπτώσεις έως και σχετικά χαμηλά υψόμετρα, ενώ ταυτόχρονα στα νοτιότερα θα έχουμε έντονες βροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger