Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Απολύσεις και 50% "κούρεμα" συντάξεων προανήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς

Επίδειξη… «μνημονιακού μεταρρυθμιστικού οίστρου» πραγματοποιεί πλέον ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας στροφή της κυβέρνησης στην «καθημερινότητα». Στη σκληρή, μνημονιακή καθημερινότητα, καθώς χθες, επισκεπτόμενος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ εξαγγέλλοντας ότι όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, θα λαμβάνουν το 50% του βασικού μισθού, επιβεβαίωσε τους φόβους ότι... το υπόλοιπο 50% θα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.


«Σήμερα δεν μιλήσαμε για απολύσεις αλλά για διοικητική μεταρρύθμιση. Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία της», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ότι σε δεύτερο χρόνο οι απολύσεις θα έρθουν. Μάλιστα, πρόσθεσε σιβυλλικά ότι το 2013 "θα είναι έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων". Εξάλλου, το ίδιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο Αντ. Μανιτάκης, υποστηρίζοντας ότι "η διαπραγμάτευση (σ.σ. με την τρόικα για τις απολύσεις) είναι συνεχής"...
Λίγο αργότερα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός συνέχισε να καλλιεργεί την προσδοκία για τα "πρώτα σημάδια ανάκαμψης" που... έρχονται, εξαγγέλλοντας ότι "ώς το τέλος του χρόνου, θα δοθεί ένα δισ. ευρώ για τη ρευστότητα".

Ανασχηματισμός αργότερα
Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς, που τις τρεις περασμένες ημέρες έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε τρία διαφορετικά υπουργεία, έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα κυβερνητικά "αγκάθια" της "επόμενης μέρας", κάνει στροφή στην «καθημερινότητα» και επιχειρεί να συντονίσει την κυβέρνησή του, προκειμένου να τηρηθούν κατά κεραίαν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις και τα περίφημα «προαπαιτούμενα» για την καταβολή των υπόλοιπων μερών της δόσης. Εξάλλου, συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου πως, αν η κυβέρνηση δεν αποδειχθεί συνεπής προς τους δανειστές, τότε θα επανέλθει το κακό κλίμα σε βάρος της χώρας και θα ακυρωθεί στην πράξη η θριαμβολογία του Αντ. Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία «η δραχμολογία πέθανε».
Την ίδια στιγμή, δίνοντας μεσομακροπρόθεσμες οδηγίες στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει στην πράξη και τις πληροφορίες που θέλουν τον ανασχηματισμό να απομακρύνεται, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Εξάλλου, χθες, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε πλήρως ικανοποιημένος με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας ότι ώς τώρα ο προϋπολογισμός τηρείται χωρίς αποκλίσεις.

Συντονισμός
Η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να αποδειχθεί η κυβέρνηση συνεπής προς τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου 3 συνδέεται άρρηκτα και με την ανάγκη καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος. Αν και στην προχθεσινή σύσκεψη αρχηγών, οι τρεις αρχηγοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία για συγκεκριμένο όργανο -ή τρόπο- συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ο Αντ. Σαμαράς προχωρεί στο σχέδιό του για συγκρότηση Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. Εξάλλου, η δημιουργία του περίφημου «οβάλ γραφείου», του οποίου θα προΐσταται ένας Συντονιστής της κυβέρνησης (ο οποίος θα δίνει λογαριασμό κατευθείαν στον πρωθυπουργό) και θα συνεπικουρείται από 63 συνεργάτες - συμβούλου, έχει ήδη περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι χθες, ο Δ. Βαρτζόπουλος, που προαλείφεται για τη θέση του Συντονιστή, έδωσε το «παρών» στη σύσκεψη με τους Αντ. Μανιτάκη, Ευρ. Στυλιανίδη, Χρ. Σταϊκούρα κ.ά. και ενημερώθηκε για όλες τις εκκρεμότητες του υπουργείου.

Στήριξη σε Αντ. Μανιτάκη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή επίσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξυπηρετούσε και τον σκοπό πολιτικής στήριξης του Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα εξαιτίας των απολύσεων που προωθεί μέσω του μέτρου της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό ότι τον στηρίζει πολιτικά. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς φέρεται να ζήτησε από τον κ. Μανιτάκη «να μην κάνει πίσω», παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για το μέτρο. Παράλληλα, του ζήτησε να προωθήσει και τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων, πάλι στο πλαίσιο πλήρους υλοποίησης των «μνημονιακών» δεσμεύσεων».

Έρχονται μνημόνια
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήδη προωθεί τη σύναψη «μνημονίων» του κάθε υπουργείου με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην υπάρξει κανένας «αδύναμος κρίκος» σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Αντ. Σαμαράς επιφόρτισε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να παρακολουθεί τις δαπάνες κάθε υπουργείου, ώστε να μην ξεφύγει κανένα από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Επίδειξη πυγμής
Τέλος, χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε άλλη μία επίδειξη πυγμής. Έπειτα από δύο υποχωρήσεις, μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Βουλή, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκος, γνωστοποίησε ότι, στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο με την οποία οι μισθολογικές αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής θα εξομοιώνονται με το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, από 1ης Ιανουαρίου 2013. Μάλιστα, στην ίδια τροπολογία θα αναφέρεται ότι κατ’ ουδένα τρόπο οι υπερωρίες των εν λόγω εργαζομένων δεν θα ξεπερνούν τις 52 ώρες μηνιαίως, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου. "Με την τροπολογία αυτή ολοκληρώνεται η δέσμευση του πρωθυπουργού να μην υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι δύο ταχυτήτων", δήλωσε επ' αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου. Για "συνεχή διαπόμπευση των υπαλλήλων της Βουλής" κατηγόρησαν οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανήκουν στα μισθολογικά ρετιρέ ούτε έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Με ανακοίνωσή τους, σημείωσαν ότι αναμένουν τη θέση του Προέδρου της Βουλής, σεβόμενοι το Σύνταγμα της χώρα και τη συνταγματική αυτονομία της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger