Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΝΟ Κυρίαρχα στοιχεία η νοθεία και η υποταγή

Με ανάγλυφη τη σφραγίδα των εφοπλιστών, με κάλπικους συσχετισμούς, για να υπονομεύονται η θέληση και οι αγώνες των ναυτεργατών, ξεκίνησε χτες το 28ο συνέδριο της ΠΝΟ, στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ. Το συνέδριο θα εκλέξει μόνο γραμματέα, αφού με βάση το χουντικό, αναχρονιστικό καταστατικό της Ομοσπονδίας, η διοίκηση δε λογοδοτεί, ούτε εκλέγεται. Αποτελείται εξ οφίτσιο από τους προέδρους των 14 σωματείων - μελών της ΠΝΟ, από τα οποία ορισμένα είναι σωματεία σφραγίδες και υπάρχουν για να νοθεύουν συσχετισμούς (π.χ. Ενωση Ασυρματιστών με 27 ψηφίσαντες, Ενωση Φροντιστών με 72 ψηφίσαντες κ.ά.).
Το «σώμα» του συνεδρίου ήταν και αυτή τη φορά νοθευμένο «ως το κόκαλο». Οι αντιπρόσωποι (από τους 75 που ήταν να πάρουν μέρος, συμμετείχαν οι 66) ήταν εκλεγμένοι άλλοι με απλή αναλογική και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα. Το «σώμα» ήταν «προσαρμοσμένο» στον περιορισμό που προβλέπει ότι από κάθε σωματείο μπορούν να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι που δε θα ξεπερνούν το 1/10 του συνόλου των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Με βάση αυτόν τον περιορισμό, από τους 26 αντιπροσώπους της ΠΕΜΕΝ που εξέλεξαν 2.465 μηχανικοί, νομιμοποιήθηκαν οι 11.
Συνολικά από τους 108 αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί από τα ναυτεργατικά σωματεία, νομιμοποιήθηκαν οι 75! Δηλαδή, οι ψήφοι κοντά 3.500 ναυτεργατών πήγαν στα σκουπίδια!
Το αίσχος της καραμπινάτης νοθείας, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, ενταγμένης στη δύναμη του ΠΑΜΕ, η οποία πλειοψηφεί στα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.
Να σημειωθεί ότι ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ στην ΠΝΟ, σε έκτακτο συνέδριο που είχε γίνει πριν μερικούς μήνες είχαν αποφανθεί, ότι αυτό το καταστατικό δε χρειάζεται καμία αλλαγή. Η Αυτόνομη Παρέμβαση, μέσα από την Ενωση Ναυτών όπου πλειοψηφεί, αν και είχε ταχθεί κατά στο καταστατικό, τώρα το «νομιμοποίησε» κάνοντας και πρόταση για το συνέδριο να εκλεγεί γραμματέας κοινής αποδοχής.
Η εισήγηση που παρουσίασε ο γραμματέας Γ. Χαλάς ήταν κομμένη στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής. Η αναφορά σε ναυτεργάτες, όχι πια Ελληνες με συγκροτημένα δικαιώματα, αλλά «κοινοτικούς», για τους οποίους «πρέπει χωρίς εξαιρέσεις να εφαρμόζονται οι κοινοτικές οδηγίες» - με κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς στα κρουαζιερόπλοια κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στο σύνολο του πληρώματος - είναι αρκετή για να δείξει σε ποια ρότα κινείται αυτή η πλειοψηφία.
Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων «σφυροκόπησαν» τους υποταγμένους της ΠΝΟ και την αντιλαϊκή πολιτική. Οπως επισημάνθηκε από το πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, αυτό που επιβάλλεται για την υπεράσπιση και των ναυτεργατικών δικαιωμάτων είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προβλημάτων και της καπιταλιστικής κρίσης που τα οξύνει, συσπείρωση δυνάμεων και οργάνωση αγώνων και ότι «βάση κοινής δράσης και αγώνων είναι το θέμα με ποιους όρους, ποια κατεύθυνση και πλαίσιο και με ποιες προϋποθέσεις, για να ανατραπεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Για να γίνουν οι ναυτεργάτες, συνολικά η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger