Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μείωση 10% στα τέλη καθαριότητας . Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου,

Μείωση της τάξης του 10% θα εφαρμοστεί στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Σκοπέλου, ενώ τα υπόλοιπα τέλη θα παραμείνουν ως έχουν, χωρίς καμία περαιτέρω αύξηση. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, καθώς οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν να εφαρμοστούν περαιτέρω μειώσεις σε ποσοστό 50% προκειμένου να ωφεληθούν οι ασθενέστερες ομάδες του τοπικού πληθυσμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, υπογραμμίζει ότι «η πρόταση για μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 10% υλοποιείται, διότι υπήρχε θετικό πρόσημο και κέρδος ύψους 117.000 ευρώ στον ισολογισμό του 2011, το οποίο μεταφέραμε στους πολίτες, με την μορφή μειωμένων τελών». Το κέρδος προέκυψε λόγω περιστολής των δαπανών και όπως υπογραμμίζει στο σημείο αυτό ο κ. Μιχελής «βοηθούμε τον κόσμο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, διότι από την μια υπάρχουν συνεχείς περικοπές στην κρατική επιχορήγηση και από την άλλη έχουμε επιφορτιστεί ως Δήμος με αρκετές καινούργιες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προστίθενται και άλλες το 2013. Επομένως, προσθέτει ο ίδιος, οι παροχές μας προς τους Δημότες εντάσσονται στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων».
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας επεσήμανε, αντίστοιχα, ότι πρέπει να υπάρξουν επιπλέον μειώσεις της τάξης του 50% για τις ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίες την σημερινή εποχή της κρίσης. «Συμφωνήσαμε εν πρώτοις με την πρόταση που κατατέθηκε από την πλειοψηφία, την οποία όμως καταψηφίσαμε τελικά, διότι δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας για περαιτέρω μείωση της τάξης του 50% σε όσους έχουν ανάγκη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια γενναιόδωρη αντιμετώπιση από πλευράς του Δήμου στις ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού όπως άποροι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και ανάπηροι» επισημαίνει ο κ. Χρήστος Βασιλούδης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Την πλήρη αντίθεσή του σε σχέση με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής διατύπωσε, εξάλλου, και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μανώλης Ραμαντάνης, ο οποίος επεσήμανε ότι «η μείωση του 10% δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του κόσμου, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 50% τα εισοδήματα των συμπολιτών μας». Κατά συνέπεια, ο κ. Ραμαντάνης
ανέφερε από την πλευρά του ότι «είναι αναγκαία η μείωση όλων των τελών, σε ποσοστό 50%».
Μεταξύ των θεμάτων της ίδιας συνεδρίασης συγκαταλέγονταν παράλληλα η επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων του Δήμου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με το Ν.4093/2012. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, ο οποίος εισηγήθηκε το παραπάνω θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο «εγκρίναμε κατά πλειοψηφία τις επιμηκύνσεις των δανείων του Δήμου και της ΔΕΥΑ Σκοπέλου, που έληγαν το 2016. Παρατείναμε για οκτώ χρόνια τα δάνεια και παίρνουμε, κατά συνέπεια, τριετή περίοδο χάριτος στην οποία θα καταβάλλουμε μόνο τόκους, ενώ μειώνεται επίσης το επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, για να διευκολυνθεί ο Δήμος και να μειωθούν οι δόσεις».
Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας κ. Ραμαντάνης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του, επισημαίνοντας ότι «η επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων δεν λύνει το πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας ότι «τα προβλήματα θα λυθούν μόνο αν καθιερωθεί ένα αξιοπρεπές ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού, που να καλύπτει τις ανάγκες των Δήμων».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ρε αγαπητε νου καλε μου φιλε μας δουλευουν ηρθε η ΔΕΗ και για τον γνμο πληρωνουμε 80 ευρω για ποια κοινωνικη συνοχη μιλαμε για ρυμα 120 ευρω συνολο με τα αλλα λοιπα χαρατσια και αυτα 400 ευρω καλα τρελοι ειναι που να τα βρω

Powered By Blogger