Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

100 χρόνια Αλβανία/ Παρέμβαση Πλ. Εξαρχείων

100 χρόνια συμπληρώνονται στις 28 Νοέμβρη από την ίδρυση του τελευταίου Βαλκανικού κράτους μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Αλβανίας.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ - 100 ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ


100 χρόνια συμπληρώνονται στις 28 Νοέμβρη από την ίδρυση του τελευταίου Βαλκανικού κράτους μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Αλβανίας.

Την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων σήμαναν οι συμμαχικές δυνάμεις όταν επιτέθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Αλβανοί, μην έχοντας πάρει ξεκάθαρη στάση υπέρ ή κατά των Οθωμανών, δέχονται επιθέσεις από Βορρά και Νότο.
Αρχικά τα σύνορα του Αλβανικού κράτους περιελάμβαναν μέρος της σημερινής Ηπείρου, μέρος της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), της Σερβίας (την περιοχή του Κόσσοβο) και του Μαυροβουνίου.
Εδώ, ήταν και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία των εξουσιαστών της εποχής, να ενώσουν τους Αλβανούς κάτω από ένα εθνικό ιδεολόγημα και με βάση αυτό να τους χειρίζονται.
Αυτές οι περιοχές χάθηκαν με τη συνθήκη του Λονδίνου. Στο βωμό όσων σκοτώθηκαν από επιθέσεις των Βαλκανικών δυνάμεων, βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την "ιδέα" της Μεγάλης Αλβανίας, για το όνειρο ενός εθνικού κράτους.


Το δεύτερο βασικό πάτημα βρέθηκε το 1941. Την Άνοιξη του 1939 οι Ιταλικές δυνάμεις του Μουσολίνι μπήκαν στην Αλβανία. Οι τελευταίοι, μόνο ως κατακτητές δεν δέχτηκαν τους φασίστες, καθρεφτίζοντας άριστα το εγχώριο μοναρχικό καθεστώς της εποχής.
Όταν ο ιταλοαλβανικός στρατός εκδιώχθηκε -μεταξύ άλλων- και από τον ελληνικό στρατό το 1941, και κυνηγήθηκε μέσα στα Αλβανικά σύνορα, η πολιτικο-οικονομική ελίτ της χώρας δεν άφησε να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία. Οι εχθροπραξίες των γειτονικών χωρών προς την Αλβανία, χρησιμοποιήθηκαν και επί Ενβέρ Χότζα στα πλαίσια της εθνικιστικής προπαγάνδας για την συσπείρωση του λαού υπό κάποιο ιδεώδες και τη διατήρηση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι εκάστοτε αλβανικές κυβερνήσεις, με φόντο αυτά τα γεγονότα αφού και το αντικομμουνιστικό αίσθημα είναι έντονο λόγω της δικτατορία του Χότζα, έχουν καταφέρει να εκφασίσουν σε μεγάλο βαθμό την αλβανική κοινωνία. Αυτό το κάνουν επίσης πλασάροντάς τους εθνικά ιδανικά με πρόσχημα επερχόμενη επέλαση Σέρβων ή Ελλήνων κατά της Αλβανίας. Παρουσιάζουν, μάλιστα, ως επιτακτική ανάγκη την επανάκτηση των εδαφών όπως ήταν πριν τη συνθήκη του Λονδίνου, τη στιγμή που το 58% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 5€ εισόδημα τη μέρα.

Η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και τα υπέρογκα ποσά που χρειάζονται για να φοιτήσει κανείς σε αυτά, δικαιολογούν ως ένα σημαντικό βαθμό την άγνοια και τον μορφωτικό μεσαίωνα που περνά η Αλβανία. Αφού ακόμα και πολιτικοί που δημόσια δεν έχουν αρνηθεί φόνους, ή που έχουν βιντεοσκοπηθεί να κάνουν παράνομες πολιτικο-οικονομικές συμφωνίες, χαίρουν πλήρους αναγνώρισης και επανεκλέγονται από την πτώση της Κομμουνιστικής Αλβανίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η νεο-ναζιστική γηπεδική κίνηση - πλέον κόμμα - Ερυθρόμαυρη Συμμαχία του Κρεσνίκ Σπαχίου, φιγουράρει πρώτη στις δημοσκοπήσεις.
Μήνες κιόλας πριν την επέτειο, σπέρνει μηνύματα μίσουν προς τους άλλους Βαλκανικούς λαούς και παρουσιάζει ως πρώτη ανάγκη την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.
Αρχίζει και μετατρέπει πλέον το αλβανικό κράτος σε ένα εθνικιστικό κράτος.

Μέσα σε αυτή την υστερία του ερυθρόμαυρου, θέλουμε να επικαλεστούμε τη λογική του κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου ατόμου, άσχετα από την καταγωγή του. Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαία την ενημέρωση μεταξύ μεταναστών/τριών από την Αλβανία, κυρίως πρώτης και δεύτερης γενιάς, για το τι πραγματικά είναι το Χιτλερικό κόμμα του Σπαχίου και ποιές οι βλέψεις του αλλά και η μεταναστευτική πολιτική του. Πρόκειται για μία μεταναστευτική πολιτική που αποκαλεί "προδότες του Αλβανικού Έθνους"  όσους έφυγαν από την Αλβανία για να επιβιώσουν. Δεν χωράει λοιπόν στο νου μας να συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτά τα Χιτλερικά αποβράσματα.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Αναρχικοί/ες,
γεννημένοι 700 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger