Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός

Υπέβαλε αίτηση κατ’ οίκον νοσηλείας
Σε 29 σελίδες εκτείνεται η αίτηση διακοπής εκτέλεσης της ποινής και κατ’ οίκον νοσηλείας, που υπέβαλε στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά, διά της συνηγόρου του Αννυς Παπαρρούσου, ο Σάββας Ξηρός. 29 σελίδες που τις διαβάζεις και σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο, καθώς περιγράφει τα όσα έχει τραβήξει στο κολαστήριο της «καλύτερης δημοκρατίας που είχαμε ποτέ», ένας βαρύτατα τραυματισμένος κρατούμενος. Γύρω στα 50 είναι τα ιατρικά πιστοποιητικά, όλα από κρατικά νοσοκομεία, που περιγράφουν βήμα προς βήμα την επιδείνωση της υγείας του.
 
 Κάτοχος Δελτίο Απογραφής Τυφλού, πλέον, με φλεβική ανεπάρκεια και επίδρασή της στα κάτω άκρα, σχεδόν κουφός, με σοβαρά νευρολογικά και αγγειακά προβλήματα, με ιστορικό άσθματος από παλιά και πλέον και με πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, διαγνωσμένη από δύο κρατικά νοσοκομεία, την οποία απέκτησε εξαιτίας της απάνθρωπης μεταχείρισης που είχε στη φυλακή, αντιμετωπίστηκε σαν ένα άδειο σακί από το ΑΧΕΠΑ, που τον καπόστειλε άρον-άρον στη φυλακή (σε δέκα μέρες αντί για πέντε μήνες), επειδή αυτό απαίτησε η Αντιτρομοκρατική.
 
Οσοι έχουν ακούσει έστω και λίγα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ξέρουν πως πρόκειται για ψυχοσωματική νόσο. Συνυπολογίστε τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας του Σ. Ξηρού και τη φυλακή και θα καταλήξετε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η μη αποφυλάκισή του ισοδυναμεί με καταδίκη σε θάνατο.

Παραθέτουμε στη συνέχεια μερικά αποσπάσματα από την αίτηση του Σ. Ξηρού, που θα κάνουν κάθε έντιμη συνείδηση να ξεσηκωθεί:
 
Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 9ης Σεπτεμβρίου 2010 (Σάββας Ξηρός κατά Ελλάδος)
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Δικαστήριο αναγνωρίζει, αφενός, ότι οι σωφρονιστικές αρχές απέδειξαν τη βούλησή τους να προσφέρουν στον προσφεύγοντα ιατρική περίθαλψη και παρεχόμενη από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Αφετέρου, το Δικαστήριο αναφέρει ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τις ιατρικές εκθέσεις του διευθυντή της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Πεντέλης και των ιατροδικαστών Η.Μ. και Δ.Τ. που συνιστούσαν την ανάγκη νοσηλείας του προσφεύγοντος σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που κρίνεται απαραίτητο από τη φύση της ιατρικής του αγωγής. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του προσφεύγοντος και την ποιότητα της προσφερόμενης ιατρικής περίθαλψης από το αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, αρκεί για το Δικαστήριο ώστε να διαπιστώσει την ύπαρξη απάνθρωπης συμπεριφοράς κατά την έννοια του άρθρου 3 της Σύμβασης. Επομένως υπήρξε παραβίαση της εν λόγω διάταξης».

Κατάθεση προϊσταμένου Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Νικολάου Καρακούκη

 
«Θεωρώ ηθικά και δεοντολογικά επιβεβλημένη την αποφυλάκιση του αιτούντος και τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο».
 
Κάτοχος Δελτίου Απογραφής Τυφλού – Αναπηρία 67%
 
«Από τις 05/08/06 και ύστερα, λόγω περαιτέρω μείωσης της οπτικής οξύτητας και των δύο οφθαλμών, κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία συνοδού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου. Μετά την προσφυγή μου στο ΕΔΑΔ κατά το 2006 και το 2007, η οπτική οξύτητα Δ.Ο. υπό ορισμένες συνθήκες και κατά διαστήματα κυμάνθηκε μεταξύ ενός και δύο δεκάτων, όπως αποτυπώνεται και στην γνωμάτευση της Α/βάθμιας Επιτροπής Αθηνών που με έκρινε ανάπηρο με αναπηρία άνω του 67% (Σχετ. ν. 7). Το 2008, η οπτική οξύτητα Δ.Ο. μειώθηκε οριστικά στο 1/10 και από τις 19/05/10 μειώθηκε περαιτέρω στο 1/20. Έκτοτε είμαι κάτοχος Δελτίου Απογραφής Τυφλού».
 
Φλεβική ανεπάρκεια και επίδρασή της στα κάτω άκρα
 
«Τα οιδήματα των κάτω άκρων, καρδιακής προφανώς αιτιολογίας ουδέποτε έχουν ερευνηθεί επαρκώς κλινικώς κι εργαστηριακώς»
 
«Συμπληρωματικώς προς τα περιληφθέντα στην έκθεσή μου της 21-3-09, πρέπει να προστεθεί η βαρεία επιδείνωση της κυκλοφορίας των κάτω άκρων που παρουσιάζουν άτονα έλκη, πιθανώς λόγω υποτροπιάζουσας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (ερυσίπελας), που απειλεί σοβαρά με ακρωτηριασμό, ενώ δεν έχει εξηγηθεί εργαστηριακώς η εμφανής κυκλοφοριακή ανεπάρκειά τους».
 
Χειρουργός Γ. Γρηγοριάδης
 
Σχεδόν κουφός
 
«Διαπιστώνεται οξεία μέση ωτίτις σε έδαφος τυμπανοπλαστικής. Παρατηρείται μικρή διάτρηση στο αριστερό κάτω τοίχωμα του τυμπάνου (του μοσχεύματος)».
 
«Μικρή διάτρηση, ξηρή περιφερειακή κάτω. Χρήζει επανεγχείρησης με σκοπό την πλήρη επούλωση. Ακουόγραμμα: Διαπιστώνεται έντονη νευροαισθητήριος βαρηκοία στις υψηλές συχνότητες άμφω ιδίως ΔΕ».
 
«προκλήθηκε ρήξη τυμπάνου σε έδαφος οξείας μέσης ωτίτιδας (χειρουργηθείσας τυμπανοπλαστικής)».
 
Γνωματεύσεις κρατικών νοσοκομείων
 
Νευρολογικά και αγγειακά προβλήματα
 
«Ελαττωμένη αιματική ροή στη δεξιά καρωτίδα».
 
«Μικρή διόγκωση κατά το διχασμό της δεξιάς καρωτίδας».
 
«Ελαφρά αριστερή ημιπάρεση κυρίως κεντρομελικά στο κάτω άκρο».
 
«Διαπιστώθηκε ύπαρξη εγκεφαλικού αγγειώματος».
 
«Ο προσφεύγων υποφέρει από πυραμιδικό σύνδρομο που προκαλεί κινητικές διαταραχές, το οποίο προκλήθηκε από κάκωση της εγκεφαλονωτιαίας οδού».
 
«Αυτόματος νυσταγμός προς τα αριστερά πιθανόν αγγειακής αιτιολογίας».

«από τη μελέτη του αυχενικού μυελού, απεικονίζεται ενδομυελική εστία παθολογικού μαγνητικού σήματος, η οποία εντοπίζεται στο ύψος του Α2-Α3, κυρίως στο δεξιό πλάγιο του αυχενικού μυελού,….Το ανωτέρω εύρημα θα μπορούσε πιθανότατα να αποδοθεί στην παρουσία ισχαιμικής αλλοίωσης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί μετά βεβαιότητος η πιθανότητα να οφείλεται σε εικόνα μυελίτιδος, ευρήματα για τα οποία θεωρείται απαραίτητη η συνεκτίμηση με τον λοιπό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο του ασθενούς και την κλινική εικόνα αυτού».
 
«Διαπιστώθηκε δεξιά πυραμιδική συνδρομή, η οποία θα μπορούσε να αποδοθεί σε ενδομυελική εστία στον αυχενικό μυελό που διαπιστώθηκε σε Μαγνητική τομογραφία ΑΜΣΣ. Η ανωτέρω εστία πιθανότατα οφείλεται είτε σε μικροισχαιμική αλλοίωση, είτε σε μυελίτιδα».
 
«Νέο εύρημα παρατηρείται μικρά στηκτική πρόσληψη στην λευκή ουσία του δεξιού μετωπιαίου λοβού, παρά το σύστοιχο μετωπικό κέρας, εύρημα το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί βάσει της κλινικής εικόνας του εξεταζομένου για πιθανή μικροαγγειακή βλάβη. Το ανωτέρω εύρημα δεν εμφανιζόταν στην εξέταση του 2005».
 
Γνωματεύσεις κρατικών νοσοκομείων
 
Σκλήρυνση κατά πλάκας
 
«Μετά από μαγνητική τομογραφία που πραγματοποιήθηκε και τις σχετικές εξετάσεις (βιοχημικός έλεγχος εγκεφαλονωτιαίου υγρού και κλινικο-εργαστηριακή συσχέτιση), διαγνώστηκε ότι πάσχω από σκλήρυνση κατά πλάκας. Στις 27/07/12 μου χορηγήθηκε εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ. Πριν να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή μου στην Αθήνα, έπαθα σοβαρή πάρεση προσωπικού νεύρου και παρότι ζήτησα να με εξετάσει γιατρός πριν να φύγω, το αίτημά μου δεν εισακούστηκε κι έτσι έφτασα στην Αθήνα σε κακή κατάσταση. Μόλις έφτασα στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού, οι γιατροί, αποτιμώντας την κατάστασή μου ως πολύ σοβαρή, με παρέπεμψαν αμέσως στο Νοσοκομείο «ΘΡΙΑΣΙΟ» για νοσηλεία. Εκεί μου χορηγήθηκε αμέσως κορτιζόνη και εξήλθα μετά από μία εβδομάδα. Επιβεβαιώθηκε η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αποτιμήθηκε ως πολλαπλή σκλήρυνση και μου χορηγήθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η δε πάρεση που υπέστην εκτιμήθηκε ως σύμπτωμα της ασθένειας (πρώτη ώση). Η ασθένεια αυτή που σύμφωνα με τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά εμφανίστηκε μετά τη φυλάκισή μου, σε συνδυασμό με την πληθώρα των άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω, καθιστά την κατάστασή μου ασύμβατη προς τη συνέχιση της κράτησής μου».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger