Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Απεργιακός πυρετός στη Λάρισα

ΠΑΡΑΛΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

* ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΛ-ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

Του Δημήτρη Βάλλα
Παραλύουν σήμερα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στη Λάρισα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας και των κινητοποιήσεων του ΕΚΛ-ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στην πόλη διοργανώνονται δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, η μία του ΕΚΛ και του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στην κεντρική Πλατεία και η άλλη της ΑΔΕΔΥ στις 10:30 στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ κλειστά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα, καθώς στις κινητοποιήσεις μετέχει δυναμικά και ο εμπορικός κλάδος.
Στην απεργία έχουν δηλώσει μαζική συμμετοχή Σωματεία και Συνδικάτα εργαζομένων όλων των κλάδων, όπως γιατροί, δημοσιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι, οδοντίατροι, καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, νοσηλευτές και άλλοι.
Με ανακοινώσεις τους, ΕΚΛ και Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλούν, εργαζόμενους και δημοσίους υπαλλήλους να κατέβουν στους δρόμους αναφέροντας μεταξύ άλλων:
ΤΟ ΕΚΛ: «Κυβέρνηση, Ε.Ε., μεγαλοεργοδοσία καταργούν τον κατώτερο μισθό, τσακίζουν τις ΣΣΕ και ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα ανεργίας. Επιχειρούν να απελευθερώσουν το ωράριο, να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία, να σκλαβώσουν και να περάσουν αλυσίδες στους εργαζόμενους, να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Δεν πάει άλλο. Nα μην δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά!
Με τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού καταργείται στην ουσία ο θεσμός της ΣΣΕ, των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο εκείνοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό. Καταργούνται με τη ΣΣΕ, οι τριετίες, τα επιδόματα, η άδεια. Μειώνουν εκ νέου τις αποζημιώσεις απόλυσης. Αυξάνουν τον αριθμό ημερών εργασίας σε 6 ανά βδομάδα για όλους τους τομείς. Ορίζουν την ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση στις 11 ώρες, άρα 13 ώρες δουλειά τη μέρα χωρίς πληρωμή υπερωριών.
Καλούμε ιδιαίτερα όσους μέχρι τώρα δεν απεργούσαν να μπουν και αυτοί στη μάχη, ώστε η απεργία και η συγκέντρωση να δώσουν ηχηρή απάντηση. Να μην δεχθούμε να δουλεύουμε 13 ώρες χωρίς δικαιώματα, για 300-400 ευρώ. Να μην δεχτούμε την ανεργία ως φυσικό φαινόμενο».
ΤΟ Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ: «Τρία χρόνια τώρα κόβονται και ξανακόβονται μονομερώς μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ενώ το χρέος όχι μόνο παραμένει απτόητο, αλλά αντιθέτως αυξάνεται ραγδαία και απαιτεί συνεχώς νέες και επώδυνες θυσίες από την ελληνική κοινωνία. Όλα τα μεγέθη της οικονομίας επιδεινώνονται, η ζήτηση μειώνεται διαρκώς, η ύφεση και η ανεργία αυξάνονται θεαματικά. Στο τέλους του χρόνου οι άνεργοι θα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια!
Η πολιτική του μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους, πρέπει να ανατραπεί».
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Εν τω μεταξύ σε 3ωρη στάση εργασία προχώρησαν χθες από 11 π.μ. έως 2 μ.μ. οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλίας ενώ σήμερα προχωρούν σε 24ωρη απεργία στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας οι δημοσιογράφοι κατέρχονται σε απεργία διεκδικώντας τη στήριξη και προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλα τα ΜΜΕ, την ανακούφιση των εκατοντάδων ανέργων δημοσιογράφων με μέτρα οικονομικής στήριξης και απαλλαγή τους από όλα τα «χαράτσια», την ενδυνάμωση της απασχόλησης, με φραγμό στις απολύσεις και στα λουκέτα των Μέσων Ενημέρωσης, την επέκταση όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και στον χώρο του διαδικτύου, την απόκρουση των απολύσεων, των ατομικών συμβάσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των αμοιβών ελεημοσύνης, τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας ανακοινώνει ότι τα φαρμακεία σήμερα Πέμπτη θα παραμείνουν κλειστά λόγω συμμετοχής στη γενική απεργία. Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.
ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΒ
Στη σημερινή γενική απεργία συμμετέχουν με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους οι νοσοκομειακοί γιατροί καθώς και οι γιατροί του ΙΚΑ ενώ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως σήμερα θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΦΥΛΑΚΩΝ
Συμμετέχουν στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών Λάρισας, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου τους, και με βάση απόφαση της ομοσπονδίας τους (Π.Ο.Υ.Ε.Φ. Αρ-Προατ.292 / 13-10-121. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, δεν θα εκτελεστεί καμία μεταγωγή κρατουμένων στα δικαστήρια, εκτός αν συντρέχει παρέλευση 12μηνου καθώς και στα νοσοκομεία εκτός των περιπτώσεων που διακυβεύεται η υγεία των κρατουμένων και συνοδεύεται με ασθενοφόρο και το προσωπικό ασφαλείας θα διατεθεί αποκλειστικά για τη φρούρηση των νοσηλευομένων κρατουμένων και του Κ.Κ. Λάρισας. Τέλος, δεν θα πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία επισκεπτήρια συνηγόρων και συγγενών κρατουμένων.
ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙ...
Σε στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, προχωρούν και τα ταξί της Λάρισας -και όλης της χώρας- στο πλαίσιο της συμμετοχής της πανελλήνιας Ομοσπονδίας του φορέα στη γενική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Κλειστά θα παραμείνουν και τα περίπτερα της Λάρισας σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου τους αργά χθες το απόγευμα.
ΟΙ «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ»
Συμμετέχοντας στη σημερινή απεργία, οι «Οικολόγοι Πράσινοι» σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα: «Η οικονομική πολιτική των μνημονίων επιβάλλεται σαν ένα διαρκές καθεστώς χωρίς καμία προοπτική. Η σαφής αποτυχία τους, η ύφεση και η ανεργία δεν προοιωνίζει προοπτικές, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία. Αντίστοιχες πολιτικές εφαρμόζονται και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, που πλήττεται από την κρίση, χωρίς να φαίνεται φως στον ορίζοντα. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης και όχι διάλυση της παραγωγικότητας, της κοινωνικής συνοχής και του περιβάλλοντος. Σχέδιο για την αειφορία της οικονομίας, τη βιωσιμότητα της κοινωνίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η ακολουθούμενη πολιτική κινείται σε λάθος και αδιέξοδη κατεύθυνση και προσθέτει αντί να επιλύει προβλήματα. Για την ευημερία της κοινωνίας και όχι των αριθμών. Σε μια Ευρώπη της λύσης και όχι της κρίσης».
Ο Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ
Με αφορμή τη νέα σημερινή γενική απεργία, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, σε δήλωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, έχουν ήδη αρχίσει να στήνουν αναχώματα για να εμποδίσουν την επέλαση της φτώχειας και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Δεκάδες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα οργανώνουν δίκτυα αλληλεγγύης και απλώνουν χέρι στήριξης και ελπίδας στα θύματα της κρίσης αυτής, στέλνοντας μήνυμα αξιοπρέπειας και αγώνα. Το ίδιο μήνυμα ας στείλουμε και αύριο, με τη μαζική και ενωτική συμμετοχή όλων μας στη γενική απεργία. Ας είναι η σημερινή μέρα ένας σταθμός στην προσπάθεια να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική και να σταματήσουμε τη βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας».
ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Συγκέντρωση οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πόλη της Ελασσόνας, σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στην πλατεία απέναντι από το Ταχυδρομείο.
«Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία! Τσακίζουν τη ζωή μας. Μας αλυσοδένουν. Πίστεψε στη δύναμη σου, φέρε τα πάνω – κάτω! Εσύ παράγεις τον πλούτο, σε σένα πρέπει να επιστρέψει!», τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα, σε σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, για την σημερινή εκδήλωση της Ελασσόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger