Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα-Ανοιχτό το αποτέλεσμα

  Προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα-Ανοιχτό το αποτέλεσμα Προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα-Ανοιχτό το αποτέλεσμα Φωτογραφία αρχείου
Εκλογές σήμερα στη Βενεζουέλα και παρά την αδιαμφισβήτητη λάμψη του στην πολιτική ζωή της Λατινικής Αμερικής, ο Ούγκο Τσάβες συναντά για πρώτη φορά μεγάλες δυσκολίες, διεκδικώντας την προεδρία της χώρας, για τρίτη φορά.
Ο αντίπαλός του δηλώνει θαυμαστής του Βραζιλιάνου Λούλα Ντα Σιλβα, είναι μόλις 40 ετών και με πολιτική πορεία χωρίς ήττα.
Με ογκώδεις συγκεντρώσεις και των δύο πολιτικών στρατοπέδων έκλεισε στη Βενεζουέλα η προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε ως η μάχη του Δαυίδ με το Γολιάθ.
Στο ρόλο του γίγαντα αναμφισβήτητα ο Ούγκο Τσάβες που μετά από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις διεκδικεί την Προεδρία για τρίτη φορά.
Με την πληθωρική προσωπικότητά του και το έρεισμα στα λαϊκά στρώματα ο Τσάβες είναι από τους πιο γνωστούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική. Ήρθε στο προσκήνιο με την απόπειρα πραξικοπήματος το 1992 και 6 χρόνια μετά κέρδισε την Προεδρία στηριζόμενος στην οργή του κόσμου για την πολιτική ελίτ.
Παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας, ο Τσάβες δεν έχει εξαλείψει τη φτώχεια, όπως υπόσχεται, και επικρίνεται ως συγκεντρωτικός. Είναι δημοφιλής για την τηλεοπτική του εκπομπή και τις σφοδρές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι η μάχη του με τον καρκίνο.
Στο πρόσωπο του Ενρίκε Καπρίλες ο Τσάβες βρήκε τον πιο δύσκολο αντίπαλο στα 14 χρόνια της Προεδρίας του. Ο 40χρονος δικηγόρος και κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα έχει κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση στην καριέρα του.
Έχοντας την υποστήριξη όλης της αντιπολίτευσης, ο Καπρίλες επισκέπτεται πόρτα, πόρτα τους πολίτες, παίζει μαζί τους μπάσκετ και επιβλέπει δημόσια έργα.
Προέρχεται από εύπορη οικογένεια και έχει ως πρότυπο τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα, ο οποίος προσέλκυσε τους ιδιώτες επενδυτές προωθώντας ταυτόχρονα κοινωνικά προγράμματα.
Η μάχη για την προεδρία είναι τόσο απρόβλεπτη που οι πολίτες φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει σε χάος και διαδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία έχουν αδειάσει από είδη πρώτης ανάγκης.
Γι αυτό το λόγο ο Ούγκο Τσάβες κάλεσε το Σάββατο «όλους τους πολιτικούς παράγοντες» να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο .
«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς, της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου να προετοιμαστούμε συναισθηματικά και να αποδεχθούμε τα αυριανά αποτελέσματα (της Κυριακής)», δήλωσε από το προεδρικό μέγαρο
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, «ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει για κανέναν» είπε ο Τσάβες, μετά από τη συνάντησή του με τον Κάρλος Αλβάρεζ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας σαράντα μελών της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.
Αν και οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης έως και μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές έδιναν πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου υπέρ του Τσάβες, ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες, εμφάνισε σημαντική ανάκαμψη, μειώνοντας τη διαφορά από τον Τσάβες σε δέκα μονάδες.
«Είμαι σίγουρος ότι όλα θα γίνουν ειρηνικά και ότι οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες θα αναγνωρίσουν τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE)», είπε ο Τσάβες.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι σκοπεύει «να μην αναγνωρίσει τη νίκη του λαού».
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της UNASUR, Καρλος Αλβάρεζ, δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την συμπεριφορά των πολιτών την ημέρα των εκλογών.
Όπως είπε η διαφάνεια και η αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας βασίζονται στις ηλεκτρονικές κάλπες.
«Ζητήσαμε οι κύριοι υποψήφιοι, τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα που θα δώσει το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο» είπε ο Αλβάρεζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger