Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των 13,5 δισ.

Αναδίπλωση από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ - Π. ΤΟΜΣΕΝ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Αναδίπλωση από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν
Της Mαρίας Βουργάνα και του Θανάση Παπαδή
Σε συμφωνία για τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ κατέληξαν αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση άλλης μία μαραθώνιας σύσκεψης και τη θύελλα που προκλήθηκε, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν εμφανίστηκε να κάνει στροφή από τη αδιάλλακτη θέση του δηλώνοντας ότι: «Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα. Για τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα. «Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο υπουργός. Για τα ακανθώδη θέματα στα εργασιακά ο υπουργός ανέφερε ότι «υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες μέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι «βρισκόμαστε κυριολεκτικά μια ανάσα από το κλείσιμο της συμφωνίας».
«Περιμένουμε όλη τη δόση γύρω στα μέσα Νοεμβρίου» εκτίμησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ,ενώ τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ θα ψηφιστούν μετά την έγκριση από το Eurogroup και πριν από την εκταμίευση της δόσης.
Λύση φαίνεται να έχει βρεθεί και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, καθώς κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η έκθεση βιωσιμότητας θα είναι έτοιμη πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου και ότι «υπάρχει λύση και είναι ο διαφορετικός υπολογισμός του ΑΕΠ».
Όσον αφορά στο νέο «κούρεμα» του χρέους η τρόικα εμφανίστηκε διχασμένη, με τον Π. Τόμσεν να τάσσεται υπέρ και τους Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ κατά αυτής της επιλογής. Πιο αναλυτικά τρόικα και οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν:
1. Τα μέτρα της επόμενης διετίας θα είναι 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και 2,5 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
2. Η ύφεση θα φθάσει το 4,2% το 2013, με την τρόικα να εργάζεται πλέον με βάση το σενάριο της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο μιλούσε για ύφεση 3,8% και η τρόικα για 5%.
Με δεδομένο ότι κλείνει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας στα περισσότερα μέτρα και έχουν μείνει ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές προϊόντων, στην αγορά εργασίας, το πιο πιθανό είναι οι επικεφαλής της τρόικας να μην επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και οι συνεννοήσεις να γίνουν μέσω e-mail. Όπως έλεγαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών «ελπίζουμε να τα βρούμε μέσω e-mail τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, δεν ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν». Μόνο αν παραστεί ανάγκη θα έλθουν, λένε από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη στάση που έχει κρατήσει το τελευταίο διάστημα η τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν». Επίσης πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών, «δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία». «Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Φορολογική επιβάρυνση 28% στις επιχειρήσεις
Η τρόικα αποδέχθηκε και τον κορμό της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ όπως αποκάλυψε χθες στέλεχος πολιτικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση εξετάζεται πλέον η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 28% κι όχι 35% για τα καθαρά εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών και των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες θα είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που θα προέκυπταν εάν εφαρμοζόταν ο συντελεστής 35% που είχε καθοριστεί μέχρι πρότινος. Επιπλέον, η φορολογία των καθαρών κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ θα μειωθεί από το 20% στο 15% για τα αδιανέμητα κέρδη και από το 25% στο 15% για τα διανεμόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger