Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ SKOPELOS NEWS ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ !

Συμβολικές καταλήψεις των εμπόρων σε Τράπεζες και Εφορίες
Στα 1200 τα «λουκέτα» επιχειρήσεων στο οκτάμηνο του 2012
Σε συμβολικές καταλήψεις σε τράπεζες και Εφορίες, το τριήμερο 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να προχωρήσουν οι έμποροι του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπως αποφασίστηκε σήμερα το βράδυ σε ανοιχτή συζήτηση και αφού η απόφαση επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση, που θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Οι έμποροι έθεσαν επί τάπητος και συζήτησαν τα οξυμένα προβλήματα που τους απασχολούν και εκπέμπουν SOS, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου - Ν. Ιωνίας, Κώστα Τσέλιο, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα 1200 εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», ενώ πάνω από τους μισούς επαγγελματίες (ποσοστό 60%), δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δηλώσει στην Εφορία ότι παραδίδει βιβλία, για να συνταξιοδοτηθεί. Στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, παρουσία αρκετών δεκάδων εμπόρων, ο πρόεδρος των εμπόρων Κώστας Τσέλιος, περιέγραψε με «μελανά» χρώματα την κατάσταση στην αγορά που έχει «στεγνώσει» λόγω έλλειψης ρευστότητας και αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού. Ο κ. Τσέλιος, προέβλεψε, ότι το επόμενο διάστημα μοιραία οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν θα πολλαπλασιαστούν, καθώς οι προμηθευτές του εξωτερικού ζητούν μετρητά για να πουλήσουν προϊόντα και οι επαγγελματίες δεν έχουν τη ρευστότητα για να γεμίσουν τις προθήκες των καταστημάτων τους.
Στα προβλήματα των εμπόρων εντάσσεται και η ασφυκτική πλέον πίεση των τραπεζών για ληξιπρόθεσμες οφειλές που απειλούν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αλλά και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και την Εφορία και ζητούν περισσότερες δόσεις για διακανονισμό των χρεών.
Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, που πρότεινε οι κινητοποιήσεις να περιλαμβάνουν συμβολικές καταλήψεις σε υπηρεσίες όπως οι ΔΟΥ και ο ΟΑΕΕ, τόνισε ότι πλέον πολλοί έμποροι, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την ασφάλισή τους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ταμείο τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης, ζήτησε να επαναληφθεί η εκδήλωση, ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση των εμπόρων και χαρακτήρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος πολύ σοβαρά. Επέστησε δε την προσοχή των καταστηματαρχών να μη στραφούν ενάντια σε άλλες κοινωνικές ομάδες και να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή. Χαρακτήρισε δε μεγάλο θέμα το παραεμπόριο και τόνισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρξε σχεδιασμός, ώστε να βάλει «φρένο» στην ανάπτυξη των πολυκαταστημάτων στον ιστό της πόλης.
Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των εμπόρων προς ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και Εφορία, ο κ. Μπασδάνης ζήτησε να καταγραφούν οι προτάσεις και να τις προωθήσει το Επιμελητήριο, από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, ανέφερε ότι το Επιμελητήριο διαθέτει νομικό τμήμα και το έθεσε στη διάθεση κάθε εμπόρου, που θα ήθελε μια συμβουλή.
Ο Θαν. Κατσαγιώργης, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων χαρακτήρισε ελάσσων πρόβλημα το παραεμπόριο και τόνισε ότι το μείζον είναι οι πολυεθνικές εταιρίες που πληρώνουν μειωμένη φορολογία και δίνουν μισθούς πείνας. Αναφορικά με τον ΟΑΕΕ, τόνισε ότι έπρεπε να είχε περάσει στη διαχείριση των εμπόρων, δηλώνοντας ότι σήμερα δεν θα ήταν τόσοι οι ανασφάλιστοι έμποροι.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το λόγο πήραν πολλοί έμποροι, που αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήματα που υπάρχουν και έκαναν διάφορες προτάσεις όπως κλείσιμο των καταστημάτων για μία ημέρα και κατάληψη της Εφορίας, πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τους εμπόρους, να παγώσουν οι πλειστηριασμοί και να γίνει μεγαλύτερος διακανονισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών, για επέκταση του ωραρίου στην αγορά Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ. και να σταλεί επιστολή στους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Τέλος, κάποιοι χαρακτήρισαν την κρίση ευκαιρία για να βγούμε κερδισμένοι αργότερα και εξέφρασαν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ζητώντας από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες για να είναι βιώσιμες, προκαλώντας την αντίδραση μεγάλης μερίδας των εμπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger