Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ποιον πρώην δήμαρχο «Ξεσκονίζουν από την ΣΔΟΕ

Μεταξύ των 15 «αρχόντων» βρίσκονται και δύο βουλευτές από τη Μαγνησία, καθώς και δύο πρώην δήμαρχοι, ο ένας του Βόλου και ο άλλος περιφερειακού Δήμου

Δεκαπέντε βουλευτές, νυν και πρώην, δήμαρχοι νυν και πρώην επίσης, αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι από τη Θεσσαλία βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και ελέγχονται για την πιθανότητα να έχουν παράνομο πλουτισμό και να έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μεταξύ των 15 βρίσκονται και δύο νυν και πρώην βουλευτές από τη Μαγνησία, καθώς και δύο πρώην δήμαρχοι, Δήμων της Μαγνησίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, για τους τέσσερις που ελέγχονται για πόθεν έσχες από τη Μαγνησία, έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί και διεξάγεται έρευνα, προκειμένου να αποδείξουν ότι όσα κατέχουν τα κατέχουν νόμιμα και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δικαιολογούν τα ποσά των τραπεζικών τους καταθέσεων και τις δαπάνες αγορών των περιουσιακών τους στοιχείων. Πάντως η πορεία της έρευνας κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, ενώ στέλεχος του ΣΔΟΕ δήλωσε ότι «τα στοιχεία που θα βρεθούν, εφόσον βρεθούν, θα γνωστοποιηθούν στη Βουλή». Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας. «Είναι νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η έρευνα του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνεχώς εμπλουτίζεται από νέα στοιχεία» πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΔΟΕ. Συνολικά οι έλεγχοι αφορούν δεκάδες πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα, είναι σε προχωρημένο στάδιο για δεκάδες από τα πρόσωπα αυτά, για τα οποία έχουν ανοιχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές τους δηλώσεις για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα ή αποτελούν προϊόν μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής. Ανάλογα με τα ευρήματα από τους φορολογικούς ελέγχους και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ διευρύνονται και επεκτείνονται σε συγγενικά πρόσωπα. Επιπλέον ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών, όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα. Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι έρευνες κινούνται βάσει των ελέγχων των ορκωτών λογιστών στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, αλλά και στις πληροφορίες  που συγκεντρώνονται. Οι έρευνες επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί αν τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων καλύπτουν την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, που υπέβαλαν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα την τελευταία δεκαετία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων, δίνεται εντολή για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ ζητούνται και στοιχεία για εμβάσματα στο εξωτερικό. Παράλληλα ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών στενών συγγενικών προσώπων, για να διερευνηθούν εξονυχιστικά όλες οι συναλλαγές τους. Την ίδια ώρα, πέραν των πρώην βουλευτών και υπουργών, καθώς και δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, στο μάτι του ΣΔΟΕ έχουν μπει και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, όπως γενικοί και ειδικοί γραμματείς, σύμβουλοι υπουργών κ.ά.
Το elenxis
Με ένα νέο «αξιόπιστο» εργαλείο το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών» («Elenxis»), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι φορολογικοί  έλεγχοι εξοπλίστηκε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας και θα ξεκινήσει να το λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.
Στόχος του συστήματος είναι να εντοπίζονται ευκολότερα όσοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Παράλληλα, για κάθε ελεγχόμενο θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ενώ οι ελεγκτές μπορούν να ελέγχουν επιτόπια πλέον τις επιχειρήσεις με ένα laptop ανά χείρας, μέσω του οποίου θα συνδέονται ασύρματα με την κεντρική μονάδα του Taxis, αντλώντας πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως μεγάλες επιστροφές ΦΠA, παρουσίαση φορολογικών παραβάσεων, λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων, επιδοτήσεις, οικονομικά αποτελέσματα (ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, κέρδη κ.λπ.), απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, αυξήσεις κεφαλαίου κ.λπ. Κατόπιν, τα φορολογικά δεδομένα που θα καταχωρεί στο φορητό υπολογιστή ο ελεγκτής θα στέλνονται στο Taxis για περαιτέρω επεξεργασία και διασταυρώσεις.
Όταν θα διαπιστώνεται φορολογική παράβαση, άμεσα θα εκτυπώνεται σημείωμα με το πρόστιμο της Eφορίας.
Το νέο σύστημα θα επισπεύσει τις ελεγκτικές διαδικασίες και την επιβολή των προστίμων στους φοροπαραβάτες, αφού «ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνεται μέσα σε 24 ώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger