Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Δύσκολος χειμώνας για τα σχολεία της Σκοπέλου



Δύσκολος χειμώνας αναμένεται για τα σχολεία της Σκοπέλου αφού όπως όλα δείχνουν στον Δήμο δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για συντηρήσεις, αναλώσιμα, καθαρίστριες και προπάντων για θέρμανση. Μάλιστα οι σχολικές επιτροπές «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», αφού ακόμη δεν έχουν λάβει από το κράτος τα χρήματα του Ιουνίου για τα λειτουργικά έξοδα των κτηρίων, ενώ υπάρχουν έντονοι φόβοι για καθυστερήσεις στα χρήματα που πρέπει να δοθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχολικές μονάδες του νησιού είναι το θέμα της θέρμανσης, αφού ήδη από πέρυσι είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στο Πεπαρήθειο Δημοτικό Σχολείου Σκοπέλου. Χαρακτηριστική είναι τη επιστολή που απέστειλαν από κοινού προς το υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος της Α/Βάθμιας σχολικής επιτροπής, η διευθύντρια του Πεπαρήθειου Δημοτικού Σχολείου και οι προϊστάμενες του 1ου και 2ου νηπιαγωγείου Σκοπέλου, η οποία αναφέρεται στις σημαντικές ελλείψεις τόσο σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά κυρίως στο θέμα της θέρμανσης των σχολικών μονάδων.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Έχοντας διανύσει μια δύσκολη σχολική χρονιά με σημαντικές ελλείψεις τόσο σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά κυρίως στο θέμα της θέρμανσης των σχολικών μονάδων, εξαιτίας της απαράδεκτα χαμηλής χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών και της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια εκπαίδευση, συνεπικουρούμενης και της ανεξέλεγκτης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφή τα εξής: Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών της νησιωτικής μας περιοχής και έχοντας θορυβηθεί και από τις εξαγγελίες περί αύξησης της τιμής του πετρελαίου, θεωρούμε ότι οι σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία - δημοτικά σχολεία του νησιού) δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα έξοδα της θέρμανσης την επόμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2011 – 2012 περίπου 25.000€ για την αγορά πετρελαίου (δηλαδή παραπάνω από τα μισά της χρηματοδότησης). Ζητούμε την κάλυψη του Υπουργείου, όσον αφορά τη θέρμανση των σχολικών μας μονάδων, ώστε να μην υπολειτουργήσουν την επόμενη χρονιά. Προτείνουμε αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών και μείωση της τιμής του πετρελαίου στα σχολεία.

Τέλος ευελπιστούμε ότι δε θα επιτρέψετε ο επόμενος χειμώνας να βρει τους μικρούς μαθητές του νησιού χωρίς θέρμανση και να τους αναγκάσετε να μένουν στα σπίτια τους στερούμενοι έτσι τη βασική τους εκπαίδευση, εξαιτίας ενός κρύου σχολείου, μιας και θα είναι σίγουρα αδύνατη η πληρωμή του πετρελαίου», καταλήγει η επιστολή.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger