Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Πολεμικές προετοιμασίες εν όψει της έντασης της φημολογίας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο τίτλος του άρθρου της κυριακάτικης εφημερίδας είναι ενδεικτικός των σεναρίων που εξετάζονται και των φόβων που υπάρχουν: «Με το δάχτυλο στο κουμπί του Γ΄ Παγκοσμίου». Στο οποίο εκτιμάται ότι «Ο Νετανιάχου και ο Μπάρακ δείχνουν αποφασισμένοι για χτύπημα στο Ιράν, είτε με στήριξη των ΗΠΑ είτε χωρίς. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απειλεί ότι θα πλήξει με πυραύλους το Ισραήλ σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί αεροπορική επιδρομή Σε όλον τον κόσμο, ειδικοί και μη το θεωρούν ανήκουστο - κι όμως οι Ισραηλινοί μοιάζουν έτοιμοι να το κάνουν. Το δίδυμο «Μπίμπι - Μπάρακ», εν μέσω μυρίων εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων, με την αραβική «γειτονιά» τους να φλέγεται, ψηλαφεί το κουμπί του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ισραηλινοί δείχνουν αποφασισμένοι να καταστρέψουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προτού οι Αγιατολάχ της Τεχεράνης αποκτήσουν την πρώτη τους βόμβα. Αγνοούν τις εισηγήσεις των ειδικών, Δυτικών και Ισραηλινών, που λένε πως το Ιράν απέχει δύο ή και περισσότερα χρόνια από την πρώτη του πυρηνική κεφαλή. Ειδικά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δηλώνει πλέον ανοιχτά τις προθέσεις του για μια ολομέτωπη στρατιωτική σύγκρουση: η διπλωματία απέτυχε, διαρρέει το Τελ Αβίβ, και τον λόγο έχουν οι βόμβες - με ή χωρίς τη βοήθεια των «προνομιακών συμμάχων» του, των Αμερικανών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ma'ariv», ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ έχουν δώσει τελεσίγραφο ως τις 25 Σεπτεμβρίου στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ή όχι στη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν. Την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνι δηλώνει πως θα στηρίξει μια μονομερή ισραηλινή ενέργεια».
Το πολεμικό θερμόμετρο ήρθαν να ανεβάσουν σειρά κινήσεων που επιδιώκουν να απαντήσουν σε πολλούς στόχους: αφενός, η ισραηλινή κυβέρνηση, επιβάλλοντας σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, νοιώθει την κοινωνική αντίδραση που εκφράζεται επίσης με πτώση των ποσοστών του κυβερνητικού σχηματισμού και μέσω του Ιρανικού κινδύνου αναζητά την «εθνική ενότητα». Αφετέρου, παράλληλες στρατιωτικές κινήσεις επιδιώκουν να τονίσουν την αποφασιστικότητα της κάθε δύναμης, αλλά και τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης. Εκβιασμοί και διαπραγματεύσεις σε ένα διαρκές συνεχές, όπου το τοπίο της περιοχής αναδιαμορφώνεται και ανταγωνισμοί με τεράστια γεωστρατηγική σημασία λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η ισραηλινή κυβέρνηση σε μία κίνηση που πυροδότησε τη φημολογία ότι επίκειται επίθεση στο Ιράν μοίρασε μάσκες αερίων και οδηγίες για το που βρίσκονται τα καταφύγια και πως θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε αυτά. Σε σχετικό ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό καναλιού "10" του Ισραήλ, αναφέρεται ότι είναι "Η ισραηλινή επίθεση είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί κατά του Ιράν πριν από τις αμερικανικές εκλογές, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα δε θα μπορεί παρά να συμφωνήσει και να βοηθήσει την επίθεση". Ως χρόνος διεξαγωγής της επίθεσης τοποθετείται το τέλος Οκτωβρίου το αργότερο. Όπως αναφέρει ο πολεμικός ανταποκριτής, Alon Ben-David, στο "Κανάλ 10" "Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την επίθεση. Συγκεντρώνουν καύσιμα, ανοίγουν καταφύγια που ήταν κλειστά και κατασκευάζουν νέα. Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε φάση ότι η επίθεση έχει προαποφασιστεί". Την ίδια άποψη έχει και ο Βρετανός ειδικός στις ένοπλες συγκρούσεις και την ισραηλινή πολιτική σκηνή συγγραφέας, Michael Burleigh.
Δεν άργησε όμως να έρθει η απάντηση και μάλιστα από τη Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον 10.000 μαχητές της φιλο-ιρανικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στο νότιο Λίβανο Hezbollah πήραν μέρος σε μεγάλη άσκηση όπου το βασικό σενάριο αυτής ήταν μια καταδρομική επιχείρηση στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας Dr. Ely Karmon «η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συνεννόηση με το Ιράν» λέγοντας ότι οι στόχοι της οργάνωσης είναι η πραγματοποίηση μεγάλης καταδρομικής επιχείρησης βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ σε περίπτωση που το τελευταίο επιτεθεί στο Ιράν. Ο ίδιος εκτιμά ότι εάν η Hezbollah καταφέρει να διεισδύσει στο έδαφος του Ισραήλ και μάλιστα ακόμη και στη Γαλιλαία, καταφέρνοντας να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της έστω και για 24 ώρες ένα χωριό ή μια μικρή πόλη τότε το αντίκτυπο που θα έχει αυτό στο Ισραήλ θα είναι μεγάλο. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ αντιστράτηγος Benny Gantz δήλωσε πως οποιαδήποτε χώρα ή οργάνωση επιχειρήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ τότε θα διαπιστώσει τη «θανατηφόρα» δύναμη όπως είπε των ισραηλινού Στρατού. Την παρούσα χρονική περίοδο τουλάχιστον 2000 μαχητές της Hezbollah εκπαιδεύονται στο Ιράν.
Ανήσυχη η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία επιστράτευσε μια από τις πιο ισχυρές της μονάδες κρούσης που διαθέτει στο βόρειο Ισραήλ την Ταξιαρχία Golani γνωστή και ως 1η Ταξιαρχία. Η Ταξιαρχία υπάγεται στη βόρεια διοίκηση του ισραηλινού Στρατού και είναι επιφορτισμένη με την προστασία των συνόρων του Ισραήλ στο μέτωπο με τη Συρία και το Νότιο Λίβανο, ακριβώς δηλαδή εκεί που δραστηριοποιείται η Hezbollah. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η άσκηση -που πραγματοποιήθηκε στα υψίπεδα του Γκολάν- πήρε μεγάλη έκταση στον Τύπο καθώς θεωρήθηκε ως ευθεία απάντηση στην άσκηση της Hezbollah. Στην ισραηλινή άσκηση συμμετείχαν από κοινού δυνάμεις πεζικού από το 13ο Τάγμα και τεθωρακισμένων, συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά τα βαρέα ΤΟΜΠ Namer. Το Namer είναι επί της ουσίας άρμα Merkava 4, χωρίς τον πύργο με το πυροβόλο. Αντιθέτως φέρει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο με βαρύ πολυβόλο Μ2, όλμο των 60 χλστ και το σύστημα αυτοπροστασίας Trophy. Δυστυχώς, σημαδεύτηκε όμως από τον σοβαρό ενός στρατιώτη του τάγματος από ένα άρμα μάχης το οποίο πέρασε από πάνω του την ώρα που σύμφωνα με μάρτυρες κοιμόταν.
Δεν είναι όμως μόνο το «μέτωπο» του Ισραήλ με τη Συρία και το Νότιο Λίβανο που ανησυχεί το Ισραήλ, είναι αυτό στη Χερσόνησο του Σινά, όπου και ύστερα από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από το νέο πρόεδρο Mohammed Morsi της ισλαμικής αδελφότητας έχει προωθήσει στο Σινά τόσο αντιαεροπορικά βλήματα και δυνάμεις τεθωρακισμένων, ενώ για πρώτη φορά από το 1973 Αιγυπτιακά F-16 προσγειώθηκαν σε αεροπορικές βάσεις της περιοχής.
Και ενώ στο ισραηλινό κατεστημένο ξυπνούν μνήμες από το πόλεμο του 1973, γνωστό και ως πόλεμο του Yom Kippur, η αμερικανική κυβέρνηση στέλνει συνεχώς αρνητικά μηνύματα. Στην πρόσφατη αντιπυραυλική-αντιβαλλιστική άσκηση στο Ισραήλ τελικά συμμετείχαν πολύ μικρότερες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ από αυτές που είχαν εξαγγελθεί. Δεν περνά επίσης απαρατήρητη η δήλωση του Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Martin Dempsey που σημείωσε ότι δε γνωρίζει τις πυρηνικές προθέσεις του Ιράν καθότι οι πληροφορίες που υπάρχουν δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις του Ιράν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός «Δεν θα ήθελα να είμαι συνένοχος εάν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να επιτεθούν στο Ιράν».
Απαιτείται η αγωνιστική εγρήγορση του αντιπολεμικού κινήματος που πρέπει να θέσει ως στόχο το μπλοκάρισμα της ελληνικής συμμετοχής στην νεά ιμπεριαλιστική επέμβαση, την άρνηση παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων, την ανατροπή της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συνεργασίας του ελληνικού και ισραηλινού κράτος, την έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
http://diktiospartakos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger