Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ομιλία στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, 8 Σεπτεμβρίου 2012 του συλλόγου συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΑΕ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑ



Συνάδελφοι - συναδέλφισσες απόμαχοι της δουλειάς.
 
 Στις μέρες μας ζούμε την εξαθλίωση στο τομέα της υγείας-πρόνοιας. Η ζωή μας μπαίνει σε κίνδυνο.
          Η κοινωνική ασφάλιση είναι κοινωνικό αγαθό και αποκτήθηκε με αγώνες, θυσίες και αίμα και σήμερα το βλέπουμε να γίνεται εφιάλτης.
         Οι  συνταξιούχοι σήμερα αναγκάζονται να πληρώνουν πολλά περισσότερα για εξετάσεις, γιατρούς και φάρμακα. Παιδιά μένουν χωρίς εμβόλια. Καρκινοπαθείς-νευροπαθείς και χρονίως πάσχοντες να στερούνται φάρμακα και υγειονομικό  υλικό και να καθυστερεί η θεραπεία τους.        Στην κυριολεξία οδηγούν τους συνταξιούχους στο θάνατο ( περίπτωση Χαρ. Ρούμπου ) γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για τα φάρμακα, τους γιατρούς και την θεραπεία.
         Καμία λογική του κόστους, καμία λογική της επιχειρηματικότητας δεν χωράει όταν πρόκειται για την υγεία του ανθρώπου.
        Η πάλη για χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων υπηρεσιών υγείας από το κρατικό προϋπολογισμό το 0,6% του Α.Ε.Π. ( νόμος 3918/2011) θα είναι σκληρή. Γιατί η κυβέρνηση θέλει των κρατικό προϋπολογισμό  ξαλαφρωμένο από τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την εμπορευματοποίηση αυτού.
       Το υπουργείο οικονομικών επαψε να ασχολείται με διλήμματα εάν θα περικόψει τα δώρα από τους συνταξιούχους η θα περικόψουν τις συντάξεις.
       Έχουν μεγάλο έλλειμμα στα ταμεία και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Τρομοκρατούν τους συνταξιούχους πως αυτά είναι τα τελευταία μέτρα που λαμβάνονται για να έχουμε συντάξεις και επιπλέον μας αποκαλούν εμάς τρομοκράτες λες και εμείς ευθυνόμασταν για την κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ταμείων που χαθήκαν στο τζόγο του χρηματιστηρίου.   Είμαστε οι συνταξιούχοι τεμπέληδες που θέλουμε να σταματάμε το εργασιακό βίο νωρίτερα, διότι τι είναι 30 η 35 χρόνια δουλειάς όταν μπορείς να εργάζεσαι 45 η 50 χρόνια.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
            Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Δεν πρέπει συμφιλιωθούμε με τα ψίχουλα και την φιλανθρωπία που θέλουν να μας επιβάλουν με την κατάργηση των δικαιωμάτων και προσκυνημένη ζωή μέσα στην εξαθλίωση.
         Η παρεμπόδιση αυτής της βαρβαρότητας είναι ζήτημα όλου του λαού, που η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο αφού δεν έχει να πληρώσει να βρει την υγεία του.
      Οι συνταξιοδοτικές οργανώσεις ΙΚΑ-ΝΑΤ-ΟΑΕΕ είναι εδω παρών για να δράσουν δυναμικά μαζί με τους άλλους φορείς: φαρμακευτικό σύλλογο, ιατρικό σύλλογο για άμεση κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, για δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων.
Καμία επιχειρηματική δράση στην υγεία!
Συναγερμός για τη ζωή!
Απαιτούμε:
·        Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των κέντρων υγείας και των ιδρυμάτων πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·        Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.
·        Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία, και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία – πρόνοια – φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από την δανειακή σύμβαση.
·        Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
·        Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των εδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους , τα συμπληρώματα διατροφή, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
·        Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
·        Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης τη πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
·        Συμψηφισμό των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
   Και καμία περικοπή και αποκατάσταση, στις κύριες και επικουρικές, συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικές δαπάνες, φάρμακα, την υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστηκών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων, που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια την δυστυχία την εξαθλίωση.
Βόλος, 8/09/2012
Ο κεντρικός ομιλητής – Πρόεδρος συλλόγου συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΑΕ
 Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ( Θανάσης Κοντονίνας)
( μετά την συγκέντρωση η αντιπροσωπεία των συλλόγων αφισοκόλλησε το υπόμνημα στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας –Μαγνησίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger