Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Πάρτι διαφθοράς στο Δήμο Ιθάκης (άραγε στην Σκόπελο πότε θα μάθουμε τι γίνετε?)




Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος

Σε εστία ασυδοσίας και αυθαιρεσίας έχει μετατραπεί ένα από τα πιο πλούσια νησιά της χώρας, με πρωταγωνιστή, βάσει των όσων καταγγέλλονται στη zougla.gr, τον δήμαρχο της περιοχής.

Επίσημα χείλη ξεστομίζουν απίστευτες καταγγελίες, οι οποίες δεν είναι εφικτό να περάσουν απαρατήρητες, καθώς αφορούν «τα έργα και τις ημέρες» του νυν δημάρχου Ιθάκης, κ. Γιάννη Κασσιανού.

Οι ψίθυροι για τις υπόγειες δραστηριότητες του κ. Κασσιανού ξεπέρασαν τα όρια του νησιού μέσω επιστολής-κόλαφο που εστάλη στους κ.κ. υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Από το έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr προκύπτει σωρεία οικονομικών ατασθαλιών, μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος καθώς και «βολέματα»… αδερφών και φίλων, οι οποίοι απολαμβάνουν των προνομίων του να είσαι «κολλητός» του δημάρχου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πέραν από την αντιπολίτευση (η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι καταγγέλλει τον δήμαρχο για κομματικούς λόγους), δεν είναι λίγοι και οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι γνωρίζουν αλλά σιωπούν. Την ίδια ώρα μερίδα του τοπικού Τύπου αφιερώνει χώρο για θέματα που αφορούν τις μη έκνομες ενέργειες του δημάρχου.

Ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς

Ατελείωτες φαντάζουν οι καταγγελίες που αφορούν τον ανώτατο άρχοντα του νησιού, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις που ερίζουν και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι ενεργεί υπό την ανοχή των υπερκείμενων οργάνων της Πολιτείας δίχως να λογοδοτεί για τις πράξεις του. Με μία συμπεριφορά που εκθέτει τον θεσμό, δημιουργεί προβλήματα σε υπηρεσίες και υπαλλήλους, βλάπτει και προσβάλει το δημοτικό και δημόσιο συμφέρον και εν τέλει αναγορεύει σε κυρίαρχες αξίες στη πολιτική και τη κοινωνική ζωή του τόπου, τη περιφρόνηση στους νόμους, το βόλεμα των «ημετέρων», την αδιαφάνεια.

Ο κ. Κασσιανός φέρεται να απουσίαζε παρανόμως από την έδρα του πέντε και πλέον μήνες (κατά διαστήματα) το 2011 και δύο τουλάχιστον μήνες έως τώρα για το 2012, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παραβιάζοντας τον κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης, που ορίζει κατηγορηματικά ότι για πέραν του μηνός απουσίας χωρίς άδεια του Δ.Σ, τίθεται σε αργία.

Η έδρα του είναι ουσιαστικά το Βουκουρέστι, απ' όπου διευθύνει τις εκεί επαγγελματικές του δραστηριότητες. Παρά την εκ του Νόμου υποχρέωσή του, δεν υποβάλλει και δεν δημοσιεύει την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή του κατάσταση. Ο ίδιος προεκλογικά διακίνησε μεγάλα χρηματικά ποσά και όπως ο ίδιος ισχυρίζεται συνεχίζει να διακινεί και σήμερα για υποτιθέμενες ανάγκες του Δήμου χωρίς η δυνατότητά του αυτή να προκύπτει από την δημοσιοποιημένη περιουσιακή του κατάσταση. Και όμως γι' αυτή την παράβασή του, δεν καλείται από τους αρμόδιους ούτε καν σε απολογία!

Βάσει καταγγελιών, επί ένα χρόνο και με τρείς προκηρύξεις προσπαθεί να προσλάβει ως ειδική σύμβουλο την αδελφή του και τις τρείς φορές η πρόσληψη δεν εγκρίθηκε.

Ωστόσο, η είδηση της προκήρυξης διαγωνισμού για την πρόσληψη… τσοπάνου… ως ειδικού σύμβουλού του στο Δήμο, κατά παράβαση νόμων και στοιχειωδών κανόνων ηθικής, έκανε τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων.

Παράλληλα, επί ένα και πλέον χρόνο φέρεται να κρατάει κλειστό το ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου στο οποίο στεγαζόταν το Δημαρχείο από το 1960. Oι υπηρεσίες του Δήμου μεταφέρθηκαν στην Δημοτική Πινακοθήκη η οποία καταργήθηκε χωρίς απόφαση του Δ.Σ και για τον χώρο αυτό ο Δήμος πληρώνει ενοίκιο 16.000 τον χρόνο σε… δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού του Δημάρχου.

Ενώ μεταξύ άλλων έχει διαθέσει ειδικό γραφείο στην αδελφή του και πληρώνει το ενοίκιο ο Δήμος χωρίς να έχει αυτή οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή σχέση με τον Δήμο.  Αρνείται να απαντήσει εγγράφως σε δημοτικό σύμβουλο σε έγγραφο αίτημά του για τις απευθείας αναθέσεις στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος, για έργα χωρίς μελέτες, για καταστροφή μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου χωρίς αποφάσεις αρμοδίων οργάνων. Παρά την από τετραμήνου Εισαγγελική παραγγελία να χορηγήσει τα αιτούμενα στοιχεία, με τρόπο παράνομο και καταχρηστικό, αρνείται να το πράξει.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο κ. δήμαρχος ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μεγάλα του χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, με πρόσφατη εντολή της Δ.Ο.Υ ζητείται να κατασχεθεί μεταξύ άλλων ο μισθός του Δημάρχου για οικονομικά χρέη του εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο. Για την εντολή αυτή ο Δήμαρχος, ούτε το δημοτικό ταμείο έχει ενημερώσει, ούτε βέβαια και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι απορίας άξιον, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που ζει η χώρα μας, πώς η Πολιτεία και τα όργανά της καλύπτουν έναν ελεγχόμενο για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ…
http://www.zougla.gr/greece/article/parti-diaf8oras-sto-dimo-i8akis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger