Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ..Προωθείται ο Βιολογικός Γλώσσας


Η προώθηση του αποχετευτικού του Στάφυλου και η σύνδεση με τον βιολογικό, καθώς και ο βιολογικός της Γλώσσας συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον σημαντικών έργων υποδομής που προωθούνται προς υλοποίηση. Σε πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΣ Σκοπέλου κ. Θανάση Φαδάκη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τέθηκαν προς συζήτηση τα έργα υποδομής του νησιού, που αφορούν στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης. Στην διάρκεια της παραπάνω συνάντησης ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την πρόθεση προώθησης σημαντικών έργων υποδομής του νησιού, όπως το έργο της αποχέτευσης του Σταφύλου και η σύνδεσή του με τον Βιολογικό, το αποχετευτικό που αφορά στις περιοχές Λουτράκι-Γλώσσα, καθώς και τον Βιολογικό της Γλώσσας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε υπόψη του Περιφερειάρχη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σκοπέλου, κορυφαία θέση κατέχει η μεταφορά του νερού, μετά την αποπεράτωση της λιμνοδεξαμενής, προς τους οικισμούς της Σκοπέλου. Η λιμνοδεξαμενή βρίσκεται στην περιοχή του Πανόρμου και βαίνει προς ολοκλήρωση. Σε υπόμνημα που έθεσε μάλιστα πρόσφατα υπόψη των αρμοδίων ο κ. Φαδάκης υπογραμμίζεται η ανάγκη αξιοποίησης του νερού της υπό κατασκευήν δεξαμενής του Πανόρμου. Το έργο της λιμνοδεξαμενής του Πανόρμου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ολοκληρώνεται εντός της χρονιάς. Ως εκ τούτου είναι απόλυτη ανάγκη η χρηματοδότηση των μελετών και των έργων αξιοποίησης του νερού. «Γενικώς, πέραν της υδροδότησης του Πανόρμου, το νερό πρέπει να μεταφερθεί αφενός μεν στην Σκόπελο, όπου η υφαλμύρωση είναι προ των πυλών, αφετέρου δε στην Γλώσσα, η οποία εξαιρετικά ελλειμματική» υπογραμμίζει ο κ. Φαδάκης.
Στον τομέα της ύδρευσης τονίζεται η ανάγκη αντικατάστασης των κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού και στα τρία διαμερίσματα του Δήμου, Σκοπέλου, Γλώσσας και Νέου Κλήματος, καθώς και η αντικατάσταση του δικτύου αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στο Νέο Κλήμα. Ανάλογη βαρύτητα δίνεται, εξάλλου, στο ζήτημα της κατασκευής κεντρικών δεξαμενών ύδρευσης, δεδομένου ότι υπάρχουν μελέτες οι οποίες χρειάζονται επικαιροποίηση, για την κατασκευή κεντρικών δεξαμενών ύδρευσης χιλίων κ.μ στην Γλώσσα και το Νέο Κλήμα και τεσσάρων χιλιάδων κ.μ στην Σκόπελο. Η κατασκευή τους θεωρείται, ιδιαίτερα στη Σκόπελο, απολύτως απαραίτητη δεδομένου ότι η αυτονομία από το ηλεκτρικό ρεύμα την περίοδο της αιχμής, δεν υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας, τον δε χειμώνα τις δύο ώρες.
Εξίσου σημαντικό θέμα είναι, εξάλλου, η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης του παραδοσιακού οικισμού της Σκοπέλου και η αξιοποίηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων, οι οποίες εντοπίζονται σε όλο το μήκος και σε διάφορα σημεία του νησιού. Τέλος, στον τομέα της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του Νέου Κλήματος, εκπόνησης μελετών για τις οριοθετήσεις χειμάρρων σε όλη την έκταση του νησιού και τέλος είναι αναγκαία η εκπόνηση μελέτης για την διευθέτηση ομβρίων στις περιοχές Σταφύλου και Καμινίων Σκοπέλου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σκοπέλου οι προτεραιότητες δίνονται ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια και λαμβανομένης υπόψη της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης οι βασικοί στόχοι που αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και κατ’ επέκταση των επισκεπτών του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger