Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΣΟΚ - Δήλωση του Γραμματέα της ΚΟ ΠΑΣΟΚ Γ.Μανιάτη για την αποδοχή της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι.Βρούτση

ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 23-Aυγούστου-2012
Αποδεκτή η Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
Σε χθεσινή επικοινωνία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Μανιάτη, ο υπουργός γνωστοποίησε την πρόθεση της Κυβέρνησης να κάνει αποδεκτή την Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα μελλοντικά έσοδα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας.
Η πρόθεση αυτή θα εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης.
Σχετικά με το θέμα ο Γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Με την αποδοχή της πρότασης νόμου για τη δημιουργία του Ταμείου κλείνει, ουσιαστικά, ένας κύκλος υψηλής εθνικής και κοινωνικής σπουδαιότητας, τόσο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας , όσο και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Έχουμε εκτιμήσει ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια, θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 150 δις ευρώ από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Τα έσοδα αυτά, θα δημιουργήσουν έναν «κουμπαρά» που θα εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου ότι ο αξιόλογος εθνικός ορυκτός μας πλούτος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των ελλήνων πολιτών. Ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2011 ξεκινήσαμε με τη θεσμοθέτηση μέσω του 4001/2011 του Εθνικού Φορέα Υγρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), προκηρύξαμε τις θέσεις των μελών του ΔΣ που μπορεί άμεσα να συγκροτηθεί. Με διεθνή διαγωνισμό, ολοκληρώσαμε την προκήρυξη για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε όλο το Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Προκηρύξαμε με τη μέθοδο «open door» τρεις ελπιδοφόρες για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων περιοχές (Πατραϊκός, Κατάκολο, Ιωάννινα) για τις οποίες επιδείχτηκε εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αναθέσαμε, εκπονήσαμε και ολοκληρώσαμε τις τρεις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – ΣΜΠΕ. Ήδη και οι τρεις μελέτες έχουν γίνει αποδεκτές από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου.
Μέσα στο 2012 έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη και άλλων 8-10 χερσαίων περιοχών στην ηπειρωτική χώρα. Αν κινηθούμε με ταχύτητα, μπορούμε μέσα στο 2012 – αρχές 2013 να εγκαταστήσουμε το πρώτο γεωτρύπανο στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα χρόνο καλύψαμε το κενό της προηγούμενης 15ετίας. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί. Μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για όφελος της ελληνικής κοινωνίας, των ελλήνων πολιτών και με μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον.»
Σημειώνεται ότι στον ιστότοπο www.anasystasipasok.gr έχει ήδη ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger