Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αναβιώνει ο Αλοννησιώτικος γάμος


Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η αναβίωση του παραδοσιακού Αλοννησιώτικου γάμου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στην Παλιά Χώρα του νησιού. Χιλιάδες κόσμου, γηγενείς και επισκέπτες, αναμένεται να παρακολουθήσουν και φέτος την αναβίωση των παραδοσιακών ηθών και εθίμων, που αποτελούν μακραίωνη πολιτιστική παρακαταθήκη για το νησί. Ηδη χθες αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά πανό, ενώ οι προετοιμασίες καλά κρατούν, προς τέρψη των πολυάριθμων φίλων του νησιού, της παράδοσης και του πολιτισμού.
Ρεπορτάζ : Γλυκερία Υδραίου
Φώτο: Φιλίτσα Θέμελη
Σε πείσμα της κρίσης, ο Δήμος Αλοννήσου δίνει έμφαση στην παράδοση και τον πολιτισμό, παρακάμπτοντας τους «σκοπέλους» που προκαλούν κατήφεια. Αντιθέτως, απευθύνει κεφάτο κάλεσμα συμμετοχής σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες, προτάσσοντας τα ήθη κι έθιμα που συνθέτουν την παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου, μέλος του ΔΣ του Νομικού Προσώπου του Δήμου Αλοννήσου ( ΟΠΑΚΔΑ) και αρμόδιος για πολιτιστικά θέματα «πρόκειται για μια διοργάνωση που προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου και υπολογίζουμε ότι συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο 2.000 περίπου άτομα στην Παλιά Χώρα, συμμετέχοντας στο γλέντι».
Οι επισκέπτες, αναλαμβάνουν τον ρόλο των συγγενών, κι έτσι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων και τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, συνοδεία τσίπουρου, που προσφέρουν οι διοργανωτές. Μετά το γάμο, ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.
Στη γιορτή της αναβίωσης του παραδοσιακού γάμου, οι παριστάμενοι έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν το παραδοσιακό φαγητό του γάμου, τη φημισμένη γίδα με τα μακαρόνια, ενώ το περίφημο κρασί της Αλοννήσου διανέμεται δωρεάν, κι έτσι ανεβαίνει η χαρούμενη διάθεση ώστε να συνεχιστεί η διασκέδαση και ο χορός μέχρι πρωίας.
Την ημέρα του γάμου, συγγενείς και φίλοι με συνοδεία οργάνων παίρνουν το γαμπρό από το σπίτι του και πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης. Φθάνοντας εκεί ο γαμπρός θα βρει την πόρτα του σπιτιού κλειστή. Σύμφωνα με το έθιμο, πρέπει να τάξει κάτι στη μάνα της νύφης ώστε να την πείσει να του ανοίξει και να του δώσει την κόρη της. Οταν ο γαμπρός γίνει δεκτός και μπει στο σπίτι της νύφης, θα πατήσει πάνω σε μια κουρελού κάτω από την οποία έχουν βάλει ένα ρόδι και ένα τσεκούρι για τύχη και ευτυχία στο ζευγάρι. Κατόπιν, ο γαμπρός και η νύφη, που φοράει την επίσημη ενδυμασία του νησιού, συνοδεύονται από τον κουμπάρο, τους συγγενείς, τους φίλους και τους οργανοπαίκτες προς την εκκλησία για το γάμο. Μετά το μυστήριο ακολουθεί γλέντι με καλεσμένο όλο το νησί. Για το φαγοπότι έχει μαγειρευτεί, όπως προαναφέρθηκε, γίδα κοκκινιστή με μακαρόνια, συμμετέχοντας εν συνεχεία στο γλέντι που διαρκεί έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Η διατήρηση του τοπικού χρώματος βρίσκεται στο επίκεντρο «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν» όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαβασιλείου, για να προσθέσει ότι «απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής σε όλους, για να διασκεδάσουν και να χαρούν».
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger