Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Διακόπτουν συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ


Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αναμένεται να παρουσιαστούν από τη διακοπή της συνεργασίας των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Με αναστολή συνεργασίας από τις 20 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου απειλούν τον ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί, αν δεν υπάρξει αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του Οργανισμού για το α’ εξάμηνο του 2012 ή δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τακτοποίηση του θέματος.
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ (ΕΝ.Ι – Ε.Ο.Π.Υ.Υ) εκφράζει την αγανάκτησή της για την εισήγηση της τρόικας για περαιτέρω περικοπές συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων τα 800 εκατ. αφορούν στον ΕΟΠΥΥ, την ώρα που ήδη ο Οργανισμός παρουσιάζει 1,5 δισ. ευρώ έλλειμμα, ενώ οι οφειλές του στους παρόχους είναι άγνωστο, αν είναι πλέον διαχειρίσιμες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 230 εκατ. ευρώ στους συμβεβλημένους ιατρούς (ιατρικές επισκέψεις από το Μάρτιο 2012 και το σύνολο σχεδόν των ιατρικών πράξεων από την αρχή της λειτουργίας του, τον Ιανουάριο του 2012).
Απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι  ελευθεροεπαγγελματίες κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αναμένουν έως την 20/8/2012 την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλών, επισκέψεων και πράξεων, από τον Ιανουάριο 2012 έως και τον Ιούνιο 2012, έτσι όπως προβλέπεται από τη μεταξύ τους σύμβαση, συμπεριλαμβανομένου και του παρακρατηθέντος 10%, επί των λίγων πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί.
Καλούν επίσης το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να δεσμευθεί γραπτώς για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής όλων των παλαιοτέρων οφειλών προς το σύνολο του ιατρικού κόσμου, συμβεβλημένους και μη, από τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
«Οι ανοχές και οι αντοχές μας έχουν ημερομηνία λήξης και πλέον έλαβαν τέλος. Η κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Καμία άλλη κατηγορία εργαζομένων δεν θα αποδεχόταν να εργάζεται απλήρωτη επί σειρά πολλών μηνών! Καλούμε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον αρμόδιο υπουργό κ. Μ. Σαλμά να πουν την αλήθεια στους Έλληνες, ότι οι εισφορές τους για υγειονομική περίθαλψη δεν καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και να μην είναι βιώσιμος» καταλήγει η ανακοίνωση.
Αν έως αυτή την καταληκτική ημερομηνία δεν υπάρξει αποπληρωμή των οφειλόμενων ή εναλλακτικά ρητή και έγγραφη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ με συγκεκριμένη ημερομηνία τακτοποίησης του θέματος, τότε από την ερχόμενη Δευτέρα 20/8/2012 έως και την Κυριακή 2/9/2012 δηλώνουν αναγκασμένοι να αναστείλουν τους όρους της σύμβασης με τον Οργανισμό.
Οι φαρμακοποιοί
Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας, κατόπιν έκτακτης γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισαν να προβούν σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, από τις 16 Αυγούστου, εάν μέχρι τότε δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα μέλη του Συλλόγου.
Μάλιστα το κλίμα αγανάκτησης έχει γίνει πιο έντονο το τελευταίο διάστημα, αφού υπάρχουν πολλές φήμες, ότι μπορεί τα παλιά χρέη των προηγούμενων Ταμείων από το 2011, να τα πάρουν σε ομόλογα.
Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ένα μήνα. Η τελευταία φορά που εξοφλήθηκαν, ήταν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και σχετιζόταν με την εξόφληση του Απριλίου. Η αναστολή θα διαρκέσει μέχρις ότου καταβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα προς τους φαρμακοποιούς.
Πάντως δεν αποκλείεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό, οι φαρμακοποιοί να συνεχίσουν την κινητοποίηση μέχρι και το Σεπτέμβριο.
Πλήρης άσκηση στην αγγειοχειρουργική από το Πανεπιστημιακό
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αναγνωρίστηκε ως κατάλληλο να χορηγεί πλήρη άσκηση, στην ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής, σύμφωνα με την αριθμ. Υ7α/Γ.Π./οικ/161667/17-12-2007 (ΦΕΚ 2429/τ.Β΄/27-12-2007) απόφαση του ΥΥ&ΚΑ.
Για την εν λόγω ειδικότητα συστάθηκαν δύο θέσεις ειδικευόμενων ιατρών, οι οποίες μετατράπηκαν από την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής στην ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής.
Η πλήρωση των πιο πάνω θέσεων σε πρώτη φάση και εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ιατρών είναι μεγαλύτερος του αριθμού των θέσεων, θα γίνει ύστερα από κλήρωση της μιας θέσης. Στη δεύτερη θέση θα προταθεί ο πρώτος ιατρός από τη νέα λίστα προτεραιότητας που θα διαμορφωθεί από την κλήρωση, μετά από την κένωση της θέσης από την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής.
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 3/9/2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00 μ. στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώπιον Επιτροπής που θα  συγκροτηθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη και στην οποία θα συμμετέχουν και δύο   από τους ενδιαφερόμενους ιατρούς.
Στην κλήρωση μπορούν να λάβουν μέρος όσοι ιατροί πληρούν τις προϋποθέσεις τοποθέτησης – πρόσληψης:
1. Έχουν εκπληρώσει τα τρία χρόνια Χειρουργικής και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού,
2. οι ιατροί που έχουν υποβάλλει αίτηση για τη συγκεκριμένη ειδικότητα σε άλλο Νοσ/μείο,
3. καθώς επίσης και οι ιατροί, οι οποίοι ειδικεύονται σε νοσοκομείο που δεν χορηγεί πλήρη ειδίκευση.
Το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων είναι από 20/8/2012 έως 31/8/2012, δέκα εργάσιμες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger